Igor, pozdravljen,
tudi jaz se nisem dovolj poglobil v tokovne odjemnike, čeprav je prav njihova
zamenjava v Ljubljani odlično "pomagalo" za datiranje fotografij.
Napačno sem napisal, da je fotografija tramvaja št.27, posnetega pred remizo v Šiški, verjetno iz leta 1932...
V osnovi sem datiral fotografijo tako, da je bila posneta v Ljubljani leta 1932 ali kasneje. Na žalost sem na forum vlaki.info napisal drugače...
http://www.beitraege.lokomotive.de/doku ... kf_jdz.php

Wagen Nr. 27 der Strassenbahn Ljubljana, hergestellt 1932 in Slavonski Brod von der "Prva jugoslovanska tovarna vagonov, strojev in mostov d.d.", aufgenommen vor der Strassenbahn Remise in Ljubljana.
V knjigi T.Brate, Ljubljanski tramvaj piše o zamenjavi tokovnih odjemnikov na strani 90:
citat:
"
Prve vozove so predelali že v letih 1931-32, takoj po njihovi dobavi. Odstranili so jim lirasti odjemalec toka in ga zamenjali s sodobnejšim, škarjastim. Do leta 1938 so tako predelali tudi vse ostale vozove in jih opremili z novimi odjemalci toka, ki so jih izdelovali v svojih delavnicah."
Se pravi, da naj bi vsem "brodarjem" zamenjali liraste tokovne odjemnike do konca leta 1932.
V knjigi T. Brate: Ljubljanski mestni promet v slikah, Ljubljana 2008 pa je na strani 43 fotografija tramvaja št. 27, zraven pa piše, da je posneta "okoli " leta 1932. Tramvaj ima lirast odjemnik toka.
Po drugi strani pa imamo na strani 42 iste knjige fotografijo treh tramvajev na Ajdovščini:
dva brodska (št. 21 in št. 27 ter Opatijec št. 31). Vsi trije imajo liraste tokovne odjemnike
Zraven fotografije piše, da je bila posneta po letu 1936.
Ta dva podatka sta skregana med sabo
Danes vemo, da sta prva Opatijca zapeljala po ljubljanskih ulicah decembra 1934. Torej je bila fotografija treh tramvajev na Ajdovščini lahko posneta najprej 1935.
Se pravi, da
niso "brodarjem" zamenjali lirastih odjemnikov vsaj do leta 1935. Morda nekaterim
Lahko
zaključimo, da so podatki v knjigi T. Brate: Ljubljanski tramvaj, napačni in da še danes ne vemo točno, kdaj so zamenjali ljubljanskim tramvajem liraste odjemnike za škarjaste.
Izjemoma se ve za nekatere tramvaje, kdaj so bili opremljeni s škarjastimi odjemniki, vsaj približno.
pozdrav
Darko