DCC začetni komplet

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
klima94
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 50
Pridružen: 31.01.2010, 15:52
Kraj: Pršetinci

DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a klima94 »

Ker sem po nekajurnem iskanju našel večino odgovorov na prejšnjo temo, odpiram novo.

Odločil sem se, da bom z DDC sistemom začel s pomočjo začetniškega kompleta. Makete še nisem začel delati. Doma imam približno polovico tirov od podjetja Mehano in polovico tirov od podjetja Roco (rjavi, brez grede). Kretnice so vse ročne in so izključno od Mehanota.

Vsaj meni se zdi, da bi bilo najboljše vzeti začetniški komplet, vendar nimam pojma katerega (tehnično gledano). Ali imajo vsi kompleti enega proizvajalca enako centralo in napajalnik?
Če je kdo že katerega kupil, naj po svojo izkušnjo.
poznidan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 464
Pridružen: 05.08.2008, 12:43
Kraj: Maribor

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a poznidan »

Letos sem preklopil na DCC sistem in uporabljam Roco Lokmaus2 centralo z miško, ki ima dovolj enostaven način programiranja dekoderjev in vodenja vlakov z jasnimi navodili.
Dekoderje lahko kupiš v modelarskih spletnih trgovinah (npr. Modellbahndiskont itd.) ali na e-bayu-poglej na nemškega in britanskega.
Lahko pa kupuješ tudi pri Conradu, kjer preko št. artiklov, le te lahko tudi naročiš preko slovenske podružnice.

Glede vsega skupaj pa poglej druge teme na forumu.

Še nekaj mer dekoderjev v mm iz Conradovega kataloga: 21,8x17,2x4,5 23x12,5x3 19x9x3 29x20x6.

V osnovi imaš dekoderje za lokomotive s katerimi krmiliš lokomotivo in kontroliraš nekatere dodatne funkcije, kot so luči ali pri zvočnih dekoderjih tudi zvok. Zvočni dekoderji pa so hudičevo dragi. Potem pa obstajajo še funkcijki dekoderji, ki regulirajo nekatere dodatne funkcije (luči, osvetlitev vagonov itd.).

Še nekaj znamk dekoderjev: Kuhn, ESU, Bachmann, Tams, Uhlenbrock. Če si se odločil za DCC format je po moje to v redu, ker je najbolj razširjen. Moje vedenje o tej temi je sicer omejeno a upam, da sem ti malo pomagal. Vprašanje si zastavil zelo na široko in obsežen odgovor bi bil potreben, da bi izvedel vse kar te zanma. Na tem forumu je nekaj članov, ki zadeve dobro obvladajo in upam, da se bo kdo javil oz. dal odgovor. Malo poglej druge teme in ponovno kaj vprašaj, samo moj predlog. Več glav več ve.
ukunaver
Strojevodja II
Strojevodja II
Prispevkov: 74
Pridružen: 21.11.2007, 19:49
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a ukunaver »

Pozdravljen klima94
klima94 napisal/-a:Ker sem po nekajurnem iskanju našel večino odgovorov na prejšnjo temo, odpiram novo.

Odločil sem se, da bom z DDC sistemom začel s pomočjo začetniškega kompleta. Makete še nisem začel delati. Doma imam približno polovico tirov od podjetja Mehano in polovico tirov od podjetja Roco (rjavi, brez grede). Kretnice so vse ročne in so izključno od Mehanota.

Vsaj meni se zdi, da bi bilo najboljše vzeti začetniški komplet, vendar nimam pojma katerega (tehnično gledano). Ali imajo vsi kompleti enega proizvajalca enako centralo in napajalnik?
Če je kdo že katerega kupil, naj po svojo izkušnjo.
Sam uporabljam Digitraxov DCC sistem Super Chief s centralo DCS 100, ki spada v zgornji razred central (kot so Uhlebrockov Intellibox, ESUjeva in Maerlkinova centrala - slednja mislim da ne podpira DCC), nekoliko bolj preproste in cenejše so Rocov Multimaus in starejši Lokmaus2 (ki ga omenja Poznidan), Digitrax v tej kategoriji nudi sistem Zephyr. Centrale se med seboj precej razlikujejo tako po funkcijah, številu lokomotiv, ki jih lahko definiraš, številu lokomotiv, ki jih lahko voziš hkrati kot tudi po načunu uporabe. Predlagam ti, da si prebereš moj prispevek o Digitalnem krmiljenju modelnih vlakov, kjer boš v poglavju "Kje in kako naj začnem?" našel podatke na kaj moraš paziti ob nakupu. Predvsem bi te pa opozoril na zadnjo točko: en najpomembnejših kriterijev je kdo in koliko ti bo lahko na začetku pomagal - če poznaš koga, ki ima DCC, naj ti pokaže delovanje in razloži lastnostni. Če njegova centrala ustreza in ti je znanec pripravljen pomagati, bo najbolje, da se odločiš za isto.

Še odgovor na zadnje vprašanje: Nekateri proizvalaci (Digitrax, morda tudi Lenz) proizvajajo več različnih central in prodajajo različne komplete. Če kupuješ rabljeno bo centrala morda drugačna (starejša) od tiste, ki jo proizvajalec prodaja trenutno (primeri Roco, Fleischmann). Pozor na imena Lokmaus2 ni enako Multimaus in podobno.

K seznamu priporočljivih dekoderjev bi vsekakor dodal firmo Zimo oziroma njihov dekoder MX630.

Lep pozdrav

Uroš
klima94
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 50
Pridružen: 31.01.2010, 15:52
Kraj: Pršetinci

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a klima94 »

Hvala za odgovore.

Ali je ta Multimouse centrala, ali samo upravljalnik?

Z Conrada sem si že naročal, lastim si tudi katalog Modellbahn 2009/10.
Pri dekoderjih vidim, da so cene različne predvsem v moči. Kako pa naj jaz vem, koliko miliamperov potrebuje motorček na moji lokomotivi?
ukunaver
Strojevodja II
Strojevodja II
Prispevkov: 74
Pridružen: 21.11.2007, 19:49
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a ukunaver »

klima94 napisal/-a:Hvala za odgovore.

Ali je ta Multimouse centrala, ali samo upravljalnik?

Z Conrada sem si že naročal, lastim si tudi katalog Modellbahn 2009/10.
Pri dekoderjih vidim, da so cene različne predvsem v moči. Kako pa naj jaz vem, koliko miliamperov potrebuje motorček na moji lokomotivi?
Multimaus (oziroma sedaj Multimaus Pro) je sistem, ki vsebuje upravljalnik ("miško") in centralo z ojačevalnikom - upravljalnik držiš v roki, vse ostalo je v škatli nekje pod maketo. V tej novi verziji ima škatla celo ime MultiZentrale Pro, kar pomeni, da je glavnina "pameti" (torej procesor, ki hrani podatke dekoderjih in generira DCC ukaze) v tej škatli (centrali). Pri prejšnjih verzijah (Multimaus, Lokmaus2) res ni bilo povsem jasno kje je "centrala": v "miški" ali v "škatli", ampak to niti ni tako zelo pomembno. Bistvo je, da vsak, še tako preprost DCC sistem vsebuje centralo, torej možgane sistema.

Dekoder mora biti sposoben dati toliko toka, kot je največji tok, ki ga požre motorček, to pa je ko motorček na silo ustavimo. Tudi postopek, kako to izmerimo je opisan v mojem prispevku v poglavju Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo dekoderje:

"Motor (lokomotivo) brez dekoderja priključimo na stabiliziran vir 12V enosmerne napetosti in zaporedno povežemo kakovosten ampermeter. Motor ustavimo (z roko pri odprti šasiji ali pa lokomotivo trdno pritisnemo ob tire, da se kolesa prenehajo vrteti) in odčitamo tok na ampermetru. Če napetostni vir ni stabiliziran, pred tem odčitamo še napetost in jo po potrebi popravimo na 12V. Tok, ki teče skozi zaustavljen motor pri 12V napetosti, je maksimalni tok tega motorja. Izberemo tak dekoder, da bo njegov največji dopustni tok večji (najbolje za najmanj 0.1A večji) ali pa vsaj enak izmerjenemu maksimalnemu toku skozi motor."

Lep pozdrav

Uroš
klima94
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 50
Pridružen: 31.01.2010, 15:52
Kraj: Pršetinci

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a klima94 »

Sem gledal malo te sete na Rocovi strani, pa sem našel enega za 169€.
Sem najprej mislil, da je samo DC, ko pa sem prebral opis, pa sem izvedel da vsebuje:
Das digitale Startset bietet viel Spielspaß mit dem mechanisch zu bedienenden Kranwagen. Gezogen von einer Elektrolokomotive BR 140 der DB AG und auf einem Gleisoval mit Abstellgleis unterwegs kann von Anfang an gleich Betrieb gemacht werden.Weiterer Inhalt: Roco geoLINE-Gleisfigur A+B mit 21 Gerade G200, 1 Einspeisungselement vorinstalliert, 12 Bogen R3 (r = 434,5 mm), 1 Handweiche links, 1 Prellbock, 1 Bettungsendstück. Steckernetzteil zur Stromversorgung mit 36 VA. Digital-Verstärker 10764. multiMAUS 10810 mit 9999 Lokadressen, Anfahrspannung, Beschleunigung und Verzögerung können getrennt programmiert werden (wahlweise Betrieb mit 14 oder 28 Fahrstufen möglich). Lichtausgang getrennt schaltbar.
Posamezno že samo ti dve komponenti (brez vlaka) staneta 270€!!! Je to mogoče?
MrVirus
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 28
Pridružen: 26.07.2010, 21:25
Kontakt:

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a MrVirus »

daj si pogledaj na www.moko.si. imali su takav komplet za 169 Eura i to je po meni sasvim dovoljno za početak.
klima94
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 50
Pridružen: 31.01.2010, 15:52
Kraj: Pršetinci

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a klima94 »

Hmmm. Ta set bi že vzel, vendar me lokomotive sploh ne privlači. Ali se splača kupiti, tudi če bom lokomotivo prodal?
ukunaver
Strojevodja II
Strojevodja II
Prispevkov: 74
Pridružen: 21.11.2007, 19:49
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a ukunaver »

klima94 napisal/-a:Sem gledal malo te sete na Rocovi strani, pa sem našel enega za 169€.
Sem najprej mislil, da je samo DC, ko pa sem prebral opis, pa sem izvedel da vsebuje:
Das digitale Startset bietet viel Spielspaß mit dem mechanisch zu bedienenden Kranwagen. Gezogen von einer Elektrolokomotive BR 140 der DB AG und auf einem Gleisoval mit Abstellgleis unterwegs kann von Anfang an gleich Betrieb gemacht werden.Weiterer Inhalt: Roco geoLINE-Gleisfigur A+B mit 21 Gerade G200, 1 Einspeisungselement vorinstalliert, 12 Bogen R3 (r = 434,5 mm), 1 Handweiche links, 1 Prellbock, 1 Bettungsendstück. Steckernetzteil zur Stromversorgung mit 36 VA. Digital-Verstärker 10764. multiMAUS 10810 mit 9999 Lokadressen, Anfahrspannung, Beschleunigung und Verzögerung können getrennt programmiert werden (wahlweise Betrieb mit 14 oder 28 Fahrstufen möglich). Lichtausgang getrennt schaltbar.
Posamezno že samo ti dve komponenti (brez vlaka) staneta 270€!!! Je to mogoče?
Posamezne komponente vedno stanejo več kot v setih. Ta set pa je najbrž še dodatno poceni, ker vsebuje upravljalnik/centralo prejšnje generacije. Čudi me zadnji stavek v oklepaju, ki pravi, da je možna izbira med 14 in 28 koraki, čeprav naj bi multiMAUS 10810 podpiral 128 korakov. Mogoče je pa dekoder v lokomotivi tak, ki podpira samo 28 korakov. Če te pomanjklivosti tega sistema ne motijo in si bolj na tesno z denarjem, je tudi to v redu izbira za začetek. Novi Rokotov set (centrala + miška) seveda nudi precej več - za precej več denarja.

l.p. Uroš
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 613
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a totimato »

Mogoče za razmislek: na ebayu dobiš takšen set za pol cene. Sploh na začetku je mogoče bolje kupiti kaj rabljenega. Mogoče kasneje vidiš, da ti kakšna zadeva bolj odgovarja. Za primer bom dal sebe: za začetek sem si kupil Rocotovo LokMaus2. Fantastična stvar za začetek ali za vožnjo takoj pa tudi, če želiš majhen sistem brez kompliciranja. Moj 5 letni sin ni imel težav z njo po 5min inštrukcijah. Nato sem se navdušil nad Intelliboxom (tudi zaradi povezave z računalnikom) in si ga omislil. LokMous sem prodal da sem znižal stroške nakupa. Čez nekaj mesecev mi je postalo žal in sem preko ebaya kupil še en LokMaus in to za 30 eur s poštnino vred (ja, res: ta miška, centrala in trafo so bili 16 eur, poštnina pa 14). V povprečju so cene višje, ampak mislim, da se splača malo čakati.

Lep dan še naprej!
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
klima94
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 50
Pridružen: 31.01.2010, 15:52
Kraj: Pršetinci

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a klima94 »

Zaenkrat bo to za mene več kot dovolj. Star sem 16 let in moje finančne zmogljivosti niso velike (kljub finančni podpori staršev).
Ali lahko z enim upravljavcem upravljaš dve lokomotivi naenkrat, tako da na eni nastaviš neko hitrost in preklopiš na upravljanje druge, ali se tista prva avtomatsko ustavi?
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1612
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a mmatja »

klima94 napisal/-a:Zaenkrat bo to za mene več kot dovolj. Star sem 16 let in moje finančne zmogljivosti niso velike (kljub finančni podpori staršev).
Ali lahko z enim upravljavcem upravljaš dve lokomotivi naenkrat, tako da na eni nastaviš neko hitrost in preklopiš na upravljanje druge, ali se tista prva avtomatsko ustavi?
Z enim Roco-jevim Multimaus-em lahko upravljaš vse, kar imaš sprogramirano. Več lokomotiv, kretnice, signale, itd..itd. Ko enkrat nastaviš primerno hitrost prve lokomotive, preklopiš na drugo (prva se ne ustavlja), nastaviš njeno hitrost, preklopiš na naslednjo, itd...Če pa želiš vse zaustaviti, pa na upravljalcu enostavno pritisneš tipko STOP in se bodo vse naenkrat zaustavile. Med samo vožnjo, potem ko si eno izbiral pač upravljaš z izbrano, in na ostale potem komande ne vplivajo nič.
L.P.
klima94
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 50
Pridružen: 31.01.2010, 15:52
Kraj: Pršetinci

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a klima94 »

Pri digitalnem sistemu, lahko torej povežem vse tire skupaj, tako da z celotne makete gresta samo dva kabla (levi in desni tir)?

Če je tako, na vsake koliko tirov je priporočljivo dati napajanje?
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1612
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a mmatja »

klima94 napisal/-a:Pri digitalnem sistemu, lahko torej povežem vse tire skupaj, tako da z celotne makete gresta samo dva kabla (levi in desni tir)?

Če je tako, na vsake koliko tirov je priporočljivo dati napajanje?
Zaradi boljšega enakomernega napajanja, je priporočljivo prilotati napajalne žice na vsakih 4 -5 m
Uporabniški avatar
jure_sporn
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 368
Pridružen: 18.09.2010, 10:51
Kontakt:

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a jure_sporn »

Če je tako, na vsake koliko tirov je priporočljivo dati napajanje?[/quote]
Zaradi boljšega enakomernega napajanja, je priporočljivo prilotati napajalne žice na vsakih 4 -5 m[/quote]


Pri večjih maketah je boljše, če jih prilotaš na vsake 2m, maksimalno 3. Če pa je govora o manjši (oval 2, 3m), pa bi žice prilotal na vse tire na postaji in na nasprotno stran.

LP
Jure

http://spornjure.wix.com/the-scale-workshop" onclick="window.open(this.href);return false;
Wausau & Western - MILW subsidiary, 1950-1959
Odgovori