WiFi na vlaku

Splošna debata okoli železnice oziroma kar ne paše pod ostale kategorije.
suha
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 373
Pridružen: 01.02.2011, 10:16

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a suha » 28.02.2016, 11:05

Na ICE Zugu, v Nemčiji je bil še lani WiFi zastonj, ne glede na razred. Prav tako je bil WiFi na vseh železniških postajah. Vse skupaj omogoča T-mobile, kar je tudi jasno označeno na vhodu v vagon.

Sam sicer tega WiFi ja nisem uporabljal ker se mi enostavno ne da sprejemati in potrjevati tistih neskončnih pogojev (kot je že nekdo zgoraj omenil). Morda sem nekoliko staromoden, ali pa preveč "izkušen", da bi v nedogled potrjeval nekaj česar nisem prebral.

Trenutno se nahajam na Daljnem vzhodu (Azija), in če lahko v letu ali dveh pričakujemo preslikavo navad Kitajskih najstnikov v Evropo, potem je uvedba WiFija na vlakih še kako smiselna in nikakor prepozna. Kvečjemu dovolj zgodna, ampak samo v primeru, da bo WiFi deloval tako kot mora in da bo brezplačen. Današnje visokoločljive videe, ti nebo gnal noben LTE itd., ampak zgolj in samo WiFi, ki je priključen na širokopasovno povezavo. Azijski najstniki in tudi starejši so dobesedno zalepljeni na te male ekrane. Pa naj si bo to med hojo po pločniku, v fitnesu, na delovnem mestu, med kosilom itd. Skratka, če se bo zadela ponovila v EU, je lahko to velika prednost železnic pred ostalimi prevozniki, sploh če bodo znali izkoristit infrastrukturo, ki jo avtobusna podjetja nimajo.

Morda pa se bo kakšen operater opogumil in internet ponudil zastonj, kot npr. Telemach, ki na nekaterih točkah po Sloveniji nudi brezplačne internetne vroče točke.

Me pa žalosti, da železnice za WiFi trenutno niso uporabile nove infrastrukture. Z lahkoto bi na GSMR oddajnike obesili še oddajnike za WiFi.

Bi pa lahko nekdo povedal kako deluje WiFi na avtobusih. DB IC Bus (Ljubljana-München), vem da ga ima. Je pa res, da v praksi deluje samo na Nemškem delu trase. Tudi na Ljubljanskem MPP so imeli neko testno obdobje WiFija, pa ne vem kaj se je potem zgodilo s tem.

Dodatni stroški kratkotrajnega gostovanja v EU bodo mimogrede ukinjeni 15. Junija 2017, vmes, naj bi letošnjega 30. Aprila prišlo še do enkratnega znižanja iz 20 centov na MB na 5 centov na MB interneta.

Lp
bronz
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 435
Pridružen: 03.09.2009, 6:35

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a bronz » 28.02.2016, 12:03

Brez Wi_fi ja mi živeti ni......... :D
Ni ga junaka...............................................................................................................
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3384
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a mkx » 28.02.2016, 17:27

suha napisal/-a:Današnje visokoločljive videe, ti nebo gnal noben LTE itd., ampak zgolj in samo WiFi, ki je priključen na širokopasovno povezavo.

In kako je vlakovni WiFi povezan na širokopasovno povezavo? Nisem še videl "odjemnika širokopasovne povezave" (po vzoru pantografa, se opravičujem moderatorjem) ki bi omogočal mobilno širokopasovno povezavo brez radijskega skoka.

O tem, da je trditev o WiFi kot edino zveličavni tehnologijii za hiter prenos podatkov (tudi med gibanjem) ena največjih bedarij sodobnega časa, bi se lahko razpisal na dolgo in široko, ampak tukaj ni pravo mesto pa tudi ljubi se mi ne.
LP, Metod
tschmrlj
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 19.03.2008, 13:26

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a tschmrlj » 01.03.2016, 8:12

Na Telekom (Mobitel) in Simobil sem se obrnil, ker oba operaterja zatrjujeta, da pokrivata 99 % celotne Slovenije. Ko sem jima predstavil konkretne podatke o nedosegljivosti signala na relaciji od Ljubljane do Jesenic na vlakih in zakaj ne sodelujejo s Slovenskimi železnicami da bi na stolpih ETCS Level1 - GSM - R pritrdili svoje antene sem dobil od Telekoma sledeči odgovor:

Sodelavci iz Službe za dostopovna omrežja so sporočili, da je žal situacija glede signala na vlakih takšna zaradi vlakov samih (metalizirana stekla in kovinska konstrukcija. Slovenske železnice postavljajo GSM-R izključno za lastne potrebe. Infrastrukturo (stolpe) žal ne smemo koristiti zaradi evropskih sredstev. Se pa vseeno premika v smeri izboljšanja signala na vlakih in sicer bodo Slovenske železnice uvedle ojačevalnike signala za njihove kompozicije.
Uporabniški avatar
Mojster_Strojevodja
Direktor
Direktor
Prispevkov: 1937
Pridružen: 09.08.2005, 19:43
Kraj: Bled
Kontakt:

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a Mojster_Strojevodja » 01.03.2016, 17:38

Pa kdaj boste že nehal sanjat tele GSM-R stople okol katerekoli internetne povezave na vlakih.
1. EU je dala sredstva in postavila moratorij 5 let (kolikor je meni znano) ne sme noben komercialno koristit teh stoplov (se pravi, Simobil, Mobitel, Tušmobil ....)

2. glede na pilotni projekt dostopa do spleta na vlaku se SŽ v navezi z Mobitelom nekej mučijo z uvedbo WiFi ja na garniture mislim, da je bil Siemens 125 že opremljen z opremo.

3. v svet bo pa tako ali tako povezan preko LTE omrežja a ne @ mkx, se pravi WiFI -> LTE -> širni svet
Če ne gre uporabi večje kladivo.
"Half the job is in the discovery; the other half is having the courage to present the findings."
"Everyone is a genius at least once a year. The real geniuses simply have their bright ideas closer together."
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3384
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a mkx » 01.03.2016, 19:52

Mojster_Strojevodja napisal/-a:3. v svet bo pa tako ali tako povezan preko LTE omrežja a ne @ mkx, se pravi WiFI -> LTE -> širni svet

Tako nekako. Na (nekaterih) postajah bodo postavljeni WiFi hotspoti in vlakovni WiFi se bo med postanki povezoval nanje. In to preklapljanje bolj ali manj neopazno tudi že deluje.
LP, Metod
LJ363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1525
Pridružen: 30.07.2007, 17:27

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a LJ363 » 01.03.2016, 22:38

tschmrlj napisal/-a:Na Telekom (Mobitel) in Simobil sem se obrnil, ker oba operaterja zatrjujeta, da pokrivata 99 % celotne Slovenije.

Če se ne motim obljubljata, da pokrivata 99% prebivalstva, je precej razlike.
Kako to zgleda na zemljevidu, si pa lahko pogledaš tu: http://www.mobilna-telefonija.com/mobilni-informator/omrezje.html
Uporabniški avatar
igor72
Mojster
Mojster
Prispevkov: 4518
Pridružen: 28.09.2005, 17:07
Kraj: Primorje

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a igor72 » 02.03.2016, 0:30

Mojster_Strojevodja napisal/-a:1. EU je dala sredstva in postavila moratorij 5 let (kolikor je meni znano) ne sme noben komercialno koristit teh stoplov (se pravi, Simobil, Mobitel, Tušmobil ...

Drži, AMPAK, vsaj ob glavnih progah že stojijo stebri sedanjega radia, kateri bodo počasi šli v pozabo. Na te bi pa lahko kakšen operater obesil svoj LTE.....ali ne :?:
LEP DAN
Igor
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3384
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a mkx » 02.03.2016, 14:20

igor72 napisal/-a:
Mojster_Strojevodja napisal/-a:1. EU je dala sredstva in postavila moratorij 5 let (kolikor je meni znano) ne sme noben komercialno koristit teh stoplov (se pravi, Simobil, Mobitel, Tušmobil ...

Drži, AMPAK, vsaj ob glavnih progah že stojijo stebri sedanjega radia, kateri bodo počasi šli v pozabo. Na te bi pa lahko kakšen operater obesil svoj LTE.....ali ne :?:

Svoje čase sem enega mojstra za radio iz SŽ-Infa spraševal o tem. Rekel je, da bodo načeloma šli stebri od RDZ v plavž. Če na katerem stebru že gostuje kakšen komercialec, bodo tisti steber pač pustili še nekaj časa. In kar je teh stebrov zanimivih, so že opremljeni s komercialnimi antenami (recimo oni pred Ravbarkomando ... in ja, oba stebra tam bosta stala, saj se komercialnih anten pač ne sme prestaviti na 10 metrov oddaljeni novi stolp #-o )

Čisto zares pa je težava s stebri RDZ drugje: večinoma so za telekomunikacijske standarde postavljeni na (rahlo) neustreznih mestih (samo za nudenje signala znotraj redkih vlakov ne bo noben komercialec šel postavljat opreme v divjino), so nizki (v divjini se postavlja stolpe višine 35m ali več; postavlja se na vzpetine, ne pa v grape) in prešibki za moderno opremo. Včasih se je na stolpe montiralo samo antene, signal pa do njih pripeljalo po kablih. Sedaj se zraven anten montira še ojačevalce, antene pa znajo biti tudi malo večje. Vse skupaj pomeni, da je tako statična (teža opreme) kot dinamična (prečne sile zaradi vetra) obremenitev stolpa precej večja. Stolpi RDZ mi ne delujejo prav trdni (pa ne pravim, da so gnili/prerjaveli).
LP, Metod
Uporabniški avatar
Mojster_Strojevodja
Direktor
Direktor
Prispevkov: 1937
Pridružen: 09.08.2005, 19:43
Kraj: Bled
Kontakt:

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a Mojster_Strojevodja » 03.03.2016, 12:49

mkx napisal/-a:
igor72 napisal/-a:
Mojster_Strojevodja napisal/-a:1. EU je dala sredstva in postavila moratorij 5 let (kolikor je meni znano) ne sme noben komercialno koristit teh stoplov (se pravi, Simobil, Mobitel, Tušmobil ...

Drži, AMPAK, vsaj ob glavnih progah že stojijo stebri sedanjega radia, kateri bodo počasi šli v pozabo. Na te bi pa lahko kakšen operater obesil svoj LTE.....ali ne :?:

Svoje čase sem enega mojstra za radio iz SŽ-Infa spraševal o tem. Rekel je, da bodo načeloma šli stebri od RDZ v plavž. Če na katerem stebru že gostuje kakšen komercialec, bodo tisti steber pač pustili še nekaj časa. In kar je teh stebrov zanimivih, so že opremljeni s komercialnimi antenami (recimo oni pred Ravbarkomando ... in ja, oba stebra tam bosta stala, saj se komercialnih anten pač ne sme prestaviti na 10 metrov oddaljeni novi stolp #-o )

Čisto zares pa je težava s stebri RDZ drugje: večinoma so za telekomunikacijske standarde postavljeni na (rahlo) neustreznih mestih (samo za nudenje signala znotraj redkih vlakov ne bo noben komercialec šel postavljat opreme v divjino), so nizki (v divjini se postavlja stolpe višine 35m ali več; postavlja se na vzpetine, ne pa v grape) in prešibki za moderno opremo. Včasih se je na stolpe montiralo samo antene, signal pa do njih pripeljalo po kablih. Sedaj se zraven anten montira še ojačevalce, antene pa znajo biti tudi malo večje. Vse skupaj pomeni, da je tako statična (teža opreme) kot dinamična (prečne sile zaradi vetra) obremenitev stolpa precej večja. Stolpi RDZ mi ne delujejo prav trdni (pa ne pravim, da so gnili/prerjaveli).


Ravno to sem hotel napisat:
- da so verjetno, tisti stopli, ki so kakorkoli bili interesantni za "komercialiste" že v uporabi, en je tudi pri Žirovnici v google street view se ga dobro vidi kako je ojačan.
Če ne gre uporabi večje kladivo.

"Half the job is in the discovery; the other half is having the courage to present the findings."

"Everyone is a genius at least once a year. The real geniuses simply have their bright ideas closer together."
trance0
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 849
Pridružen: 25.10.2012, 12:29

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a trance0 » 11.03.2016, 19:42

suha napisal/-a:Na ICE Zugu, v Nemčiji je bil še lani WiFi zastonj, ne glede na razred. Prav tako je bil WiFi na vseh železniških postajah. Vse skupaj omogoča T-mobile, kar je tudi jasno označeno na vhodu v vagon.

Sam sicer tega WiFi ja nisem uporabljal ker se mi enostavno ne da sprejemati in potrjevati tistih neskončnih pogojev (kot je že nekdo zgoraj omenil). Morda sem nekoliko staromoden, ali pa preveč "izkušen", da bi v nedogled potrjeval nekaj česar nisem prebral.

Trenutno se nahajam na Daljnem vzhodu (Azija), in če lahko v letu ali dveh pričakujemo preslikavo navad Kitajskih najstnikov v Evropo, potem je uvedba WiFija na vlakih še kako smiselna in nikakor prepozna. Kvečjemu dovolj zgodna, ampak samo v primeru, da bo WiFi deloval tako kot mora in da bo brezplačen. Današnje visokoločljive videe, ti nebo gnal noben LTE itd., ampak zgolj in samo WiFi, ki je priključen na širokopasovno povezavo. Azijski najstniki in tudi starejši so dobesedno zalepljeni na te male ekrane. Pa naj si bo to med hojo po pločniku, v fitnesu, na delovnem mestu, med kosilom itd. Skratka, če se bo zadela ponovila v EU, je lahko to velika prednost železnic pred ostalimi prevozniki, sploh če bodo znali izkoristit infrastrukturo, ki jo avtobusna podjetja nimajo.

Morda pa se bo kakšen operater opogumil in internet ponudil zastonj, kot npr. Telemach, ki na nekaterih točkah po Sloveniji nudi brezplačne internetne vroče točke.

Me pa žalosti, da železnice za WiFi trenutno niso uporabile nove infrastrukture. Z lahkoto bi na GSMR oddajnike obesili še oddajnike za WiFi.

Bi pa lahko nekdo povedal kako deluje WiFi na avtobusih. DB IC Bus (Ljubljana-München), vem da ga ima. Je pa res, da v praksi deluje samo na Nemškem delu trase. Tudi na Ljubljanskem MPP so imeli neko testno obdobje WiFija, pa ne vem kaj se je potem zgodilo s tem.

Dodatni stroški kratkotrajnega gostovanja v EU bodo mimogrede ukinjeni 15. Junija 2017, vmes, naj bi letošnjega 30. Aprila prišlo še do enkratnega znižanja iz 20 centov na MB na 5 centov na MB interneta.

Lp



En kup neumnosti v citiranem prispevku, v katere se ne bom spuščal. Lahko pa opišem svojo svežo izkušnjo z WiFi na DB IC Busu na relaciji Ljubljana-München in nazaj. Na poti v München je WiFi na avtobusu deloval kolikor toliko OK samo v Sloveniji, potem pa je do Monakovega deloval približno 1% časa z zanesljivostjo 1%(beri: internet skupno operativen dobri dve minuti in potrebnih 100 poskusov nalaganja internetne strani za en uspešen prikaz). Nazaj grede internet sploh ni deloval, WiFi je bil sicer vklopljen, a ni bilo povezave naprej v internet. Ko sem šoferja vprašal, kaj je zdaj z internetom, mi je odgovoril, da je "pregorel" in da je zdaj čas za spanje. :mrgreen: Nasvet šoferja sem upošteval, ker je bil odhod iz Monakovega proti Ljubljani ob 23:45. :twisted: Na kratko torej o DB IC Bus internetu: neuporaben in izpod vsake kritike! #-o
Uporabniški avatar
Re 4/4
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3046
Pridružen: 01.09.2011, 20:55

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a Re 4/4 » 12.03.2016, 10:03

trance0 napisal/-a:neuporaben in izpod vsake kritike! #-o

Malo si poglej pokritost signala, potem pa govori. Na visokih Turah LTE? Za koga že? Če ne moreš na eni turi zdržati pa ur brez telefona, se vprašaj, ali si odvisen od njega. Tebi bi se v kakšnem Chelenalphütte strgalo. :roll:
Nejac
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1264
Pridružen: 29.03.2009, 17:46

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a Nejac » 12.03.2016, 10:49

Včeraj je bil na Cittadeli MAV vagon drugega razreda z Wi-Fijem. Uspešno sem se povezal, nisem pa sprobal če deluje.
trance0
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 849
Pridružen: 25.10.2012, 12:29

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a trance0 » 12.03.2016, 14:03

Ni bil problem v signalu, ampak v zanič Wi-Fi na busu. Uporabnosti interneta na 5-urni poti v nepoznano mesto ne bom komentiral. Če oglašujejo internet, naj ga vsaj usposobijo, ne pa da v eno stran dela samo v Sloveniji, v drugo stran pa sploh ne dela, ker je napravica za Wi-Fi po mnenju šoferja pregorela, verjetno pa bi potrebovala zgolj reset. Takšne šalabajzerije si DB na svojem avtobusu ne bi smel privoščiti.
Uporabniški avatar
Re 4/4
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3046
Pridružen: 01.09.2011, 20:55

Re: WiFi na vlaku

OdgovorNapisal/-a Re 4/4 » 13.03.2016, 10:50

trance0 napisal/-a: Uporabnosti interneta na 5-urni poti v nepoznano mesto ne bom komentiral .

Ni potrebe, sem prepotoval več kot pol Nemčije, lep del Italije in se xy-krat izgubil na s-bahnu Zuerich, (marsikaj še v času nerazšiejenosti ne/pametnih telefonov) pa sem imel glas, da sem vprašal kje je kaj. Če se ne znaš pozanimat pred odhodom kaj, kje in kako potem pa sorry ni kriv wi-fi, ampak tvoja nepriprava.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov