DCC začetni komplet

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
klima94
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 50
Pridružen: 31.01.2010, 15:52
Kraj: Pršetinci

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a klima94 »

Ker sem se odločil za tire proizvajalca Piko, sem si ogledoval malce tudi njihove začetne sete. Našel sem tegale:
http://www.piko.de/produkt_db/check.php ... 0&id=57155
Bolj všeč mi je od Rocojevega, ki sem si ga ogledoval prej, saj je v kompletu modernejša lokomotiva. Prav tako sta v setu dve ovinkasti kretnici (ne vem kako se lepo reče), ki bi mi prišli še kako prav. Ali ima kdo izkušnje z tem upravljalnikom DigiFern? Izgleda, kot da bi bil namenjen za upravljanje televizije, kot pa modelne železnice.
ukunaver
Strojevodja II
Strojevodja II
Prispevkov: 74
Pridružen: 21.11.2007, 19:49
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a ukunaver »

klima94 napisal/-a:Ker sem se odločil za tire proizvajalca Piko, sem si ogledoval malce tudi njihove začetne sete. Našel sem tegale:
http://www.piko.de/produkt_db/check.php ... 0&id=57155
Bolj všeč mi je od Rocojevega, ki sem si ga ogledoval prej, saj je v kompletu modernejša lokomotiva. Prav tako sta v setu dve ovinkasti kretnici (ne vem kako se lepo reče), ki bi mi prišli še kako prav. Ali ima kdo izkušnje z tem upravljalnikom DigiFern? Izgleda, kot da bi bil namenjen za upravljanje televizije, kot pa modelne železnice.
Najprej en zelo važen komentar: digitalnega sistema ne izbiraj na osnovi tega, katera lokomotiva je v setu. Kasneje boš kupil ali opremil še druge lokomotive, ki ti bodo morda še bolj všeč in boš morda na to prvo celo pozabil. Digitalnega sistema pa najbrž ne boš menjal kar tako, zato temeljito premisli in izberi sistem glede na lastnosti in kot sem že enkrat napisal, upoštevaj kje in kakšno pomoč boš lahko dobil, ko boš naletel na težave.

Digitalni sistem, ki je vsebovan v omenjenem kompletu je zelo skromen, vendar še vedno uporaben za začetnika ali nezahtevnega modelarja (mislim, da ga ima tudi nekaj članov tega foruma). Glede lastnosti je precej pod Rocotovim MultiMauspro sistemom:
- podpira le "kratke adrese" - torej le adrese od 0-127,
- do 12 hkratno selektiranih lokomotiv,
- 2-3 hkratno vozeče (samo 1,8A izhodne moči),
- kontrola hitrosti v samo 28 korakih (to niti ni tako huda pomanjklivost)
- funkcije samo od 1-8 (tako na spletni strani, dejansko pa najbrž od 0-8),
- do 256 kretnic oziroma podobnega,
- nima povezave z računalnikom,
- kolikor sem razbral iz navodil (http://www.piko.de/d/textseiten_db/Digi ... 1_0405.pdf), nima posebnega programskega tira (naj popravi me kdo, ki ta sistem ima),
- kolikor sem razbral iz navodil, ima zelo omejene možnosti programiranja dekoderjev (samo spreminjanje adrese) in nima možnosti branja CVjev

Po drugi strani pa je trikrat cenejši od Rocotovega sistema.

Odločiti se boš moral sam.

l.p. Uroš
klima94
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 50
Pridružen: 31.01.2010, 15:52
Kraj: Pršetinci

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a klima94 »

Hmm. Za to maketo, ki jo planiram zdaj bi bil čisto dober. Za nekaj večjega pa ni prostora, saj je že za to kriza. Naša hiše je starejšega tipa in so sobe razmeroma majhne.

Se tudi Rocov set bolj dopade, vendar vsaj na Rocovi strani ni dobavljiv, pri Conradu seta nimajo, v MOKO je kar daleč, avta pa še nimam.

Odločam se torej med (dobavljiv takoj):
http://piko.de/produkt_db/check.php?pag ... 0&id=57155

in (v "ponatisu"):
http://www.roco.cc/produkteshop/uebersi ... zug-1.html

Bo najverjetneje Roco, tire pa v tunel.
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1612
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a mmatja »

klima94 napisal/-a: Se tudi Rocov set bolj dopade, vendar vsaj na Rocovi strani ni dobavljiv...
http://www.roco.cc/produkteshop/uebersi ... zug-1.html
Evo, sem ti ga našel :!: Ni treba nikamor iti! Naročiš, plačaš po predračunu ki ti ga pošljejo, potem ti ga pa poštar prinese na dom. :D
http://shop.lokshop.de/product_info.php ... 3&x=10&y=9
Kataloška številka je sicer ista kot si jo ti navedel v tvoji povezavi, tu je razlika samo med lokomotivama. Meni osebno je tudi bolj všeč dizelka! Predvsem zato, ker se mi zdi brez veze vozit električne lokomotive z pantografi, če nimaš zgornjega električnega voda katerega verjetni ti ne boš imel...
L.P.
klima94
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 50
Pridružen: 31.01.2010, 15:52
Kraj: Pršetinci

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a klima94 »

@mmatja Hvala. Je meni ta različica tudi boljša. Čakaj kaj je že to predračun? Jaz nakažem denar pa potem pošljejo? Je že kdo kupoval tam?
dunhill
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 475
Pridružen: 27.03.2008, 12:30

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a dunhill »

klima94 napisal/-a:@mmatja Hvala. Je meni ta različica tudi boljša. Čakaj kaj je že to predračun? Jaz nakažem denar pa potem pošljejo? Je že kdo kupoval tam?
Ti naročiš zadevo preko neta s svojimi podatki, oni ti pošljejo predračun, ki vsebuje njihov naslov ter račun banke oz. njihovo številko bančnega računa (BIC in IBAN). Če imaš elektronsko banko doma (ali kdo od tvojih), enostavno plačaš preko svojega računa s sorazmerno majhno provizijo. Če tega nimaš, s predračunom (da banka dobi podatke) na banki plačaš nakazilo (žal ne vem, če je to možno na pošti, a po mojem je, saj nudi pošta vse bančne storitve) v tujino in potem čakaš, da ti pošljejo.

Vendar pazi - ceni, ki je navedena, je potrebno prišteti še stroške pošiljanja, ki imajo pri različnih firmah različne vrednosti, ki znašajo od 13 pa tudi do 31 EUR zato pazi tudi na te stroške, ki bodo že navedeni, ko boš oblikoval svoj predračun. Res je, da imajo nekateri pošiljanje všteto v ceno (npr. Modellbahndiskont), vendar tudi oni samo za določene modele in ob morebitnih akcijah, na katere se včasih splača počakati, pa "prišparaš" marsikateri evro.
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1612
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a mmatja »

klima94 napisal/-a:@mmatja Hvala. Je meni ta različica tudi boljša. Čakaj kaj je že to predračun? Jaz nakažem denar pa potem pošljejo? Je že kdo kupoval tam?
Jaz sem tam že skoraj stalna stranka :D Vse kar moraš storiti je:
1. Moraš se prijaviti (registritati!)- New user !
2. Potem moraš izbrati artikel in ga "kupiti" preko spletne trgovine.
3. Izbereš način plačila, (payment in advace!) - plačilo po predračunu!
4. Potem počakaš da ti pošljejo predračun po mailu, ga sprintaš in greš z to kopijo na tvojo matično banko, ter opraviš tam vse potrebno.
5. Nakažeš zahtevano vsoto ki bo navedena na predračunu, na njihov račun
6. Čakaš poštarja...
In to je vse. Poštnina za Slovenijo znaša 9,64€ + 0,89EUR (zavarovanje pošiljke)
Tako, da te bo ta Start set stal maksimalno 163€. Pa ne bo treba nikamor iti razen na tvojo banko :D
L.P.
cuhapuja
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 15.05.2011, 12:59

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a cuhapuja »

ukunaver napisal/-a:

Ali je ta Multimouse centrala, ali samo upravljalnik?

Z Conrada sem si že naročal, lastim si tudi katalog Modellbahn 2009/10.
Pri dekoderjih vidim, da so cene različne predvsem v moči. Kako pa naj jaz vem, koliko miliamperov potrebuje motorček na moji lokomotivi?

Multimaus (oziroma sedaj Multimaus Pro) je sistem, ki vsebuje upravljalnik ("miško") in centralo z ojačevalnikom - upravljalnik držiš v roki, vse ostalo je v škatli nekje pod maketo. V tej novi verziji ima škatla celo ime MultiZentrale Pro, kar pomeni, da je glavnina "pameti" (torej procesor, ki hrani podatke dekoderjih in generira DCC ukaze) v tej škatli (centrali). Pri prejšnjih verzijah (Multimaus, Lokmaus2) res ni bilo povsem jasno kje je "centrala": v "miški" ali v "škatli", ampak to niti ni tako zelo pomembno. Bistvo je, da vsak, še tako preprost DCC sistem vsebuje centralo, torej možgane sistema.



Lep pozdrav

Uroš
Ali je že jasno kje je centrala pri Lokmaus2?
ukunaver
Strojevodja II
Strojevodja II
Prispevkov: 74
Pridružen: 21.11.2007, 19:49
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a ukunaver »

klima94 napisal/-a:
Ali je ta Multimouse centrala, ali samo upravljalnik?

Z Conrada sem si že naročal, lastim si tudi katalog Modellbahn 2009/10.
Pri dekoderjih vidim, da so cene različne predvsem v moči. Kako pa naj jaz vem, koliko miliamperov potrebuje motorček na moji lokomotivi?
ukunaver napisal/-a:
Multimaus (oziroma sedaj Multimaus Pro) je sistem, ki vsebuje upravljalnik ("miško") in centralo z ojačevalnikom - upravljalnik držiš v roki, vse ostalo je v škatli nekje pod maketo. V tej novi verziji ima škatla celo ime MultiZentrale Pro, kar pomeni, da je glavnina "pameti" (torej procesor, ki hrani podatke dekoderjih in generira DCC ukaze) v tej škatli (centrali). Pri prejšnjih verzijah (Multimaus, Lokmaus2) res ni bilo povsem jasno kje je "centrala": v "miški" ali v "škatli", ampak to niti ni tako zelo pomembno. Bistvo je, da vsak, še tako preprost DCC sistem vsebuje centralo, torej možgane sistema.

Lep pozdrav

Uroš
cuhapuja napisal/-a: Ali je že jasno kje je centrala pri Lokmaus2?
Zakaj misliš, da bi to moralo biti ŽE jasno. Preberi si zgornji odgovor (posebej rdeče označeno): kje je kaj, niti ni važno in se tudi nihče ni trudil, da bi to razjasnil - potrebuješ oboje "miško" in škatlo, sicer ne deluje - ostalo so le filozofska vprašanja.

Centrala je tisti del elektronike, ki iz položaja upravljalnika (ali upravljalnikov) generira DCC signal, ojačevalec pa ta signal ojača tako, da lahko poganja lokomotive. Če gre po žici iz "miške" v škatlo že DCC, potem je generator DCC (torej centrala) že v miški in je v škatli le ojačevalec. Če pa gre po žici nek interni signal upravljalnika in se DCC generira šele v škatli, pa sta centrala in ojačevalec oba škatli. Pri Lokmaus2 iz konfiguracije opreme ni neposredno razvidno katera od opisanih variant je v igri. Iz navodil na Sandijevi strani (glej str. 5) pa bi se dalo sklepati, da je centrala v vsaki "miški", le ena naenkrat pa deluje kot centrala (master), ostale (slaves) le pošiljajo podatke o položaju upravljalnika masterju. Mora pa biti v škatli še neka elektronika, ki "slave" koordinira, tako da škatla ni čisto samo ojačevalec ampak opravlja tudi del vloge centrale. Če bi hotel točno vedeti kakšno vlogo ima res posamezna komponenta, bi moral vprašati proizvajalca, ne verjamem pa, da bi odgovor dobil. Vse skupaj je, kot rečeno, samo filozofsko vprašanje, razen če nameravaš izdelati kopijo miške (oziroma entrale). Za kaj takega pa moraš razumeti še kaj več, kot le osnove koncepta delovanja DCC central (kar je bil predmet tvojega vprašanja).

Če pa te zanima kaj konkretnega v zvezi s seminarjem (iz druge teme), pa bolj konkretno vprašaj - za povezavo računalnika z neko centralo ne potrebuješ vedeti v kateri škatli so katere komponente DCC sistema ampak preko katerega priključka se povežeš na sistem in s katerim protokolom komuniciraš z njim.

l.p.
Uroš
cuhapuja
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 15.05.2011, 12:59

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a cuhapuja »

Slika

Mislim, da bodo tisti fajli z peskar.org zadostovali. Če se neve točno kaj naredi črna škatla in kaj rdeča ročka in je preveč filozofije v tem, se v to nebom poglabljal. Mislim pa da se signal DCC generira že v rdeči ročki.
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 613
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: DCC začetni komplet

Odgovor Napisal/-a totimato »

cuhapuja napisal/-a:
Ali je že jasno kje je centrala pri Lokmaus2?

Sicer je Uroš podal zelo dober odgovor, ampak po domače povedano bi na to vprašanje lahko odgovorili tako:

Zaradi modularnosti sistema, je centrala tisti Lokmous2, ki je priključen na "master" vtičnico.


Črna škatla je ojačevalec signala, booster. Ja, dcc signal se generira v rdeči ročki in ne, za užitek pri železnici ti ni potrebno poglabljanje v principe delovanja.

:D

Lep dan!
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
Odgovori