Maketa HO v šoli - krožek

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.
Ucitelj85
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 16
Pridružen: 07.04.2014, 20:36

Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a Ucitelj85 » 17.04.2014, 23:31

Pozdravljeni!
Že nekaj časa spremljam vaš forum in sem se odločil objaviti naše delo na šoli, kjer izdelujemo maketo.
Ker gre za šolo in smo s financami izredno omejeni (večina lastno financiranje) so tudi materiali temu primerni.
Podloga je vezana plošča neznanega izvora, skupna velikost 250 x 150 cm.
Na to smo položici 3 cm stiropor (klasična izolacija, odpadnikosi).

Za začetek smo izrezali obalo, pobarvali morje in plažo, pripravili področje kjer bo pristanišče z manjo industrijsko cono.
Stiropor smo prebarvali z zeleno barvo, ki bo predstavljalo travnike, zelenico.

Nekoliko se mi je zapletlo pri postavitvi železnice. Dokler nisem pri pristanišču vstavil kretnice, je šlo lepo v krog, zdaj pa se nikakor ne izzide. Lahko kakšna pomoč oz komentar, kako naj krog lepo sklenem? Upam, da ne bo treba kupit tistih kratkih delov, ki pridejo h kretnicam kot "štukanje".

Za vse predloge in komentarje bom izredno vesel saj gre za mojo prvo takšno maketo, pa še pri tem moram pustiti večino izdelave učencem 4. in 5. razreda.

Hvala!

In še slike trenutnega stanja.

Slika

Slika

Slika

Slika
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1612
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a mmatja » 18.04.2014, 0:27

Pohvalno! =D> =D> Mogoče bo pa iz teh učencev, ki sodelujejo pri gradnji makete, "nastal" kakšen dober modelar, katerih je v SLO čedalje manj, glede na število objav svojih del na tem forumu...Kar pa se samega dokončevanja kroga tiče, pa je stvar sila preprosta. Vzame se ena tračnica, naj si bo ravna ali krivinska (katera pač bolj paše...) se jo odreže na mero, ter vstavi...Drugače pa kolikor lahko vidim po sliki, ste uporabili tire od Mehano, in vam manjka tisti mali krivinski tirček, ki se dobi v kompletu z kretnico. Če je temu tako, se mi javi na ZS, sporoči naslov, in ga rade volje doniram...
Lepo pozdrav in veliko uspeha pri nadaljni gradnji Vam želim.
yyure
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 254
Pridružen: 07.03.2011, 8:22

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a yyure » 18.04.2014, 6:56

Pohvalno, kot pravi mmatja upajmo na najboljše in veliko uspeha pri takih začetkih, nekaj jih bo kmalu obupalo nekaj jih boš pa "okužil" za celo življenje, s tem prečudovitim hobijem!

Ostalo pa na ZS!
Uporabniški avatar
jure_sporn
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 368
Pridružen: 18.09.2010, 10:51
Kontakt:

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a jure_sporn » 18.04.2014, 8:14

Odlično in vzpodbudno! Taki projekti so za šolo pri kakšnem tehničnem pouku zelo zanimivi in dobrodošli. Hobi je res zelo zanimivi in eden najlepših. Vključuje različne dejavnosti; malo mizarstva, elektronika in umetniški del. Tudi raziskat in prebrat je o pravi železnici včasih kaj potrebno. Škoda, da se tega po šolah ne lotevajo v večji meri.
Jure

http://spornjure.wix.com/the-scale-workshop
Wausau & Western - MILW subsidiary, 1950-1959
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6498
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 18.04.2014, 11:35

Pohvale tudi z moje strani! Poleg variante, ki jo je mmatja omenil bi omenil še eno varianto s pomočjo t.im. flexi tračnic. To so tračnice dolžine 80-100 cm, s katerimi se da zamenjati nekaj krivin in/ali ravnih tračnic, uporabne so tudi v primeru, da se za kak cm ne izteče proga pravilno ipd. Vse tračnice, tako tudi ta, se da rezati z nastavkom za rezanje kovin na modelarskem vrtalniku (Proxxon, Dremel, Hobbycraft itd) in s tem prilagoditi katerokoli tračnico in kontakt. Mehano v svojem programu ponuja tudi te tračnice, sicer pa se da Mehano tire kombinirati tudi s Piko tiri, katere dobite recimo pri MoKo na Viru pri Domžalah. Tudi sicer so kar se trajnosti tiče Piko tračnice boljše.

Predlagal pa bi še naslednje. Glede na to, da imate niti ne tako majhno maketo, bi mogoče veljalo razmisliti še o enem zunanjem krogu. Mehano je žal omejen na radij ~420 mm, če me spomin ne vara, včasih je bil še 360mm, ameriški tiri (ne vem kako je z dobavljivostjo) pa imajo še radij 457mm. Bojim se, da bi lahko prišla tira preveč skupaj, če bi sestavili polkroga obeh radijev, zato bi pri zunanjem bilo treba dodati nekje še kak ravni tir. Druga varianta je uporaba kakšnih drugih tirov (Piko, Roco, Fleischmann...) z večjimi radiji. R2 običajno pomeni 420mm, razlika med dvema številkama pa je mislim da 58 mm (R2-R3, R3-R4...). Dodaten krog doda možnost dodatne "igre", tudi vožnjo dveh vlakov (v isto smer). Če se potem še progo razdeli med odseke se da v "igro" vstaviti dodatne elemente.

Upam, da kaj pomaga :)
Goran
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1612
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a mmatja » 18.04.2014, 11:47

Gorchi napisal/-a:Pohvale tudi z moje strani! Poleg variante, ki jo je mmatja omenil bi omenil še eno varianto s pomočjo t.im. flexi tračnic. To so tračnice dolžine 80-100 cm, s katerimi se da zamenjati nekaj krivin in/ali ravnih tračnic, uporabne so tudi v primeru, da se za kak cm ne izteče proga pravilno ipd. Vse tračnice, tako tudi ta, se da rezati z nastavkom za rezanje kovin na modelarskem vrtalniku (Proxxon, Dremel, Hobbycraft itd) in s tem prilagoditi katerokoli tračnico in kontakt. Mehano v svojem programu ponuja tudi te tračnice, sicer pa se da Mehano tire kombinirati tudi s Piko tiri, katere dobite recimo pri MoKo na Viru pri Domžalah. Tudi sicer so kar se trajnosti tiče Piko tračnice boljše.

Predlagal pa bi še naslednje. Glede na to, da imate niti ne tako majhno maketo, bi mogoče veljalo razmisliti še o enem zunanjem krogu. Mehano je žal omejen na radij ~420 mm, če me spomin ne vara, včasih je bil še 360mm, ameriški tiri (ne vem kako je z dobavljivostjo) pa imajo še radij 457mm. Bojim se, da bi lahko prišla tira preveč skupaj, če bi sestavili polkroga obeh radijev, zato bi pri zunanjem bilo treba dodati nekje še kak ravni tir. Druga varianta je uporaba kakšnih drugih tirov (Piko, Roco, Fleischmann...) z večjimi radiji. R2 običajno pomeni 420mm, razlika med dvema številkama pa je mislim da 58 mm (R2-R3, R3-R4...). Dodaten krog doda možnost dodatne "igre", tudi vožnjo dveh vlakov (v isto smer). Če se potem še progo razdeli med odseke se da v "igro" vstaviti dodatne elemente


Upam, da kaj pomaga :)

Vse lepo in prav je tole napisano, samo upoštevajte predvsem tole:
Ucitelj85 napisal/-a:...Ker gre za šolo in smo s financami izredno omejeni (večina lastno financiranje) so tudi materiali temu primerni...
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6498
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 18.04.2014, 12:00

Sem prebral to, tudi iz družine vem, kako zgleda sodobno financiranje šol in fakultet (tudi to, da če crkne službeni računalnik, vsaj polovico plača uporabnik računalnika iz lastnega žepa!) ampak ni se treba zapreti samo na Mehano saj obstajajo še alternative. Za cenovne razlike ne vem, so pa druge lastnosti o katerih morda velja razmisliti tudi za kasneje. In ravno zaprtost Mehana na en sam samcat radij je lahko razlog, da se pokuka še kam drugam. Zato pa predvsem omenjam Piko, ki se ga da dobiti pri nas, ni pretirano drag napram Roco/Fleischmann, Tillig, Peco ali pa sploh Weinertovim tirom. Dobro je poznati alternative, kaj se da dobiti/izkoristiti, v krožku pa bodo že sami ugotovili, kje je meja.
Kot rečeno, ena trgovina s temi rečmi je MoKo na Viru pri Domžalah, druga je Mladi Tehnik v BTC Ljubljana, pod Emporiumom (Hala D).
Goran
duro
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 383
Pridružen: 16.02.2009, 12:53
Kraj: Maribor

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a duro » 18.04.2014, 12:04

mmatja napisal/-a:Vse lepo in prav je tole napisano, samo upoštevajte predvsem tole:
Ucitelj85 napisal/-a:...Ker gre za šolo in smo s financami izredno omejeni (večina lastno financiranje) so tudi materiali temu primerni...


No potem pa na plano z donacijamo vsi, ki imamo viške tirov in podobnega materiala.
V Društvu ljubiteljež železnic MB imamo nekaj Mehanovih tirov in kretnic, ki jih z veseljem doniramo.
@Ucitelj85 - pošlji mi ZS.
No zdaj pa še ostali :thumbupl
lp,matej
Ucitelj85
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 16
Pridružen: 07.04.2014, 20:36

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a Ucitelj85 » 18.04.2014, 12:19

Ja dragi modelarji, hvala za vse vzpodbudne besede! Ko sem našim mladim modelarjem povedal vaš odziv sploh niso razumeli, kako to, da bi nekdo dal nekaj zastonj. Resnična hvala v imenu našega krožka.
Kar je bilo finančne investicije, je bilo vse iz moje strani. Moral sem dobiti nekaj dodatnih tirov in kretnico, če sem hotel narediti odstavni tir za pristanišče.
No, vlakec, ki se bo pa gor vozil bo pa tovorni, od TYCO-ta.
Tale. Gre za model, kjer smo dobili velik set tirnic zraven (osmica s prehodom). Kupil na bolhi za 50 €.

http://www.ebay.com/itm/RARE-VTG-SANTA-FE-72-WITH-Bridge-Trestle-TYCO-TRAIN-SET-/191139235643?pt=Model_RR_Trains&hash=item2c80c9473b
Uporabniški avatar
SandiP
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1572
Pridružen: 11.11.2007, 9:39
Kraj: Ljubljana Moste
Kontakt:

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a SandiP » 18.04.2014, 19:14

Samo en predlog glede ebaya!
http://www.ebay.de (nemški ebay), namesto ameriški, ki je .com...
Poštnina je iz nemčije veliko cenejša, kot iz amerike,
pa se vseeno vse živo dobi...

Namesto klasičnih ravnih in krivih tirov se pa fleksibilne vzame,
ki se jih zakrivi in spelje po želji...

lp,
SP
Zadnjič spremenil SandiP, dne 18.04.2014, 19:22, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
raziskovalec
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 345
Pridružen: 03.10.2012, 15:56
Kraj: včasih na dolejnski, včasih na kraški progi

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a raziskovalec » 18.04.2014, 19:18

Če bi tudi mi kaj takega imeli... Pa se nas samo s zezanjem s pravokotnimi načrti pa risanjem načrtov zeza pri tehniki. Izdelujemo pa neke neuporabne izdelke, pri katerih se nič ne naučiš.
Lep pozdrav, raziskovalec.
Luč na koncu tunela ni nujno rešitev, lahko je vlak
Ucitelj85
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 16
Pridružen: 07.04.2014, 20:36

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a Ucitelj85 » 18.04.2014, 20:52

No pri nas ne gre za predmet tehnike ali kaj takega ampak gre za en projekt, Popestrimo šolo (POŠ), ki ga je financirala EU, in je zdaj že drugo leto.
Lani smo izdelovali različne stvari, ne glede na merilo, letos pa sem se odločil da zadevo zapletem na merilo in sem dobil idejo na maketo.
Učitelji smo sami lahko pripravili program.
Ta pouk ne spada v redni pouk šole ampak ga dopolnjuje, učencem nudi dodatna znanja in interese.
Obveznost ni pomembna, vsak učenec se vključi glede na zainteresiranost.
Uporabniški avatar
1107
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 123
Pridružen: 25.06.2007, 9:37

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a 1107 » 20.04.2014, 10:57

Živjo, tudi jaz pozdravljam tvojo idejo in delo učencev. Sam sem nor na Mehanotehniko sedaj Mehano in bi ti tudi lahko pomagal. Prosim pošlji mi ZS ali e-pošto na rado1107@gmail.com, pa se bova zmenila kaj potrebuješ in kaj ti lahko doniram.

Če ti pa proga ne pride lepo skupaj, pa natančno zmeri razdaljo med tračnicami in z dremelom odreži kako staro odvečno tračnico.

Kar se pa tiče objektov, pa lahko dobiš na spletu veliko papirnih hišk, ki jih samo sprintaš, izrežeš in sestaviš. Sprintaš pa lahko verjetno na državne stroške v šoli ;)

LP Klemen
Ucitelj85
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 16
Pridružen: 07.04.2014, 20:36

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a Ucitelj85 » 21.04.2014, 22:21

Klemen, ja nekaj malega lahko natisnem ampak je problem prit do primerno delujočega barvnega printerja.... Jih kr šparajo... Morda mi lahko kdo pošlje kakšne dobre strani z hiškami za izrezat? Nekaj sem našel ampak veliko je plačljivih.. to bi nam dost pomenilo, ker nekateri učenci imajo še težave z rezanjem in načrtovanjem pa bi lahko samo izrezali in lepili.. pa bodo tudi zadovoljni :)
yyure
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 254
Pridružen: 07.03.2011, 8:22

Re: Maketa HO v šoli - krožek

OdgovorNapisal/-a yyure » 22.04.2014, 6:41

S temi sem se sam učil uporabe modelarskih nožkov.

http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=& ... 2GECMPriag

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov