Marklinova lokokomotiva (okvara)

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
tey
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 35
Pridružen: 23.09.2009, 7:37

Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a tey » 20.08.2010, 15:57

Pozdravljeni.

Imam Marklinovo lokomotivo staro okrog 5 let. Stvar pa je sledeča. Lokomotiva se ne premika. Oddaja smo cuden zvok "buni". Elektrika na lokomotivi dela, saj sem jo odprl in pogledal. Problem je v tem da se motorcek ne vrti,

Ima kdo kaksno idejo,kaj bi lahko naredil. Zelo, rad bi popravil to lokomotivo, ker imam nek pomen.

Lp.
Uporabniški avatar
AnejTS
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1141
Pridružen: 25.10.2005, 18:46
Kraj: Ptuj

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a AnejTS » 20.08.2010, 16:45

Mislim da so ti šli grafita v motorčku. Podoben primer sem imel sam. Moreš samo grafita zamenjati in bi moglo delovati.
grafite lahko vzameš ven , ko je vzmet, ki tišči grafit v notranjost tukaj se lepo vidita dve vzmeti. vzmeti samo daj nastran pa poglej kaka sta grafita.

slika je od tukaj
LP Anej
tey
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 35
Pridružen: 23.09.2009, 7:37

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a tey » 20.08.2010, 16:58

Hvala za odogovor, bom probal. Kje pa naj dobim taksna grafita?
Uporabniški avatar
AnejTS
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1141
Pridružen: 25.10.2005, 18:46
Kraj: Ptuj

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a AnejTS » 20.08.2010, 17:02

Dobiti bi jih mogel v Moko-tu (saj je uradni zastopnik za Marklin), tako da tam povprašaj. Drugače pa za kataloško številko če rabiš, pa ti lahko jaz povem. Samo je boljše naročiti več, ker nikoli neveš kdaj spet kaj pride.
LP Anej
tey
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 35
Pridružen: 23.09.2009, 7:37

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a tey » 20.08.2010, 17:04

Sem probal grafita vzet z ene druge lokomotive ki deluje. Zamenjal grafita,amapk stvar se vedno ne deluje. Še kakšna ideja mogoče?
Zadnjič spremenil tey, dne 20.08.2010, 17:17, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
AnejTS
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1141
Pridružen: 25.10.2005, 18:46
Kraj: Ptuj

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a AnejTS » 20.08.2010, 17:16

ja točno ti nevem povedat, ker nevem katero lokomotivo imaš in motor. jaz sem imel na obeh straneh grafit.
Za kataloško pa bom ti povedal v začetku tedna, ker morem iti pogledati k maketi.
LP Anej
tey
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 35
Pridružen: 23.09.2009, 7:37

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a tey » 20.08.2010, 17:18

Sem probal grafita vzet z ene druge lokomotive ki deluje. Zamenjal grafita,amapk stvar se vedno ne deluje. Še kakšna ideja mogoče? V tej lokomotivi iz katere sem vzel grafita sta identiča, kot v tej ki je v okvari.
Uporabniški avatar
AnejTS
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1141
Pridružen: 25.10.2005, 18:46
Kraj: Ptuj

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a AnejTS » 20.08.2010, 17:22

potem pa preglej kontakte žic. A to maš digitalno ali analogno lokomotivo?
LP Anej
tey
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 35
Pridružen: 23.09.2009, 7:37

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a tey » 20.08.2010, 17:24

Lokomotiva je analogna.
IBANEZ15
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 349
Pridružen: 12.11.2007, 13:01
Kraj: Zabukovica

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a IBANEZ15 » 20.08.2010, 18:31

Probaj samo motor, tako da odklopiš prenos na kolesa (kardan) in boš videl če je z motorjem vse O.K. Če motor dela imaš problem z prenosom in ti nekaj blokira prenos. Se ti je to naredilo kar čez noč ali si imel kakšen "karambol"?
LP
ZLATKO
Uporabniški avatar
marklinfan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 571
Pridružen: 01.08.2006, 19:47
Kraj: Stari grad Celje
Kontakt:

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a marklinfan » 20.08.2010, 22:04

...po vsej verjetnosti je možno da so se zataknili zobniki, oz šalter za preklop lahko da je zaštekal... če si kje okrog LJ se lahko oglasiš do mene pa ti jo popravim! Seveda zastonj!

več info tudi preko ZS :D
[url=http://myrencontres.com]site de flirt internet[/url]
tey
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 35
Pridružen: 23.09.2009, 7:37

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a tey » 21.08.2010, 17:57

marklinfan hvala za ponudbo, ce mi je nebo uspelo usposobot, se bova zmenla prosim ja.

No probal sem zobčenike in se vrtijo. Torej je v okvari motor. Kaj lahko preverim, da se moja doumneva potrdi? Ce je pokvarjen res motor, kako se ga naj lotim popravila?

Lp.
Uporabniški avatar
marklinfan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 571
Pridružen: 01.08.2006, 19:47
Kraj: Stari grad Celje
Kontakt:

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a marklinfan » 21.08.2010, 20:18

tey napisal/-a:marklinfan hvala za ponudbo, ce mi je nebo uspelo usposobot, se bova zmenla prosim ja.

No probal sem zobčenike in se vrtijo. Torej je v okvari motor. Kaj lahko preverim, da se moja doumneva potrdi? Ce je pokvarjen res motor, kako se ga naj lotim popravila?

Lp.

mogoče bo lažje če poveš za katero lokomotivo gre oz fabriško številko.... in ti lažje povem "kaj" je lahko narobe z njo. Ponavadi je v 95% krivo za okvaro vse drugo kot pa motorček - rotor. Sedaj če je še lokomotiva analogna ima lahko ali mehanski šalter ali je že elektronski. Največkrat je tu težava. Preje je pa seveda dobro preveriti žice če so vse prispajkane. Tako da brez skrbi vse se popravi! :D
Sem pa žal odsoten in pridem 11.9 domov.
[url=http://myrencontres.com]site de flirt internet[/url]
tey
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 35
Pridružen: 23.09.2009, 7:37

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a tey » 21.08.2010, 21:22

Številka lokomotive je 24058. Preklopnik pa je še analogni. No potem pa se cujemo, ko prides domov.

Lp
kit

Re: Marklinova lokokomotiva (okvara)

OdgovorNapisal/-a kit » 22.08.2010, 14:08

tey napisal/-a:Imam Marklinovo lokomotivo staro okrog 5 let. Stvar pa je sledeča. Lokomotiva se ne premika. Oddaja smo cuden zvok "buni". Elektrika na lokomotivi dela, saj sem jo odprl in pogledal. Problem je v tem da se motorcek ne vrti,

Številka lokomotive je 24058. Preklopnik pa je še analogni.

tey, če te prav razumem gre za Märklinovo lokomotivo BR24. Drugače je pa to kataloška številka 3003.
Te lokomotive so se izdelovale v prvi seriji od leta 1956 do 1957 (24 058/FM800). Druga serija (24 058) se je pa izdelovala od leta 1957 do 1995. Lokomotive so imele vgrajen tripolni izmenični motorček in klasičen rele za menjavo polov na motorčku, namen tega je pa smer vožnje.
Na kratko ti bom napisov kako zadeva deluje analogno:
Motorček deluje na napetosti od 0V do 18V. Če se napetost poveča na 24V (pri menjavi smeri vožnje) rele izklopi motorček in istočasno na statorju motorčka prestavi električno povezavo na drugo navitje (stator ima dva navitja) in tako se doseže, da se motorček vrti v drugo smer.
Prvi problem se tako lahko pojavi na releju. Če ta ne deluje brezhibno, se kaj hitro lahko zgodi, da motorček ne dobi električne napetosti. Lahko, da je bilo navitje na statorju in rotorju ravno zaradi releja preobremenjeno in se lahko skuri. Stator in rotor sta povezana preko krtačke iz medeninaste mrežice, ki služi kot krtačka, po drugi strani pa čisti rotor od druge grafitne krtačke. Prah ki se sčasoma nabere na notranji strani pokrovčka motorja pa je v kombinaciji z oljem prevodeno in lahko imamo tudi tukaj problem, če je bil model preveč mazan.
Naj napišem malo v šali in malo zares, kako lahko na dva načina uničiš Märklinove lokomotive. Če jih nič ne mažeš zaribajo, še hitrejši način pa je, če jih preveč mažeš.
Še najmanjši problem bo, če imaš kakšno od žičk na lotih odtrgano, ker jo lahko enostavno prilotaš.
Čisto druga zgodba bo, če so stvar popravila:
- rele................. art. št.: 208 240 - cena 34,95 €
- rotor............... art. št.: 200 680 - cena 19,95 €
- stator.............. art. št.: 215 330 - cena 7,99 €
- pokrov motorja.. art. št.: 204 900 - cena 9,99 €
Vsi ti rezervni deli so pri Märklinu dobavljivi, cene so pa priporočene.
Kaj od tega je potrebno ti ne morem reči, ker nisem videl modela. Koliko si pripravljen nameniti popravilu se boš pa moral sam odločiti koliko ti je model drag spomin.
Če je problem v releju, lahko namesto releja vgradiš tudi delta modul art. št.: 609 329 - cena 79,95 €, ki trenutno ni dobavljiv in ti bo model deloval poleg analoga tudi v digitalu. Za popolni digital je pa poleg digitalnega dekoderja potrebna menjava tudi celotenega motorčka (stator s stalnim magnetom, 5-polni rotor in pokrovček motorja na dve kvadratni grafitni krtački).

Kot namig
Če boš želel imeti brezhiben in pristen model, priporočam, če bo potreba, vgradi nove originalne rezervne dele.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost