Stran 1 od 3

DCC napetost na tirih

Objavljeno: 27.05.2016, 21:59
Napisal/-a volkun
Pozdrav!
Prehajam iz analognega na DCC upravljanje makete in me zanima, kolikšna naj bo DCC napetost na tirih. Na tujih straneh sem zasledil več različnih vrednosti za H0 sistem: od 13 V pa do 20 V. Jaz imam na voljo stabiliziran usmernik z izhodom 15,2 V in stalno tokovno obremenitvijo 20 A. Bi ta napetost zadostovala za vožnjo vlakov in nemoteno delovanje dekoderjev, s tem da bo na maketi več napajalnih točk proge? Ostali porabniki pa imajo svoj transformator izmenične napetosti z 16 VAC.

Hvala za odgovor.

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 28.05.2016, 1:01
Napisal/-a ebi2
Zdravo!

Napajalna napetost je odvisna od centrale in od sistema. Za H0 DCC je priporočljiva napetost 16-18 V. 15 V se uporablja za DCC v N sistemu. Upoštevaj, da je napetost na izhodu centrale za 1V nižja od napajalne. Omenjeni napajalnik ima za H0 prenizko napetost. Priporočam, da si ogledaš manuale od central, ki te zanimajo. Vse se dobi na netu.

LP Dušan

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 28.05.2016, 21:25
Napisal/-a volkun
... Za H0 DCC je priporočljiva napetost 16-18 V. 15 V se uporablja za DCC v N sistemu. Upoštevaj, da je napetost na izhodu centrale za 1V nižja od napajalne. Omenjeni napajalnik ima za H0 prenizko napetost ...

Ok, Dušan, hvala za hiter in jasen odgovor. Odločil sem se za Roco DCC sistem. Torej bom pač nabavil drug trafo + usmernik (verjetno v samogradnji), saj se mi zdi original od Rocota 36VA (?) cca. 2A, malo prešibak.
lp, Vojko

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 28.05.2016, 22:12
Napisal/-a grizeldi
V praksi je vsaj pri z21 dejanski maksimalni tok še malo nižji, ker se nekaj napajalnikovih 2A porabi v centrali (nisem ziher ampak mislim da je to razlog) in lahko na progi tok doseže 2A le za kratek čas iz namenskih kondenzatorjev v z21.

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 29.05.2016, 8:59
Napisal/-a ebi2
volkun napisal/-a:... Za H0 DCC je priporočljiva napetost 16-18 V. 15 V se uporablja za DCC v N sistemu. Upoštevaj, da je napetost na izhodu centrale za 1V nižja od napajalne. Omenjeni napajalnik ima za H0 prenizko napetost ...

Ok, Dušan, hvala za hiter in jasen odgovor. Odločil sem se za Roco DCC sistem. Torej bom pač nabavil drug trafo + usmernik (verjetno v samogradnji), saj se mi zdi original od Rocota 36VA (?) cca. 2A, malo prešibak.
lp, Vojko
Zdravo Vojko. Odlična izbira. Predlagam ti, da nabaviš Z21 - 10820 (črno). Podpira vse formate, programiraš lahko tudi ZIMO dekoderje (omogoča upload zvočnih projektov). Samo Zimo programming interface stane cca. 200 eur. Po moji oceni obvezna izbira, če boš imel lokomotive z Zimo dekoderji. Na nemškem E-bayu dobiš novo že za 380 eur z 18V 54VA napajalnikom (switcherjem) in routerjem. Se pa dobi tudi močnejše napajalnike (100 VA 18V). Ker centralo nabavljaš običajno enkrat na n-let, se splača investirati malo več. Na centralo lahko priklopiš praktično vse možne komanderje tudi Digitrax-ove. Pri meni smo testirali delovanje multiprotokola in sicer DCC in Marklin-motorola format hkrati. Res je bilo zanimivo, da smo z multimausom vozili mašino z marklin-motorola dekoderjem. Zraven smo imeli priklopljene še 3 lokmaus-e 3. Delovalo je BP!

LP Dušan

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 29.05.2016, 13:15
Napisal/-a grizeldi
Tudi bel z21 je za začetek čisto super. Ga imam že približno 2 leti in razen LocoNet priključka do zdaj nisem pogrešal še ničesar.

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 30.05.2016, 20:07
Napisal/-a volkun
Najprej imam v planu nabavit multimaus komplet z boosterjem in povezovalnim kablom, napajlnik bom napravil sam - do takrat bo pač služil originalni 36VA. Centralo sem že gledal,vendar se bom odločil za črno Z21, ker ima ločen izhod za programirni tir, kar se mi zdi bolj smotrno.
Mislim pa napraviti še komunikacijsko povezavo na drugo stran makete, kjer bi lahko preko RJ12 priklopil še drugi upravljalnik multimaus. Mislim, da temu služi LocoNet izhod, ali pa je to morda "Slave" izhod na Boosterju ?
Tako bosta služila dva upravljalnika: eden za vožnjo in delo na železniški postaji, drugi za premikalna dela na ranžirni postaji, na drugi strani makete - seveda dvema "vlakovodjema".

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 30.05.2016, 21:04
Napisal/-a mkx
Roco multimaus centrala ima priključka master in slave. Nanju se priključujejo multimaus kontrolniki. Na slave lahko vključiš več kot en kontrolnik (vzporedna vezava), lahko jih tudi izklapljaš in ponovno vklapljaš (preneseš kontrolnik na drugo RJ12 vtičnico na drugem koncu makete). V master je lahko vključen le en multimaus kontrolnik in mora biti vedno vključen .... ta kontrolnik dejansko generira DCC signal, centrala ga le ojača (centrala je v bistvu variacija na temo boosterja in menda obstaja način za predelavo v booster). Če master kontrolnik izključiš, maketa "umre".
Tema dvema vhodoma je na z21 ustreznica X-bus.

Multimaus centrala ima tudi izhod booster out. Nanj se priključi booster. Boosterji imajo par vhodov (in ter out) in se jih lahko postavlja v verigo. Na z21 je to B-bus.

Pa še glede moči napajalnika: nekako pravilo je, da boosterji za H0 od sebe dajo največ 3 do 4 ampere (pri Roco je omejitev 3,2A). Pri napajalni napetosti 18V je to 54 do 72VA (W). 3 Amperi naj bi zadoščali za sočasno vožnjo treh vlakov, ustrezno razsvetljenih. In zraven naj bi zadoščalo še za pomik kakšne kretnice. Če je sočasno vozečih vlakov več ali pa je maketa osvetljena kot novoletna smrekica, se spodobi maketo razdeliti na posamezne dele, vsak posamezni del napaja booster (z enako tokovno kapaciteto). Nikakor pa ni priporočljivo povečevati moč napajalnika, saj je v tem primeru lahko ob kakšnem kratkem stiku (recimo ob iztirjenju) škoda na voznem parku bistveno večja.
V tem smislu je morda 36VA, kolikor zmore originalni Rocov napajalnik, slišati malo. Pa vendarle zadošča za udobno vožnjo dveh vlakov (recimo Roco SŽ03 z vsem zvokom ter nekaj osvetljenih potniških vagonov v eni kompoziciji in MoKo SŽ642 z nekaj tovornimi vagoni kot druga kompozicija ali pa recimo dve RailAd-ovi SŽ541).

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 31.05.2016, 20:55
Napisal/-a volkun
Ok, Metod.
Odlična obširna razlaga! Torej lahko v primeru "tokovnega pešanja" enostavno uporabim dodatni booster s svojim napajanjem, brez da bi ločeval tirnice. To stvar precej olajša in namesto RJ12, uporabim obstoječi booster. Oba boosterja pa med sabo povežem z komunikacijskim kablom. Tako si jaz to predstavljam in razlagam rocotove sheme o povezovanju DCC elementov med sabo.

lp, Vojko

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 01.06.2016, 21:46
Napisal/-a volkun
Naročil multimaus set (ebay), s katerim bom začel spoznavanje z DCC načinom krmiljenja....
spodaj je povezava do fotografije kompleta, za katerega mislim da je prava stvar za začetek.
https://picasaweb.google.com/1094865306 ... 7180835970

lp, Vojko

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 04.06.2016, 20:33
Napisal/-a volkun
Hi!
Danes sem prejel Roco multimaus komplet. Na priključnem kablu za napajanje proge manjka priključek - ploščica.
Me zanima, če je ta ploščica tiskanega vezja nujno potrebna in ali jo lahko napravim sam - ideja, navodilo, predlog,....
V navodilih kompleta piše, da je treba biti pozoren na to, da ni nikakršnega kondenzatorja na priključnem delu (?). Potemtakem, lahko kabel direktno vežem na tirnici.

lp, Vojko

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 05.06.2016, 1:09
Napisal/-a Gorchi
Vojko,
Tvojih slik iz Picasse se nikakor ne vidi. A imajo "dovoljenje" (permissions) za javno objavo?

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 05.06.2016, 8:52
Napisal/-a grizeldi
Da ne sme biti kondenzatorja pomeni, da poglej svoj priključni tir ali ima med obe tirnici priklopljen kondenzator. Če ga ima imaš dve opciji:
- Odcvikneš kondenzator ven
- Uporabiš drug tir za priklop

P.S. Tudi jaz ne vidim slik...

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 05.06.2016, 9:40
Napisal/-a volkun
Ok, sem premaknil slike v G+ in bi se sedaj morale videti.....
https://plus.google.com/u/0/collection/4zxlX

Mislim da tisti kondenzator služi predvsem proti motnjam iskrenja (motorček), ali pa se motim. Potemtakem ni potreben. Sicer pa nimam nobenega priključnega tira (?). Uporabljam povsem normalne Roco Line tire.

lp, Vojko

Re: DCC napetost na tirih

Objavljeno: 05.06.2016, 12:01
Napisal/-a grizeldi
Mislil sem nekaj takega:
http://www.roco.cc/de/product/22659-0-0 ... ducts.html

Že v imenu piše da je za analog --> ima kondezator.