ebay

Uporabniški avatar
lubitelj ho
Kurjač
Kurjač
Prispevkov: 48
Pridružen: 21.07.2008, 15:51

ebay

OdgovorNapisal/-a lubitelj ho » 11.01.2009, 17:55

kako uporabljati ebay jast ga ne znam prosim mi lahko date nekaj nasvetov
Uporabniški avatar
Brižita
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 149
Pridružen: 08.12.2006, 15:51
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Brižita » 11.01.2009, 21:36

"@lubitelj ho" pozdravljen na forumu, tudi jaz sem bil zgubljen in sem kar naprej odlašal s pričetkom uporabe ebaya.

No nekega dne pa sem se malo poglobil, se prijavil in s kreditno kartico opravil prvi nakup - uspešno!

Preden začneš je najbolje če imaš katero od kreditnih kartic npr.: Visa, MasterCard/Eurocard, Diners... Če kartice nimaš lahko uporabiš nakazilo s tekočega računa in storitev kot je Moneybookers ali Paypal, toda je bolj zakomplicirano in dlje traja Bančna (debetna) Maestro/Cirrus kartica ali Visa Electron ne moreš uporabljati. Tako sedaj pa kar pojdi na ebay stran klikni "REGISTER" in vpiši zahtevane podatke. Ko končaš z registracijo že lahko kupuješ s kreditno kartico pri prodajalcih, ki to omogočajo.

Sicer pa se je dobro registrirati še na Paypal, kjer tudi vpišeš zahtevane podatke ter podatke o svoji kreditni kartici. Ko to narediš pa že lahko kupuješ samo s klikom na Paypal (oz. Buy) a le do določenega limita na mesec kar je po eni strani dobro, če pa hočeš večji limit pa boš moral narediti verifikacijo svoje kreditne kartice, pri čemer ti bo Paypal odtegnil s kartice en ali dva eura, ki jih ob prvem nakupu preko Paypala dobiš nazaj.

Prodaje potekajo kot avkcije, kjer licitiraš in če zmagaš kupiš izdelek (lahko ga tudi ne kupiš a dobiš negativne točke), Buy it Now pa je direktna prodaja kjer predmet kupiš takoj. Pazi na poštnino če le ta ni navedena, ker zna biti v nekaterih primerih kar visoka, zato se včasih raje prej obrni na prodajalca in ga vprašaj za poštnino in šele potlej licitiraj ali pa kupi.

Kako je pa če bi ti hotel kaj prodajati pa ne vem, ker jaz sem hotel nekaj prodati pa sploh ne znam oz. ne vem na ker ebay naj dam oglas (Angleški Ameriški ali Nemški) upam, da se kdo najde, ki to ve in razloži.

Če je še kaj nejasnega lahko vprašaš.

L.P.
Miha
milchy
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 5700
Pridružen: 11.09.2005, 17:48
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a milchy » 12.01.2009, 9:34

delni odgovor - na kateri e-bay dati ponudbo ?

na katerega koli, ker posamezni e-bayi niso toliko ločeni, da se z ameriškega ne bi moglo pogledat na nemškega in obratno, edino dajanje ponudb je možno samo v tistem e-bayu kjer si dal ponudbo za prodajo...

pa še tole .... e-bay ni zastonjski - enkrat na mesec obračunajo stroške prodaje, ki pa so znani takrat, ko daš predmet v prodajo ....

M.
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6498
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 12.01.2009, 13:14

milchy,
kako pa zgleda prodajanje preko ebaya? Kako je ps PayPalom v tem primeru? Ti vem da si prodajal nekaj (mislim da predelano Piko Živo)...
Goran
milchy
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 5700
Pridružen: 11.09.2005, 17:48
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a milchy » 12.01.2009, 13:44

žal lahko preko Paypala slovenci samo plačujemo, no lahko dobimo plačano, če smo kaj prodali, a denarja ne moremo dvigniti, lahko ga samo porabimo za nakup drugih stvari (na e-bayu npr.)

kar se pa tiče prodaje nasplošno, pa ni problema .....
s klikom na 'tipko' SELL (ali 'Verkaufen' - v nemščini - desno zgoraj poleg My Ebay v zelo kratkem času postaviš na e-bay tisto kar želiš prodati ..... in potem čakaš, da je stvar kar najbolje prodana .....

M.
Uporabniški avatar
Anzee
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 644
Pridružen: 08.04.2008, 12:55

OdgovorNapisal/-a Anzee » 12.01.2009, 14:11

milchy napisal/-a:žal lahko preko Paypala slovenci samo plačujemo, no lahko dobimo plačano, če smo kaj prodali, a denarja ne moremo dvigniti, lahko ga samo porabimo za nakup drugih stvari (na e-bayu npr.)


Kot vem denar lahko nakazejo tudi na kartico, tudi jaz imam moznost "withdrawal funds" v paypalu..

http://www.barvadenarja.com/paypal.html
milchy
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 5700
Pridružen: 11.09.2005, 17:48
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a milchy » 12.01.2009, 14:28

Anzee napisal/-a:
milchy napisal/-a:žal lahko preko Paypala slovenci samo plačujemo, no lahko dobimo plačano, če smo kaj prodali, a denarja ne moremo dvigniti, lahko ga samo porabimo za nakup drugih stvari (na e-bayu npr.)


Kot vem denar lahko nakazejo tudi na kartico, tudi jaz imam moznost "withdrawal funds" v paypalu..ja dopiš dobropis ..... ne moreš pa dvignit denarja .....
Goricka mariska
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 20.09.2008, 15:02

OdgovorNapisal/-a Goricka mariska » 12.01.2009, 16:10

Anzee je napisal/a:
milchy je napisal/a:
žal lahko preko Paypala slovenci samo plačujemo, no lahko dobimo plačano, če smo kaj prodali, a denarja ne moremo dvigniti, lahko ga samo porabimo za nakup drugih stvari (na e-bayu npr.)


Kot vem denar lahko nakazejo tudi na kartico, tudi jaz imam moznost "withdrawal funds" v paypalu..


pozdravljeni,

Seveda lahko Slovenci prodajamo preko Ebaya in lahko denar dvignemo. Ebay sistem nam sicer omogoča le prodajo preko Paypala, tako da se kupnina nabira na Paypal racunu prodajalca, ki ga lahko ta vedno dvigne (provizija je cca 5%). Tem stroskom pa se je mogoce izogniti na ta način, da po poteku aukcije sporociš kupcu tvoje bancne podatke in ga prosiš, da kupnino poravna direktno na tvoj račun.
Kar se tiče prodaje miniaturnih železnic je najbolje prodajati na nemškem ebayu, je največji, poštnine v EU so znosne, kupec (ki ni v EU) pa se izogne stroškom carine.
Pri nakupu preko Ebaya pa je najbolje kupovati pri prodajalcih, ki ti omogočajo plačilo s Paypalom. V tem primeru prodajalec dobi nakazilo na svoj račun takoj, tudi stroške nakazila nosi prodajalec, pri nakupu pa je potrebno obvezno paziti na višino poštnine, ker jih večina zaračunava za pošiljke do 2 kg 17 € (paket), dogovoriti je potrebno poštnino za veliko pismo (4,5 €) ali dhl paket (8,6 €).

pozdrav
ROBERTO
Kurjač
Kurjač
Prispevkov: 49
Pridružen: 30.11.2008, 21:05

OdgovorNapisal/-a ROBERTO » 12.01.2009, 20:24

eBay, ja, kar nekaj nakupov sem opravil in moram reči, da je do sedaj bilo vse uspešno (trkam na les), glede na to kaj sem vse slišal preden sem se spustil v uporabo eBay-a.

Bral sem poste in vidim, da vsi točno ne veste kakšen je potek.
Ti bi rad prodajal preko eBaya ?
Obvezno si naredi tudi PayPal račun, ker ko bodo videli, da nekaj prodaja slovenček brez zvezdic na eBayu, pa še PayPal računa nima, boš težko kaj prodal, ker ti ne bodo zazpali.

Pri prodaji je tako, da se oglas plača, razen če narediš avkcijo z začetno ceno 1€ in eno sliko, je oglas zastonj. eBay ti ne vzame provizije, če ne prodaš artikla, drugače ti pa vzamejo če se ne motim 8 ali 10% od prodane vsote, zato moraš se ko si že registriran na eBayu se registrirat v svojem profilu kot prodajalec, kjer vpišeš zadnje številke kartice, da si eBay po končani prodaji sam vzame provizijo. To naredijo 1x mesečno čeprav imaš 20 oglasov, te redno spremljajo.
Ko oddaš oglas ti spodaj na koncu vedno piše (pred predogledom oglasa), koliko te bo oglas stal !

PayPal račun: najbolje je, da imaš PP račun, saj so transakcije zelo hitre in zanesljive iz tvoje kartice pa ti vse nakupe potegne šele 18tega v mesecu. Ravno včeraj sem kupil nekaj, takoj plačal preko PP računa in prodajalec mi je zjutraj že javil in poslal številko paketa, da ga lahko spremljam. Tako da sedaj čakam na paket z kanarskih otokov, upam, da bo do sobote ! :lol:
Če si PP račun odpreš z Master Card-om, potem si ne moreš iz PP računa nakazovat na svoj tekoči račun, to lahko storiš le, če si se na PP aktiviral z Visa kartico. Kako je z ostalimi ne vem, ker ne delam z ostalimi.

Sama prijava na eBay pa je zlo simpl ... izpolniš obrazec in ga potrdiš.
Po mailu dobiš potrdilo, da obdelujejo tvoje podatke. Čez 5 dni dobiš mail, kjer vseskupaj avtoriziraš, ter čez 3 dni pride pismo iz Švice na katerem piše eBay ... noter je dopis z uporabniškim imenom in geslom.


Aja še to .... tudi na tvoj bančni račun ti kupci lahko nakazujejo. Na nemškem eBayu namreč se ne da vpisat podatkov o banki v sloveniji, pač na koncu vsakemu kupcu pošlješ po mailu IBAN in BIC kodo.

Lep pozdrav
Goricka mariska
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 20.09.2008, 15:02

kako uporabljati ebay jast ga ne znam prosim mi lahko date n

OdgovorNapisal/-a Goricka mariska » 13.01.2009, 8:31

Menim, da je praksa vedno boljša kot teorija in čeprav ti je Roberto zelo precizno opisal potek nakupa na Ebayu, ti nudim, da nakup poskusiš tudi realno izpeljati. Na nemškem ebayu sem odprl aukcijo št. 200298411952, zato te vabim, da na njej sodeluješ. V kolikor boš na liocitaciji zmagal, bova izvedla navidezni nakup do konca, tako da boš lahko spremljal vse faze nakupa. Seveda v kolikor bo dobil aukcijo kdo drug, jo bom korektno izpolnil.
Torej, registriraj se na ebayu in poizkusi. Na vsaki aukciji imaš vse podatke o blagu, prodajalcu, višini poštnine in podobno. Če se ti pri aukciji postavi kakršnokoli vprašanje, ga je vedno mogoče rešiti tako, da ga zastaviš prodajalcu. Vsak resen prodajalec ti bo na vprašanje odgovoril.
Na omenjeni aukciji lahko sproti rešiva vsa vprašanja, na katera boš naletel.
pozdrav
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 613
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: kako uporabljati ebay jast ga ne znam prosim mi lahko da

OdgovorNapisal/-a totimato » 13.01.2009, 12:43

Goricka mariska napisal/-a:Menim, da je praksa vedno boljša kot teorija in čeprav ti je Roberto zelo precizno opisal potek nakupa na Ebayu, ti nudim, da nakup poskusiš tudi realno izpeljati. Na nemškem ebayu sem odprl aukcijo št. 200298411952, zato te vabim, da na njej sodeluješ. V kolikor boš na liocitaciji zmagal, bova izvedla navidezni nakup do konca, tako da boš lahko spremljal vse faze nakupa. Seveda v kolikor bo dobil aukcijo kdo drug, jo bom korektno izpolnil.
Torej, registriraj se na ebayu in poizkusi. Na vsaki aukciji imaš vse podatke o blagu, prodajalcu, višini poštnine in podobno. Če se ti pri aukciji postavi kakršnokoli vprašanje, ga je vedno mogoče rešiti tako, da ga zastaviš prodajalcu. Vsak resen prodajalec ti bo na vprašanje odgovoril.
Na omenjeni aukciji lahko sproti rešiva vsa vprašanja, na katera boš naletel.
pozdrav


Kako pa pošiljaš po evropi? Preko slovenske pošte tudi? Vidim, da imaš v oglasu DHL, kako to deluje? Kako oddaš paket (in kje)?

LP

p.s. imaš tudi kakšne flex tire za N? :)
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6498
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 13.01.2009, 14:11

Zanimivo ;) A se te sme vprašat, koliko boš plačal eBayu za ta oglas? In kako to, da za pošiljanje po Sloveniji ni podatka (po eBay.de)?
Goran
jule
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 132
Pridružen: 15.01.2007, 16:48
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a jule » 13.01.2009, 14:19

Pozdravljen totimato!
Nikakor ne mislim nagajati Brankotu, ki je ponudil zelo primeren tečaj nakupa preko eBay. Ta nakup kar opravi, saj se splača. Rad bi ti le svetoval glede fleksibilnih tirov. Trenutno so najcenejši fleks tiri za N in H0 italijanski GT, ki jih ekskluzivno prodaja zastopnik v Nemčiji. Žal je poštnina draga, ampak se izenači pri ceni. Če ne misliš v bodoče preiti na kakšne "nizkoprofilne" tire Code 55, potem so tile kar pravi.
link: www.fleksgleise.de
Lep pozdrav, Jule

PS:Glede eBaya pa le ubogaj Brankota, saj je "maher za te stvari.
Goricka mariska
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 7
Pridružen: 20.09.2008, 15:02

Kako pa pošiljaš po evropi? Preko slovenske pošte tudi? Vidi

OdgovorNapisal/-a Goricka mariska » 13.01.2009, 17:31

hojla,
Naročene pošiljke vedno pošiljam preko sl. pošte.Kot pisemsko pošiljko (do dveh kg., sicer kot paket). Tako naša kot nemška pošta sta zelo zanesljivi, tako da problemov pri dostavi doslej nisem imel. V vsaki aukciji napišem, koliko znaša poštnina (od 3 do 8 eurov - glede na težo), to seveda velja za Nemce, problem pa je v tem, da Ebay vse ostale tretira kot tujce in ni mogoče nastaviti enake poštnine kot za "domačine". Zato se z vsakim interentom posebej zmenim za poštnino. S Slovenci se vedno zmenim za tarifo Pošte Slovenije.
Flex tirov nimam, sicer pa naj napišem, da je velika številk pri moji boniteti na ebayu posledica filatelije in v manjši meri miniaturnih železnic.
Gorchi, ta oglas me bo stal 0,10 €. Sicer pa je cena oglasa odvisna os višine izklicne cene in števila fotogravij v posamezni aukciji. Ko "nalagaš" oglas, te sistem ebaya sproti obvešča o ceni oglasa.
pozdrav
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 613
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

OdgovorNapisal/-a totimato » 14.01.2009, 10:16

Hvala obema za informacije.

Preko ebaya sem že kupoval in imam izkušnje (dobre). Malo sem razmišljal, da bi poizkusil tudi kakšno stvar prodati, zato vprašujem.

Glede GL tirov: odlična informacija, sem jih že gledal za N in cincal pri nakupu. Skrbi me, da bi preveč odstopali od kretnic - mogoče še kakšen nasvet katerih kretnic se je dobro držati v kombinaciji s GL tiri?
(se opravičujem za oddaljevanje od teme, me pa res zanima).

Lep pozdrav!
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov