ETCS Level1 - GSM-R

Vse okoli slovenskega nacionalnega železniškega operaterja.
preglednik
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1441
Pridružen: 20.09.2006, 15:24
Kraj: Primorska

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a preglednik » 16.07.2014, 7:02

Ma kaj bo res med prvimi progami opremljeni z GSM-R tudi proga Ajdovščina-Nova Gorica?? Sodeč po tisti galami s prebivalci, zaradi oddajnega stolpa blizu naselja Cesta!
preglednik
Uporabniški avatar
Nurmi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3041
Pridružen: 16.09.2009, 17:12

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a Nurmi » 16.07.2014, 8:13

Da začeli bodo z Ajdovščino.Čeprav bo ta proga z noovim voznim redom po vsej verjetnosti ostala brez potniškega vlaka.
Osnovni problem na svetu je v tem,da so budale preveč samozavestne in pametni vedno v dilemi!
preglednik
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1441
Pridružen: 20.09.2006, 15:24
Kraj: Primorska

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a preglednik » 16.07.2014, 8:27

Logika :?:
preglednik
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3501
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a mkx » 16.07.2014, 9:05

preglednik napisal/-a:Ma kaj bo res med prvimi progami opremljeni z GSM-R tudi proga Ajdovščina-Nova Gorica?? Sodeč po tisti galami s prebivalci, zaradi oddajnega stolpa blizu naselja Cesta!

Pri stolpih je vedno galama med lokalnimi prebivalci pa je vseeno čemu so stolpi namenjeni. Čudi me, da ni podobne galame tudi za one velikanske reklamne panoje, znajo biti ravno tako nevarni (če drugega ne, optično onesnažujejo področje dosti bolj kot kakšen ličen "zobotrebec").

Sicer pa je vprašanje, če bo omenjena proga res v celoti pokrita z GSM-R med prvimi. Po mojih informacijah je za tisto progo predvideno postaviti 4 stolpe, poleg Ceste še pri Zaloščah, v Batujah in pri Brju. Je pa tale lokacija pri Cesti namenjena tudi za pokrivanje končne postaje v Ajdovščini in so morda tudi zato pohiteli.

Je pa še ena logika vmes: če proga nima RDZ, se jo splača narediti malo prej, tako da se pridobi zvezo, one s pokrivanjem RDZ pa malce kasneje.
LP, Metod
preglednik
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1441
Pridružen: 20.09.2006, 15:24
Kraj: Primorska

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a preglednik » 16.07.2014, 9:21

Se pravi, da je v planu celotna proga Sežana - Jesenice?
preglednik
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3501
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a mkx » 16.07.2014, 10:34

V planu so vse proge JŽI RS. Vrstni red in roki izvedbe so pa v božjih rokah :pope

Eden izmed načrtov za lokacije GSM-R oddajnikov je bil približno takle:
Slika

Pa nimam pojma, ali je ta plan sedaj veljaven ali ne.

Ja, tudi na progah 42 in 73 ... :!:
LP, Metod
preglednik
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1441
Pridružen: 20.09.2006, 15:24
Kraj: Primorska

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a preglednik » 16.07.2014, 13:38

In kakšna je razlika med RDZ in GSM-R?
preglednik
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3501
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a mkx » 16.07.2014, 14:00

RDZ (Radio Dispečerska Zveza) je analogna zveza, ki je prvenstveno namenjena za govorno komunikacijo. Trenutno se uporablja na slovenskih železnicah. Nekaj več se najde v programu omrežja v poglavju 3.3.3.4 (stran 28). Po funkcionalnosti se lahko primerja s starim dobrim NMT.

GSM-R je variacija sistema GSM (predvsem so to ločene frekvence, tudi sicer je obnašanje malenkost drugačno), ki omogoča (v primerjavi z RDZ) prenos velikih količin podatkov, ki je potrebno pri višjih nivojih ETCS.
LP, Metod
Uporabniški avatar
Nurmi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3041
Pridružen: 16.09.2009, 17:12

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a Nurmi » 16.07.2014, 14:10

mkx napisal/-a:
preglednik napisal/-a:Ma kaj bo res med prvimi progami opremljeni z GSM-R tudi proga Ajdovščina-Nova Gorica?? Sodeč po tisti galami s prebivalci, zaradi oddajnega stolpa blizu naselja Cesta!

Pri stolpih je vedno galama med lokalnimi prebivalci pa je vseeno čemu so stolpi namenjeni. Čudi me, da ni podobne galame tudi za one velikanske reklamne panoje, znajo biti ravno tako nevarni (če drugega ne, optično onesnažujejo področje dosti bolj kot kakšen ličen "zobotrebec").

Sicer pa je vprašanje, če bo omenjena proga res v celoti pokrita z GSM-R med prvimi. Po mojih informacijah je za tisto progo predvideno postaviti 4 stolpe, poleg Ceste še pri Zaloščah, v Batujah in pri Brju. Je pa tale lokacija pri Cesti namenjena tudi za pokrivanje končne postaje v Ajdovščini in so morda tudi zato pohiteli.

Je pa še ena logika vmes: če proga nima RDZ, se jo splača narediti malo prej, tako da se pridobi zvezo, one s pokrivanjem RDZ pa malce kasneje.

S kom se bodo pa pogovarjali če ni vlakov in je proga duhov.Bale so s to Ajdovščino.Polek tega je treba pokablirat celo Bohinjko na novo in če jim to uspe .Svaka čast
Osnovni problem na svetu je v tem,da so budale preveč samozavestne in pametni vedno v dilemi!
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3501
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a mkx » 16.07.2014, 14:57

Novo kabliranje vseh prog je najbrž dejstvo, tudi v vidu postavitev EURO baliz. In to bo pač narejeno, saj gre za (delno) financiranje s strani EU.
LP, Metod
Uporabniški avatar
Nurmi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3041
Pridružen: 16.09.2009, 17:12

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a Nurmi » 16.07.2014, 15:32

Veliko sreče jim želim :)
Osnovni problem na svetu je v tem,da so budale preveč samozavestne in pametni vedno v dilemi!
Uporabniški avatar
Regan 664
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3392
Pridružen: 24.01.2006, 16:23

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a Regan 664 » 17.07.2014, 11:37

GSMR se gradi za celotno omrežje glavnih in regionalnih prog.
Investicija mora biti končana prihodnje leto.
Strošek vzpostavitve (infrastruktura) GSMR je 150 milj. eur, od tega od EU dobimo skoraj 100 milj. EUR - to je super, ni kaj!
GSMR ni pogoj za ETCS level 1, ki je sedaj v teku na koridorju D. Je pa pogoj za L2 in L3.
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3501
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a mkx » 17.07.2014, 14:17

Nurmi napisal/-a:Veliko sreče jim želim :)

Pa saj kabliranje Bohinjke z optiko pa res ne bo problematično ... enostavno bodo potegnili optični kabel na stebre VM :mrgreen:
LP, Metod
napajalc
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 339
Pridružen: 14.03.2008, 15:54

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a napajalc » 18.07.2014, 16:51

mkx napisal/-a:
Nurmi napisal/-a:Veliko sreče jim želim :)

Pa saj kabliranje Bohinjke z optiko pa res ne bo problematično ... enostavno bodo potegnili optični kabel na stebre VM :mrgreen:

Nak, ta prvo je treba te drogove ozemljiti ...narediti projekt za izvedbo, dati na revizijo, izdati razpis, izbrati izvajalca (žlahto s.p.,je nekdo že ugotovil) se zapufat....vse to pa p izdelavi : VM na tej progi :twisted:
trance0
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 849
Pridružen: 25.10.2012, 12:29

Re: ETCS Level1

OdgovorNapisal/-a trance0 » 18.07.2014, 21:31

Se pravi, tam enkrat po letu 2100. :twisted:

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov