Med drugim se ukvarjam tudi z radioamaterskimi zvezami. Sem licenciran radioamater z dovoljenjem za delo z radijsko postajo in uporabljam mednarodno registriran klicni znak S57EN. Zanimiv hobi, za katerega je potrebno precej tehničnega znanja, če želimo zares uživati v njem (samogradnje sklopov, anten, telegrafija, zveze preko satelitov, lune ali meteoritskih sledi, digitalne zveze in še mnogokaj....). Zadnje čase se ukvarajm tudi z radioamaterskimi zvezami preko satelitov, ki krožijo v nizkih orbitah okorg Zemlje, na razdaljh od 500 do 700 km nad površjem (+/- nekaj km), tirnice so namreč ovalne

.
Trenutno kroži nad Zemljo okoli 6.500 satelitov - takih in drugačnih. In nekatere od njih lahko uporabljamo tudi radioamaterji za radijsko zvezo med sabo. Torej nam satelit služi kot zrcalo (tehnično gledano je to repetitor, ki naš signal sprejme na eni frekvenci in ga odda na drugi). Uporabljam radijsko postajo zanesljivega japonskega izdelovalca Icom. Postaja je dvofrekvenčna in lahko hkrati poslušam na obeh frekvencah, oddajam pa samo na eni ali drugi - tak način imenujemo full duplex. Za satelite je potrebno postajo sprogramirati in memorirati vse frekvenčne kanale posameznega satelita, kar nam delo zelo olajša. Še posebej meni, ker sem operativen zunaj stavbe, torej portable. Ko grem na "teren" imam s sabo:
- radijsko postajo (144 MHz / 432 MHz)
- mikrofon
- akumulator za napajnje
- antenski delilnik (duplexer)
- anteno za obe frekvenci (dve v enem!)
- kompas
- snemalnik zvoka (diktafon)
- keplerjeve elemenete satelita, ki ga bom uporabil pri radijski zvezi z drugimi operaterji (tabela v mapi)
To je kar nekaj stvari in zgledajo takole: najprej radijska postaja z jermenom za nošnjo in pritrjenima delilnikom ter akumulatorjem:
nato je tu kompaktna dvofrekvenčna antena z 1,5 m dolgima kabloma za priključitev na delilnik:
In na koncu še kompas ter diktafon, kajti če ne utegnem vseh zvez zapisati, so posnete na diktafon

:
Radioamaterji zapišemo vsako zvezo, ki jo opravimo, v poseben dnevnik, taka so načela radijskega prometa. Moram omeniti da traja prelet satelita nad nami največ 14 do 15 minut. In v tem času se da opraviti več kot le eno zvezo, seveda šele čez čas, ko opravimo dovolj vaje in poizkusov. In tu je še doplerjev efekt, ki zaradi hitrosti gibanja zamakne frekvenco, poslednično moram tudi jaz preklopiti na nekaj kilohercov više ali niže (običajno je frekvenčni korak 5 kHz). Sateliti se vozijo nad nami s hitrostjo okrog 27.000 km/h !!!
In še fotografija popolnhoma pripravljene postaje z vsemi vnešenimi parametri za delo preko satelitov.
Kot piše na displeju, je trenutno postaja nastavljena za delo preko satelita AO-91 (pobrskaj na spletu za več podatkov). Na enak način sem parametriral tri satelite.
Radioamaterske zveze preko satelitov so poseben izziv, še posebej, kadar smo na terenu. Omogočajo neverjetno dolge zveze in to z malimi močmi, že 5W zadostuje za prehod našega signala preko satelita. Najboljši test pa je, ko slišimo svoj glas preko satelita in zagotovo vemo, da nas bodo slišali tudi drugi....
Se imejmo satelitsko, lp Vojko