preglednik napisal/-a: ↑07.08.2023, 21:18
Ampak, jaz sem samo vprašal, če imajo vsi tovorni vlaki osni pritisk > 20 ton. Tudi po dolenjki bi namreč lahko vozila kakšna praznina.
Ja sej sem ti povedal kaj vozi,. kdo ga vozi in kaj ne vozi. Kakšni so pa osni pritiski za posamezen vlak, pa ne bo težko predvidevati. Pa ne pozabi na dolžine tovornih vlakov, ter križanja z obvoznimi potniškimi in lokalci. Najti je treba še osebje, ki ima izpit za regana pa vse proste lokomotive, pa še kakšenga pomočnika, ki ima popisano progo. Potem pa že ni tako enostavno več. Potniški vlaki imajo absolutno prednost, zato so uvedli izredne vlake Ljubljana - Sevnica na dve uri in v nedeljo še nekaj parov. Ko se je ustalil obrat mednarodnih vagonov, pa so uvedli še te obvoze. To s prazninami danes ne deluje več tako enostavno. Privatniki niso naredili nič. Le zakaj?
trocken napisal/-a: ↑08.08.2023, 5:45
V državi z vizijo ostane točno tisto, kar Avstrijci preko Turskega prelaza zvozijo iz Kopra (in iz Trsta). Ker je proga sestrska, s praktično istimi karakteristikami, samo v napačni državi in nesposobnimi upravljalci. Tako pa se vsak dan čudimo zastojem pred prestolnico in fantaziramo o taktnem javnem prometu, ki bo potekal na nekaj minut in to reševal, obvoznih in vkopanih tovornih progah, ki jih nimamo kam umestiti, tretjih pasovih...
Ne Turska, ne nova Tabeljska proga nista več niti S od sestrskih prog Bohinjke. Gre še samo za komercialni progi brez živega lokalnega prometa, ker sta od originalne samo še bleda senca in vedno bolj zaobideta kraje, ker se jih vedno bolj povezuje kot povezave z metropolami. Saj lahko gre Bohinjka po enaki poti, samo potem več ne bo tistih turistov, ki prihajajo in se vračajo iz Nemčije, pa še od marsikod drugje iz severa, vzhoda in se danes po njej zapeljejo izključno zato, da uživajo v njej (odprtno okno je bonus) in se potem lahko po enodnevnem počitku v hotelu zapeljejo dol do Pule ali pa obratno, medtem ko današnje Turske in Potebeljske nikogar več ne zanima kako se je voziti po njej. No so, marsikateri iz te kokoške, ki misli da po 300 km/h videl vse in je to smisel dopusta... Za marsikoga, ki se vozi po bohinjki je edina negativna stvar premalo povezav do Beljaka. Torej? Jaz v Bohinjki vidim ogromno prednosti tudi za širši lokalni turizem, ker morje ni daleč, če ostane takšna "surova" in nekomercializirana. Če kakšen turist, ki samo jamra da ne bodi vsega na krožnik, pa naj gre na pesek Dubaja. Čas je da se turizmu tudi vrne tisti popotniški duh, kjer se ti lahko zgodi marsikaj. Sodobni turizem ni za nikamor.
Gneča v prestolnici? Madonca smo drugač od drugih, aja nismo. Turisti so letos v Franciji povzročili 1000 km zastoj, lani samo 800 km. Na politične izjave sem pa imun.