Moji HO moduli

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 420
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a matejmm » 05.04.2018, 21:12

Svetlobni signali #3
NacMan napisal/-a:Kaj pa če se da tole raje izrezat podjetju z laserjem? Najverjetneje stroškovno predrago?

@NacMan: Glede na to, da Lotrič zapira svojo linijo za jedkanje, bo dolgoročno treba poiskati kakšno drugo možnost. Jaz žal poznam le enega izvajalca, ki ima 10W Fiber Laser, kar pa je dovolj le za kakšno graviranje na kovine. Za razrez bi rabil kakšen W več. Bi bilo zanimivo dobiti kakšno ponudbo in videti kaj se se tehnologijo laserja v teh naših merilih sploh da narediti.

Ker je bilo prvo vezje za LED-ice slabo konstruirano, sem se lotil izdelave nove verzije. Na tiskanini sem si pripravil možnost za signal s 3 in 4 lučmi, poleg tega sem predvidel obe velikosti LED-ic (0805 in 0603).
Slika

Novo vezje zjedkano, pocinjeno, 4 LED-ice so že nameščene. Odvodi žic so tokrat predvideni od strani in ne bi smeli toliko motiti montaže glave signala na steber.
Slika

Odrez vezja na končno dimenzijo. FR4 sem rezal kar s škarjami za pločevino, na koncu pa vse skupaj zbrusil na pravo velikost.
Slika

Vezje z LED-icami na mestu, kjer je predvideno.
Slika

Lotanje žic na signal. Uporabljene so žice, ki imajo teflonsko izolacijo, po moji meritvi pa so debele 0,2mm. Kot že omenjeno v tej temi bom za naslednji signal poskusil uporabiti še nekoliko tanjšo lakirano žico.
Slika

Glavo signala sem prebarval s čopičem a sem bil razočaran. Nanos črne barve (Revell Aqua) ni bil enakomeren in sem se odločil, da poskusim z airbrushom. Glavo sem namočil v acetonu in s čopičem odstranil vso barvo.
Slika

Naslednji poskus barvanja z airbushom se tudi ni posrečil. #-o Na zadnjo stran signala sem nalotal tanjšo bakreno žico, za katero sem držal signal med barvanjem. Rezultat je bil precej boljši a težava je nastopila, ko je bilo potrebno žico odstraniti. Spajkalna pasta (flux) je namreč umazal signal in uničil trud.
Slika

Poleg tega sem kmalu opazil, da so se robovi signalov začeli nekoliko luščiti (zgodnji signal). Ko sem se signala malce manj nežno dotaknil z roko ali z maskirnim trakom se je barva kaj hitro oluščila. Potrebno je bilo poiskati boljšo rešitev.
Slika

Glavi signalov sta bili spet deležni kopeli v acetonu in ponovno sem odstranil vso barvo.
Slika

Po posvetu z Goranom sem si nabavil temeljno barvo v spreju, ki bi morala odpraviti težave z luščenjem barve.
Slika
NacMan
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 52
Pridružen: 23.02.2016, 13:39

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a NacMan » 06.04.2018, 9:37

Mi lahko kaj več povete o katerem Lotriču je tu govora? Hvala
miloš
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 372
Pridružen: 26.11.2008, 10:12

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a miloš » 06.04.2018, 11:08

Iskra Emeco (beri števci) je med drugimi imela tudi oddelek laboratorij,kjer so pred mnogimi leti postavili linijo za fotokemični postopek-jedkanje.Po razprodaji tovarne,je ta del vzel Lotrič-merilna tehnika,katerega pa ta zvrst ne zanima več in bo oddelek zaprl.Pa tudi zadnji delavec,ki je to obvladal,gre ta mesec v pokoj.Tu sem tudi jaz daljnega leta 1975 začel svojo delavno pot.Veliko se je delalo za zunanje,med drugimi ogromno za Mehano.
LP Miloš
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 420
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a matejmm » 06.04.2018, 12:59

NacMan napisal/-a:Mi lahko kaj več povete o katerem Lotriču je tu govora? Hvala

Kolikor vem gre za to podjetje: http://www.lotric.si/si/storitve/jedkanje

@Miloš: Hvala za zanimiva dodatna pojasnila.
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 420
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a matejmm » 06.04.2018, 22:56

Svetlobni signali #4

Po prvih poskusih barvanja različnih delov signala sam ugotovil, da bo potrebno do zadnje podrobnosti določiti način namestitve signala na modul. Vrstni red sestavljanja in barvanja je zelo pomemben, saj je določene faze nemogoče narediti, ko so nekatera druga opravila že zaključena. Ker module pogosto prestavljam po stanovanju sem imel pri tem delu posebno zahtevo in sicer, da je možno signal med transportom in shranjevanjem modula popolnoma odstraniti. Pritrjevanje na modul naj bi bilo čim bolj enostavno, ob fizični postavitvi signala na svoje mesto, se mora vzpostaviti tudi električni kontakt za vgrajene LED-ice.

Spodnji načrt montažnega sistema je v glavi nastajal kar nekaj časa. Skico sem med izdelavo pogosto spreminjal in dopolnjeval, zadnje popravke sem v skico glede na dejansko izvedbo vnesel šele včeraj, ko sem pripravljal gradivo za to objavo.
Slika

Popis sestavnih delov montažnega sistema:
  #1: Luknja 2mm v FR4 plošči skoz katero gredo žice za LED-ice.
  #2: FR4 plošča debeline 2mm, signal je na to ploščo po robu zalotan na predvideno površino bakra. Skozi to ploščo gresta tudi dva vijaka M2 ki sta na koncu pokitana in nista vidna. Plošča je v končni izvedbi pobarvana v barvo betona.
  #3: Zaprta podložka, 3D tisk iz ABS materiala - ta podložka preprečuje, da se vstavljen signal premika v smereh levo-desno + naprej-nazaj, saj je dimenzijsko enaka odprtini ležišča.
  #4: Odprta podložka, 3D tisk iz ABS materiala - ta podložka tvori prostor kamor se spravijo predolge žice, ki se zaključijo na elementu #6. Višina tega elementa določa razpoložljivi prostor za žice in ne sme biti premajhna. Dejanska višina je 5mm.
  #5: 2x vijak M2 z vgrezno glavo in pripadajočo matico ki signal in montažni mehanizem združi v kompaktno celoto.
  #6: FR4 plošča debeline 2mm na katerem so na eni strani zaključene žice signala na drugi strani pa so prilotani moški headerji 2x3 za električni kontakt z nosilcem.
  #7: 2x3 moški header - električni kontakt, en srednji kontakt je odstranjen, da se prepreči možnost napačnega priklopa.
  #8: Ležišče iz ABS plastike, 3D print, ki je pritrjeno na modul. Z višino ležišča je določena tudi višina signala nad terenom. Zgornji, vidni del, je barvan v barvo betona. Ležišče je na modul pritrjeno z dvema vijakoma za les.
  #9: Distančnik, ABS plastika, 3D print, določa višino spodnjih konektorjev, pritrjeno s 4 vijaki za les v vezano ploščo modula.
  #10: FR4 2mm, dvostransko vezje, na eni strani ženski header 2x3 za povezavo na signal, na spodnji strani konektor #12 za povezavo na krmilnik, na tem elementu so pritrjeni tudi upori za signal.
  #11: 2x3 ženski konektor (header), en kontakt na sredini je (bo) zamašen in bo tako preprečena možnost napačnega priklopa.
  #12: 5 polni moški polariziran konektor za povezavo signala na krmilnik.
  #13: Vijaki za les (2+4) s katerimi so elementi pritrjeni na modul.

Prva neznanka, ki sem jo želel preveriti je bila, kako se obnese kitanje FR4 ploščice. Za test sem na neuspelo vezje za pritrditev LED-ic v tankem sloju nanesel akrilni kit za les.
Slika

Naslednji dan, ko se je kit posušil, sem zadevo poskusil zbrusiti. Rezultat sploh ni bil tako slab, tako da sem se kar odločil, da nadaljujem z izvedbo po predvidenem planu.
Slika

V nekaj iteracijah sem pripravil vse 3 ploščice za jekdanje in to je bila končna verzija, ki je šla v izdelavo.
Slika

Po že preverjenem postopku (kemični transfer tonerja) sem vezje prenesel na obojestransko bakreno ploščico FR4 debeline 2mm.
Slika

Ker sem želel, da so ploščice narejene čim bolj natančno sem za obdelavo izbral CNC rezkar. Ploščico sem vpel v rezkar, jo s pomočjo markerjev na vezju poravnal, nastavil izhodišča, nato pa najprej izvrtal luknje (1mm in 2mm), nato pa še izrezal ploščice iz podlage.
Slika

Ker je na spodnjem vezju (#10) predviden konektor na obeh straneh, sem moral nekako izvesti dvostransko tiskanino. Zadevo sem naredil tako, da sem pred jedkanjem z alkoholnim flomastrom na roke dorisal nekatere povezave.
Slika

Vezja po jedkanju v solni kislini in vodikovem peroksidu - zaščitni toner iz bakra še ni odstranjen.
Slika

Vezja izrezana na končno dimenzijo, robovi nekoliko pobrušeni.
Slika

Na vezjih sem najprej odstranil zaščitni sloj tonerja, baker pocinil, nato pa na dvostranskem vezju izdelal vije (povezave med zgornjim in spodnjim slojem bakra). Poskusna montaža moških 3x2 header konkektorjev in priprava 5-polnih konektorjev.
Slika
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6498
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 07.04.2018, 1:34

Gospodje, kar se jedkanja tiče bom rešil "proizvodnjo" tako, da se bo pač dajalo ven jedkati. Signali niso edina reč, kar sem doslej delal. Največ je bilo sicer ploščic za lokomotive, potem so bile kake maske za tovornjake, razni dodatki za vagone in lokomotive... V glavnem nč bat, v tujini je nekaj takih firm, ki jedkajo medenino in novo srebro, pa tudi tanko jeklo (0,1mm), o ceni pa ne morem nič rečt.

Matej, ne vem kako si daleč s signali. Na eni strani je ta primer, upam le, da je primeren. Poskusi pred nanosom nežno prešmirglati površino s kakim finim vodobrusnim papirjem (1000 in več), potem primer, barva in obvezno naokoli brezbarni lak. Mogoče polmat, recimo od Gunze, maš ga na www.miniatures.si.
Goran
Uporabniški avatar
ebi2
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 118
Pridružen: 17.03.2009, 10:38
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a ebi2 » 08.04.2018, 9:24

Zdravo Matej in ostali.

Podoben problem z luščenjem Revellove barve sem imel tudi jaz na jedkanici od 28-ke. Uporabljal sem enamel črno mat. Problem sem uspešno rešil brez uporabe primerja. Najprej je potrebno dobro razmastit jedkanico. Aceton ni primeren, ker je polaren in se meša z vodo. Nepolarne maščobe (npr. prstni odtisi.) ne moreš popolno odstraniti. Boljši je diklorometan, ki je v revellovem razredčilu ali pa nitro. Jaz sem uporabil wurthovega v spreju, ki se uporablja za čiščenje in razmaščevanje zavornih diskov. Uporabo prajmerja v spreju pa odsvetujem, ker naredi predebel nanos in zamaskira detajle ( npr. kovice). Če bi ga že uporabljal, potem predlagam razredčen nanos z Airbrushem. Uporabit pa je potrebno namensko razredčilo za primer.
Je pa problem, ker je potrebno airbrush takoj temeljito očistiti, ker se primer izredno hitro suši. Če se film primerja strdi v šobi, so posledice jasne.
No, uspešno barvanje modela brez odstopanja barve in uporabe primerja mi je uspelo z uporabo enokomponentne poliuretanske barve in ustreznega VA redčila.

Lp Duško
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 420
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a matejmm » 08.04.2018, 22:17

@Goran: Me veseli, da imaš že pripravljene alternativne rešitve za izdelavo jedkanic, saj je kakovost teh izdelkov res enkratna in bi bilo škoda, da bi ostali brez te možnosti. Primer spray od Tamiye mi je svetoval g. Bine Logar iz http://www.miniatures.si in zaenkrat imam občutek, da je bil nasvet dober ;) Nekje sem prebral da nekateri dajo jedkanice iz NS čez noč v alkoholni kis, da ga ta malo nažre in se tako barva bolje prime. Nisem poskusil a se mi zdi ideja zanimiva. Vsekakor mislim, da kis bolj enakomerno narazi površino, kot bi jo lahko s finim brusnim paprijem. Sploh so problematični kakšni vogali, kjer težko prideš zraven.

@ebi2: Čeprav nisem opazil težav, bom v prihodnje upošteval tvoj nasvet in poskusil še nekako dodatno razmastiti površino poleg acetona. Mogoče bi take nečistoče odstranil tudi z navadno milnico? Sem se pa strogo držal načela, da se jedkanice z rokami (vedno z rokavicami) nisem več dotikal, dokler na signalu ni bil zadnji sloj barve. Vsak sloj barve nekoliko zabriše detajle, a občutek imam, da je tale primer od Tamiye prav namenjen za take drobne zadeve (ima oznako Fine). Katere poliuretanske barve in razredčila pa si uporabljal za 28-ko?
Uporabniški avatar
ebi2
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 118
Pridružen: 17.03.2009, 10:38
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a ebi2 » 09.04.2018, 6:49

@matej:
Signali v nastajanju izgledajo odlično. Čestitke. Mogoče še nasvet, da ne boš lotal žice na jedkanice. Uporabi dvostranski lepilni trak in ustrezni nosilec. Itak barvaš najprej eno stran, nato drugo.
Imam popolnoma enak primer (Tamiya). Predhodno sem ga testiral in za projekt 28-ke se ni obnesel. So prefini detajli in jih prekrije. Problem je prevelik pritisk v spreju in šoba na potisnem ventilu. Nanašanje izgleda tako, kot da bi prašno lakiral. Izgleda, da barva ni raztopljena v topilu amapak izhaja iz šobe v obliki aerosola. Kar se razmaščevanja tiče je potrebno jedkanice res dobro razmastit, ker v nasprotnem primeru barva ne prime. Na površini so vedno ostanki maščob oz. nečistoč in jih je potrebno odstraniti. Enokomponentne poliuretanske barve izdeluje Helios. V prosti prodaji se jih ne dobi. Potrebno jih je naročiti v njihovi industrijski trgovini. Je pa majhen problem. Najmanjša količina barve, ki jo izdelajo, je 1Kg. Imaš pa na razpolago celotno RAL lestvico. Te barve so odlične, ker so suhe v 20min. Za redčenje je potrebno uporabljat specialno redčilo VA.
Še vprašanje: kako boš pritrdil signalno ploščo na steber signala, ko bosta oba pobarvana?
LP
duro
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 383
Pridružen: 16.02.2009, 12:53
Kraj: Maribor

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a duro » 09.04.2018, 10:24

Zdravo Matej,

signali izgledajo odlično!

glede oprijema barve na jedkanice oz. na splošno na kovino;

potrebno je, kot omenjeno, dobro očistiti. Tudi milnica (detergent za posodo) deluje, ali še bolje speskati, da postane površina malo grobejša. Ker peskalnice večina od nas nima, je dober in preizkušen nasvet, potopiti jedkanice in medeninaste dele v kemikalijo za bruniranje. Ta tudi nekoliko naje površino (v nano področju), jo potemni in s tem predstavlja idelano površino za lakiranje. lahko tudi ostane taka, saj im alep kovinski izgled.
Revell-ove barve so namenjene barvanju plastičnih podlag, oz. je nujen nanos primerja, zato ni bilo uspeha.

Večina profesionalnih modelarjev ne uporablja primerja, temveč barvajo direktno s končno bravo, vendar v večih, tudi 10! slojih, zelo razredčene barve.

veliko uspeha pri delu
lp,matej
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 420
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a matejmm » 09.04.2018, 16:28

@ebi2, @duro: Obema hvala za te nasvete in informacije glede priprave in barvanja jedkanic. Kot že omenjeno so bili ti signali moje prvo srečanje s tem področjem modelarstva. Zaenkrat sem nekatere stvari rešil, nekatere še moram urediti tako da je vedno prostor za napredek. Trenutno imam skoraj dokončan en signal, drugi pa je delno prebarvan in še ni toliko sestavljen.

@ebi2: Točno to me trenutno muči.... kako pritrditi signalne plošče in škatle za elektroniko na steber signala. Razmišljal sem, da bi poskusil s kapljico sekundnega lepila in upal, da bo držalo. Kot si sam ugotovil zna biti težava to, ker sta oba dela že pobarvana. Imaš kakšno boljšo idejo? Računam na to, da ta del fizično ne bo obremenjen.
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 420
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a matejmm » 09.04.2018, 21:40

Svetlobni signali #5

Po sestavnih delih iz FR4 sem se počasi lotil modeliranja in izdelave 3D tiskanih komponent pritrdilnega mehanizma. (#3) Zaprta ABS podložka tik pod vidno FR4 ploščo.
Slika

Iskanje vijakov M2 je bil tudi podvig. Naročil sem jih sicer iz Kitajske a zadeva traja in traja. Na koncu sem primerne vijake dobil v KAMM v BTC-ju, kjer imajo res veliko zalogo različnih vijakov. Videl sem, da imajo celo M1.6. Poskusno sestavljanje zgornjega dela montažnega mehanizma.
Slika

Načrtovanje in tisk odprtih podložk, ki tvorijo prostor za spravljanje kabla.
Slika

Poskusno sestavljanje in tisk prvih osnutkov nosilca signala za test ujemanja. Potrebnega je bilo nekaj malega brušenja notranjosti nosilca in montažni mehanizem je lepo zdrsnil v predvideno odprtino.
Slika

Lotanje stebra signala na FR4 ploščico.
Slika

Oba signala sta kmalu stala vsak na svojem "podstavku".
Slika

Priprava sestavnih elementov za barvanje s temeljno barvo. Stebra sem maskiral in pritrdil na paličice za ražnjiče, glave signala pa sem s pomočjo dvostranskega lepilnega traku in maskirnega traku nalepil na kos stirodurja. Ko sem elemente signala očistil v acetonu se jih nisem več dotikal z rokami, temveč samo z rokavicami, da ne bi zamastil površine.
Slika

Barvanje s primerjem Tamiya v improvizirani komori.
Slika

Izgled glav signalov po nanosu prvega sloja primerja. Mesto, kjer bo glava nalepljena na steber sem maskiral, da je ostalo čisto. Primer sem na vse površine nanesel v dveh tankih slojih.
Slika

Stebra signala sta dobila barvo primerja, ki je bila tudi že zelo blizu končni barvi stebrov.
Slika
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 420
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a matejmm » 11.04.2018, 23:12

Svetlobni signali #6

Sprednjo stran glav signalov sem najprej 2x prebarval s primerjem.
Slika

Zadnjo stran glave in stebre signalov sem nato prebarval še s svetlo sivo Revell Aqua 36176 (Light Gray). Barva je le rahlo temnejša kot primer zato sem nanesel samo en sloj z airbrushem. Sledilo je barvanje sprednje strani glav signalov s črno mat Revell Aqua barvo.
Slika


Ker sem se bal, da bi LED-ice prišle v stik z ohišjem signala sem jih skupaj z žicami najprej pobarval s "plastik" sprejem za izolacijo. Nato sem zadnjo stran LED-ic in žice prebarval še z enako svetlo sivo kot stebre in zadnjo stran glav.
Slika

Žice za LED-ice sem zvil v snop, nato pa vse skupaj z epoxy lepilom zalepil na zadnjo stran glave signala. Siva barva se je na žice slabo prijela (izolacija iz teflona), vendar sem to večinoma saniral kasneje.
Slika

Snop žic sem speljal skozi steber signala nato pa glavo pritrdil na steber s kapljico sekundnega lepila.
Slika

Ko se je sekundno lepilo posušilo sem se lotil popravkov. Najprej sem moral zadnjo stran glave signala prebarvati s črno barvo (tokrat s čopičem), saj je svetloba od LED-ic preveč sevala skozi tanko FR4 ploščo. Po vogalih sem dodal tudi nekaj malega epoxy lepila in bolje učvrstil kable.
Slika

Sledilo je ponovno barvanje zadnje strani glave s sivo barvo. Ponovno sem prebarval tudi povezovalne kable. Žal nanos barve ni tako enakomeren kot z airbrushem a za prvi signal bo (moralo biti) OK.
Slika

Z zadnjo stranjo signala sem še najmanj zadovoljen. Malo me motijo predebele žice, nekaj pa lepilo in barva, ki ni preveč enakomerno nanešena.
Slika

Z izgledom signala iz sprednje strani sem precej bolj zadovoljen.
Slika

Delovanje LED-ic sem testiral po vsaki fazi posebej, saj me je bilo kar strah, da bi med delom kje prišlo do kratkega stika ali prekinitve katere izmed žic. Strah je bil odveč in vse 4 LED-ice so lepo svetile tudi po zaključeni vgradnji.
Slika
NacMan
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 52
Pridružen: 23.02.2016, 13:39

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a NacMan » 12.04.2018, 7:10

=D> Matej bravo, izgleda super!!
SouthernPacific
Strojevodja II
Strojevodja II
Prispevkov: 78
Pridružen: 26.09.2011, 17:13

Re: Moji HO moduli

OdgovorNapisal/-a SouthernPacific » 12.04.2018, 18:25

Lepi signali, pohvala!

Imam pa en nasvet. Predlagam, da pred sestavljanjem celotno zgornjo stran tiskanine z LED diodami prebarvaš s črno barvo, nato pa previdno odstraniš svežo barvo samo z zgornje stranice LED diod. Tako se boš izognil "puščanju" svetlobe med posameznimi odprtinami na signalni plošči. Podobne težave sem imel tudi sam pri prvi izvedbi signalov.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost