DCC

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
mafijc387
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 254
Pridružen: 21.02.2009, 23:21

DCC

OdgovorNapisal/-a mafijc387 » 02.03.2009, 15:14

Lep pozdrav. imam eno vprešenje. ni mi čisto jasno, kako bi vgradil dekoder v navadno lokomotivo in katerega? pa tudi kako to pol deluje(kako se upravlje vse skupaj itd.) Sem pisal tu, kajti 100% je tu kakšen ki je to že počel. pa zanima me tudi koliko bi me potem ta zadevica stala. hvala za odgovore. LP :D
sebastiant
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 944
Pridružen: 24.03.2008, 17:12
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a sebastiant » 02.03.2009, 16:08

Osnove digitalnega vodenja vlakov so lepo razložene na strani g.Uroša Kunaverja:

http://www.ctk.uni-lj.si/users/kunaver/rr/dcc/dcc.html
Uporabniški avatar
SandiP
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1572
Pridružen: 11.11.2007, 9:39
Kraj: Ljubljana Moste
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SandiP » 02.03.2009, 16:10

No pa pojdimo lepo po vrsti za še enega, ki ni uporabil ukaza Išči ali pa si ni
vzel časa in prebral starejše objave.
V: Kako bi vgradil dekoder...?
O: Za začetek si preberi Kunaverjevo razlago.
V: Kako to deluje in kako se upravlja?
O: Razloženo v istem prispevku.
V: Koliko bi ta zadevca stala?
O: 15 do 150 EUR, zavisi od dekoderja (čisto navaden ali z zvokom).

Pa še nekaj. Preden vgradiš dekoder, je dobro, če se odločiš, kateri sistem
digitalnega krmiljenja od katerega proizvajalca boš uporabljal.
Obstaja namreč nekaj različnih digitalnih sistemov.

Zgolj v vednost in ravnanje
pa brez zamere,
Sandi

:berr
mafijc387
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 254
Pridružen: 21.02.2009, 23:21

OdgovorNapisal/-a mafijc387 » 02.03.2009, 16:12

ja sej vem, sem že bral to, sam je bol smotano napisano, bi mi lahko kdo poenostavljeno razložil, pa zanimajo me vaše izkušnje in kje naj to kupim itd. :D
Uporabniški avatar
SandiP
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1572
Pridružen: 11.11.2007, 9:39
Kraj: Ljubljana Moste
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a SandiP » 02.03.2009, 16:22

No pa poskusimo še enkrat.
Funkcija Išči pod Maketarstvo za DCC najde 31 zadetkov, za Digital pa 20.

Tudi tukaj velja:
Če kaj ne veš, kar vprašaj, če pa nič ne veš, pa vprašaj, kje to piše!

:berr
milchy
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 5700
Pridružen: 11.09.2005, 17:48
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a milchy » 02.03.2009, 16:26

mafijc387 napisal/-a:ja sej vem, sem že bral to, sam je bol smotano napisano, bi mi lahko kdo poenostavljeno razložil, pa zanimajo me vaše izkušnje in kje naj to kupim itd. :D


pozabi na DCC in raje pojdi na pir ;)
mafijc387
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 254
Pridružen: 21.02.2009, 23:21

OdgovorNapisal/-a mafijc387 » 02.03.2009, 16:48

ej cenzlov pepe, prišlo je do pomote, jaz sem istočasno pisal odgovor za tisto ka je napisal sebastiant pa si ti prehitro oddal, pa je zgledalo kot da tega ne razumem. CenzlovPepe, to je pravo, hvala. LP

sam še vseeno, kak bi se dcc obnašal na moji mehano dizelci? ko sm neki bral, da lahko pregreješ motor z njim al ka'

pa še to. KJE NAJ TO KUPIM? PA TO JE TREBA POTEM MET POSEBEN REGULATOR? LP
sebastiant
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 944
Pridružen: 24.03.2008, 17:12
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a sebastiant » 02.03.2009, 17:28

" ej cenzlov pepe ", tvoja Kunaverjeva stran je bolj enostavna kakor moja.
Milchy, greva raje midva na pir :D
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6498
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 02.03.2009, 19:00

Mafijc,

kaj bi pa rad skuril? Načeloma boš prej skuril dekoder kot pa motor. Je pa res, da je potrebno precvikati vezo med krtačko in ohišjem motorja čez kondenzator.

Za vodenje pa... te robe je dosti na netu. Največkrat slišim, da je Digitraxx sistem, ki za pametno ceno nudi ogromno in je enostavno razširljiv (LocoNet povezava), potem sta tu Lenz in Roco, pa Uhlenbrock, Fleischmann... Vsak s svojim sistemom.

Ker pa smo o teh rečeh tudi že razglabljali tako tukaj, kot na drugih forumih (zeljeznice.net, malezeljeznice, srbski forum) bi te prijazno povabil, da si vzameš nekaj ur časa in malo prebrskaš odgovore in vprašanja tudi na teh forumih (ne samo pri g. Kunaverju!). Tako si boš prišel malo na jasno kaj sploh DCC je, kaj omogoča in kaj potrebuješ.
In še okoli "kje kupiti". V Sloveniji samo pri MoKo in si malce omejen, zato se ozri po trgovinah v Nemčiji, Avstriji, mogoče tudi drugod v Evropi ali pa v ZDA. Naslove smo tu že nekajkrat premleli: lokshop.de, eisensenbahn treffpunkt Schweckard, KuK Graz...

Kdor išče, ta najde. Ko pa ne najde (po urah in dnevih iskanja), pa vpraša. Veselo branje ;)
Goran
mafijc387
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 254
Pridružen: 21.02.2009, 23:21

OdgovorNapisal/-a mafijc387 » 02.03.2009, 19:39

aha. sem že študiral da bi se pri MOKO enkrat oglasil ja. a tam majo tako bolj poceni robo? kr js ne rabim nobenih zvočnih efektov itd. ampak samo toliko da bom lahko vozil več vlakov naenkrat po maketi. a tam je tut mogoče ker tak dober da to vgradi? LP
dunhill
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 475
Pridružen: 27.03.2008, 12:30

OdgovorNapisal/-a dunhill » 02.03.2009, 21:12

MOKO ima pri nas dejansko največ, nekaj ima tudi Mladi tehnik v BTC, potem se pa konča veselje v Sloveniji.

Kot je predlagal Gorchi, poglej na kakšno internetno trgovino (linkov imaš kolikor hočeš na tem forumu, samo malo je potrebno pobrskati). Nekako najbolj ugodno se dajo modeli, kompleti ali karkoli drugega kupiti ali zlicirati na ebayu.

Priporočam pa, da si najprej nabaviš kakšen komplet, ki ima že vse - tire, napajalnik, krmilno in regulacijsko enoto (ki je seveda popolnoma drugačna od navadne DC), pa še lokomotiva ima vgrajeno vse potrebno, zraven so navodila... In ko vse skupaj sestaviš in priključiš, je zadeva zelo "ajnfoh" - začneš z vožnjo in ne potrebuješ "kerga tak dobriga", da ti vgradi.

Pri MOKO boš našel največ Piko digitala, za Roco je tukaj, za Trix pa tule.

Potem pa še samo dokupuješ. A zavedaj se, da čez noč se ne bo zgodilo veliko, razen če razpolagaš z kar zajetnim mošnjičkom, vsebino katerega boš namenil za hobi. Dobre stvari pač niso poceni in tudi tukaj velja isto pravilo.
ukunaver
Strojevodja II
Strojevodja II
Prispevkov: 74
Pridružen: 21.11.2007, 19:49
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ukunaver » 03.03.2009, 9:56

Mafijc387!

mafijc387 napisal/-a:ja sej vem, sem že bral to, sam je bol smotano napisano, bi mi lahko kdo poenostavljeno razložil, pa zanimajo me vaše izkušnje in kje naj to kupim itd. :D


Prispevek, ki je bil omenjen, sem skušal napisati čimbolj enostavno in razumljivo, da bi ga razumelo čimveč ljudi. Očitno mi ni povsem uspelo. Problem je v tem, da je ta prispevek napisan na splošno (za vse sisteme) in ni kuharska knjiga, kjer bi pisalo "vzemi škatlico A in jo z zeleno žico priklopi na škatlico B....". Taka navodila so možna samo za nek konkreten sistem.

Če na kratko in zeeeeelo enostavno povem bistvo digitalnega vodenja: Potrebuješ tako imenovano centralo (to je ena škatla z elektroniko), ki ima vgrajen (ali z žico priključen) gumb za hitrost vlaka. Centralo priklopiš na eni strani na 220v (v nekaterih primerih direktno, v drugih preko vmesnega tranfsormatorja), na drugi strani na tračnice. Poleg centrale potrebuješ še lokomotivo z vgrajenim dekoderjem, ki jo daš na tračnice. Vse skupaj vklopiš in (sedaj pride tricky part) z gumbi na centrali izbereš naslov dekoderja (kako se to naredi je odvisno od centrale). Novi dekoderji imajo običajno naslov 3. Če je vse v redu obrneš gumb za vožnjo in lokomotiva se pelje. Če imaš drugo lokomotivo jo moraš najprej sprogramirati na nek drug naslov (o tem govori drugi del mojega prispevka). Ko želiš voziti to drugo lokomotivo, na centrali izbereš njen naslov in gumb za vožnjo bo vplival nanjo.

Če mojega prispevka ne razumeš, je morda najbolje, da se še malo informiraš. Če se ti zelo ne mudi, bo 18. in 19.4.2009 v Osnovni šoli na Brodu sejem malih železnic, kjer bo prikazana tudi vsaj ena digitalna maketa in kjer be čas za debato, vprašanja in tudi pomoč. Sicer pa ti svetujem tudi obisk omenjenih trgovin v Sloveniji, da boš videl kaj se dobi, koliko stane in še kakšen nasvet boš dobil zraven. Lahko me tudi pokličeš na telefon, naveden na koncu mojega prispevka, in se dogovoriva za klepet.

Glede nabave: za začetnika brez vsakih izkušenj je morda najbolje, da nabavi en začetni set, kjer je centrala in lokomotova z dekoderjem. Lahko tudi ločeno od različnih proizvajalcev. Pri nastavljanju naslovov dekoderjev, ti morda lahko na začetku pomaga tudi prodajalec.

Glede prekurjenja posameznih komponent: kot je bilo že rečeno, lahko prekuriš dekoder, če je napačno zvezan. Teoretično (za nobenega ne vem, ki bi se mu to zgodilo) lahko prekuriš tudi nektere vrste lokomotivskih motorjev, če voziš analogno lokomotivo po digitalni progi.

Lep pozdrav
Uroš Kunaver
mafijc387
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 254
Pridružen: 21.02.2009, 23:21

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a mafijc387 » 04.03.2009, 13:36

evo, to bo pa tapravi odgovor. hvala. =D> =D> =D> =D>
abarth500
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 15
Pridružen: 24.02.2010, 21:32

DCC

OdgovorNapisal/-a abarth500 » 26.02.2010, 16:34

dober dan usem sem nov tukaj in bi rad nekaj uprašal g.Uroša Kunaverja:
ali ste mogoče nadgradili vaš program LocPanel da lahko zdaj z njim upravljamo tudi modele parnih lokomotiv??





Hvala in LP
Rok
flying scotsman
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 255
Pridružen: 16.01.2009, 13:38
Kraj: Maribor

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a flying scotsman » 26.02.2010, 18:04

Na You Tube je veliko filmčkov kako kaj funkcionira ali kako narediti! Angleščina al pa nemščina pa mora biti obvladana.

Evo enega, kako vgraditi dekoder.....

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ecB9A0Z93YE&feature=related[/youtube]

Potem pa so še razne strani kako vgraditi dekoder v določen tip lokomotive podkrepljene s fotkami. Seveda ni za vse lokomotive, jih je pa kar nekaj. Na tej strani naprimer.....

http://www.hp-pfeiffer.de/digiuebe/digiuebe.htm
:)

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov