Hi Miran,
Ja izučilo me je, da je za vsako stvar dobro imeti podroben načrt - nikdar ne veš, kdaj prav pride in na papirju ostane vse (vse načrte in sheme imam namreč natisnjene na A4 in A3 formate). Res pa je tudi, da tako natančno delo zahteva OGROMNO časa

Tudi jaz sem pristaš dela ob maketi in z njo, ni mi všeč popolna avtomatizacija, postane kaj kmalu dolgočasno in nezanimivo. V mojem primeru sem prisiljen spremljati vožnjo vlaka in aktivno sodelovati pri postavljanju kretnic, spenjanju in razpenjanju garnitur, ročnem obračanju lokomotive na okretnici, preklaplanju signalov, . . . , skratka dela ne zmanjka in čas ob maketi dobesedno leti
Sicer pa sem se danes poleg meritev in kontrole vseh električnih povezav, ukvarjal še z javno razsvetljavo. Torej montaža stikala na panel in vse dotične žične povezave. trenutno maketo osvetljuje pet svetilk. Štiri so ob postajnih tirih v Krnici:
In trenutno ena je na platoju K.O.K., tik ob tovornem skladišču:
Pa še nočni posnetek rampe pri tovornem skladišču
Ko sem uredil razsvetljavo, pa sem se spravil še nad elektrifikacijo kretnic. Ufff, to pa bo dela malce več, kot sem planiral

. Namreč točno moram pozicionirati premikalni mehanizem po obeh oseh
X in
Y. Le ti dve osi morata biti poravnani s tirno simetralo in s tem se izognem morebitnemu prevelikemu trenju med zobniki, posledično prevelikemu toku, ki je potreben za premik. Seveda sem namestil tudi tipkalo na panel. Začel sem s kompletom št. 6 - torej tipkalo 6 in kretnica 6, ki sta na zahodnem segmentu. Precej dela. tri žičke od sponk do tipkala in tri žičke od sponk do kretnice, spajkanje žičk na tipkala, označevanje vodnikov, vezava testna meritev in poskusni zagon. S to prvo stalno montirano kretnico 6, sem se ubadal cca. dve uri. Za ostale bom potreboval občutno manj časa. vsak spoj žičke s stikalnim kontaktom je tudi posebej zaščiten s kratko črno termo bužirko (za vsak primer!):
In še princip delovanja kretniških tipkal: ročica je stalno v nultem položaju ( na sliki "0"), ko pa želim premakniti kretnico, pa je orientacija sledeča: potisk ročice gor pomeni naravnost in potisk navzdol, pomeni odklon kretnice. vsa stikala so orientirana enako.
Seveda tipkalo držim v položaju nekaj časa, da se ostrici premakneta v svoj skrajni položaj - premikanje je počasno

. Ko tipkalo sprostim, se samo vrne v nulti položaj Mogoče kasneje prilepim video . . .
lp