Kako se znebiti 4 volte AC?

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 295
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a grizeldi » 07.11.2014, 17:33

Imam trixov transformator, ki ima 18v izmenični izhod. Ker vse komponente ki jih želim priključiti tja potrebujejo 14v AC sem se odločil da poiščem rešitev kako naj se znebim 4v. Upori niso rešitev, saj rabiš za primeren upor vedeti koliko toka bo teklo skozi. Jaz pa bi rad tudi dodajal/odvzemal komponente iz sistema ne da bi mi bilo treba menjavati upor.
Nekaj ljudi, ki se na stvar bolje spoznajo od mene so mi predlagali potenciometer. Ta rešitev se mi zdi še kar vredu ampak jaz ne vem kako naj ugotovim na koliko moram potenciometer naštimat :?:

Zdaj pa me zanima če ima še kdo kakšno boljšo idejo?

LP

grizeldi
mjhuligan
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 69
Pridružen: 08.12.2012, 11:31

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a mjhuligan » 07.11.2014, 18:17

Zdravo!

Potenciometer je še zmeraj samo upor, kateremu lahko spreminjaš vrednost. Glede na to, da želiš imeti izmenično napetost bi bila rešitev še en manjši transformator, ki bi zmanjšal za te štiri volte.

Lp Marko
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 611
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a totimato » 25.01.2015, 0:09

Potenciometer ne zdrži dosti toka. Povprečni potenciometri zdržijo okoli 100mA. Večja kot je napetost, manj toka zdrži. Ponavadi imajo podano moč v mW, npr. 200mW. Kar pomeni, da bi pri 18V zdržal samo 11 mA.
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
SIMY
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 912
Pridružen: 20.02.2006, 20:29
Kraj: Štajerska
Kontakt:

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a SIMY » 01.03.2015, 22:20

Veži zaporedno diode (1n4007) ,na eni diodi ti bo pokurilo nekje 0,6Volta se pravi bi ti moral zaporedno vezati 4Volt/0,6Volt(dioda) = 6-7 diod.
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 396
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a matejmm » 02.03.2015, 9:10

Namesto diod ti predlagam uporaba Graetz-ov (Bridge rectifier). Ne vem kakšen tok boš imel, ampak diode je kar težko hladiti, medtem kot so Graetzi navadno v takem ohišju, da je nanj mogoče pritrditi hladilna rebra.

Poglej tole:
http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/xACdropper.html

Zaporedno jih pač vežeš kolikor rabiš.

lp, Matej
Uporabniški avatar
borut_slo
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 116
Pridružen: 26.10.2012, 14:28

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a borut_slo » 02.03.2015, 9:44

Hi!

grizeldi napisal/-a:vse komponente ki jih želim priključiti tja potrebujejo 14v AC

Če rabiš AC, je najlažje dobiti en transformator, ki ima razmerje približno 1:1,3. Malo povprašaj po trgovinah z elektronskim materialom.

Drugače pa lahko narediš eno vzporedno vezje, ki bo jemalo nekaj AC napetosti in jo pretvorilo v DC.

Nekaj v tem smislu. Pazi tole je samo za 1A!!! Porabnike priklopiš tam kjer piše 0.1-1A. Enosmernih 3V pa porabi za kake LED diode.

Slika

lp
Borut
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6491
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 02.03.2015, 12:23

Joj kok komplikacij... A navaden uporovni delilnik ne bo v redu, še posebej, če bo vhodna napetost konstanta DCC? Kaj pa zener diode? Sploh pa kakor vem je grizeldi že zdavnaj rešil problem...
Goran
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 611
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a totimato » 02.03.2015, 13:02

Gorchi napisal/-a:Joj kok komplikacij... A navaden uporovni delilnik ne bo v redu, še posebej, če bo vhodna napetost konstanta DCC? Kaj pa zener diode? Sploh pa kakor vem je grizeldi že zdavnaj rešil problem...


Če želi ohraniti AC, je treba pozabiti na diode, tudi zener.
Če pa je cilj, da dobi nižjo enosmerno napetost, pa je debata in vprašanje popolnoma napačna. :)

Glede uporovnega delilnika, je že grizeldi pravilno povedal: "Upori niso rešitev, saj rabiš za primeren upor vedeti koliko toka bo teklo skozi."
In tok se spreminja glede na to, kar vse v danem trenutku vklopimo.

Kaj se pogovarjamo o DCC ali o izmenični (AC)? Ker ni isto.

LP
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 295
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a grizeldi » 02.03.2015, 17:28

Ne, pogovarjamo se o AC (za kretnice, signale itd.).
Gorchi napisal/-a:Sploh pa kakor vem je grizeldi že zdavnaj rešil problem...

V bistvu še ne Gorchi... :(
Uporabniški avatar
Igor T
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 320
Pridružen: 07.03.2009, 13:11
Kraj: Laze Hills, Borovnica Slovenija
Kontakt:

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a Igor T » 02.03.2015, 17:57

Jest bi probal pred transformator vezat zatemnitveno stikalo. (oz zniža vhodno napetost trafota)
On sicer "reže" le določen del sinsne krivulje, a se zdele ne spomnik kako.
Ali poreže vrhove, ali pa naredi zamik pri prehodu skozi nulo .... So leta od šole nraredila svoje.

Ker imaš verjetno tako stikalo za luči doma te nič ne košta probat ...
Uporabniški avatar
Igor T
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 320
Pridružen: 07.03.2009, 13:11
Kraj: Laze Hills, Borovnica Slovenija
Kontakt:

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a Igor T » 02.03.2015, 17:59

Še ena ideja ...
Transformatorju odvij sekundarno navitje.

Kok ?? V bistvu bi mogu vedet koliko ovojev je vseh in nato proporcionalno ...
Seveda lahko probaš najprej odvit nekaj navojev in sprobat ...

Pri sekundarju kjer je debelejša žica bi tole moralo kar iti ... Če je kak močnejši trafo, probaj raje najprej 2 navoja ... itd ..
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3445
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a mkx » 02.03.2015, 23:06

Jaz bi se izognil raznim destruktivnim variantam (recimo odvijanje sekundarja) in raje nabavil en trafo z ustrezno izhodno napetostjo in ustrezno močjo. Sploh niso tako dragi ...
LP, Metod
Uporabniški avatar
SandiP
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1572
Pridružen: 11.11.2007, 9:39
Kraj: Ljubljana Moste
Kontakt:

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a SandiP » 03.03.2015, 0:48

mkx napisal/-a:Jaz bi se izognil raznim destruktivnim variantam (recimo odvijanje sekundarja) in raje nabavil en trafo z ustrezno izhodno napetostjo in ustrezno močjo. Sploh niso tako dragi ...

Tole si mi pa s tipkovnice snel, preden sem utegnil napisat...
:roll:
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6491
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 03.03.2015, 12:24

Jest še vedno zagovarjam uporovni delilnik...
Slika
Pomoč za izračun uporov:
http://www.prohobi.net/si/index.php?akc=car&cst=4

Vsaj za začetek, za stestirat bo uporaben. Za redno uporabo pa mogoče res ne, vendar pa mu je vseeno, ali je za izmenični ali enosmerni tok.

Luka, daj napiši kaj imaš na voljo (trafo itd), kaj in koliko misliš obesit na tako napetost...
Goran
Uporabniški avatar
borut_slo
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 116
Pridružen: 26.10.2012, 14:28

Re: Kako se znebiti 4 volte AC?

OdgovorNapisal/-a borut_slo » 03.03.2015, 13:15

Hi!

Za test bo res dober uporovni delilnik. Pazi le da vzameš zadosti močne upore. Kaki pol watni glih ne bodo dobri za stalno uporabo.

Drugače pa stane zaliti transformator 12V~/50VA ali 15V~/50VA manj kot 15€. Toroidi so cca 30% dražji, pozročajo pa manj šuma v okolico.

Rabiš še kako varovalko, kabel, priključne sponke in škatlo. Vse našteto skupaj te ne sme stat več kot 25€, prej manj.

Jaz ne bi kompliciral z zniževanjem napetosti iz obstoječega, razen če imaš kake posebne funkcije na njemu in jih nujno rabiš (kratkotrajni impulzi 0,5s , ...).


lp
Borut

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov