DCC

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
ukunaver
Strojevodja II
Strojevodja II
Prispevkov: 74
Pridružen: 21.11.2007, 19:49
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a ukunaver » 26.02.2010, 22:29

Rok pozdravljen!

abarth500 napisal/-a:dober dan usem sem nov tukaj in bi rad nekaj uprašal g.Uroša Kunaverja:
ali ste mogoče nadgradili vaš program LocPanel da lahko zdaj z njim upravljamo tudi modele parnih lokomotiv??


Pravzaprav lahko z mojim programom že sedaj voziš tudi parne lokomotive na podoben način kot dizelske - se pravi, da sta upravljanje moči in zavore ločeni (kar smo s kolegi že poskusili). V bistvu je s parno lokomotivo še manj težav, ker ne rabiš ločenega zvočnega dekoderja, kot pri dizel lokomotivah. Edina "omejitev" je, da je upravljanje moči (= doziranje pare) stopenjsko (v osmih stopnjah), kar pa ne moti preveč.

Seveda je pri vožnji dizelskih lokomotiv (govorimo o diesel-električnih lokomotivah) ravno zvočni efekt tisti, ki s pomočjo programa izgleda bolj realistično. Zvok namreč ni sorazmeren s hitrostjo vožnje ampak z uporabljeno močjo - ta pa seveda vpliva na pospešek. Ko v programu povečamo moč, ustrezno "zapoje" tudi zvok in lokomotiva pospešuje. Ko moč znajšamo, se zvok vrne na nivo prostega teka, lokomotiva pa v tišini še vedno vozi naprej. In to je realistično. Zato je seveda potreben ločen zvočni dekoder, ki ga moj program upravlja neodvisno od hitrosti lokomotive. Brez programa (in z enim samim dekoderjem) se glasnost lokomotive v stopnjah povečuje sorazmerno s hitrostjo, kar ni realistično.

Pri parnih lokomotivah pa je frekvenca izpuhov pare sorazmerna s hitrostjo lokomotive, zato je (v prvem približku) dekoder lahko en sam, tako da zvoka program ne upravlja posebej. Seveda pa je v realnosti zvok parne lokomotive odvisen od obremenitve (ko gre v klanec se pri isti hitrosti sliši drugače, kot takrat ko gre navzdol). Nekateri naprednejši dekoderji znajo spremebo zvoka zaradi obremenitve upoštevati in sicer tako, da merijo dejansko obremenitev motorja (modelne) lokomotive s tehnologilo BEMF (nekaj o tem je v članku na naslovu http://www.ctk.uni-lj.si/users/kunaver/rr/DCC/DCC.html#FAQ-BEMF). To pomeni, da bo imela lokomotiva pri vožnji v dejanski klanec (ne tistega, ki ga nastaviš v programu) drugačen zvok, kot pri vožnji navzdol. Žal ne poznam načina, kako bi lahko programsko od zunaj vplival na to spremembo zvoka, saj je to rešeno interno v dekoderju in zato v to smer tudi ne bom mogel nadgraditi programa. Pravzaprav pa to sploh ni poseben problem, ker za spremembo zvoka na klancu, kot rečeno, že poskrbi sam dekoder. Edino pri vleki dolgih vlakov po ravnini se na zvoku to najbrž ne bo posebej poznalo, saj so modelni vagoni v primerjavi s pravimi zelo lahki in motor modelne lokomotive ne "čuti" posebnega bremena zaradi večjega števila vagonov, zato tudi sprememba zvoka v tem primeru ne bo zelo očitna.

Skratka, če nisi preveč pikolovski glede barve zvoka, lahko voziš parne lokomotive že sedaj. Pri nastavitvah lokomotive preprosto nastaviš, kot da zvočnega dekoderja ni, vse ostalo pa je enako. (seveda moraš imeti centralo na Loconetu, upravljalnik z dvema gumboma in enega od v navodilih navedenih priklopov na računalnik).

Če te še kaj zanima (ali kogarkoli drugega) bom z veseljem povedal še več po telefonu: 041 756 308

Lep pozdrav

Uroš Kunaver
abarth500
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 15
Pridružen: 24.02.2010, 21:32

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a abarth500 » 27.02.2010, 13:20

hvala
Uporabniški avatar
_Borsig_
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3096
Pridružen: 08.01.2009, 15:42
Kraj: Pragersko

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a _Borsig_ » 01.03.2010, 10:37

ukunaver napisal/-a:... Seveda pa je v realnosti zvok parne lokomotive odvisen od obremenitve (ko gre v klanec se pri isti hitrosti sliši drugače, kot takrat ko gre navzdol)...

V oddaji "Eisenbahnromantik" o novostih iz Nürenberškega sejma, je od minute 16:08 do 16:56 predstavljena novost podjetja LENZ.
Vgradili so senzor, ki zazna nagib lokmotive in temu primeren zvok (v klanec je drugačen kot pri spustu)!
Zaminiva ideja in dobro prikazano v praksi:

http://www.youtube.com/watch?v=HlzN-XS1LNU&feature=sub
Zadnjič spremenil _Borsig_, dne 01.03.2010, 10:56, skupaj popravljeno 1 krat.
LP _Borsig_

Pa fajn se še mejte!
Brižitka 363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 2135
Pridružen: 17.08.2006, 8:57
Kraj: Brežice

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a Brižitka 363 » 01.03.2010, 10:55

Verjetno draga kot žafran?
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6498
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 01.03.2010, 12:38

Sem videl to pogruntavščino ampak moram reči, da BEMF lepo deluje na ESU LokSound dekoderju, se pozna brez da bi spreminjal nagib proge ;) Bi bilo pa zanimivo videti, kaj vse je ESU napokal v svojo BR216, saj bo model konkretno drag prav zaradi vse elektronike v njej.
Goran
kit

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a kit » 01.03.2010, 13:16

Gorchi napisal/-a:Bi bilo pa zanimivo videti, kaj vse je ESU napokal v svojo BR216....

:-k :-k ...lahko, da boš izvedel v sredo 3. mareca 2010 tukaj kaj več
abarth500
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 15
Pridružen: 24.02.2010, 21:32

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a abarth500 » 13.05.2010, 17:06

š´eno vprašanje (de ne odprem nove teme samo zaradi tega): Recimo na Roco strani si grem ogledat kakšne lokomotive ponujajo in mi izpiše dc locomotives in ac locomotives.da bi pisalo posebej dcc nisem opazil. Kaj se mogoče dcc ˝skriva˝ v katerem od teh tipov (ac, dc)?

Hvala in LP
Rok
Uporabniški avatar
leteči vlak
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 2397
Pridružen: 04.03.2009, 10:20
Kraj: Grosuplje
Kontakt:

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a leteči vlak » 13.05.2010, 17:11

DCC je nadgradnja DC sistema (enosmerni tok). Pri DCC gre za digitalni nadzor vlakov (DCC = digital comand control). Prednosti tega sistema so v tem, da lahko na maketi ločeno upravljaš z več lokomotivami.
Poglej si tole stran: http://www.ctk.uni-lj.si/users/kunaver/rr/dcc/dcc.html
Aljaž
abarth500
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 15
Pridružen: 24.02.2010, 21:32

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a abarth500 » 13.05.2010, 17:34

to stran sem in še vedno študiram
torej za dcc lokomotive morem gledat dc locomotives
hvala
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6498
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 13.05.2010, 17:51

Sicer ali je DCC domena le DC sistema ne vem, vseeno pa glej za lokomotive, ki imajo vgrajen dekoder ali LokSound dekoder pa seveda za DC sistem.
Goran
abarth500
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 15
Pridružen: 24.02.2010, 21:32

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a abarth500 » 13.05.2010, 18:26

hvala
abarth500
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 15
Pridružen: 24.02.2010, 21:32

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a abarth500 » 26.07.2010, 20:50

in še ta: imam mehanovo garnituro in tire bi uporabil na maketi. lahko torej uporabim mehanove tire za dcc sistem?

hvala in lp
Uporabniški avatar
H0 amater
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 306
Pridružen: 09.03.2007, 21:29

Re: DCC

OdgovorNapisal/-a H0 amater » 27.07.2010, 6:55

da
H0 amater

---------------------------------------------------------------------------
http://www.youtube.com/user/H0amater

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov