Z ženo sva se dogovorila, da bova petdeseto obletnico rojstva obhajala skupaj, čeprav sva dve leti narazen, kar se starosti tiče. Odločil sem se, da bova abrahama praznovala na svojevrsten in nepozaben način: rezerviral sem dve letalski karti za Las Vegas v Nevadi - USA

Tam sva ostala 14 dni in prepotovala kar lepo število milj..... Rentala sva avto; se razume američana - Ford Mustang Cabrio prvi teden in drugi teden Chrysler Sebring Cabrio. Poleg vsega ostalega sva obiskala še sosednje zvezne države: Arizona, Utah in California. V Kaliforniji sva se napotila k rudniku srebra, ki je bil v 19. stoletju polno zaseden s srebrokopi in ostalim življem v mestu Calico. Vstopnina $3,00 po osebi v kar je všteta seveda parkirnina - poceni!
Že od daleč, z avtooceste, je viden hrib z napisom Calico in pod njegovim vznožjem je umeščeno majhno rudarsko mestece.
Spodnja slika prikazuje del tirne situacije krožne ozkotirne rudniške proge in bližnjom okolico mesta Calico, v daljavi pa je vidna zloglasna puščava Mojave!

Levo spodaj, tik ob progi je postajno poslopje in na desni strani del mesteca Calico. Dobro je vidna pusta in skoraj povsem gola pokrajina, iz česar lahko sklepamo, kako kruto je bilo življenje v teh krajih pred cca. 130 leti.

nadaljevanje sledi