Garaža za drezino Volga v H0

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.
Uporabniški avatar
miranzor
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 539
Pridružen: 28.09.2005, 20:03
Kraj: Celje

Re: Garaža za drezino Volga v H0

Odgovor Napisal/-a miranzor »

@mmatja

Se strinjam! Maketa oz. del, ki je deloma gotov, že sedaj izgleda dobro! Lokomotivske šupe v ozadju so Kleinbahnove - nekoliko dodelane in postarane, lokomotivska okretnica pa je Roco, tudi nekoliko postarana. In pri obeh je komaj kaj mojega truda zraven, večinoma Petrovo.

@ebi2

Dušan, hvala!
V elektroniki nisem ravno doma. Bi pa bil vesel, če bi lahko kaj od tega videl in verjetno bi kakšna debata ob
Slika pomagala malo k širitvi mojega obzorja na tem področju! :roll: :lol:
Te zadeve, predvidevam, da so uporabne tudi še kje drugje. Upam, da objaviš kakšno sličico ali morda video z odpiranjem?!
LP, Miran
Peter 5
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 587
Pridružen: 20.01.2013, 13:40
Kraj: Maribor

Re: Garaža za drezino Volga v H0

Odgovor Napisal/-a Peter 5 »

Zdravo!
Kleinbahnove enostojiščne lokomotivske šupe na Viktorjevi maketi, šest jih je združenih v celoto, so doživele naslednje predelave:
- odstranjene so bile vmesne stene in na njihovo mesto postavljene preproste imitacije lesenih nosilnih konstrukcij
- v treh je bil v dno vgrajen Fallerjev vzdrževalni jašek. Tirnice ob jaških so kar one, ki smo jih izvlekli iz dna šupe. (Kleinbahnove votle -code 100). Modificiran je bil tudi originalni (sicer zelo primitivni) mehanizem za odpiranje in zapiranje vrat (s pomočjo jeklene žice in kovinskih delov lestenčnih spon).
- vsa stojišča so dobila razsvetljavo z modrikasto belimi LED, ki smo jih prebarvali z razredčeno rjavooranžno akrilno barvo . Zaščitni upori so po 1000 Ohmov, vsa vezava pa je zaščitena z Graetzovim mostičkom pred evetualno zamenjavo polaritete na napajalnih žicah sklopa. Vsa razsvetljava, tudi drugod na maketi, se za enkrat napaja iz posebnega napajalnika z napetostjo 9 V =.

Obračalnica (baje nov izraz za okretnico ?) je ROCOva. Zaradi lokomotivskih šup smo za odstavne tire uporabili delitev 15 stopinj. Ker vozi Viktor v DCC režimu, je bilo treba napajanje oskrbeti preko modula za napajanje povratnih zank (KSM), kot to tudi predvideva ROCOvo tehnično navodilo za ta artikel.

Pozdrav - Peter
Uporabniški avatar
ebi2
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 121
Pridružen: 17.03.2009, 10:38
Kraj: Ljubljana

Re: Garaža za drezino Volga v H0

Odgovor Napisal/-a ebi2 »

Upam, da objaviš kakšno sličico ali morda video z odpiranjem?!
Miran,
z veseljem bom objavil postopek izdelave krmiljenja vrat in sicer opisno, s slikami in videom. Poslikam in pripravim video takoj, ko bom imel na razpolago malo več časa. Upam, da že čez ta vikend. Zadeva je relativno preprosta. Na spodnjo stran šupe sem montiral servomotor in povezal njegovo krmilno ročico z obstoječim mehanizmom za odpiranje vrat. Servo motor sem nato povezal s krmilnikom, ki sem ga predhodno sprogramiral. V obstoječi (primitivni po Petrovo) mehanizem nisem nič posegal, ker ni bilo potrebe. Kleinbahnova ideja za odpiranje in zapiranje je odlična, vendar je namenjena predvsem njihovimi lokomotivam, ker nimajo torzijskih gumic tako, da kolesa lahko zdrsnejo, ko lokomotiva doseže odbojnike. So pa nove šupe abnormalno drage (1 kos = 38 eur).
Postopek predelave bom predstavil v novi temi (elektronsko-programsko), da ne bom smetil po tvojem postu z drugo temo. Dodal bom pa link. Še največ dela sem imel s programiranjem servokontrolerja zaradi tega, ker sem želel avtonomijo v obratovanju brez povezave z računalnikom. Problem je v tem, da sam servokontroler ne podpira multitasking-a (sočasnega izvajanja več operacij) in ima zelo ozek nabor funkcij. Se pa da problem premostiti s par fintami.
V glavnem še enkrat čestitke za izjemne detajle na objektih. Izredno mi je všeč imitacija kovanih delov na vratih lope. Petru pa tudi hvala za pojasnila in seveda čestitke za predelave.
Pozdrav obema, kakor tudi ponosnemu lastniku makete z izjemnimi objekti iz samogradnje.
Dušan
Uporabniški avatar
miranzor
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 539
Pridružen: 28.09.2005, 20:03
Kraj: Celje

Re: Garaža za drezino Volga v H0

Odgovor Napisal/-a miranzor »

Peter,
hvala za dopolnitev! :)

Dušan,
nestrpno čakam in verjamem, da bom z zanimanjem prebral in pregledal objavljeno! :)
LP, Miran
Odgovori