Elektronika 1.: Splošno in Breakout vezjeNajprej je bilo treba ugotoviti kako bom zaznaval premike ročic in pritiske na gumbe. Raspberry Pi se je spet izkazal za idealnega, saj ima 40 GPIO pinov, ki se jih lahko uporablja za komunikacijo z drugo elektroniko.
Za same ročice sem izbral običajne rotacijske potenciometre, bolj konkretno 1 kOhmske. Nekaj sem razmišljal, da bi na njih dodal zobnike za povečanje obrata potenciometra v primerjavi z obratom ročice, ampak sem se kasneje odločil, da bi bila to nepotrebna komplikacija. Tipke in stikala sem pač vzel, kar so imeli v trgovini z elektroniko. Zamislil sem si 4 potenciometre (vlečna sila, avtopilot, zavore in "reverser" - kako se temu reče po slovensko?), 4 stikala za vklapljanje luči in drugih funkcij, eno stikalo za ključavnico (ker je nujno treba zaklepat modelno železnico

) in dve tipki (troblja in SIFA).
Takoj se je pojavil en problem: Raspberry Pi nima analognih vhodov, ki so potrebni za potenciometre. Za rešitev tega sem našel na internetu neko stran o uporabi čipa MCP3008, ki je pretvornik analognega v digitalni signal, v točno ta namen. Podpira priklop 8 senzorjev, česar v bistvu nisem rabil. Šele kasneje sem ugotovil, da obstaja tudi MCP3004, ki je isti, samo da ima 4 vhode...
Ker je bilo treba ta čip nekam priklopit, sem se odločil, da naredim kar celo vezje, ki bo namenjeno da lahko nanj piklopim samo PATA kabel iz Maline, vanj pa všraufam kable iz senzorjev v "screw terminale", khm, vrstne sponke. Na to vezje sem spravil pine za priklop PATA kabla, en kup vrstnih sponk, MCP3008 in cel kup pull-up uporov. Žal sem šele kasneje izvedel, da ima Malina svoje notranje pull-up in pull-down upore, in sem po nepotrebnem porabil cel kup uporov... Zadeva je v načrtu izgledala nekako tako:

Izkazalo se je, da so moje vrstne sponke enkrat večje in je bilo potem tudi vezje precej večje... Tista vrstna sponka na sredini je bila mišljena za LEDico za sporočanje stanja z utripanjem, ampak sem na to kasneje nekako pozabil.
Dejanska izdelava vezja je potekala na perfboardu, ker doma nimam dovoljenja za jedkanje. Trajalo je kar nekaj časa, ker nisem ravno profesionalec s spajkalnikom, vendar pa je uspelo zelo lepo in tudi prvi testi z Malino so bili pozitivni.
Žal slik dejanskega vezja nimam, ker takrat to še ni bila projektna naloga za šolo
Nisem pa prepričan, da bi res kazal svoje prvo resno vezje...