Stran 1 od 1

Vagoni z osvetlitvijo-težave

Objavljeno: 09.01.2016, 12:06
Napisal/-a poznidan
Pozdravljeni,

na mali namizni maketi v N ki jo sestavljam (100x60) sem uporabil Fleischmann tire in dokupil nove spojke za tire ter poskrbel za el. priključke vsaj na vsak meter tirov.
Osvetljen dizel motornik vozi brez težav osvetljen v eno smer v drugo pa osvetlitev ne dela. Pri osvetljenem vagonu pa osvetlitev dela ko je vagon sam na tirih, ko pa je za lokomtivo pa ne. Uporabljam Mehano trafo in usmernik-output 16V, 500 mA, 8VA. V čem bi lahko bil problem? Ali je kriv trafo ali karkoli drugega? Nisem "štromar" in mi ni nič jasno. Prosim za pomoč.

l.p.

Re: Vagoni z osvetlitvijo-težave

Objavljeno: 09.01.2016, 14:33
Napisal/-a andrazspan
To, da v motorniku gorijo luči le v eno smer je verjetno krivo to, da je osvetlitev občutljiva na polarizacijo (deluje le, ko je na pravilnih kontaktih + in -, enako kot LED), kar pomeni da ko vozi v eno smer dobi pravilno napetost, ko pa obrneš smer se zamenja polarizacija v tirih, kar pomeni da razsvetljava prejme "napačno obrnjeno (- na +, + na -)" napetost in ne sveti.
Ali lahko slikaš motornik, da vidimo kakšna je razsvetljava in kakšno je vezje v motorniku?
Predvidevam da je analogen, drži?

To da na vagonu ne svetijo luči, ko je za lokomotivo, je lahko krivo to, da razsvetljava v vagonu porabi prevelik tok, ki ga trafo ne more zagotoviti. Si opazil da lokomotiva vozi počasneje, ko dodaš vagon na tire? Če ni krivo to, je možno da vagon med vožnjo nima dobrega stika z tiri.
Ali je v vagonu vgrajen kondenzator?
Ali lahko slikaš vagon, da vidimo kakšna je razsvetljava?

Re: Vagoni z osvetlitvijo-težave

Objavljeno: 09.01.2016, 15:06
Napisal/-a borut_slo
Hi!

Težave lahko izvirajo iz dejstva, da ima motornik noter vgrajen dekoder, ki lahko deluje tudi na enosmernem napajanju. Sem imel tak primer z Jouefovo brižitko. V eno smer so delale luči, v drugo pa ne. V DCC dela vse ok.

A če daš do konca napajanje, vagon tudi ne sveti? Noter poglej če ima kake diode ali elektroniko, ki bi lahko znižala enosmerno napetost napram motorniku.


lp
Borut

Re: Vagoni z osvetlitvijo-težave

Objavljeno: 09.01.2016, 17:48
Napisal/-a grizeldi
Slke. Rabimo slike za kakšno bolj natančno diagnozo.

Re: Vagoni z osvetlitvijo-težave

Objavljeno: 09.01.2016, 20:26
Napisal/-a poznidan
Zdravo bom zrihtal slike vendar lahko že takoj pove da v motorniku ni dekoderja ampak samo šnitštela. V vagonu ni kondenzatorja, odjem toka pa je od vozičkov direktno na razsvetljavo.