Ukinjanje nivojskih prehodov in gradnja novih izvennivojskih

Vse okoli slovenskega nacionalnega železniškega operaterja.
Odgovori
grega
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1594
Pridružen: 12.09.2006, 17:29
Kraj: Štajerska
Kontakt:

Ukinjanje nivojskih prehodov in gradnja novih izvennivojskih

Odgovor Napisal/-a grega »

Slučajno sem včeraj opazil, da se je začela gradnja nadvoza v Grobelnem, s čimer bodo ukinjeni trije nivojski prehodi...
17 milijonov, do Avgusta 2015...

http://www.kozjansko.info/component/con ... video.html

edit: trenutno so podrli par stavb in pričeli nekaj malega kopati.
Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Nadvoz Grobelno

Odgovor Napisal/-a kozorog »

V sklopu projekta bo železniška postaja Grobelno dobila podhod za pešce in kolesarje, uredili bodo dostope do perona, zgrajena bodo tudi dvigala.

Slika

Vir-http://www.dpa.mzip.gov.si/doc/pov_jav_DPN-Grobelno.pdf

Slika
Zadnjič spremenil kozorog, dne 13.09.2013, 7:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Nadvoz Grobelno

Odgovor Napisal/-a kozorog »

Predlagal bi da se naslov threada spremenil in sicer v naslov "izvenivojska križanja" ali nekaj podobnega da še prilepimo slike in informacije ostalih podobnih projektov po državi, kot naprimer izvenivojsko križanje Pušenci, Murska Sobota(obvoznica), Ljutomer2x, Zgornji Log, Ilirska bistrica(obvoznica), Pavlovci.


Še en članek na to temo
Podpisana pogodba za gradnjo izvennivojskega križanja Grobelno


Ljubljana, sreda 24.7.2013 - danes je Direkcija RS za ceste s izbranim izvajalcem gradbenih del, podjetjem SGP POMGRAD d.d. s partnerjem STRABAG AG, podpisala pogodbo za pričetek gradnje izvennivojskega križanja glavne in regionalne železniške proge z glavno cesto G2-107/1275 Šentjur - Mestinje v Grobelnem. Vrednost projekta, je ocenjena na ca 17 milijonov evrov, od česar znaša vrednost gradbenih del nekaj več kot 15 milijonov evrov. Investicijo bo v višini do 85 % upravičenih stroškov sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Na območju naselja Grobelno se nahajajo trije nivojski prehodi. Ti povzročajo zastoje prometa zaradi čakanja vozil pred spuščenimi zapornicami na železniški progi. Ne enem izmed njih je prehod urejen samo z avtomatskim cestnim signalom, kar lahko predstavlja tudi potencialno nevarnost za udeležence v prometu. Tako se bo z izgradnjo izven nivojskega križanja ceste in železnice, ukinitvijo nivojskih prehodov ter ustreznejšimi tehničnimi elementi ceste prometna varnost izboljšala za vse uporabnike ceste in železnice.

Projekt bo obsegal:

- rekonstrukcijo in novogradnjo glavne ceste,
- ureditev premostitvenih objektov, avtobusnih postajališč, kolesarske steze in pešpoti,
- ureditev priključkov in križišč,
- ureditev deviacij,
- ukinitev nivojskih križanj in izvedba nadvoza nad glavno železniško progo in podhoda za kolesarje in pešče na območju železniške postaje,
- ureditev odvodnjavanja in javne razsvetljave, zaščito tangiranih komunalnih vodov,
- ureditev prometne opreme in signalizacije,
- ureditev aktivne in pasivne protihrupne zaščite,
- ureditev obcestnega prostora in rušenje obstoječih objektov
- vodnogospodarske ureditve (ureditev regulacije Šentviškega potoka).

Skupni investicijski stroški (kamor spadajo: izdelava projektne in investicijske dokumentacije, odkupi zemljišč, gradbena dela in nadzor na gradnjo, konzultantske storitve, nepredvidena dela pri gradnji, zunanja kontrola kvalitete in informiranje ter obveščanje o projektu) so ocenjeni na 17 milijonov evrov.

Pogodba za izvedbo gradbenih del je bila podpisana dne 24.7.2013 z izvajalcem SGP POMGRAD d.d. s partnerjem STRABAG AG v vrednosti 15.128.382,01 evrov.
Vir-http://www.dc.gov.si/si/medijsko_sredis ... 89e110022/
Zadnjič spremenil kozorog, dne 13.09.2013, 7:51, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Nadvoz Grobelno

Odgovor Napisal/-a kozorog »

Naj se ta novica najde tudi tukaj saj gre za podobna si projekta.
Evropski denar za cestno obvoznico


Direktor DRSC Gregor Ficko jeseni napoveduje gradnjo ceste mimo Zgornjega Loga.

Litija – Direkcija RS za ceste (DRSC) namerava prihodnji teden objaviti javni razpis za izbiro izvajalca za gradnjo premostitvene ceste in nadvoza v Zgornjem Logu na glavni zasavski cesti Ljubljana–Litija. Naložba bo stala 9,6 milijona evrov, pri čemer bo 7,6 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Slika

Slika
Simulacija glavne zasavske ceste Ljubljana - Litija mimo Zgornjega Loga Vir: DRSC

Manjka jim še 1,3 hektarja zemljišč

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v četrtek izdalo odločbo o dodelitvi finančnih sredstev za gradnjo cestnega odseka v dolžini 1600 metrov in nadvoza čez železniško progo v dolžini 160 metrov. Direktor DRSC Gregor Ficko pravi, da se bo gradnja lahko začela že to jesen in bo predvidoma končana leta 2015. Proti trem lastnikom zemljišč poteka razlastitveni postopek, saj se ne strinjajo z ocenjeno vrednostjo zemljišč in zato zahtevajo nadomestna zemljišča. Ficko pravi, da to ne bo ovira za začetek gradnje. Do zdaj je DRSC uspelo pridobiti 92 zemljišč, manjka jim jih samo 1,3 hektara.

Tudi pločnik bo gradila država

Čeprav bi skladno z zakonom o cestah za gradnjo kolesarske steze, pločnika in postavitev javne razsvetljave ob predvideni prometnici morala del finančnih sredstev zagotoviti tudi litijska občina, je tamkajšnji župan Franci Rokavec, ki sicer pozdravlja napoved DRSC o skorajšnjem začetku gradnje, za Delo povedal, da jim denarja ne bo treba dati, ker gre za nadomestne objekte. Ficko je povedal, da je del nadvoza v naselju, zaradi česar bi morala tudi občina prispevati denar. A ker gre v tem primeru za tako majhna finančna sredstva, da bi administrativni stroški presegli vrednost litijskih stroškov naložbe, bo vse tri vzporedne objekte plačala DRSC.

To je zelo prometna cesta, ki zdaj poteka čez naselje Zgornji Log, in ki je, po podatkih DRSC iz leta 2011, obremenjena s skoraj 8300 motornimi vozili na dan. To je tudi glavna cestna povezava Litije in Šmartnega pri Litiji s prestolnico. Zaradi ozkega cestnega grla v Zgornjem Logu, ko morajo vozila prečkati tudi nivojski prehod čez železniško progo, v jutranji in popoldanski konici nastajajo tudi zastoji.

Večja varnost in pretočnost prometa

S tem projektom se bo izboljšala kakovost življenja prebivalcev Zgornjega Loga, saj bo zagotovljena večja varnost in pretočnost prometa. Skrajšal se bo tudi potovalni čas, zmanjšale se bodo emisije hrupa in znižali škodljivi vplivi na okolje, pravijo na gospodarskem ministrstvu. Prebivalci Zgornjega Loga so dolgo časa zahtevali podvoz pod železniško progo. Pravijo, da bo nadvoz kazil izgled kraja, a so se na koncu omehčali in prostorskih zahtev do države nimajo več. Ob narasli Savi bi bil namreč podvoz večkrat zalit, kar bi med gospodarstveniki gotovo povzročalo val nezadovoljstva.

Cesta pri Hotiču se odmika

Na isti cesti se gradnja prometnice v Zgornjem in Spodnjem Hotiču, ki bi potekala predvidoma pod obema naseljema, vse bolj oddaljuje. V pripravi je namreč šele pobuda za pripravo državnega prostorskega načrta (DPN). Različice cestnega odseka bodo javnosti predstavljene na javni razgrnitvi, predvidoma na začetku prihodnjega leta. Sprejeta pobuda je podlaga za začetek postopka DPN, terminski plan izdelave pa je odvisen od zagotovljenih finančnih sredstev države, pravijo na DRSC.
Vir-http://www.delo.si/novice/slovenija/evr ... znico.html
Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Nadvoz Grobelno

Odgovor Napisal/-a kozorog »

Razpis za izbiro izvajalca je že zaključen. kdo je bil izbran ne vem tudi ne vem če je prišlo do kakšne pritožbe. Gradnja naj bi stekla še letos, bo pa v sklopu projekta zgrajen nov nadvoz.
Odobrili denar za obvoznico v Murski Soboti


Za prepotrebno prometnico bo Evropska unija prispevala devet milijonov evrov.

Z dograditvijo celotne trase pomurske avtoceste od madžarske meje do Maribora je Prekmurje postalo prometno dostopnejše, pričakovati pa je tudi pospešen razvoj območja ob avtocestnem koridorju, ki vključuje večji regionalni središči Lendavo in Mursko Soboto

Ljubljana, Murska Sobota - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes izdalo odločbo o dodelitvi finančnih sredstev za gradnjo prve faze murskosoboške vzhodne obvoznice, ki se bo začela graditi že letos.
Naložba bo stala 11,8 milijona evrov, od tega bo devet milijonov evrov sofinancirala Evropska unija iz sklada za regionalni razvoj, preostanek pa naša država.

Do konca leta 2015 bodo zgradili 2700 metrov ceste na južnem delu vzhodne obvoznice v Murski Soboti in nadvoz, kjer bo trasa ceste prečkala železniško progo. Trasa bo potekala med levim bregom razbremenilnega kanala Lendava - Mura in vzhodnim obrobjem Murske Sobote med Panonsko cesto in območjem Plese.

Tu bo kasneje omogočilo nadaljevanje gradnje druge faze južne obvoznice (prva faza je bila dokončana leta 2003 v okviru gradnje pomurske avtoceste: odsek Vučja vas-Beltinci) od križišča s Tomšičevo ulico do priključka na ulico Plese.

Predvidena je prestavitev približno 480 metrov kolesarske poti, zgrajena bodo tri nova križišča in med drugim tudi protihrupne ograje.
V ocenjeni vrednosti projekta so ob stroških gradnje zajeti tudi stroški projektno tehnične dokumentacije, nadzor gradnje in med drugim tudi odkupi zemljišč. Druga faza vzhodne murskosoboške obvoznice do križišča Čarda bo zgrajena predvidoma do konca leta 2020.

Regionalne ceste, ki potekajo skozi Mursko Soboto, ležijo na pomembnih prometnih smereh in so poleg lokalnega in mestnega prometa obremenjene še s tranzitnim prometom. Z dograditvijo celotne trase pomurske avtoceste od
madžarske meje do Maribora je Prekmurje postalo prometno dostopnejše, pričakovati pa je tudi pospešen razvoj območja ob avtocestnem koridorju, ki vključuje večji regionalni središči Lendavo in Mursko Soboto, je na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo povedala Nina Omerza.
Vir-http://www.delo.si/novice/slovenija/odo ... oboti.html

Slika

Slika

Vir-http://www.lineal.si/novice/2010/Juzna% ... index.html
Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Nadvoz Grobelno

Odgovor Napisal/-a kozorog »

Ljutomer bo dobil pod- in nadvoz

Dnevno skozi Ljutomer zapelje okrog 40 vlakov, pri čemer jih je vsaj polovica tovornih. Med gradnjo nadvoza in podvoza bosta cestni in železniški promet potekala nemoteno, obvozne ceste bodo speljane ob gradbišču

Slika
V Ljutomeru obnavljajo železnico, v kratkem pa bodo ob železniški postaji začeli graditi nadvoz.

Zaradi izboljšanja prevoznih storitev in zagotovitve zadostnih zmogljivosti proge za prihodnje prometne potrebe V. panevropskega železniškega koridorja v teh dneh potekajo intenzivna dela na železniški progi Pragersko-Hodoš na odseku Ljutomer-Lipovci. "Nadgradnja železniške proge, ki zajema odstranitev obstoječega tira in gradnjo novega tira do postaje Ljutomer, je bila zaključena 18. avgusta, trenutno opravljajo le še zaključna dela ob progi.......
Vir-http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/d ... 3005950418
Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Nadvoz Grobelno

Odgovor Napisal/-a kozorog »

Tudi v Ilirski bistrici bodo dobili podvoz in sicer v sklopu obvoznice, evropska sredstva so pridobljena, razpis za izvajalca del je zaključen, začetek del jeseni. :roll: [-o<

Slika

še dostop do članka:http://www.delo.si/novice/slovenija/bis ... -kaos.html
Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Ukinjanje nivojskih prehodov in gradnja novih izvennivoj

Odgovor Napisal/-a kozorog »

holding
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1799
Pridružen: 30.12.2006, 13:03

Re: Ukinjanje nivojskih prehodov in gradnja novih izvennivoj

Odgovor Napisal/-a holding »

...matr, kam bodo pa potem vse te odvečne rampe premontiral... #-o ...
Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Ukinjanje nivojskih prehodov in gradnja novih izvennivoj

Odgovor Napisal/-a kozorog »

24. 7. 2013
Državni prostorski načrt za izvennivojsko križanje glavne ceste in glavne železniške proge v Središču ob Dravi

Vlada RS je na 18. redni seji dne 18. 7. 2013 sprejela Uredbo o državnem prostorskem načrtu za izvennivojsko križanje glavne ceste in glavne železniške proge v Središču ob Dravi in jo dne 22. 7. 2013 objavila v Uradnem listu Republike Slovenije, št. 66/2013. Uredba stopi v veljavo trideseti dan po objavi v Uradnem listu.

Z državnim prostorskim načrtom je načrtovano izvennivojsko križanje glavne ceste G1-2 na odseku 1313 Ormož–Središče ob Dravi z glavno železniško progo št. 44 Ormož–Središče–d. m. v Središču ob Dravi, vključno z ureditvijo počivališča za tovorna vozila na lokaciji opuščenega mejnega prehoda. Namen državnega prostorskega načrta je zagotoviti prometno pretočnost in prometno varnost v železniškem in cestnem prometu.

V državnem prostorskem načrtu so določene in opisane rešitve preložitve glavne ceste G1-2 v dolžini približno 1100 m, rešitev izvennivojskega križanja glavne ceste z glavno železniško progo v nadvozu v dolžini približno 100 m, rušitev obstoječe glavne ceste in obstoječega nivojskega prehoda glavne železniške proge ter novogradnja počivališča za tovorna vozila s 14 parkirišči, vključno s spremljajočimi objekti (WC, tuš, mesto s klopmi in mizami za počitek).

Za vse načrtovane prostorske ureditve so natančno določene in opisane tudi spremljajoče prostorske ureditve: krajinske ureditve, rekultivacija zemljišč, prilagoditve dostopnih poti, prestavitve in ureditve objektov gospodarske javne infrastrukture, naprave za odvodnjavanje in čiščenje, okoljevarstveni ukrepi.

Državni prostorski načrt je osnova za izdelavo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja in pravna podlaga za odkup zemljišč oziroma pridobitev služnosti. Gradnja načrtovanih objektov se lahko začne po izvedenih odkupih oz. urejenih služnostih in pridobitvi gradbenega dovoljenja.


Večja slika:http://www.mzip.gov.si/fileadmin/mzip.g ... edisce.jpg
Slika
Vir-http://www.mzip.gov.si/si/medijsko_sred ... 1fedb9fa1/
Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Ukinjanje nivojskih prehodov in gradnja novih izvennivoj

Odgovor Napisal/-a kozorog »

Korektura v Pavlovcih, ter izgradnja nadvoza.

Slika
Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Ukinjanje nivojskih prehodov in gradnja novih izvennivoj

Odgovor Napisal/-a kozorog »

=D>
Cesto v Zgornjem Logu bo gradil CGP

Državna revizijska komisija je zavrnila pritožbi Strabaga in Trgograda.

Litija, Ljubljana – Na javnem razpisu Direkcije RS za ceste (DRSC) za gradnjo dela glavne zasavske ceste čez železniško progo v Zgornjem Logu je bilo izbrano novomeško podjetje CGP. Na izbor sta se pritožili avstrijsko in litijsko podjetje Strabag in Trgograd, a ju je Državna revizijska komisija zavrnila.
Odločitev o oddaji naročila je postala pravnomočna, zato je podpis pogodbe z izbranim izvajalcem del že v teku, so sporočili z DRSC. Direktor podjetja Trgograd Andrej Poglajen je za Delo povedal, da je bila njihova ponudba za dva odstotka nižja od konkurenčnega podjetja, zato meni, da bi morali biti izbrani. Pravico na sodišču ne nameravajo iskati, je še dodal Poglajen.
Vodja službe za evropske zadeve in tehnično regulativo na DRSC Irena Zore Willenpart je za Delo dejala, da je bila gradnja 1600 metrov ceste in nadvoza čez železniško progo v dolžini 164 metrov na glavni cesti Ljubljana–Litija v Zgornjem Logu oddana Novomeščanom v vrednosti 5,69 milijona evrov. DRSC ima pridobljeno gradbeno dovoljenje, kakor tudi vsa zemljišča razen treh, na katerih pa imajo pravico graditi na podlagi sklepa o uvedbi postopka razlastitve. Ocenjena vrednost naložbe znaša 9,5 milijona evrov, pri čemer bo 7,6 milijona evrov dal Evropski sklad za regionalni razvoj. Anton Hrastar iz CGP je povedal, da bodo v prihodnjih dneh podpisali pogodbo, z gradnjo pa nameravajo začeti že prihodnji mesec. Rok za dokončanje je 31. avgust 2015. To je zelo prometna cesta skozi naselje Zgornji Log in je glavna povezava Litije in Šmartnega pri Litiji z Ljubljano.
Vir-http://www.delo.si/novice/slovenija/ces ... l-cgp.html
Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Ukinjanje nivojskih prehodov in gradnja novih izvennivoj

Odgovor Napisal/-a kozorog »

Most - Log pri Sevnici

S predstavitvijo regionalne ceste R3-679 in novogradnjo mostu preko reke Save bo razbremenjeno mestno jedro Sevnice. Povečanje prometne varnosti pa bo zagotovljeno tudi z ukinitvijo treh nivojskih prehodov.

Animacija : http://www.cesteinpromet.si/index.php?r ... ri-sevnici


Slika

Slika
Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Ukinjanje nivojskih prehodov in gradnja novih izvennivoj

Odgovor Napisal/-a kozorog »

Podkraja - Zidani Most

Predvidena cesta od Podkraja do Zidanega Mosta, v sklopu katere je predvideno kar nekaj novih izvenivojskih križanj. Začetek gradnje je predviden l.2015

Povezava na video

Uporabniški avatar
kozorog
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 382
Pridružen: 12.09.2013, 15:45
Kraj: Celje

Re: Ukinjanje nivojskih prehodov in gradnja novih izvennivoj

Odgovor Napisal/-a kozorog »

Pušenci

Slika

Slika

Slika

Slika
Vir-cesteinpromet.si
Odgovori