Roco sistem

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3232
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a mkx » 27.03.2017, 21:23

Večina (če ne vsi) sodobni DCC dekoderji omogočajo normalno vožnjo po analognem DC sistemu. Z nekaj malega posebnosti. Največja posebnost vožnje je ta, da DCC model začne voziti šele ko je napetost na tirih približno 3V (torej dobra četrtina), od te napetosti naprej pa je hitrost sorazmerna napetosti. Zaradi te značilnosti se lučke na modelu prižgejo "na polno" že ko model še miruje. Tudi pri nizki hitrosti je vožnja ponavadi zelo mirna (čeprav ima na primer moja Roco SŽ 03-002 ekstremno počasno vožnjo mirnejšo na DCC tirih kot na analogu). Se pa pri dekoderjih programira, katere funkcije so vključene na analogu (saj se jih pač ne more vklapljati po želji), recimo nekateri zvoki, del osvetlitve, ... Propaganda večine sodobnih DCC dekoderjev celo pravi, da modeli brez težav vozijo po maketah, kejr je del analog, del pa DCC ... in celo "inteligentno" preživi morebiti napačno polariteto na DC delu tik za prehodom med DC in DCC.

Skratka, moderni DCC dekoderji so popolnoma združljivi z vožnjo po DC maketi in ni težav. Kolikor sem slišal isto velja za vožnjo sodobnih DCC modelov na analognem AC sistemu (zavedati se je treba fizičnih razlik med DC in AC modeli, predvsem gre tukaj za drsnik na sredini med tirnicama pri AC ter nekoliko drugačna kolesa). In ne, nobenega "ročnega" preklopa ni potrebno opraviti, dekoder sam zazna, ali je na DCC ali na analogu in se temu primerno obnaša.
LP, Metod
Tonka
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 117
Pridružen: 18.12.2016, 19:03
Kraj: Ljubljana

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Tonka » 28.03.2017, 12:49

Hvala za odgovore. Bom resno premislil o nadgradnji na DCC doma.
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6480
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 31.03.2017, 12:02

Sam imam nekaj lokomotiv z DCC dekoderji, vozim pa še vedno samo analogno. Ni problemov s temi lokomotivami razen da potrebujejo višjo napetost, da začnejo voziti. Roco 33 (BR52) moraš kar konkretno obrnit napetost na trafu, potem ko reagira pa lepo pelje. Konkretno velja 1/3 celotnega obrata ali celo malo več.
Na modulni v muzeju se je svojčas vozila ena Živa, ki preden se je premaknila, je odpela kar nekaj reči: vklop glavnega stikala, spust zraka in še kaj. V glavnem, trajalo je skoraj 5 sekund, da je speljala in to samo zaradi vklopljenih "dodatkov". Prav dolgo je nismo gledali.
Goran
Brižitka 363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 2121
Pridružen: 17.08.2006, 8:57
Kraj: Brežice

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Brižitka 363 » 01.04.2017, 12:04

Meni bi pa ravno to bilo zanimivo, čim realnejša vožnja.
strimini
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 21
Pridružen: 05.09.2016, 18:02

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a strimini » 01.04.2017, 18:24

Glede realistične vožnje se popolnoma strinjam, meni je pa smešen analogni sistem kjer lokomotive oz. celotne kompozicije kar skačejo sem in tja. :mrgreen:, enako velja za hitrost, ki je nadrealistična, ampak to je stil voznje, včasih je treba uidet stikljivim rokicam malih otrok
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6480
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 04.04.2017, 20:55

Da ne bo pomote, jaz bi z veseljem uporabljal DCC sistem ampak nimam še makete pa tudi centralo bi moral še kupiti. Pride na vrsto, ko bo denar :)
Pač pa na modulni maketi zaenkrat DCC ne pride v poštev iz več razlogov, tudi zaradi voznega parka, bodisi našega, bodisi od gostov. Nadalje za dobro delovanje DCC sistema je potrebno zagotoviti resnično dober odjem toka to pa na vseh modulih ni možno (=predrag špas).
Goran
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 300
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a volkun » 06.04.2017, 17:05

Da ne odpiram nove teme....
Me zanima združljivost z21 Rocotove centrale (oz. MultiMausa) z Uhlenbrock dekoderji, ne vem zagotovo, če oba uporabljata isti protokol. Sem našel nešteto informacij, vendar kot vedno, pisano tako obširno in nepregledno, da enostavno človek ne ve več, kaj in kje... :cry:
Sem iskal že na tem forumu kaj podobnega, pa mi ne uspe najti.

Hvala za odgovor in pozdrav!
strimini
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 21
Pridružen: 05.09.2016, 18:02

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a strimini » 06.04.2017, 17:47

vse te naprave morajo skladati z NMRA standardi zato nebi smel biti problem. jaz vozim ameriske replike na z21 centrali z lais dekoderji brez problemov. Če bi tukaj delili na več napetosti, načinov in omejitev bi bila totalna zbrka.
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 300
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a volkun » 06.04.2017, 19:07

@ strimini...
ok, hvala za konkreten in jasen primer!

lp, Vojko
Uporabniški avatar
ebi2
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 104
Pridružen: 17.03.2009, 10:38
Kraj: Ljubljana

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a ebi2 » 07.04.2017, 6:59

volkun napisal/-a:Da ne odpiram nove teme....
Me zanima združljivost z21 Rocotove centrale (oz. MultiMausa) z Uhlenbrock dekoderji, ne vem zagotovo, če oba uporabljata isti protokol. Sem našel nešteto informacij, vendar kot vedno, pisano tako obširno in nepregledno, da enostavno človek ne ve več, kaj in kje... :cry:
Sem iskal že na tem forumu kaj podobnega, pa mi ne uspe najti.

Hvala za odgovor in pozdrav!
Zdravo,
Uhlenbrock dekoderji so en "junk". Imam izredno slabe izkušnje z njimi. Edini dekoderji, ki so mi do sedaj crknili (trije) ob popolnoma normalni uporabi. Pregrevanje, izredno občutljivi na padec napetosti in motnje. So bili tudi edini do sedaj, ki so se mi resetirali med vožnjo na tovarniške nastavitve tako, da jih ne priporočam. Z dekoderji drugih proizvajalcev nisem imel nikoli nobenih težav.

LP Duško
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 300
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: Roco sistem

OdgovorNapisal/-a volkun » 07.04.2017, 19:18

@ ebi2 ....
ok, hvala za tvojo izkušnjo.
mi bo zelo prav prišla pri nabavi dekoderjev, sem kolebal med ESU in Uhlebrock
moram najti še tokovne karakteristike lokomotive in dimenzije dekoderja in zvočnika, pa se bom raje potem odločil za ESU (gre za lokomotivo Fleischmann #403210 z DCC konektorjem NEM 651!)

lp, Vojko

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost