Sledi železnice Logatec–Godovič–Črni Vrh

Železnica opremljena z slikovnim gradivom, se pravi fotoreportaže z malo teksta in vsebine. :)
Ajznponar
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 858
Pridružen: 09.07.2009, 22:24

Re: Sledi železnice Logatec–Godovič–Črni Vrh

Odgovor Napisal/-a Ajznponar »

Upam, da mi leteči vlak ne zameri "vdora" v temo. Že v prvem delu se je spraševal, kaj je s predorom Naklo v SZ delu Logatca. Odgovor je, da so ga pred leti odkopali in fa preurejajo za peš - kolesarsko pot.

Par tednov nazaj sem tako naletel na severni portal:
Slika

Na sliki se ne vidi, da je že na začetku dovozne poti znak, ki označuje ravno kombinirano pot za pešce in kolesarje. Torej vstopim noter:
Slika

WTF, kako je pa to dobilo uporabno dovoljenje? Po sredini ozek in kar glook odvodnjevalni kanal, počez kar nekaj plitvejših kanlčkov, podlaga nagnjena proti sredinskemu kanalu... Skratka, če človek ne pazi na dobesedno vsak korak in če je za nameček zunaj že temneje, se kaj hitro spotakne... Še ena od niš v predoru:
Slika

Pridemo ven, tu pa tabla, da gre za prepovedan prehod. Aha, torej zadeva najbrž še nima uporabnega dovoljenja, dokler ne rešijo teh problemov. Najbrž bi morala biti tabla tudi na drugi strani, pa jo je očitno nekdo odstanil in sem nevede "ilegalno" vstopil v predor :mrgreen:
Slika

Južni portal še malo od dlje:
Slika

Pot iz predora se kmalu priključi na Pavšičevo ulico in pride do parkirišča pred upravno enoto in knjižnico. Tu pa nas pričaka ozkotirna lokomotiva "Mašinka", ki so jo uporabljali med gradnjo. Žal samo 1:1 replika:
Slika

Slika

Tabla o Mašinki in predoru:
Slika

Ko smo že pri tej progi, ohranjen je tudi nasip na severnem delu Logatca, tam kjer Stara cesta prečka progo in se kot "tankovska cesta" nadaljuje proti vrhniški vojašnici.
Slika

Slika

Slika

In še tabla:
Slika

Nič hudega, če se table ne vidijo dobro. Postavila jih je fundacija Pot miru, ki se ukvarja z dediščino WW1 oz. soške fronte in na njenih straneh zlahka najdemo podrobnosti o tu omenjenih "artefaktih".

Kako je še kakšno desetletje nazaj bil videti vrh sicer zasutega severnega portala, pa lahko pokaže Streetview in njegov "časovni stroj": klik
Odgovori