V nekaj slikah bom pokazal, kako sem za vzorec nocoj na hitro naredil eno vogalno mestno hišico v merilu N. Vse sem delal le za slikanje in je na koncu hišica romala v koš, ker sem prehitro delal, pa tudi rabim je ne.
Najprej sem naredil načrt. Levi del sem sprintal na Šeleshamer (mislim, da je nekje 180 g/m2), desnega (šablono in masko) pa na navadni papir.

Potem sem vse dele izrezal in okenske okvirje kar cele prilepil na svoje mesto. Vratni okvir sem izrezal in prilepil.

Ko se je lepilo posušilo, sem izrezal okna. Tako sem dobil okvirje, ki točno pašejo na okensko odprtino. Če bi najprej izrezal okna na fasadi, potem pa nalepil izrezane okvirje, grem stavit, da nič ne bi pasalo. Nad okna sem prilepil tudi preklade.

Za popestritev fasade sem prilepil še nekaj ozkih trakov papirja, potem pa zlepil hišico.

Potem sem pobarval del fasade, ko se je ta posušila sem jo polepil in pobarval še ostalo z drugo barvo.

Nato sem s čopičem nanesel belo barvo na okvirje, kar ni bilo težko, saj malo izstopajo od stene.

Sedaj pride na vrso šablona, na katero sem nalepil kos plastike od blister embalaže, ki jo je dandanes vse polno. S pomočjo šablone sem z eddingom narisal okenske okvirje.

Folijo sem prilepil s selotejpom, ker mi z drugimi lepili te plastike še ni uspelo zlepiti, potem pa sem sestavil masko in jo porinil v obod hišice. Vlepil sem tudi sliko vrat. Izrezal sem jo iz šablone, ki je ne rabim več.

Streho , ki sem jo na začetku sprintal, sem uporabil kot šablono, da sem lahko iz perforiranega (ali kako se temu reče) papirja izrezal pravo streho, prilepil dimnik in nastala je hišica. Manjka še nekaj detajlov, kot balkoni, stopnica pred vhodom in še kakšne malenkosti. Tega se mi ni več ljubilo delati, saj je za v smeti dovolj.

Zaradi maske, bi stvar ponoči izgledala takole:

Mislim, da bi se dalo v H0 na ta način tudi kaj narediti, le debelajši papir bi rabil, pa bolj bi moral nož pritisniti. Seveda je v H0 še veliko možnosti za detajle, kot so žlebovi, okenske police in rože na njih itd. Kot material bi se lahko morda uporabile tudi ABS plošče od Mladega tehnika. Kaj pa vem, možnosti je veliko.
Pozdrav, Jule