Nabava novih potniških garnitur za SŽ

Debata okoli voznega parka
Uporabniški avatar
casio
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 185
Pridružen: 05.01.2016, 15:04
Kraj: Murska Sobota

Re: Nabava novih potniških garnitur za SŽ

Odgovor Napisal/-a casio »

Predor ob takih vremenskih razmerah kot so danes ne more funkcionirati. Sistem odvodnjavanja je zastarel in ne more delovati, drugače bomo ob takih razmerah zapirali progo in to se tudi dogaja. Oprostite da smo zašli z prave teme. Lep večer še naprej.
zmprizma
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 14
Pridružen: 14.10.2009, 21:30

Re: Nabava novih potniških garnitur za SŽ

Odgovor Napisal/-a zmprizma »

Železnicam zelena luč za 150-milijonski nakup 20 novih vlakov

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) je ta teden prižgala zeleno luč Slovenskim železnicam za nakup 20 novih potniških garnitur. Posel je vreden 148,3 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, družba SŽ-Potniški promet pa bo pogodbo tudi tokrat sklenila s poljskim proizvajalcem Stadler.

Kot so danes sporočili iz SDH, so kot ustanovitelj investicijski projekt v zvezi z nabavo novih voznih sredstev podrobno preučili. Slovenske železnice (SŽ) s tem projektom nadaljujejo posodabljanje voznega parka, "kar bo omogočilo dodaten dvig kakovosti storitev v železniškem potniškem prometu", so zapisali v sporočilu za javnost.

SŽ so prvo fazo prenove voznega parka sklenile septembra lani, ko so prevzele zadnjega od 52 novih Stadlerjevih vlakov. Odtlej po slovenskih tirih vozi 21 enopodnih električnih vlakov flirt, 10 dvopodnih električnih vlakov kiss ter 21 enopodnih dizelskih vlakov flirt.

Gre za sodobne in prostorne vlake, ki omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam - vsi imajo izvlečno stopnico in dodatno mobilno klančino za invalidski voziček, so tedaj pojasnili na SŽ in dodali, da imajo nove garniture tudi hitrejše pospeševanje in lahko dosegajo potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro.

Kot je takrat napovedal generalni direktor SŽ Dušan Mes, bo novih 20 potniških garnitur, za katere so ta teden dobili soglasje SDH, dostavljenih do konca 2024. Tedaj bo tako na tirih 72 novih potniških garnitur.

Vir: https://www.24ur.com/novice/gospodarstv ... lakov.html
trocken
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 744
Pridružen: 22.12.2009, 10:55

Re: Nabava novih potniških garnitur za SŽ

Odgovor Napisal/-a trocken »

Uf, končno! Sem se že bal, da so pozabili na to naročilo. Torej se starim Fiatom le obeta slovo do konca drugega leta. =D>
Odgovori