NacMan napisal/-a:Zanima je kaj predlagate glede reliefa, ali naj uporabim stiropor za oblikovanje pokrajine ali žičnato mrežico ter mavčne "krpe"?
Pozdravljen, najprej čestitke, da se si se lotil izdelave makete. Zadeva zaenkrat izgleda zelo obetvno in se že veselim tvojih novih objav.
Glede reliefa imaš kar nekaj možnosti.
Ena stvar je, kako zapolniti tiste luknje med ploščo za progo in zunanjim robom makete. Nekaj možnosti:
- žično mrežo pripneš na rob, nato pa čez naneseš mavčne trakove (jaz sem jih kupil v Tosami v BTC)
- lahko v luknje nekako pritrdiš kose stiroporja ali stirodurja in jih potem na grobo oblikuješ
- lahko uporabiš purpen - narediš nekakšno podkonstrukcijo, da bo svež purpen približno ostal na mestu, ter v ta del našpricaš purpen ter ga spet oblikuješ
- za grobo oblikovanje reliefa na sami plošči s progo bi ti (podobno kot v predhodnjih objavah) svetoval stirodur (ali stiropor, če tega nimaš) in/ali purpen - lahko kombiniraš, npr. nalepiš nekaj plošč stirodurja, ter nivoje "povežeš" s purpenom
- meni se je zdela sama površina purpena malce "švoh" zato sem jo utrdil še z nekaj sloji časopisnega papirja namočenega v lesno lepilo - ta recept lahko uporabiš tudi na stiroporju ali stirodurju.
- pravkar izdelujem eno manjšo testno dioramo, kjer preizkušam različne tehnike izdelave pokrajine, sem pa za oblikovanje pokrajine uporabil plošče stirodurja zlepljene s silikonom, čez pa sem nanesel "Scuptamold" domače izdelave (toaletni papir namočen v vodo, lepilo za les in nekaj mavca) - zaenkrat sem z rezultati zadovoljen.
Iz fotografije so razvidne različne faze izdelave. Levo je teren že pokrit z zemljo, desna spodnja vzpetina je le pobarvana, na desni polovici pa se vidijo tudi predeli (bel teren), kjer je nanešen domači "Scuptamold".
Sedaj je na tebi da se odločiš kateri pristop ti je najbližje in kateri materiali so ti bolj dosegljivi.
Če te zanimajo še kakšne podrobnosti ti bom z veseljem odgovoril.
Pa obilo užitkov v modeliranju...
lp, Matej.