Roco sistem

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
Primoz
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 111
Pridružen: 04.12.2005, 14:12
Kraj: Litija- Zgornji log (Slovenia)
Kontakt:

Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Primoz » 23.11.2012, 11:57

Zdravo,
glede na to da se ža kar nekaj let nisem ukvarjal z vožnjo vlakov, me samo zanima oz., če mi lahko nekdo pojani kaj se lahko zgodi, če vozim analogno lokomotivo brez dig.decoderja po Rocovem digitalnem sistem (LocMaus) , v bistvu bi rad samo stestiru našo Živo.
Na žalost nimam nobenega običajnega trafota ali decoderja doma, da bi lahko zadevo sprobal na klasični analogni sistem.

Hala za odgovore.
Brižitka 363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 2113
Pridružen: 17.08.2006, 8:57
Kraj: Brežice

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Brižitka 363 » 23.11.2012, 13:38

Lokomotivo lahko vse dokler ne nabaviš analognega usmernika (ali pa dekoderja), mirno pospraviš v škatlo, vitrino ali kamorkoli. Z analogno lokomotivo nimaš kaj iskati na tirih ki jih napaja digitalni sistem, kajti jo lahko skuriš.
Uporabniški avatar
raziskovalec
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 345
Pridružen: 03.10.2012, 15:56
Kraj: včasih na dolejnski, včasih na kraški progi

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a raziskovalec » 23.11.2012, 15:38

Po mojem pa z največjo hitrostjo vozi in ne moreš je krmilit.
Lep pozdrav, raziskovalec.
Luč na koncu tunela ni nujno rešitev, lahko je vlak
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1567
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a mmatja » 23.11.2012, 15:50

raziskovalec napisal/-a:Po mojem pa z največjo hitrostjo vozi....

Ja, ampak samo toliko časa, dokler motor ne "izpusti duše", kar pa se dokaj hitro zgodi... :pope :mrgreen:
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6479
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 25.11.2012, 0:25

In še odgovor od "profesorja" za DCC Uroša Kunaverja, ki je napisal v slovenščini osnove DCCja:
http://www.ctk.uni-lj.si/users/Kunaver/RR/DCC/DCC.html#FAQ-voznja-analogne-lokomotive

:!: Torej analogna lokomotiva na digitalno vodenih tračnicicah lahko pomeni smrt za lokomotivo! :!:
Goran
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 608
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a totimato » 25.11.2012, 12:42

Na kratko: lokomotiva se ne bo premaknila niti za milimeter. Bo pa nekaj časa brnela, nato pa bo iz nje začel uhajati bel dim...

Razlog: dcc signal bo želel analogno lokomotivo premakniti naprej in nato nazaj. To počne s takšno hitrostjo, da se motorček ne uspe obrniti ne levo ne desno.

Lep pozdrav!
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
Brižitka 363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 2113
Pridružen: 17.08.2006, 8:57
Kraj: Brežice

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Brižitka 363 » 25.11.2012, 12:52

Primož, kaj boš storil?
Primoz
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 111
Pridružen: 04.12.2005, 14:12
Kraj: Litija- Zgornji log (Slovenia)
Kontakt:

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Primoz » 25.11.2012, 14:46

Brižitka 363 napisal/-a:Primož, kaj boš storil?

Sem reskiral, in za moment sprobal zadevo, in se je dejansko samo zvok motorja oglasil, pa vse luči so začele utripat, pa še lokomotiva se je začela trest, tako da bom raje upošteval vaš mnenja...;)
Bom raje ta teden nabavu en decoder, z zvokom te lokomotive, in to je to... :oops:
Hvala še enkrat za vsa mnenja.
Me pa res zanima, kaj bi lahko skurilo zadevo, mislim da ima celo ta Rocotov sistem vgrajeno neko zaščito, proti takim zadevam, ali pa se motim.... :roll: :wink:
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3207
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a mkx » 25.11.2012, 14:58

Primoz napisal/-a:Me pa res zanima, kaj bi lahko skurilo zadevo, mislim da ima celo ta Rocotov sistem vgrajeno neko zaščito, proti takim zadevam, ali pa se motim.... :roll: :wink:

Kaj nisi prebral članka, na katerega povezavo je objavil @Gorchi?
LP, Metod
Brižitka 363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 2113
Pridružen: 17.08.2006, 8:57
Kraj: Brežice

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Brižitka 363 » 25.11.2012, 15:07

Primoz napisal/-a:Sem reskiral, in za moment sprobal zadevo, in se je dejansko samo zvok motorja oglasil, pa vse luči so začele utripat, pa še lokomotiva se je začela trest, tako da bom raje upošteval vaš mnenja

Si pa res nejeveren. Vsi ti govorimo da je ogenj vroč in da bo hudičevo bolelo če boš vtaknil roko vanj, ampak ne, ti moraš še sprobat... Je totimato vse napisal, prav tako tudi na linku vse piše. Je lokomotiva še živa?
Primoz
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 111
Pridružen: 04.12.2005, 14:12
Kraj: Litija- Zgornji log (Slovenia)
Kontakt:

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Primoz » 25.11.2012, 16:15

Brižitka 363 napisal/-a:
Primoz napisal/-a:Sem reskiral, in za moment sprobal zadevo, in se je dejansko samo zvok motorja oglasil, pa vse luči so začele utripat, pa še lokomotiva se je začela trest, tako da bom raje upošteval vaš mnenja

Si pa res nejeveren. Vsi ti govorimo da je ogenj vroč in da bo hudičevo bolelo če boš vtaknil roko vanj, ampak ne, ti moraš še sprobat... Je totimato vse napisal, prav tako tudi na linku vse piše. Je lokomotiva še živa?


Je je še je živa, vse je tko kot mora bit sem si vzel čas in sem dal od Alpske decoder vanjo, in za devo sprobal, tako da zadeva funkcionira...sej to sem za moment probal, takoj ko se je zadeva čudno oglasila sem vse skupaj ugasnil, tako da to je to... :oops: [-o< :wink: #-o
Primoz
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 111
Pridružen: 04.12.2005, 14:12
Kraj: Litija- Zgornji log (Slovenia)
Kontakt:

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Primoz » 25.11.2012, 16:16

mkx napisal/-a:
Primoz napisal/-a:Me pa res zanima, kaj bi lahko skurilo zadevo, mislim da ima celo ta Rocotov sistem vgrajeno neko zaščito, proti takim zadevam, ali pa se motim.... :roll: :wink:

Kaj nisi prebral članka, na katerega povezavo je objavil @Gorchi?

Uf to sem pa res spregledal ta post od Gorchija.....ga že berem :roll: :oops:
Primoz
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 111
Pridružen: 04.12.2005, 14:12
Kraj: Litija- Zgornji log (Slovenia)
Kontakt:

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Primoz » 25.11.2012, 16:26

Gorchi napisal/-a:In še odgovor od "profesorja" za DCC Uroša Kunaverja, ki je napisal v slovenščini osnove DCCja:
http://www.ctk.uni-lj.si/users/Kunaver/RR/DCC/DCC.html#FAQ-voznja-analogne-lokomotive

:!: Torej analogna lokomotiva na digitalno vodenih tračnicicah lahko pomeni smrt za lokomotivo! :!:

Hvala za članek Gorči, se pravi kot je razvidno iz razlage tega gospoda, zadeve ni pametno puščati predolgo na DCC progi zaradi možnosti pregretja motorja ker se pač motor ne vrti pravilno oz. ker na mestu spreminja smer vrtenja posledično lokomotiva vibrira... :roll: :oops:
V mojem primeru je vse skupaj trajalo 2-3 sekundi, tako da mislim da škoda praktično ni nastala, vsaj upam da na dolgi rok ne...
Tonka
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 113
Pridružen: 18.12.2016, 19:03
Kraj: Ljubljana

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Tonka » 27.03.2017, 16:50

Mene pa zanima, če lahko lokomotivo z DCC dekoderjem voziš po analognem sistemu (sicer predvidevam da ne, saj vem kako deluje DCC sistem, a bom vseeno vprašal).
Sprašujen zato, ker razmišljam o nadgraditvi svojega analognega sistema (DC) v DCC in bi kakšno lokomotivo kdaj vozil kje kjer je analogni sistem.
strimini
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 16
Pridružen: 05.09.2016, 18:02

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a strimini » 27.03.2017, 19:32

Dcc vodene replike lokomotiv imajo dekoder na preklop (ne vse - preveri znotraj sestav), pred vožnjo po analogni povezavi samo prestaviš dekoder. V obratni smeri (AC/DC) ne moreš kontrolirat, vsaj po mojih izkušnjah. So pa zelo važne napetosti, pri DCC je samo 1Amp max, če se motim me popravte...to seveda velja za strokovno montiran digitalni sistem, kjer se uporablja ustrezni krmilnik s prenapetostnimi zaščitami.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost