Pomoč DCC

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
N fan
Kurjač
Kurjač
Prispevkov: 46
Pridružen: 08.05.2009, 19:14

Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a N fan » 21.04.2012, 8:49

V sistemu N imam lokomotivo proizvajalca Hobbytrain - Taurus na katero sem vstavil dekoder proizvajalca Kuehn. Dekoder je bilo potrebno prilotati na za to pripravljene konektorje po navodilih proizvajalca lokomotive. Imam digitalno centralo Roco Multimaus in ko želim lokomotivo sprogramirati za vožnjo, mi na lokomotivi utripajo izmenično luči, enkrat na sprednji in drugič na zadnji strani lokomotive in to je vse, kar se dogaja. Ne vem, kaj počnem narobe oziroma kje je problem. Priznam, da sem začetnik v digitalu. V kolikor mi lahko kdo pomaga z nasveti, naj pride na dan z besedo. Hvala.
lp, Robi
N fan
Kurjač
Kurjač
Prispevkov: 46
Pridružen: 08.05.2009, 19:14

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a N fan » 22.04.2012, 16:12

Za lažjo predstavo, kako sem zalotal dekoder prilagam nekaj slik.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 608
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a totimato » 22.04.2012, 19:56

Utripajoče luči pomenijo kratek stik. Nekje se nekaj stika, kar se ne bi smelo.

lp
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
ukunaver
Strojevodja II
Strojevodja II
Prispevkov: 74
Pridružen: 21.11.2007, 19:49
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a ukunaver » 23.04.2012, 15:09

Vzemi majhno krpico, jo ovij okrog zobotrebca in namoči v alkohol. S tem očisti ostanke paste za lotanje in pod lupo poglej okolico vseh spojev. Meni se zdi sumljivo področje med sivo in črno žico, kamor sega tudi ena bakrena proga na tiskanini. Poglej, če ni na to progo kakšem mostiček iz cina, kjer ga ne bi smelo biti.

Drug vzrok čudnega obanašanja luči bi bila lahko tudi razlika v nastavitvah števika korakov. Če imaš centralo nastavljeno na 14 korakov (oz. če centrala podpira samo 14 korakov), dekoder pa je nastavljen na 28/128 korakov (oziroma obratno) lahko pride do čudnega obnašanja luči. Torej dekoder mora biti sprogramiran, da uporablja enako nastavitev glede števila hitrostnih korakov kot centrala.

L.p.

Uroš
N fan
Kurjač
Kurjač
Prispevkov: 46
Pridružen: 08.05.2009, 19:14

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a N fan » 23.04.2012, 16:10

Hvala za pojasnila Uroš. Bom probal popraviti ta spoj na črni žici.Centrala je nastavljena na 28/128 korakov. Imam pa še eno vprašanje. Na drugi lokomotivi imam tudi dekoder in ko sem jo pred cca. mesecem dni probal voziti, je bilo vse o.k., pred nekaj dnevi sem jo hotel ponovno voziti, vendar lahko samo prižigam in ugašam luči, ostale funkcije mi ne delujejo. Centralo sem ponovno resetiral na tovarniško nastavitev in se pojavljajo iste težave.
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 608
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a totimato » 24.04.2012, 17:24

Uroš omenja bakreno vez med sivo in črno... če dobro pogledamo pri oranžni, je tudi tam takšna vez - ampak je prilotana na oranžno. Mogoče je to vzrok... ugibam.


lp
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
scrtica
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 211
Pridružen: 15.02.2010, 11:04
Kraj: Borovnica

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a scrtica » 24.04.2012, 18:40

Povsem iste težave sem imel jaz, z isto lokomotivo (Hobbytrain Taurus) in drugo centralo (Fleischmann Profi boss). Tudi jaz sem takrat spraševal in dobil iste odgovore kot ti. Vendar pa ti že zdaj povem, da ne bo nič od tega držalo (razen, če imaš srečo). Jaz sem moral kupit drug dekoder, ki je pač bil kompatibilen s centralo. Žal. :(
Življenje se ne meri s številom vdihov, ki jih naredimo, temveč s trenutki, ki nam dih vzamejo.
N fan
Kurjač
Kurjač
Prispevkov: 46
Pridružen: 08.05.2009, 19:14

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a N fan » 24.04.2012, 19:02

Prilagam še fotografije vezja iz spodnje strani in kakor jaz vidim, je spajkano pravilno.

Slika

Slika
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6479
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 24.04.2012, 19:04

Vzemi multimeter in potrdi... Drugega Ti ne preostane. Upam, da je centrala dobro zaščitena pred kratkimi spoji, da ni kaj usekalo vanjo.
Goran
N fan
Kurjač
Kurjač
Prispevkov: 46
Pridružen: 08.05.2009, 19:14

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a N fan » 24.04.2012, 19:09

V navodilih dekoderja piše, da je dekoder kompatibilen z Roco Lokmaus - multimaus centralo. Enak dekoder lahko uporabljam v Minitrix lokomotivi. Ne vem zakaj je ne bi mogel v Hobbytrain lokomotivi. Kateri dekoder si pa kupil ?

lp, Robi
scrtica
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 211
Pridružen: 15.02.2010, 11:04
Kraj: Borovnica

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a scrtica » 24.04.2012, 20:09

Kupil sem original Hobbytrainovo "plato" z NEM priključkom (http://www.lemkecollection.de/shop/index.php?page=product&info=73) ter njihov dekoder (http://www.lemkecollection.de/shop/index.php?page=categorie&cat=381) in stvar deluje. :mrgreen: Je pa res, da jih pri nas ni mogoče dobiti :( (vsaj ne pri MOKO in Mladi tehnik). Jaz sem jih kupil prek eBaya. Malo dražje, ampak deluje.
Življenje se ne meri s številom vdihov, ki jih naredimo, temveč s trenutki, ki nam dih vzamejo.
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 608
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a totimato » 24.04.2012, 21:04

Še en krivec so lahko tuljave in diode. Ko jaz vgrajujem dekoder, ponavadi odstranim originalno ploščico ali pa iz nje odstranim vse elemente (saj sem drugače imel same težave). Pri tebi bo malenkost težje odstraniti smd elemente... Bi pa to potrdilo zakaj je delovalo, ko je scrtica kupil drugo plato.

lp
m
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
N fan
Kurjač
Kurjač
Prispevkov: 46
Pridružen: 08.05.2009, 19:14

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a N fan » 25.04.2012, 9:46

Hvala za nasvete. Izgleda, da bom naredil enako kot scrtica. Ta dekoder pa bom vgradil v drugo lokomotivo.
lp, Robi
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6479
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 25.04.2012, 11:31

totimato napisal/-a:Še en krivec so lahko tuljave in diode. Ko jaz vgrajujem dekoder, ponavadi odstranim originalno ploščico ali pa iz nje odstranim vse elemente (saj sem drugače imel same težave). Pri tebi bo malenkost težje odstraniti smd elemente... Bi pa to potrdilo zakaj je delovalo, ko je scrtica kupil drugo plato.

lp
m

Za tuljave še razumem, ostalo pa raje ne bi čačkal. Sicer nimam digitala doma, imam pa dve lokomotivi z dekoderjem in ESUjev LokSound je brez modifikacij osnovnih plošč zašpilal tako v "moji ploščici" (v JŽ 06) kot v Juefovi Brižiti (ima kup elementov, LEDice) in Roco ÖBB 1042 (malo elementov, klasične žarnice). V Roco ÖBB 1044 pa je Rocov dekoder in tudi ni nič populjeno ven, pa lih tako lepo dela. Vsaj v analognem sistemu vse dela. Menim, da je ta z odstranjevanjem elementov pa kar mal huda...
Goran
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 608
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a totimato » 29.04.2012, 7:47

Gorchi napisal/-a:
totimato napisal/-a:Še en krivec so lahko tuljave in diode. Ko jaz vgrajujem dekoder, ponavadi odstranim originalno ploščico ali pa iz nje odstranim vse elemente (saj sem drugače imel same težave). Pri tebi bo malenkost težje odstraniti smd elemente... Bi pa to potrdilo zakaj je delovalo, ko je scrtica kupil drugo plato.

lp
m

Za tuljave še razumem, ostalo pa raje ne bi čačkal. Sicer nimam digitala doma, imam pa dve lokomotivi z dekoderjem in ESUjev LokSound je brez modifikacij osnovnih plošč zašpilal tako v "moji ploščici" (v JŽ 06) kot v Juefovi Brižiti (ima kup elementov, LEDice) in Roco ÖBB 1042 (malo elementov, klasične žarnice). V Roco ÖBB 1044 pa je Rocov dekoder in tudi ni nič populjeno ven, pa lih tako lepo dela. Vsaj v analognem sistemu vse dela. Menim, da je ta z odstranjevanjem elementov pa kar mal huda...


Gorchi, kakor za koga. Nasvet temelji na prakticnih izkusnjah, najbolj ocitni so sledeci primeri:
limina v300: dokler nisem odstranil tuljav, je lokomotiva cukala, obcasno je dekoder bliskal, kot da je kratek stik (preizkusena dekoderja roco in esu)
rocotova v100: lokomotiva ima konektor za decoder, vgradil decoder, ampak lokomotiva nikoli ni zelela lepo delovati. Cukala, hitrost je res nizka (ni bila vklopljena ranzirna hitrost), lokomotiva ima 4zarnice, med preizkusanjem z dekoderjem so tri pregorele. V njo sem tlacil esujev, rocotov in digitraxov dekoder. Pri njej je pomagala odstranitev cele plate, kar sem ugotovil slucajno, saj sem zarnice zamenjal z ledicami in pri tem odstranil originalno plato.
bachmannova dizelka v N: ta vrag je imel mosfet tranzistor kot tokovni generator za ledice (al-kaj-ze-to-je), da so vedno enakomerno svetile tudi pri nizki napetosti pri analogu. Ko sem vgradil dekoder, je lokomotiva cukala, vcasih pa med voznjo ustavila in zacela bliskati z lucmi - zaznala kratek stik. Dekoder je bil digitraxov. Ko sem odstranil plato in zvezal direktno, le bilo vse v najlepsem redu.

Mene je prAksa naucila, da pred vgradnjo dekoderja lokomotivi odstranim plato, sedaj tudi ce ni treba, saj so mi tezave v preteklosti pobrale ogromno casa zaradi diagnosticiranja. In seveda zivcev. V300 sem skoraj prodal, ker sem mislil, da je lokomotiva okvarjena in nisem uspel dobiti nadomestni motor. Slo prevec zivcev.

Pa se ena prednost je, ce odstranim originalno plato: v lokomotivi je vec prostora za dekoder, zicke in ledice.

Prosim, vse napisano je moja subjektivna ocena, komu drugemu lahko stvari drugace spilajo :)

Obilo digitalnega uspeha vsem in lep dan se naprej!
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost