Pred vgradnjo detektorja na maketo sem si naredil skico, kjer sem si določil razdelitev makete na 16 odsekov.

Ko sem imel narejeno skico, sem si na maketi označil, kje je potrebno prerezati tirnico (paziti je potrebno, da vedno prerežemo isto (notranjo ali zunanjo) tirnico, druga pa ostane neprekinjena).

Prav tako sem si označil (in kasneje dodal kable), če je slučajno kakšen odsek, ki nima vgrajenega napajalnega kabla. Za pravilno delovanje detektorja mora biti vsak odsek napajan le preko določenega kanala na detektorju.

Ko sem imel vse označeno sem lahko začel z rezanjem tirnic.

Detektor sem pritrdil pod maketo in ga povezal z DCC centralo (R-BUS™ in vhodno napajanje za tire - moder kabel) in z vsemi 16 odseki na maketi.

Pred uporabo detektorja je bilo potrebno sprogramirati njegov naslov upoštevajoč navodila proizvajalca. Detektor ima dva naslova (v mojem primeru naslov 1 in 2) in na vsakem naslovu imamo 8 odsekov.
Zasedenost odsekov lahko spremljamo preko računalnika (rdeče = zasedeno, zeleno = prosto) z uporabo programa Z21 Maintenance Tool.

Zasedenost odsekov lahko spremljamo tudi preko pametnega telefona ali tabličnega računalnika z uporabo mobilne aplikacije »Z21«. Aplikacija omogoča, da si ustvarimo shemo makete, kamor vnesemo podatke o detektorjih zasedenosti tirov, kretnicah, hiškah z razsvetljavo in drugo. V kolikor imamo vgrajene kretnice z električnim pogonom na DCC jih lahko v aplikaciji Z21 tudi upravljamo (premikamo). V aplikaciji so prosti odseki prikazani črno, zasedeni rdeče. Z rumeno barvo pa se obarva pot po maketi, glede na postavitev kretnic. Ko se določen odsek zasede se rumena barva spremeni v rdečo.

Vse kretnice na moji maketi se premikajo z uporabo servo motorčkov, ki so na maketo pritrjeni s pomočjo 3D natisnjenih nosilcev. Upravljajo se preko doma izdelanega DCC funkcijskega dekoderja (kretnice, lučke v hišah).

V kolikor ima kdo kakšna vprašanja glede detekcije, pogonov za kretnice ali DCC dekoderja so dobrodošla.