Moji HO moduli

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 275
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a grizeldi » 07.12.2017, 12:56

Vau, tale neenakomerna trava z manjkajočimi zaplatami izgleda zelo realistično, super :thumbupl
Jaz uporabljam N, H0 mi je nakako prevelik.

https://play.google.com/store/search?q=grizeldi
Uporabniški avatar
miranzor
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 417
Pridružen: 28.09.2005, 20:03
Kraj: Celje

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a miranzor » 08.12.2017, 14:50

Zdravo, Matej!

Zelo lepo si ozelenil dioramo! Bravo!
Videz tistega dela z neenakomerno posejanostjo trave in izmeničnimi zaplatami zemlje deluje resnično zelo realistično. Tudi pas med voziščem in kolesarsko stezo pravzaprav ni moteč, saj je tudi v resnici na teh delih ostra razmejenost med voziščem in zelenico. Lahko pa tu in tam po želji ali potrebi deloma spraskaš kakšno manjšo zaplato in tu in tam dodaš kak šop daljše trave. Edino v tistem delu od kolesarske steze proti notranjosti diorame se mi zdi trava nekoliko pretemna in morda zaradi svetlobe, deluje temnejša.

Zanima me kateri elektrostatičen sejalnik uporabljaš. Če je morda domače izdelave in si z njim zadovoljen, se priporočam za kak opis izdelave.
LP, Miran
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 303
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a matejmm » 08.12.2017, 15:16

@miranrazor, @grizeldi: Tudi sam sem bil najbolj zadovoljen s končnim izgledom trave v okolici instalacijskega jaška. Kljub temu sem presodil, da se da zadevo narediti še bolje, tako da sem iskal še druge načine.

@miranrazor: mene je v tej fazi motil prehod med travo in področjem pod drevesi, ki je bil zelo oster. Delno sem to nekoliko "zabrisal" z dodajanjem domačega posipa a rezultati niso najbolje vidni iz fotografij. Daljši šopi trave še pridejo...

Miran, nisem razumel katera trava se ti zdi pretemna. Na zadnji fotografiji je od kolesarske steze proti robu modula (stran od ceste) posut samo domači posip in še ta je na fotografiji še moker od lepila. Statična trava na tem področju pride v naslednji objavi.

Uporabljen je sejalnik domače izdelave iz loparja za insekte, ki je predstavljen na strani 12 te teme (link do objave). Zadeva opravlja svojo osnovno funkcijo, ne dvomim pa, da bi s kakšno močnejšo napravo lahko dobil tudi boljše rezultate. Omejitev je tudi ta, ker sam posipalnik napajam z zunanjim napajalnikom in moram biti previden, da vedno ustrezno nastavim napetost.
Uporabniški avatar
miranzor
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 417
Pridružen: 28.09.2005, 20:03
Kraj: Celje

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a miranzor » 08.12.2017, 15:38

Matej,

glede trave sem imel v mislih tole travo (označil sem na sliki - rdeče obrobljeno)
Slika
ampak si mi že odgovoril
Na zadnji fotografiji je od kolesarske steze proti robu modula (stran od ceste) posut samo domači posip in še ta je na fotografiji še moker od lepila. Statična trava na tem področju pride v naslednji objavi.

Sem očitno preveč površno pogledal.
Tudi "sejalnik trave" mi je očitno pobegnil iz spomina, zato sem bil pozoren na napajalnik ob lončku.

Vsekakor mi je všeč dokumentirano delo in dober opis postopkov! Čakam nadaljevanja, čeprav se morda ne oglasim vedno.
LP, Miran
NacMan
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 26
Pridružen: 23.02.2016, 13:39

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a NacMan » 08.12.2017, 16:59

To Matej, končno trava! Trava = Življenje :)
Zgleda realistično..
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 303
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a matejmm » 09.12.2017, 1:12

Testna diorama #14 - statična trava II

@NacMan: Se strinjam, takoj ko je na diorami nekaj trave, je scena veliko bolj živa.

V želji, da poskusim izdelati moje travnate površine še bolj prepričljive sem se lotil iskanja še kakšnih drugih statičnih trav, ki bi jih lahko kombiniral z obstoječim naborom. Med brskanjem po spletu sem naletel kar na nekaj recenzij izdelkov angleškega podjetja WWS in preko ebay-a sem našel tudi njihovo spletno trgovino. Nakup neposredno v njihovi trgovini je precej bolj ugoden, kot preko ebay-a. Ker se mi cene in stroški pošiljanja k nam niso zdeli pretirani, sem se odločil za nakup nekaterih novih vrst statičnih trav.
Slika

Naslednji poskus sem izvedel na področju med kolesarsko stezo in robom modula. Podlaga je bila nekoliko že posuta z domačim posipom, vseeno sem v ta namen dodatno uporabil 1mm statično travo WWS (Autumn 1mm). Lepilo sem namenoma nanesel tako, da ni pokrilo celotne površine.
Slika

Izgled podlage, ko se je lepilo posušilo in sem odstranil odvečno travo.
Slika

Ponovno sem nanesel lepilo tako, da je prekrilo večino, a ne celotnega področja. Kot prevladujočo travo sem uporabil enako mešanico (Noch 2,5mm), kot na ostalih področjih na diorami.
Slika

Sam z izgledom nisem bil najbolj zadovoljen, saj sem pričakoval nekoliko manj monoton videz.
Slika

Za naslednji poskus sem iz razpoložljivega nabora trav izdelal nekaj šopov različnih barv in dolžin. Nekoliko razredčeno lepilo za les sem nanesel na papir za peko, ki sem ga pritrdil na bakreno ploščo. Ugotovil sem, da se najbolje obnese, da najprej posujem daljšo travo, nato pa prostor, kjer se daljša vlakna niso uspela zalepiti zapolnim še s krajšimi. @duro, hvala za nasvete, res delujejo. Nanos daljše trave je koristno ponoviti večkrat, vmes pa odstraniti vlakna, ki se niso pravilno prijela. Na ta način so snopi bolj gosti, saj se v drugem ali naslednjih poskusih več daljših vlaken uspe prilepiti na lepilo.
Slika

"Pridelek" snopov statične trave. Imel sem tudi občutek, da so snopi narejeni z WWS travo na splošno bolj gosti, kot tisti narejeni z Noch-ovo travo enakih dolžin. Za snope sem večinoma kombiniral trave dolžin 6 mm in 4 mm.
Slika

Ker sem se odločil, da aktivnosti ozelenitve diorame preselim bližje progi je bilo potrebno to še nekoliko "postarati". Po pragovih sem nanesel sivi wash.
Slika

Posip s tolčencem se izvedel zelo podobno kot doslej, le da sem tokrat tolčenec posul nekoliko bolj na široko, poleg tega sem tudi kombiniral bolj drobni in grobi pesek.
Slika

Izgled kratkega odseka proge pred ozelenitvijo okolice.
Slika
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 303
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a matejmm » 10.12.2017, 10:29

Testna diorama #15 - statična trava III

Naslednje področje na diorami, ki je dobilo "prevleko" iz statične trave je bil manjši del med progo in robom diorame. Na tem delu sem si zamislil nekoliko bolj zaraščeno in divjo sceno, predvidenih je tudi nekaj dreves. Na podlago iz zemlje in tolčenca sem naprej nanesel nekaj zaplat 1mm statičnih trav (WWS Autumn mix in WWS Dead Grass).
Slika

Nekaj trave sem namenoma nanesel tudi preko tolčenca. Pazil sem, da sem pod drevesi nanesel manj trave, pa še ta je bila manj zelena (WWS Dead Grass).
Slika

Ko se je lepilo za 1mm travo podlage posušilo, sem na nekaj manjših mestih nanesel 2mm WWS Patchy travo (temnejšo). Zaključni sloj sem najprej naredil na eni polovici tega področja (desno zgoraj).

Najprej sem na področje nanesel lepilo tako, da je prekrilo okoli 60% površine. Na zaplate še svežega lepila sem z nerazredčenim lepilom prilepil vnaprej pripravljene snope višje trave različnih barv. Ker sem se bal, da bi se mi lepilo preveč posušilo, žal nimam fotografij iz te faze. Ker je bilo lepilo tudi okoli snopov trave, so se ti lepo zlili z ostalo travo, ki sem jo takoj nanesel. Kot prevladujočo travo sem ponovno uporabil že omenjeno mešanico dveh Noch-ovih 2,5mm trav.
Slika

Na enak način sem izdelal tudi drugo polovico tega področja.
Slika

Končni izgled trave na tem področju. Manjkajo še drevesa, nekaj grmovja in mogoče kakšna odmrla veja.
Slika

Sam postopek izdelave je kar zamuden. Po vsakem nanosu sem iz površine očistil nesprijeto travo (z uporabo sesalca ali v mojem primeru kar tako, da sem celotno dioramo obrnil in otresel nad papirjem). Na ta način sem lahko nesprijeto travo vrnil v ustrezen lonček in jo bom ponovno uporabil. Pred nanosom naslednje plasti sem počakal, da se je lepilo posušilo, sicer se je trava sprijemala na čopič med nanosom naslednje plasti lepila. Kljub temu, da izdelava zahteva kar nekaj časa, mislim, da je vložek smiselen, saj sem bil z rezultatom kar zadovoljen.
duro
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 332
Pridružen: 16.02.2009, 12:53
Kraj: Maribor

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a duro » 11.12.2017, 12:40

Super predstavitev postopka učenja s poizkušanjem, rezultat je odličen.

Prav si ugotovil, da je postopek z večplastnim nanašanjem, dolgotrajen. pri svojem delu sem naštel tudi do 7 plasti, pa še kakšno bi se dalo nanesti.

Običajno se začne prva plast trave (na koščke pene ali podobno) s ponazoritvijo suhih delov trave, torej trava barve bež ali svetlo rjavo, dolžine cca 2mm. Sam sem nanašal naslednje plasti, kot opisuješ sam, s tem da sem si za nanašanje lepila pomagal z grobimi spužvami. Tudi z lakom v spreju so možni zanimivi efekti.

Na koncu sem na najdaljše travne bilke, čisto na tanko nanesel lepilo in "nastrelal" 0,5mm bež travo. To je ponazorilo klasje travnih bilk. Na malo krajšo travo, pa je s pomočjo laka v spreju, sledil nanos cvetov različnih barv.

Še nasvet ob robu; pri ozelenjevanju naklonov, običajno trava stoji pravokotno na površino, kar izgleda nenaravno. Stvar se lahko reši tako, da se po nanosu, še preden se lepilo posuši, previdno s pomočjo sesalca bilke usmerijo v pravo smer - prosti nebu.

se veselim tvojega nadaljevanja.
Lp,matej
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 303
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a matejmm » 14.12.2017, 13:05

@duro: Hvala za te nasvete. To zadevo z nanosom lepila z grobo spužvo moram preizkusit, ker se mi zdi obetavna.

Glede nanosa lepila (laka) v spreju sem gledal nekaj "tutorialov" a sem malo skeptičen. Zdi se mi, da težko natančno doziraš količino in lokacijo lepila.
Vem da se da z maskiranjem marsikaj narediti, a zaenkrat še nisem poskusil. Meni se zdi ta tehnika bolj primerna za kakšne večje površine.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: Majestic-12 [Bot] in 5 gostov