Dodatno napajanje in booster

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
Odgovori
poznidan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 464
Pridružen: 05.08.2008, 12:43
Kraj: Maribor

Dodatno napajanje in booster

Odgovor Napisal/-a poznidan »

Zaradi kašljanja nekaterih lokomotiv na oddaljenem delu makete v analogni vožnji in zaradi boljšega signala v digitalu, sem razmišljal o dodatnem napajanju in v digitalu še o boosterju.
za booster je menda možno uporabiti Roco Lokmaus2 centralo in jo zvezeš na obsotoječo centralo, le da mora imeti ločeno napajanje in seveda priklop na izoliran oz. svoj odsek proge.
Kako najbolje razdeliti progo:
-ali izolirati med seboj zunanji in notranji krog tirov,
-ali enostavni ločiti maketo na pol in na istem mestu na dveh straneh makete izolirati tire ter tako razdeliti maketo na dva dela.

Pri prvi varianti me zanima ali je dovolj, da imam priklopne tire vse pri sebi, na delu makete kjer tudi upravljam vlake, ali je bolje en priklopni tir premakniti na drugo stran makete?

Imam dve križni kretnici, preko katerih se oba osnovna kroga križata-kako tukaj izolirati tire, da ne bo kratkega stika?
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 613
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Dodatno napajanje in booster

Odgovor Napisal/-a totimato »

poznidan napisal/-a: Pri prvi varianti me zanima ali je dovolj, da imam priklopne tire vse pri sebi, na delu makete kjer tudi upravljam vlake, ali je bolje en priklopni tir premakniti na drugo stran makete?
Definitivno na drugo stran. Priklopna tira naj bosta čimdalj drug od drugega. Lahko, da se bodo s tem vse tvoje težave rešile. Definitivno bi jaz najprej postavil kakšne dve - tri priklopne tire, preden bi kupoval dodaten booster.
poznidan napisal/-a: booster je menda možno uporabiti Roco Lokmaus2 centralo in jo zvezeš na obsotoječo centralo, le da mora imeti ločeno napajanje in seveda priklop na izoliran oz. svoj odsek proge.
V to nisem najbolj prepričan. Rocotovi boosterji imajo en priključek drugačen... škatlica pa je enaka, ja. To raje preveri, preden kupiš - po spominu se spomnim, da ne gre tako enostavno.
poznidan napisal/-a: -ali enostavni ločiti maketo na pol in na istem mestu na dveh straneh makete izolirati tire ter tako razdeliti maketo na dva dela.
Ta bo prava. Ampak na pol glede na metražo proge.

Lep dan še naprej!
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
poznidan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 464
Pridružen: 05.08.2008, 12:43
Kraj: Maribor

Re: Dodatno napajanje in booster

Odgovor Napisal/-a poznidan »

Če sem prav razumel, naj uporabim drugo varianto delitve makete in več priklopnih tirov ter vezavo na isti trafo z reglerjem ali v digitalu na isto centralo?
Če to drži, bi lahko delil maketo celo na tri dele po enakem sistemu-pač za vsak priklopni tir na svoj del makete?
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 613
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Dodatno napajanje in booster

Odgovor Napisal/-a totimato »

poznidan napisal/-a:Če sem prav razumel, naj uporabim drugo varianto delitve makete in več priklopnih tirov ter vezavo na isti trafo z reglerjem ali v digitalu na isto centralo?
Če to drži, bi lahko delil maketo celo na tri dele po enakem sistemu-pač za vsak priklopni tir na svoj del makete?
Ja. Tako bi jaz naredil.

Tvoje opažanje, da lokomotive na oddaljenem delu "kašljajo" povzroča dejsto, da se dolžina tira od tvojega priklopnega tira pa do tega oddaljenega dela obnaša kot upor. Če uporabiš več priklopnih tirov dobiš direktne vode do šibkejših delov makete.

Če bi jaz imel takšne hece, bi pred nakupom boosterja, najprej uporabil več priklopnih tirov (no, jaz bi zalotal kable na stranico tira). Tirne odseke ne bi ločeval, vse povezano, da ne bo pomote.

Če so po takšnem ukrepu še težave, potem pa nakup boosterja - ampak, ta je ponavadi potreben če želiš gibanje več lokomotiv naenkrat. Pri Lokmausu2 ne bi smel imeti nobenih težav pri sočasni vožnji 3 lokomotiv. Vsaj jaz jih nimam.

Lep pozdrav!
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
poznidan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 464
Pridružen: 05.08.2008, 12:43
Kraj: Maribor

Re: Dodatno napajanje in booster

Odgovor Napisal/-a poznidan »

Hvala Mato, bom z boosterjem počakal in najprej uredil direktne priklope po maketi.
V digitalu je bilo itak manj težav in z Roco Lokmaus 2 se tri lokomotive lepo vozijo.
Uporabniški avatar
jure_sporn
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 368
Pridružen: 18.09.2010, 10:51
Kontakt:

Re: Dodatno napajanje in booster

Odgovor Napisal/-a jure_sporn »

Pozdravljen!

Kako velika je maketa? Za primerjavo, da se boš lažje odločal. Moja maketa je velika 7x3 metre, vodena digitalno. Proga poteka v več nivojih, od tega sta dve skriti postaji, vsaka na svojem nivoju. Dodatnega boosterja ne potrebujem. Naredi več napajanj. Na svoji maketi imam dovod elektirke na vsaki meter in pol, do dva.

LP
Jure

http://spornjure.wix.com/the-scale-workshop" onclick="window.open(this.href);return false;
Wausau & Western - MILW subsidiary, 1950-1959
poznidan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 464
Pridružen: 05.08.2008, 12:43
Kraj: Maribor

Re: Dodatno napajanje in booster

Odgovor Napisal/-a poznidan »

Moja maketa je v N merilu in velika 140x80 cm, in bom zdaj naredil tri točke za napajanje.
Če bo treba bom še kako dodal.
Včeraj sem meril dolžine tirov in tako približno prišel na cca. 10 m tirov.
ukunaver
Strojevodja II
Strojevodja II
Prispevkov: 74
Pridružen: 21.11.2007, 19:49
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Dodatno napajanje in booster

Odgovor Napisal/-a ukunaver »

Če imaš tako majhno maketo, dodatni booster definitivno ni potreben, ampak (kot sta rekla že totimato in jure) samo dodatni napajalni kabli. Pri tem NI POTREBNO, da bi bili posamezni "napajalni odseki" izolirani. Gre samo za to, da je prevodnost zlitine iz katere so tračnice bisveno nižja od bakra (kar je še bolj očitno v N merilu, kjer je presek tračnice zelo majhen) in z dodatno bakreno žico samo bolj odpremo pipico (zmanjšamo celotno upornost) do oddaljenih delov proge. Pri tej velikosti makete lahko za napajalne kable uporabiš relativno tanko žico preseka 0,2mm2 (npr iz Conrada kat. št. črna: 606073, rdeča: 606065).

L.p. Uroš
poznidan napisal/-a:Moja maketa je v N merilu in velika 140x80 cm, in bom zdaj naredil tri točke za napajanje.
Če bo treba bom še kako dodal.
Včeraj sem meril dolžine tirov in tako približno prišel na cca. 10 m tirov.
Branko
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 397
Pridružen: 11.10.2005, 21:17
Kraj: Vir
Kontakt:

Re: Dodatno napajanje in booster

Odgovor Napisal/-a Branko »

Ali imaš mogoče Mehano tračnice in kretnice?
Če ja, potem bo nujno zamenjati vsaj sponke, če ne celo kaj več.
poznidan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 464
Pridružen: 05.08.2008, 12:43
Kraj: Maribor

Re: Dodatno napajanje in booster

Odgovor Napisal/-a poznidan »

Branko napisal/-a:Ali imaš mogoče Mehano tračnice in kretnice?
Če ja, potem bo nujno zamenjati vsaj sponke, če ne celo kaj več.
Ne nimam Mehana, ampak imam tire Fleischmann N Piccolo z gredo.
Sem že določil tri priklopna mesta, ki so razdeljena po delih makete in med seboj ustrezno oddaljena. V kolikor bo potreba po še, bom to tudi naredil.
Imam dva koluta tanke Faller-jeve žice, poerbane še od dedka, ki bi morala biti ta prava.

Hvala vsem za odgovore in nasvete.
Odgovori