OdgovorNapisal/-a s52r » 19.05.2006, 21:19
Prav lep pozdrav vsem, ki jih še vedno zanima 812.....
Bom napisal par stvari v zvezi 812, kot sem jih doživljal jaz, kot potnik in tudi kot strojevodja...
Prvič sem se srecal z temi vozili davnega leta 1968, ko sem v kurilnici Novo mesto opravljal službo dežurnega vzdrževalca parnih lokomotiv in so pripeljali mislim da 4 garniture popolnoma nove direktno iz tovarne, moral sem narediti 4 lijake za dolivanje olja v DM, tega se najbolj spomnim.....seveda sem imel oči na pecljih, bili so nepozabni trenutki....saj so te garniture za našo kurilnico bile prava revolucija...žal so povzročile tudi višek kurjačev parne vleke itd....
Za same potnike in za tedanje čase krasna vožnja, iz lesenih klopi v klasičnih vagonih, so prišli na tapecirane sedeže, taki sedeži so bili samo v klasičnih vagonih v prvem razredu....
Tudi za strojno osebje je bila to velika sprememba, pa tudi stvar prestiža med ljudmi, saj ni mogel vsakdo opravljati službe na 812...bili so pač določeni kriteriji, kljub opravljeni prekvalifikaciji....
Zelo mi je bila všeč komandna plošča z instrumenti, najbolj pa pogled na progo pred sabo, saj smo bili navajeni na gledanje proge pred sabo s strani, pa tudi lokomotivski kotel je precej zmanjšal preglednost...da ne rečem, kako je bilo pri vožnji po noči, 812 je imel kar dobre žaromete, parna pa samo dve luči za označevanje čela vlaka....
Bilo je kar nekaj začetniških težav, dokler se nismo navadili tudi na podlaganje relejev v omarici in podobno, težave so bile tudi pozimi, saj je bil DM precej nizko in je ob sneženju zelo rado metalo jermene iz jermenic itd....
Še par besed o komandnem pultu, kot se vidi na slikah...
Levo od obeh obratomerjev je ročica za vklop smeri vožnje, ta se je izvlekla iz ležišča, kadar se je komanda pokrila z lesenimi žaluzinami. Desno od obeh manometrov je ročica Knorr zaviralnika, tudi ona se je izvlekla iz ležišča in odstranila, kadar ni bila komanda aktivna.
Levo od sedeža se vidi ročica, ki je imela dve funkciji in sicer se je z njo dodajal plin DM, zgornji del pa se je med vožnjo, ali pa med postankom moral držati pritisnjen, sicer je deloval DM samo v prostem teku in vključilo se je naglo zaviranje, to je bila tako imenovana statična budnostna naprava, novejša vozila so imela impulzni budnik. Je pa zanimivo, da je tudi serija 661 imela v začetku statični budnik in še bolj zanimivo tudi serija 644, ki je še mnogo noveša od 661 je prišla z statičnim budnikom, obe seriji sta kar nekaj let s takim budnikom vozili...
Da se vrnem na komando...prvo pedalo ki se vidi z leve strani je bila sirena, poleg nje pa je drugo pedalo, precej širše, to pa je pedalo za posluževanje budnika z nogo, torej je imel strojevodja na razpolago dva načina posluževanja, kar mu je bolj odgovarjalo. Žal se je lahko ročni ali nožni del budnostne naprave enostavno podložil in ga ni bilo treba pritiskati, verjetno je to tudi eden od vzrokov uvedbe impulzne budnostne naprave.Čisto na desni strani sedeža pa se vidi še ročica ročne zavore.
V sredini komandne plošče je bila ročica za menjavo hitrosti, ki je bila iste oblike in velikosti kot za smer vožnje.Levo od ročice za menjavo hitrosti so bila stikala za vklop posameznih el. naprav, desno pa stikala za daljinski zagon DM in njihovo kontrolo, skupno 4.
Z prihodom FIATA 813, je drastično padlo zadovoljstvo vožnje z 812, tako pri potnikih, kot tudi pri strojevodjih...žal je tako pri vsaki novi stvari, razvoj gre nezadržno naprej, ljudje pa smo vse bolj zahtevni...
V strojevodski šoli v Kastvu sem si naredil krasno skripto o 812, z mnogimi načrti in slikami, l 1994 ko sem šel v pokoj sem jo pustil šolskemu instruktorju, tako, da ne morem dodati nobene slike ali sheme...
Če morda koga zanima šolsko gradivo strojevodske šole za strojevodjo parne vleke, pa ga lahko dobi pri meni, sem vse pisal in risal, žal je zadeva v hrvaškem jeziku....
Strojevodja za vedno !!!!!
S52R - Tone