Nenapovedana stavka SŽ

Vse okoli slovenskega nacionalnega železniškega operaterja.
Uporabniški avatar
Mojster_Strojevodja
Direktor
Direktor
Prispevkov: 1937
Pridružen: 09.08.2005, 19:43
Kraj: Bled
Kontakt:

Re: Nenapovedana stavka SŽ

OdgovorNapisal/-a Mojster_Strojevodja » 08.01.2017, 18:40

Tabolši napisal/-a:Niti z besedo nisem omenil malice, ves čas govorim le o odmoru. Petdesetminutnem odmoru, ki delavcu pripada za dvanajsturno izmeno in se lahko koristi tudi v več delih, ne naenkrat, vendar more vsaj eden teh delov trajati najmanj 30 minut brez prekinitve. Pri strojevodjih pa velja še natančnejše določilo, najkasneje po petih urah neprekinjene vožnje (po žledolomu).

Moje čisto osebno mnenje je, da je pet ur neprekinjene vožnje zelo dolgo in bi že bil čas, da se pozabi na žledolom in preide na prvotno predpisane štiri ure, kajti daljinsko vodenje prometa zahteva od strojevodij še večjo pozornost, kot lokalno, dodaja pa jim tudi nove zadolžitve, ki jih pri lokalnem vodenju nimajo. (npr.nameščanje ambulantnih ključavnic po potrebi....).


Vse skupaj jabolka, hruške, slive, breskve, grozdje
- prekinitev/odmor po 4/5 urah ni enako odmoru za malico in to ne gre skupaj pod nobenim pogojem, tukaj niti nebi govoril o odmoru ampak je to prekinitev vožnje zaradi psihofizičnih lastnosti, in to ti pripada neglede a si tisto službo že koristil odmor za malico v vsej dolžini 50 minut v enem koncu ali pa 30/20. Pač če se ti uspe neprekinjeno voziti 4 ure po opravljenem odmoru za malico.

ZATO je zame nekaj odmor nekaj pa prekinitev, hruške in jabolka, ki jih ne gre tlačiti v isti koš.

Navodilo pa predvideva, da se v času prekinitve opravi tudi odmor za malico.
Če ne gre uporabi večje kladivo.
"Half the job is in the discovery; the other half is having the courage to present the findings."
"Everyone is a genius at least once a year. The real geniuses simply have their bright ideas closer together."
038
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 743
Pridružen: 10.03.2009, 20:49

Re: Nenapovedana stavka SŽ

OdgovorNapisal/-a 038 » 08.01.2017, 18:43

Neprekinjena vožnja in odmor ali malica nimata nič skupnega, razen to kar sem že omenil ali kot je navedel @mojster strojevodja.
anzovc
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 292
Pridružen: 08.03.2010, 21:26

Re: Nenapovedana stavka SŽ

OdgovorNapisal/-a anzovc » 08.01.2017, 19:49

Kaj pa sploh lahko počne oz. ne sme npr. prometnik ali strojevodja med odmorom?
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3584
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: Nenapovedana stavka SŽ

OdgovorNapisal/-a mkx » 08.01.2017, 20:38

Mojster_Strojevodja napisal/-a:Zakon, nikjer ne zapoveduje, da more iti vsa firma ob isti sekundi na malico, ali pač. :roll:

Ne, zakon zapoveduje koliko od začetka in koliko pred koncem se sme začeti odmor. Zavedati se je treba, da so te omejitve tam za zaščito delavca in ne proti delavcu (je pa res, da znajo uprave in lastniki zelo hitro take določbe v zakonu samovoljno interpretirati proti delavcem). Ravno zaradi tega, ker delavec potrebuje odmor med delom, ne pred delom in ne po delu (tega urejajo drugi členi zakona). Seveda pa je zakon dovolj ohlapen, da ima delodajalec možnost razporediti delavce na odmor tako, da delovni proces ne trpi (preveč). Če bi recimo vsi delavci v neki firmi delali od 6:00 do 14:00, potem bi lahko delodajalec pošiljal na odmor po 1,4% delavcev vsakih 5 minut med 7:00 in 13:00.

Isti princip velja tudi pri dopustu: zakonska določba, da mora delavec koristiti dopust enkrat letno v neprekinjenem trajanju vsaj dva koledarska tedna, je tam v zaščito delavca (da se le-ta temeljito spočije), preostali dopust lahko koristi tudi v krajših kosih. Seveda pa ima delodajalec tudi svoje pravice pri razporejanju koriščenja dopusta (zakon pravi, da sme delavec koristiti dopust v dogovoru z delodajalcem). Če zakonske določbe o dvotedenskem dopustu ne bi bilo, si mislim da bi se hitro našlo kar nekaj delodajalcev, ki bi delavce pošiljali na dopust po en dan na teden ali dva tedna. Potem pa naj se delavec spočije.
LP, Metod
Uporabniški avatar
sikos
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 924
Pridružen: 28.01.2012, 20:10
Kraj: Dolenjska

Re: Nenapovedana stavka SŽ

OdgovorNapisal/-a sikos » 10.01.2017, 11:50

Mojster_Strojevodja napisal/-a:Zakon, nikjer ne zapoveduje, da more iti vsa firma ob isti sekundi na malico, ali pač. :roll:


Je treba iti na odmor/malico ravno med 12 in 14 uro?! Ravno se začenja "gužva" z vlaki, pa že gredo na odmor/malico... Kakšno uro prej/kasneje niso mogli iti? #-o
Danes storite prijazno dejanje "kar tako". Kadar naredite nekaj dobrega za druge, postanete sami srečnejši.
BigBrother
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 29
Pridružen: 18.11.2010, 16:42

Re: Nenapovedana stavka SŽ

OdgovorNapisal/-a BigBrother » 10.01.2017, 20:01

igor72 napisal/-a:
BigBrother napisal/-a:
Dodatno plačevanje neizkoriščenega odmora je protizakonito-je ugotovil inšpektor.

Končno ena in ta prva, edina pametna....
10 let ali ne vem koliko, sploh ni bilo problema, ko je bil neizkoriščen odmor med delom plačan...vsi so bili spočiti, oziroma sposobni opravljati promet 12h, nemoteno! Sedaj ko so menda nadomestilo ukinili, so pa vsi preutrujeni???...ne ga no srat!
To je podobno kot zelo poznani zasavski problem, ko so okoliški prebivalci dobivali nadomestilo za onesnažen zrak iz lokalne industrije. Ko so v tovarni porihtali izpuste in uredili čistilne naprave, se je logično ukinilo tudi nadomestilo. Takrat pa je nastal problem, saj je bilo očitno tistih par evrov vredno veliiikoooo več kot lastno zdravje :( ...in koliko smo slovenci požrešni, pove še podatek ,da je bil pobudnik te civilne iniciative izbran celo za ime leta v Sloveniji!!! #-o
Namesto da bi stopili problemu na rep, ponujeno pest bakra raja pograbi, zdej pa u luft, ko je število zaposlenih na minimumu, dela pa čez glavo.....
Naj primejo za jajca tistega, ki je to sploh dovolil!!!...gotovo je nekje podpisan, z imenom in priimkom!


Hja, ampak veš kaj so pa zdaj neredili? Zopet je primeilal nek Dogovor, kjer pojasnjujejo, da bo izvršilni delavec dobil stimulacijo v višini 149e, če ne bo z koriščenjem odmora motil tehnološkega procesa...zopet bo kreg in nagajanje od tistih IŽD, ki bodo ob 149e bruto zaradi tega, ker njihov neposredni vodja ne bo potrdil, da ni imel pogojev za koriščenje odmora in bo tako ob 149e. Pa tudi zavist od onih iz infra, ki sploh niso podpisniki tega Dogovora...tukaj bodo najbolj pridobili oni, ki so že zdaj visoko na plačilni recimo iz TP...to bo še vroče...
9479911
Kurjač
Kurjač
Prispevkov: 42
Pridružen: 24.06.2018, 9:56

Re: Nenapovedana stavka SŽ

OdgovorNapisal/-a 9479911 » 09.08.2018, 13:07

BigBrother napisal/-a:Dodatno plačevanje neizkoriščenega odmora je protizakonito-je ugotovil inšpektor.


Potem pač inšpektor nima prav.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov