DCC napetost na tirih

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 295
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a volkun » 05.06.2016, 14:40

@grizoldi...
Ok, sem razumel. To je tovarniški priključni tir. Jaz takih ne uporabljam in bo verejtno kar držalo, kar sem že prej napisal: kondenzator služi izključno proti motnjam v omrežju, zaradi iskrenja motorčka ("krtačke").
Ja hvala za tvojo prizadevnost, jaz bom žički priklopil direktno na progo.
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 295
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a volkun » 06.06.2016, 20:34

Sem končno dodelal načrt diorame, ki je sestavljena iz treh (3) segmentov, glej spodnjo povezavo. Sedaj sem tudi našel ustrezno mesto, za shranjevanje slik. Sem namreč pretežno v tujini in od tu ne morem operirati na vseh slovenskih serverjih?!.....
http://www.mojalbum.com/volkun/diorama- ... 7#23175116

na naslednji sliki je vidna diorama, kot je stalno postavljena. Premični - povezovalni most, pa služi povezovanju vzhodnega in zahodnega segmenta v progovni oval, ki omogoča lažjo vožnjo vlakov med obema segmentoma (glej spodnjo povezavo)
http://www.mojalbum.com/volkun/diorama- ... 7#23175117

Most je odstranljiv tudi zaradi lažjega dostopa v "notranjost" diorame, kjer je praktično operativni prostor. Most ni na "pante" ampak na posebna kovinska nasadila - spone za vrata in seveda zavarovan z zapahom, spodnja slika.
http://www.mojalbum.com/volkun/diorama- ... o/23175154

lp, Vojko
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6479
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 07.06.2016, 11:41

Vojko,
eno vprašanje, ki se ne tiče elektrike. Te (razstavljive) spone boš uporabil zgolj za medsebojno spajanje modulov, mar ne? Za domačo uporabo krasna ideja!

Drugače je pa to ona maketa, o kateri si pisal na forumu malezeljeznice.net, kako prilagoditi naraven potek proge glede na razpoložljiv prostor?
Goran
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 295
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a volkun » 07.06.2016, 17:25

@Gorchi...
Ja, prav imaš, to je ista maketa - diorama.
Sem rešil težavo sestavljanja in razstavljanja enostavno tako, da se osnovna plošča "nasadi" na prečne letve, ki so pritrjene na konzole. Tako se lahko maketa z malo truda in hitro takoj razstavi in prestavi, ali kam odnese.... Seveda bodo na skrajnih konceh nosilnih vezanih plošč pritrjene še ročice, za dvigovanje in prenašanje. To se mi je zdela najboljša rešitev, saj lahko dioramo "podrem" v 10.ih minutah, vsi povezovalni kabli in žičke so pritrjeni isključno na nosilno ploščo! Torej ko maketo "dvigneš", ostane samo nosilno ogrodje - konzole z podložnimi letvami.

To maketo jaz imenujem diorama zato, ker je zelo majhen del nje opremljen z reliefom in obdelan :D

lp, Vojko
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 295
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a volkun » 07.06.2016, 19:32

Takole pa sem si zamislil napajanje in sicer do razdelilnih sponk in med njimi 1,5 qmm ostalo pa 0,5qmm finožični P vodnik. Med obema segmentoma je10 polni konektor, ker bo najprej zgrajen zahodni in nato vzhodni segment. Torej vse žične povezave do vzhodnega segmenta speljem do konektorja (ženski del). od tu naprej pa sledijo povezave na moški konektor in naprej na vzhodni segment.
Ko bom nabavil centralo, bom ojačevalnik 10764r prestavil na vzhodni segment, kot nakazuje puščica na sliki:
http://www.mojalbum.com/volkun/diorama- ... e/23176354

Torej prej načrtovanje tirne pentlje ne bo!

lp, Vojko
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6479
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 08.06.2016, 11:29

Hvala za pojasnilo Vojko! Domnevam, da na ta način lahko dokaj natančno skupaj sestaviš posamezne dele diorame, torej imaš temu primerno več možnosti izbire za električne povezave med posameznimi kosi. Praviš, da boš uporabil konektorje, a to nekaj podobnega kot na oni maketi v muzeju, D-SUB?
Mimogrede, je kakšen poseben razlog, da si se pentlji odpovedal? Prekomplicirana elektronika?
Goran
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 295
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a volkun » 08.06.2016, 17:54

@Gorchi....
Ja pentlja vzame vsaj 90 cm prostora od stene v notranjost prostora in to je preveč, zato sem se odločil za premični most, s katerim zaključim notranji oval. Sponke niso D-SUB, pač pa PCB Phoenix - enostavna in mikro zadeva. In seveda, kot si že omenil, je krmilna eelktronika za pentljo, kakršno sem imel v načrtu, precej komplicirana (trojna kretnica!). Vse ima svoj namen, tudi ta trojna kretnica.
Tire, kot vidiš, bom napajal na več koncih in po moje ne bi smelo biti težav s padcem napetosti. Tudi temu primeren je presek žice 1,5qmm, saj vemo, da so padci pri enosmernih tokovih, precej huda zadeva :D. Bodo pa še tri mesta z RJ12 konektorjem, kamor lahko vklopim multimaus. Točne pozicije bom določil ob sami gradnji oz. vožnji. Mislim pa, da izbira montaže RJ12, glede majhnosti diorame, ne bi smela predstavljati večjih težav. V vsakem primeru bosta po eden na vzhodnem segmentu in drugi na zahodnem.
Sicer pa konec tega meseca začnem z gradnjo (razen vezanih plošč, je ves material že pri hiši :D ). Malo sem na tesno s časom, ker sem službeno non-stop v tujini...

lp, Vojko
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 295
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a volkun » 12.06.2016, 21:49

....
volkun napisal/-a:Takole pa sem si zamislil napajanje in sicer do razdelilnih sponk in med njimi 1,5 qmm ostalo pa 0,5qmm finožični P vodnik....

Spodaj je malenkost popravljena električna shema in dodana idejna shema napajanja okretnice (po nemškem vzorcu), prilagojena razmeram na moji diorami.

DCC napajanje:
http://www.mojalbum.com/volkun/diorama- ... 6#23185686

Okretnica:
http://www.mojalbum.com/volkun/diorama- ... e/23185696

lp, Vojko
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 295
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a volkun » 15.11.2016, 21:25

Hi!
Spet brskam po dokumentaciji z21, predvsem po forumih na medmrežju....
Poskusil bom z napajalnikom centrale 24 VDC in 6,3 A. Torej max. napetost in dovolj velik tok tudi za bolj oddaljena mesta na maketi. Imam usmernik, ki zagotavlja konstantno obremenitev 6,3A. Seveda je temu primerno tudi dimenzionalno "razkošnejši" od originalnih malih PVC "konzerv". To ne predstavlja težave, saj bo pritrjen pod osnovno ploščo zahodnega segmenta. Zadevo preskusim, ko pridem domov, na sekundarni del kabla moram še uvezati ustrezen dvopolni konektor, ki sede v centralo z21.
lp
Uporabniški avatar
mkx
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3207
Pridružen: 20.03.2011, 9:03
Kraj: Dolenjska

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a mkx » 15.11.2016, 23:34

volkun napisal/-a:Spet brskam po dokumentaciji z21, predvsem po forumih na medmrežju....
Poskusil bom z napajalnikom centrale 24 VDC in 6,3 A.

Tvoj z21 omogoča nastavljanje napetosti, ki gre na tire? Ker 24 V je menda malo preveč za tipične H0 dekoderje (tam med 16 in 18 V naj bi bilo ravno prav) in če z21 nima možnosti znižati napetosti, se znajo zgoditi kakšni neželjeni učinki ...
LP, Metod
Uporabniški avatar
grizeldi
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 287
Pridružen: 30.01.2013, 13:20
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a grizeldi » 16.11.2016, 9:45

mkx napisal/-a:
volkun napisal/-a:Spet brskam po dokumentaciji z21, predvsem po forumih na medmrežju....
Poskusil bom z napajalnikom centrale 24 VDC in 6,3 A.

Tvoj z21 omogoča nastavljanje napetosti, ki gre na tire? Ker 24 V je menda malo preveč za tipične H0 dekoderje (tam med 16 in 18 V naj bi bilo ravno prav) in če z21 nima možnosti znižati napetosti, se znajo zgoditi kakšni neželjeni učinki ...

Ja, z21 omogoča nastavljanje izhodne napetosti.
Jaz uporabljam N, H0 mi je nakako prevelik.

https://play.google.com/store/search?q=grizeldi
Uporabniški avatar
ebi2
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 103
Pridružen: 17.03.2009, 10:38
Kraj: Ljubljana

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a ebi2 » 16.11.2016, 13:01

grizeldi napisal/-a:
mkx napisal/-a:
volkun napisal/-a:Spet brskam po dokumentaciji z21, predvsem po forumih na medmrežju....
Poskusil bom z napajalnikom centrale 24 VDC in 6,3 A.

Tvoj z21 omogoča nastavljanje napetosti, ki gre na tire? Ker 24 V je menda malo preveč za tipične H0 dekoderje (tam med 16 in 18 V naj bi bilo ravno prav) in če z21 nima možnosti znižati napetosti, se znajo zgoditi kakšni neželjeni učinki ...

Ja, z21 omogoča nastavljanje izhodne napetosti.


Zdravo!
Z21 omogoča maksimalno 22V na izhodu pri 24V napajanja. Jaz imam napajanje 24V DC/3A in 22V na izhodu. To pa zato, ker furam hkrati MM in DCC. Marklinovi MFx dekoderji potrebujejo 22V. Vsi multiprotokolni dekoderji za H0 so grajeni tudi za te napetosti. Če uporabljaša Seuthe smoke generatorje za DCC je višja napetost obvezna, ker drugače ne delujejo (tokovna poraba na generator je cca. 60mA). Tokovna poraba pri 3 parnih lokomotivah z zvokom med vožnjo z 2 x po 10 dvoosnih vagonov in vkopljenimi dimnimi generatorji znaša okoli 800mA (Z21 ima vgrajen monitor tokovne porabe- odčitavam kar na telefonski aplikaciji).

LP Duško
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 295
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a volkun » 16.11.2016, 23:07

@ ebi...
Ja tudi jaz mislim, da ne bi smelo biti težav s tako, višjo napetostjo in seveda bo toka dovolj za vse porabnike na progi!
Torej je porabe znotraj z21 okoli 2V ali si ti nastavil napetost na 22V?

lp, Vojko
Uporabniški avatar
ebi2
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 103
Pridružen: 17.03.2009, 10:38
Kraj: Ljubljana

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a ebi2 » 17.11.2016, 6:37

volkun napisal/-a:@ ebi...
Ja tudi jaz mislim, da ne bi smelo biti težav s tako, višjo napetostjo in seveda bo toka dovolj za vse porabnike na progi!
Torej je porabe znotraj z21 okoli 2V ali si ti nastavil napetost na 22V?

lp, Vojko


Zdravo. Omejitev Z21 pri 24V napajanju je 22V. To je tudi najvišja napetost, ki jo dovoli Z21 na izhodu. Običajno je napetost na izhodu 1V nižja od napajalne. Predlagam, da si pogledaš manuale. Če bi imel npr. 18V napajanje, bi na izhodu dobil 17V. Vse nastavitve lahko delaš z aplikacijo, ki si jo preneseš na računalnik. Seveda potrebuješ povezavo med računalnikom in Z21. Lahko pa nastavitve izvajaš tudi z aplikacijo na pametnem telefonu ali tablici. V tem primeru potrebuješ še brezžični usmerjevalnik. Ne glede na to, da tvoj napajalnik omogoča tokovne obremenitve do 6A, ima centrala interno omejitev toka na 3,2A tako, da pretiravanje z močjo napajalnikov nima smisla. Je pa Z21 po mojem mnenju trenutno ena najboljših (če ne najboljša) central na trgu. Omogoča praktično vse, o čemer smo pred leti samo sanjali. Mislim, da sem edini v Sloveniji, ki fura hkrati DCC in MM. Pred kratkim sem uspel z omenjeno centralo prvič naložit svoj sound project tudi na ZIMO decoder, kar razen z ZIMO eletroniko z nobeno drugo centralo ni možno izvest. Samo ZIMO vmesnik EULA za povezavo programskega tira in računalnika stane cca. 250EUR, ZIMO centrala pa 1200 EUR. ROCO ima vse zvočne dekoderje ZIMO!. Bom predstavil omenjeni sound projekt kot del nadgradnje obstoječe makete, samo potrebujem nekaj časa. Zadnjič sva z g. Ogrizkom na bolšjaku uspešno zagnala krmiljenje z21 z aplikacijo za pametne telefone.
Če je še kakšno vprašanje, sem na razpolago.

LP Duško
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 295
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: DCC napetost na tirih

OdgovorNapisal/-a volkun » 17.11.2016, 23:37

Duško, hvala za obširno in uporabno razlago.
Usmernik, ki ga imam, že ima fiksno izhodno napetost in tudi tok: 24V / 6,3A. Je pa seveda ustrezno hlajen z velikim rebrom. Torej se bom "poigral" z računalnikom in nastavil parametre, kot si omenil.
lp, Vojko

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost