Lokomotivska lopa Zabukovica v H0e

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.
Uporabniški avatar
ebi2
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 106
Pridružen: 17.03.2009, 10:38
Kraj: Ljubljana

Re: Lokomotivska lopa Zabukovica v H0e

OdgovorNapisal/-a ebi2 » 09.12.2016, 9:24

Miran, odlično izvedeno.

LP Duško
Uporabniški avatar
gcn64
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 294
Pridružen: 09.02.2010, 16:39
Kraj: Maribor

Re: Lokomotivska lopa Zabukovica v H0e

OdgovorNapisal/-a gcn64 » 27.12.2016, 0:31

No, lepo da se spet nekaj dogaja okoli te diorame :)
Tile novi detajli so mi zelo všeč, le tako naprej ;)
lp, NEJC
Uporabniški avatar
miranzor
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 441
Pridružen: 28.09.2005, 20:03
Kraj: Celje

Re: Lokomotivska lopa Zabukovica v H0e

OdgovorNapisal/-a miranzor » 27.12.2016, 11:03

Duško, Nejc - hvala! :)

Ja, diorama oz. bolj lopa trenutno išče lokacijo oz. idejo za umestitev v širše okolje. Za začetek sem sicer uporabil tirno shemo iz načrta Zabukovice, objavljenega na strani Kamre (klikni za ogled) in jo malo prilagajam oz. preigravam razne možnosti za uporabo. Na načrtu celotne trase je tirna shema končne postaje Zabukovica skrajno desno, tik pred načrtom lokomotivske lope.

Slika
Bližnjica do povečanega načrta trase (klikni za ogled).
Tirna situacija Zabukovica - povečan izrez iz gornjega načrta.
Slika

Za potrebe večje diorame oz. segmenta bodoče makete sem izdelal dva manjša modula v izmeri 35 x 70 cm, ki skupaj tvorita podlago za manjšo postajo v skupni izmeri 140 x 35 cm. Maketa predvidoma ne bo imela vzora v kakšni resnični postaji ali ozkotirni progi v Sloveniji, le posamezni elementi, npr. objekti, uporabljeni na maketi bodo izdelani po predlogi iz resničnosti (npr. lokomotivska lopa, pa morda postajni objekti Slov. Konjice ali Loče ali Zreče...)

Na podlagi originalne tirne sheme sem narisal nekaj načrtov, dimenzionalno prilagojenih velikosti modulov. Po načrtu bi to lahko bila vmesna ali končna postaja. Na desni strani je predvidena pomična skrita shramba kompozicij, na levi pa poljubna povezava proti drugi postaji,...

Razne izpeljave načrtov:
Načrt 01
Slika

Načrt 02
Slika

Načrt 03
Slika

Trenutno sem se ustavil pri tej različici:
Slika

In še v 3D:
Slika

Pa še moduli - ogrodje...
Slika

Od spodaj s pritrjeno ploščo iz MDF...
Slika

In gornja površina...
Slika

:arrow: :arrow: :arrow:
LP, Miran
Uporabniški avatar
miranzor
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 441
Pridružen: 28.09.2005, 20:03
Kraj: Celje

Re: Lokomotivska lopa Zabukovica v H0e

OdgovorNapisal/-a miranzor » 27.12.2016, 11:19

:arrow: :arrow: :arrow:

Načrt sem tudi natisnil v 1:1 in ga razpostavil na predvidena modula.
Slika

Za lažjo predstavo sem uporabil in razpostavil tudi objekte in vozni park
Slika

Slika

Slika

In tukaj se je zaenkrat moja domišljija ustavila! Najprej bo potrebno določiti jasnejši koncept makete in vse skupaj prilagoditi. Tudi nabava tirnega materiala me še čaka,...

To sem objavil tudi z namenom, da se obrnem na vas, forumaše po pomoč oz. ideje in nasvete in vesel bom vsakršnega mnenja, namiga. Morda se bom potem tudi lažje odločil kako in kaj naprej.
LP, Miran
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 365
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Lokomotivska lopa Zabukovica v H0e

OdgovorNapisal/-a matejmm » 27.12.2016, 15:02

Miran,
kakšne zelo koristne nasvete ti težko dam, se pa že veselim poročil o izdelati tvojih modulov. Vsekakor bo okolica na modulih dodala tvojim mojstrovinam eno dodatno dimenzijo, za katero že sedaj vem, da nas bo navduševala.
Na prvi skici tvoje tirne postavitve sem videl, da si kretnice pomaknil čisto na rob modulov. Glede na to, da si zadevo že sam korigiral, predvidevam, da si ugotovil, da je to precej nevarno početje, saj z robom modula hitro kam udariš in poškoduješ tir. Vsekakor je bolje, da poškoduješ navadni tir, kot pa kretnico, ki je precej bolj občutljiva. Kako sem jaz rešil prehode tirov med moduli, si verjetno že videl v "moji temi".
Uporabniški avatar
miranzor
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 441
Pridružen: 28.09.2005, 20:03
Kraj: Celje

Re: Lokomotivska lopa Zabukovica v H0e

OdgovorNapisal/-a miranzor » 27.12.2016, 20:33

Matej,

hvala za odgovor in napisano!

Na začetku sem pri risanju kretnici umestil na sam rob modulov zato, ker sem hkrati šele spoznaval program za načrtovanje maket in začetne pozicije nisem znal drugače nastavit. Sicer pa sem imel v mislih odmik kretnic od robov modulov kakor tudi od ojačitvenih prečk pod ploščo zaradi lažjega dostopa. Drugače pa se ne bojim preveč poškodb zaradi premikov modulov, saj le ti praviloma ne bodo namenjeni transportu. Zamislil sem si namreč pritrditev makete oz. modulov na zidne nosilce. Za manjše module oz. segmente pa sem se odločil zgolj zaradi enostavnejšega vzdrževanja, popravila ali preureditve v primeru potrebe. Mislim, da se je za nekaj podobnega odločil tudi Vojko pri svoji zadnji maketi.
LP, Miran

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov