O elektrarnah in EES-ju

Humor in bedarije so pol zdravja :)
Uporabniški avatar
Re 4/4
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3491
Pridružen: 01.09.2011, 20:55

O elektrarnah in EES-ju

OdgovorNapisal/-a Re 4/4 » 14.11.2015, 10:50

Ker s temo o dizelskih lokomotivah nima nič, bom nadaljeval tukaj.

@Mkx mešaš stvari. Generator v neku ima 727 MW, teš 5 345 MW, teš 6 600 MW. Malo te številke dajejo. Na pragu elektraren pa 698, 305 in 545. Da je nek polovico Hrvaški ne igra vloge. Frekvenco diktira najmočnejši generator v mreži; Reguliran s turbinskim ventilom, ki je povezan z merilniki na pragu. Sprememba more biti hipna ( par sekund). Teš ima vlogo ravnanja proizvodnje/porabe v razmaku +- 80 MW.

O izkoristku goriva sem slišal o osebe z dr. nazivom. Zato mu verjamem.

Kar se pa tiče pomoči je bosa. Eles je dolžan izvajati sisteme, zato pa objavlja javne razpise, na katere se prijavljajo elektrarne, ki zagotavljajo storitve.

Če ima kdo še kakšno vprašanje z veseljem povem
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3539
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: O elektrarnah in EES-ju

OdgovorNapisal/-a mkx » 14.11.2015, 15:54

Pri držanju frekvence ni tako enostavno. Če bi bilo tako, kot pišeš, bi oba TEŠa skupaj lahko diktirala svoje in bi se moral prilagoditi NEK. In ne pozabit da smo sinhroni preko cele Evrope, daljnovodi preko meja pa zmorejo GW. Na koncu pa še vedno velja, da mora večina generatorjev (oz. vsi večjih moči) držati natančno frekvenco.

Glede izrabe goriva: moja informacija izvira iz informacij, ki sem jih prejel med obiskom NEK med remontom leta 2013. In jim bom verjel ;-)
Če verjameš vsemu, kar slišiš od osebe z nazivom dr., si precej nekonsistenten ... saj se občasno tukaj prepiraš z @Ljubiteljem ;-)
LP, Metod
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3539
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: O elektrarnah in EES-ju

OdgovorNapisal/-a mkx » 15.11.2015, 11:31

preglednik napisal/-a:Regulacia moči NEK poteka na dva načina: s preminjanjem koncetracije borove kisline v primarnem krogu, ter z položajem regulacijskih palic v reaktorju, ki vpijajo nevtrone in upočasnujejo reakcijo. Oba načina pa imata precej veliko časovno konstanto, torej je to regulacija bolj na dolgi rok, kar pa ne ustreza klasični regulaciji frekvence v elektrarnah. Pri termoelektrarni se pač pripre ventil in zmanjša dovod goriva, najhitreje pa to gre pri plinskih elektrarnah.

Spreminjanje moči z regulacijskimi palicami je zelo hitro (uporablja se za zasilno ustavitev elektrarne, takrat navadno nimaš ne vem koliko časa). Je pa menda problem pri tej regulaciji, da se ob njej sproščajo razni (tudi radioaktivni) plini, ki se na srednji rok sicer raztopijo v primarni vodi, včasih pa ne čisto in jih je treba ustrezno odstraniti.
S koncentracijo borove kisline je res bolj križ iz naslednjega razloga: dodati jo je lahko in se moč torej zmanjša dokaj hitro (in pri tem plini ne nastanejo). Težava je z odstranjevanjem (oz. zmanjševanjem koncentracije) in zato tega nočejo početi prav pogosto.

Še vedno pa ostaja dejstvo, da nežna regulacija (recimo 25-40% moči v roku nekaj ur) je tudi pri NEK čisto možna in bi jo lahko delali ... če bi bila politična volja takšna.
LP, Metod
Uporabniški avatar
Re 4/4
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3491
Pridružen: 01.09.2011, 20:55

Re: O elektrarnah in EES-ju

OdgovorNapisal/-a Re 4/4 » 15.11.2015, 12:25

mkx napisal/-a:Pri držanju frekvence ni tako enostavno. Če bi bilo tako, kot pišeš, bi oba TEŠa skupaj lahko diktirala svoje in bi se moral prilagoditi NEK. In ne pozabit da smo sinhroni preko cele Evrope, daljnovodi preko meja pa zmorejo GW. Na koncu pa še vedno velja, da mora večina generatorjev (oz. vsi večjih moči) držati natančno frekvenco.


Hja v tešu vedno deluje samo še 6 blok, 4 je rezerva, 5 pa v remontu, tako, da skupaj ne delajo več. ;-) Kaj deluje je odvisno od momenta in od rotacijske rezerve.
Dejstvo je, da ima nek vlogo glavnega diktatorja v sistemu, zato, ker edini deluje v pasovnem režimu ( proizvodnja je konstantna, ne glede na čas). En diktira frekvenco, ostale elektrarne pa jo popravljajo. Tako poenostavljeno povedano. Drugače sem ti povedal. Teš je voden od zunaj, zato proizvodnjo spreminja glede na potrebe. (Se moram popravit +- 45 MW, spreminja moč od planirane). Ostalih 35 MW pa je zakupljeno drugje. Kdo se prilagaja. ;-) Drži pa kar si dejal, da jo skupaj držijo frekvenco.

Kar se tiče uvoza GW po daljnovodih pozabi. Če gledaš maksimum izkoriščenja daljnovodov, potem ja. Takšen uvoz ni dovoljen, ker je ta številka že blizu konični proizvodnji v Sloveniji (okoli 2300MW). Zahteve, so pa veliko nižje.

Je pa nekdo omenjal regulacijo neka. Elektrarno lahko reguliraš na več načinov. Eno je na samem kotlu, možna je tudi direktno na turbinskem ventilu (par MW, ampak zelo učinkovito), ter z vzbujanjem generatorja.
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3539
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: O elektrarnah in EES-ju

OdgovorNapisal/-a mkx » 15.11.2015, 12:37

Re 4/4 napisal/-a:Kar se tiče uvoza GW po daljnovodih pozabi. Če gledaš maksimum izkoriščenja daljnovodov, potem ja. Takšen uvoz ni dovoljen, ker je ta številka že blizu konični proizvodnji v Sloveniji (okoli 2300MW). Zahteve, so pa veliko nižje.

Nisem govoril o uvozu GWh ampak o sposobnosti "vsiljenja" frekvence. V primerjavi s tem je še NEK majhen in je torej trditev o tem, da je NEK tisti, ki drži frekvenco, drugi pa da se praktično šlepajo nanj, malo mimo. Če se NEK "potrudi" do konca mu še vedno ne bo uspelo dvigniti frekvence več kot nekaj PPM ... drugo pa je plesanje faze sinusoide, če bi imel kje meriti bi lahko ugotovil da lahko teme sinusoide na izhodu NEK nastopi malce pred ali pa malce kasneje kot pa recimo v Redipuglii ali Kainachtalu.
LP, Metod
hidro
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 58
Pridružen: 06.08.2006, 9:11

Re: O elektrarnah in EES-ju

OdgovorNapisal/-a hidro » 15.11.2015, 12:48

Na hitro o regulaciji frekvence piše tukaj: http://195.47.226.39/modload.php?&c_mod ... 1076669569
Uporabniški avatar
Re 4/4
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3491
Pridružen: 01.09.2011, 20:55

Re: O elektrarnah in EES-ju

OdgovorNapisal/-a Re 4/4 » 15.11.2015, 14:31

mkx napisal/-a:Nisem govoril o uvozu GWh ampak o sposobnosti "vsiljenja" frekvence. V primerjavi s tem je še NEK majhen in je torej trditev o tem, da je NEK tisti, ki drži frekvenco, drugi pa da se praktično šlepajo nanj, malo mimo.


V pravilih jasno piše, da mora sistemski operater sam s pomočjo sistemskih storitev regulirati frekvenco. Ker se frekvence merijo lokalno v omrežjih (po večini 220 in 400 kV vozliščih ali na pragu elektrarne) jih regulirajo elektrarne v državi. Seveda obstajajo vozlišča z interkonekcijskimi vodi, ker je regulacija dveh vzporednih sistemov, ter solidarnostna pomoč, kar piše v linku @hidra. Ker sta nek in teš 6 (teš 5 rezerva čez dobro leto ali dve) edini elektrarni na tem napetosnem omrežju v Sloveniji, ter v regiji!, sta edini eletrarni, ki diktirata frekvenci. (110 kV samo lokalno, če nimajo blokiranih regulatorjev) Ker je nek-ov agregat močnejši, oddaja enako moč skoraj da neprekinjeno, jo jasno vsiljuje prvi. Lahko da se tudi nimam 100 % prav, zato pa imama debato, da ne bo kakšne zamere. :wink:

Da razložim še link poenostavljeno:
Primarna regulacija: Je avtomatična regulacija delovnega sredstva na turbino ali pa z vzbujanjem (omejen obseg), glede na spremembo omrežne frekvence. Zahtevana rezervna moč je +-2 %. Če pa pride do motenj, pa sodelujejo vse elektrarne v sistemu, ki nimajo blokiranih regulatorjev.
Sekundarna regulacija: Je vodena iz centra vodenja in se regulira glede na spremembo frekvence v opazovanem omrežju
Tercialna regulacija: Je vodena iz centra vodenja. V upoštev pride pri izpadu večjih proizvodnjih enot in zbijanju neželenih pretokov energije v interkonekcijskih vodih. V to skupino spadajo hidroelektrarne z velikimi bazeni, ter plinske elektrarne.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov