Pomoč DCC

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 611
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a totimato » 29.04.2012, 7:49

p.s. bachmanova dizelka, je bila dcc ready, kar pomeni da bi naj samo na dolocene kontakte prilotal dekoder.
Podobno kot taurus, ki je center te debate.

lp
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
N fan
Kurjač
Kurjač
Prispevkov: 46
Pridružen: 08.05.2009, 19:14

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a N fan » 29.04.2012, 17:15

Hvala za odgovor. Vidim, da izkušnje delajo prave mojstre !
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6491
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 29.04.2012, 18:20

Totimato,
najlepša hvala za vse napisano! Sicer nisem dvomil, da nisi pretestiral poprej stvari ampak da so takšne težave :shock: Kot sem rekel, za tuljavice sem v navodilih ESU LokSound dekoderja opazil, da je bolje, da jih ni ampak vse ostalo...
A mi lahko namigneš pri kateri lokomotivi pa si resnično samo vstavil dekoder pa je bila zadeva rešena? Zelo me zanima namreč s strani elektronike na ploščici ker se lotevam enega projekta pa sem nameraval naresti tudi eno čimmanj komplicirano ploščico elektronike.
Goran
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 611
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a totimato » 30.04.2012, 21:54

Gorchi, ti dam posten odgovor cez par dni, ko pridem domov :)
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6491
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 01.05.2012, 1:16

Zmenjeno in najlepša hvala!
Goran
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 611
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a totimato » 03.05.2012, 9:59

Evo, da izpolnim obljubo. Sicer bo bolj borova, saj sem mislil, da bodo moje beležke za H0 bolj obsežne.

Torej, lokomotive pri kateri ni bilo nobenih težav (konektor za dekoder, samo vstavil):
Moko Đurice in pa Roco BR 80 (obstaja več verzij, izkušnja je z novejšim modelom iz startseta, ki ima luči in parni generator, št. seta več ne vem). Sem šel pogledat oznako: 80-017.

Tuljave:
Rocotove Đurice - do sedaj sem imel v rokah štiri. Pri vseh je bilo potrebno odstaniti tuljave, da ni bilo težav. Pri moji sem odstranil kar ploščico, kar se je pokazalo kot prednost, saj sem jo zelo enostavno spravil v originalno stanje (sedaj jo prodajam). Ploščico sem odstranil zato, ker je potem v nosu dovolj prostora za esujev dekoder (imam odpor do tega, da se v kabini vidi dekoder)
Limina V300
Spomnim se, da tuljav nisem odstranjeval pri eni dizelski lokomotivi in je bilo vse v redu, ampak se zavraga ne spomnim pri kateri - je pa bila Rocotova.

Tuljave in elektronika na ploščici:
Roco V100 (čeprav ima konektor, ogromne težave, kot sem že prej omenjal - mimogrede s to lokomotivo na splošno nimam prave sreče, saj mi je tudi padla na tla #-o ...kupil sem jo novo :? )
Čisto možno, da bi elektronika na ploščici povzročala težave tudi pri kateri drugi lokomotivi, ampak pri dizelkah sem včasih odstranil originalno ploščico zato, da sem sploh kam imel dati dekoder in do takšnih težav nisem niti prišel.

Imam še nekaj izkušenj s parnimi lokomotivami brez konektorja, vgrajeval sem v 8 lokomotiv (vse Roco) od tega sta dve moji. Vse so bile brez omembe vrednih ploščic, oziroma, je tiskovina urejala samo žarnico, saj je šlo za starejše lokomotive. Pri vseh je bila vgradnja dekoderja brez težav, pač lotanje in vlačenje žičk. Ponekod v tender, ponekod spredaj. Mislil sem, da imam zabeleženo pri kateri sem odstranjeval tuljave in pri kateri ne, pa sedaj tega ne najdem. Ampak če se prav spomnim, sem takrat povsod odstranjeval tuljave, diod pa praviloma ni, saj pri parnih žarnica (bela luč) sveti ne glede na smer vožnje.

To je vse kar se tiče H0.

Če mene vprašaš kako priti do "eno čimmanj komplicirano ploščico elektronike", je najbolje, da vzameš dekoder, nanj direktno motor, na funkcijo ledice s preduporom in generator pare in je to - to.
:mrgreen:

Upam, da ti bo napisano v pomoč.

lp
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6491
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 05.05.2012, 17:25

Totimato,
najlepša hvala za informacije! Od vseh imam le Mokotovo Džurico pa bom tja not pošpegal. Ploščica elektronike pa mora biti zaradi možnosti vožnje brez DCC dekoderja ali pa z njim. DCC Dekoder ne bo nameščen na začetku ;)

Še enkrat hvala!
Goran
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 611
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a totimato » 05.05.2012, 21:29

Gorchi napisal/-a:zaradi možnosti vožnje brez DCC dekoderja ali pa z njim.



Ni za kaj.

Edino to povej, zakaj je takšna potreba? Saj če voziš na analogu, je dekoder še vedno prednost, saj vpliva na "pospeške" in omeji končno hitrost.

lp
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6491
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 05.05.2012, 23:43

Imaš na ZS zakaj ;)
Goran
poznidan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 457
Pridružen: 05.08.2008, 12:43
Kraj: Maribor

Re: Pomoč DCC

OdgovorNapisal/-a poznidan » 08.08.2012, 7:54

Lahko samo potrdim identične težave z enako lokomotivo in dekoderjem ter centralo Roco Lokmaus. Nič ni pomagalo in dekoderje sem odstranil. Enak dekoder na Minitrixovem Taurusu v N dela brez težav. Dekoderje sem odstranil in jih shranil, pa me zanima ali mi jih kdo lahko preveri če še delajo, sam nimam pojma kako se to naredi. Zgoraj opisana težava me je spravila do tega, da sem skoraj obupal nad digitalom. Ploščice z vezjem od Hobbytraina so tudi problematične saj sem jih zaradi težav pri kontaktih na prevodnem delu okvirja podvozja moral kar nekaj nastavljati. Pravilneje, moral sem razstaviti podvozje in ga na novo sestaviti, da sem dosegel lepše prileganje.Vse to skupaj je verjetno tudi del problema.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost