Andraževa maketa

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.

Kakšna se vam zdi moja maketa?

vredu
34
61%
še kar
10
18%
slaba
12
21%
 
Skupaj glasov: 56
Uporabniški avatar
andrazspan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 347
Pridružen: 07.05.2012, 17:09
Kraj: Jurklošter
Kontakt:

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a andrazspan » 22.11.2015, 12:59

če koga zanima kako se pripravi roco stratset priporočam ogled spodnjega videoposnetka

Povezava na video

Brižitka 363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 2122
Pridružen: 17.08.2006, 8:57
Kraj: Brežice

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a Brižitka 363 » 22.11.2015, 18:52

andrazspan napisal/-a:roco z21 startset unboxing

Povezava na video


Za kateri starterset gre in če ni skrivnost, cena?
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 290
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a grizeldi » 22.11.2015, 20:16

Brižitka 363 napisal/-a:
andrazspan napisal/-a:roco z21 startset unboxing

Povezava na video


Za kateri starterset gre in če ni skrivnost, cena?

Glej 2 posta nazaj ;)
Jaz uporabljam N, H0 mi je nakako prevelik.

https://play.google.com/store/search?q=grizeldi
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3252
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a mkx » 22.11.2015, 22:44

andrazspan napisal/-a:če ste si ogledali posnetek "train shopping in graz" ste lahko opazili, da sem kupil tudi dcc dekoder.
vgradil sem ga v limo pendolina, zdraven pa sem dodal tudi belo/rdečo razsvetljavo na pogonski lokomotivi in v vagon v obliki lokomotive

Ali si za napajanje luči na drugem koncu garniture (pogonski voz brez pogona) potegnil žice vzdolž celotne garniture? Če ja, kako rešiš težavo pri razklapljanju garniture na posamezne dele?
LP, Metod
Brižitka 363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 2122
Pridružen: 17.08.2006, 8:57
Kraj: Brežice

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a Brižitka 363 » 22.11.2015, 23:54

grizeldi napisal/-a:Glej 2 posta nazaj

Sem pogledal, pa ni nikjer odgovora na moje vprašanje.
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 290
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a grizeldi » 23.11.2015, 7:55

Brižitka 363 napisal/-a:
grizeldi napisal/-a:Glej 2 posta nazaj

Sem pogledal, pa ni nikjer odgovora na moje vprašanje.

V videu se jasno vidi skatla. Ce te pa zanima kataloska stevilka, ti pa napisem ko pridem domov.
Jaz uporabljam N, H0 mi je nakako prevelik.

https://play.google.com/store/search?q=grizeldi
Brižitka 363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 2122
Pridružen: 17.08.2006, 8:57
Kraj: Brežice

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a Brižitka 363 » 23.11.2015, 9:36

Pravilno si razbral, kaj me zanima.
Uporabniški avatar
andrazspan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 347
Pridružen: 07.05.2012, 17:09
Kraj: Jurklošter
Kontakt:

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a andrazspan » 23.11.2015, 10:47

@brižitka 363: kataloška številka startseta je napisana v naslovu videa. Cena je bila 300€

https://www.roco.cc/en/product/180151-0 ... ducts.html

@mkx: Da, žice sem potegnil vzdolž celotne garniture, da lahko lokomotivo rakljapljam sem pustil dalše žice da lahko dele garniture zložim enega zraven drugega (tako dobiš garnituri dolžine enega vagona in širine 3 vagonov, če ti ni jasno napiši in bom prilepu sliko)
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3252
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a mkx » 23.11.2015, 13:13

andrazspan napisal/-a:@mkx: Da, žice sem potegnil vzdolž celotne garniture, da lahko lokomotivo rakljapljam sem pustil dalše žice da lahko dele garniture zložim enega zraven drugega ...

Vse jasno.

Dalo bi se sicer stvar urediti bolj elegantno, bi pa to pomenilo večji poseg in večje stroške: pogonski voz (ki to ni) bi bilo treba opremiti z odjemniki toka na podstavnih vozičkih, v sam voz pa vgraditi dodatni dekoder. Potem bi se oba dekoderja sprogramiralo na isti naslov (v tem primeru ni potrebe bo uporabi "consist" naslova, saj tale drugi dekoder razen za razsvetljavo ne bi koristil ničemur drugemu), le pri povezavi luči bi bilo treba paziti, da svetijo v "napačni" smeri ... torej sklepne luči pri vožnji "naprej" (kar je nazaj za ta del) in čelne luči pri vožnji "nazaj". Dodatni strošek ne bi bil tako zelo hudo velik, zelo osnovne DCC dekoderje, ki znajo dobro krmiliti razsvetljavo, se da dobiti že za par evrov (mojster za to je @borut_slo). Seveda bi se potem prilegel še en dekoder v srednji voz in v vseh treh urediti razsvetljavo potniške kabine.
LP, Metod
Uporabniški avatar
andrazspan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 347
Pridružen: 07.05.2012, 17:09
Kraj: Jurklošter
Kontakt:

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a andrazspan » 23.11.2015, 15:27

mkx napisal/-a:
andrazspan napisal/-a:@mkx: Da, žice sem potegnil vzdolž celotne garniture, da lahko lokomotivo rakljapljam sem pustil dalše žice da lahko dele garniture zložim enega zraven drugega ...

Vse jasno.

Dalo bi se sicer stvar urediti bolj elegantno, bi pa to pomenilo večji poseg in večje stroške: pogonski voz (ki to ni) bi bilo treba opremiti z odjemniki toka na podstavnih vozičkih, v sam voz pa vgraditi dodatni dekoder. Potem bi se oba dekoderja sprogramiralo na isti naslov (v tem primeru ni potrebe bo uporabi "consist" naslova, saj tale drugi dekoder razen za razsvetljavo ne bi koristil ničemur drugemu), le pri povezavi luči bi bilo treba paziti, da svetijo v "napačni" smeri ... torej sklepne luči pri vožnji "naprej" (kar je nazaj za ta del) in čelne luči pri vožnji "nazaj". Dodatni strošek ne bi bil tako zelo hudo velik, zelo osnovne DCC dekoderje, ki znajo dobro krmiliti razsvetljavo, se da dobiti že za par evrov (mojster za to je @borut_slo). Seveda bi se potem prilegel še en dekoder v srednji voz in v vseh treh urediti razsvetljavo potniške kabine.


tudi to kar si napisal bi bila možnost, še cenejša možnost pa bi bila uporab sklopk, ki imajo vgrajene konektorje za električno povezavo med vagoni
primer: http://www.krois-modell.at/produkt/stkupp/

med drugim sem vgradil tudi odjemike toka v vagon v obliki lokomotive, saj je imela garnitura originalno le en odjemnik toka in ni vozila lepo.
osvetlitev notranjosti pa pri tej garnituri ni mogoča, saj so okna na garnituri le natisnjena.

glede dekoderjev sem pa tudi že sam poskusil izdelavo lastnih dekoderjev (poglej na prejšno stran, dekoderji za luči in servo motorje za kretnice)
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3252
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a mkx » 24.11.2015, 10:54

andrazspan napisal/-a:tudi to kar si napisal bi bila možnost, še cenejša možnost pa bi bila uporab sklopk, ki imajo vgrajene konektorje za električno povezavo med vagoni
primer: http://www.krois-modell.at/produkt/stkupp/

Dvomim, da je to (naj)cenejša možnost. Na internetu sem našel cene in za 2-polno kuplo je cena 8,90€. Za tvoj primer bi to zadoščalo (ker ne moreš narediti notranje osvetlitve), še vseeno pa rabiš 4 kose kupel, skupaj je cena že dobrih 35€. Hitro iskanje pove, da dekoder z izhodi za razsvetljavo dobiš že za manj kot 20 EUR, pa imaš pri tem precej svobode glede postavitve itd.

Kot si napisal, si v voz na drugem koncu dogradil odjemnike toka. V tem primeru kajpada rabiš električno povezavo med obema koncema garniture. Za ta primer bi moral uporabiti 4-polne kuple, ki so še nekaj dražje (po 11,90€ za kos). Vseeno bi bilo bolj elegantno, če bi imel odjemnike toka na vseh (štirih) kolesnih dvojicah lokomotive, bi kar moralo zadoščati.
LP, Metod
Uporabniški avatar
andrazspan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 347
Pridružen: 07.05.2012, 17:09
Kraj: Jurklošter
Kontakt:

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a andrazspan » 24.11.2015, 18:20

mkx napisal/-a:
andrazspan napisal/-a:tudi to kar si napisal bi bila možnost, še cenejša možnost pa bi bila uporab sklopk, ki imajo vgrajene konektorje za električno povezavo med vagoni
primer: http://www.krois-modell.at/produkt/stkupp/

Dvomim, da je to (naj)cenejša možnost. Na internetu sem našel cene in za 2-polno kuplo je cena 8,90€. Za tvoj primer bi to zadoščalo (ker ne moreš narediti notranje osvetlitve), še vseeno pa rabiš 4 kose kupel, skupaj je cena že dobrih 35€. Hitro iskanje pove, da dekoder z izhodi za razsvetljavo dobiš že za manj kot 20 EUR, pa imaš pri tem precej svobode glede postavitve itd.

Kot si napisal, si v voz na drugem koncu dogradil odjemnike toka. V tem primeru kajpada rabiš električno povezavo med obema koncema garniture. Za ta primer bi moral uporabiti 4-polne kuple, ki so še nekaj dražje (po 11,90€ za kos). Vseeno bi bilo bolj elegantno, če bi imel odjemnike toka na vseh (štirih) kolesnih dvojicah lokomotive, bi kar moralo zadoščati.


sem mislil da so sklopke cenejše, drugače se pa strinjam s tabo
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 290
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a grizeldi » 24.11.2015, 18:31

mkx napisal/-a:Na internetu sem našel cene in za 2-polno kuplo je cena 8,90€. Za tvoj primer bi to zadoščalo (ker ne moreš narediti notranje osvetlitve), ...

Tole pa ne bo držalo... [-X
Rabiš vsaj 3-polno kuplo: rdeče luči, bele luči in zemljo, oziroma obratno (ne vem kateri pol je skupen).
Jaz uporabljam N, H0 mi je nakako prevelik.

https://play.google.com/store/search?q=grizeldi
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3252
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a mkx » 24.11.2015, 19:19

grizeldi napisal/-a:
mkx napisal/-a:Na internetu sem našel cene in za 2-polno kuplo je cena 8,90€. Za tvoj primer bi to zadoščalo (ker ne moreš narediti notranje osvetlitve), ...

Tole pa ne bo držalo... [-X
Rabiš vsaj 3-polno kuplo: rdeče luči, bele luči in zemljo, oziroma obratno (ne vem kateri pol je skupen).

Z malo telovadbe na dekoderjevi strani, s čimer bi glede na smer vožnje menjal polariteto, bi šlo z 2 žicama ... bi pač gorele bele ali rdeče luči glede na polariteto napajanja. Vprašanje pa je, kaj bi to pomenilo glede cene te rešitve.

Skratka ... najbrž je najceneje vgraditi en poceni funkcijski dekoder in ga postaviti na isti naslov kot ga ima 'pravi' dekoder.
LP, Metod
Uporabniški avatar
andrazspan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 347
Pridružen: 07.05.2012, 17:09
Kraj: Jurklošter
Kontakt:

Re: Andraževa maketa

OdgovorNapisal/-a andrazspan » 06.12.2015, 13:00


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: miloš in 2 gostov