Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Najnovejše v svetu železniških maket.
Odgovori
kit

Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a kit »

Če malce pobrskamo v zgodovino miniaturnih železnic se kar dostikrat srečamo o raznih bolj ali manj uspešnih poizkusov izdelave modela električne lokomotive SŽ 342 ali ljubkovalno imenovanega "Moped".
Bili so tudi poizkusi izdelave manjše serije modela električne lokomotive SŽ 342, pa je poizkus pristal na slepem tiru. Handmuster je bil predstavljen na enem od bolšjakov.
Prvi bolj resen projekt o izdelavi modela električne lokomotive SŽ 342 je lansko leto v katalogu predstavil A.C.M.E. na Nürenberškem sejmu.
Prilagam dva skena iz A.C.M.E. kataloga 2010. na prvem je slika lokomotive SŽ 342 006, na drugem pa računalniška skica v rdeči barvi. Napoved prihoda modela je bil že za lani proti koncu leta.
Slika

Slika


Letos modela še ni v prodaji, je pa A.C.M.E. na Nürenberškem sejmu postavil na ogled vzorčni model električne lokomotive SŽ 342, ki bo tudi kot E 640 v barvah FER in FNM .
Slika

V katalogu je bila slikana lokomotiva SŽ 342 029
Slika


Kar se pa tiče samih ocen o modelu pa je še preuranjeno govoriti. Na prvi pogled =D> v nadaljevanju :^o
Model, če bo takšen kot je bil predstavljen na sejmu konstrukcijsko zaostaja za zahtevami, ki so danes v svetu miniaturnih železnic.
Osebno upam, da bo A.C.M.E. upošteval predloge in da bo serijski model drugačen od vzorčnega.
Bodo pa potrebne korenite spremembe na orodju....
Uporabniški avatar
AnejTS
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1141
Pridružen: 25.10.2005, 18:46
Kraj: Ptuj

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a AnejTS »

kit napisal/-a:Model, če bo takšen kot je bil predstavljen na sejmu konstrukcijsko zaostaja za zahtevami, ki so danes v svetu miniaturnih železnic.
dobro si predstavil, ampak zanima me kakšne pa so danes konstrukcijske zahteve? A so mogoče v kakšnem standardu napisane?

Drugače pa me zanima, kaj bi bilo potrebno spremeniti? Ampak po sliki mi zaenkrat zgleda kar dobro.
LP Anej
Uporabniški avatar
541-110
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1089
Pridružen: 11.06.2006, 9:25
Kraj: LJUBLJANA

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a 541-110 »

Se mogoče že ve, katera številka (342) bo imela glavno vlogo v svetu modelne železnice?
Meh 362
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 320
Pridružen: 22.02.2011, 18:08

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a Meh 362 »

Se mogoče že ve, katera številka (342) bo imela glavno vlogo v svetu modelne
železnice?
Ne vemo niti,kdaj pride na trg. :?
Lep pozdrav
kvak
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 358
Pridružen: 18.07.2009, 16:34

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a kvak »

če bb bolj "po domače" narejen bo pa vsaj cenejši
kasti
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 345
Pridružen: 01.12.2008, 0:28

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a kasti »

Kako, da pa so vagoni od ACME tako hvaljeni lokomotiva bo pa zanič. A so tudi notranjost pokazal na sejmu ali nekdo vidi skozi. Pogonski sklop najbrže res ne bo ala Roco.Peljalo pa menda bo, če vagoni peljejo. Me pa res zanima kdo je trenutno in v konstrukcijskih standardih? Marklin dela že narejeno novega nič revolucionarnega tudi konstrukcijsko mislim, Fleischmana ni več, Roco je tudi padel. Sicer še dobro da so mopede Italijanom prodal, da jih bodo sploh delal kot modele. Konec koncev bo vsaj model, ki je oz. bo narejen prvič ne pa ponovitev že narejenega. Tako se bo model bolje prodajal kot pa če bi nekdo imel že en model od drugega proizvajalca že doma. Pa spet kost za glodanje moje skromno mnenje : Najprej bi moral narediti JŽ pol pa ostalo. Saj vagonov so JŽ več naredil kot Sž. Pa ne mislit, da je kdo komu kaj fouš ker ni zraven. Pri kakšnih stvareh tudi rajši ne bi bil. Samo kdaj bi bilo pa dobro bolj premislit, ko se kaj dela kako kot pa biti trmast in vztrajati na svojem kot edino prav. Bi bili rezultati prodaje boljši. Vem pa ne edini vsaj za 2 taka primera.
kasti
kit

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a kit »

V svetu modelnih železnic se vsako leto postavljajo nove in nove zahteve. Če nebi bilo tega bi še zmerom imeli modele, kot so jih delali pred pedeset in več leti.
Model, če bo takšen kot je bil predstavljen na sejmu konstrukcijsko zaostaja za zahtevami, ki so danes v svetu miniaturnih železnic.
V Nürenbergu sem letos prišel do nekaterih podatkov o mopedu, ki ga naj bi v prihodnje ponudil A.C.M.E.
Model mopeda bo namenjen samo za DC sistem. A.C.M.E. pa pri veliki večini svojih modelov lokomotiv letos uvaja tudi AC sistem, ker se jim s tem širijo trgi za prodajo modelov. Za predelavo na AC bo potrebno izdelati popolnoma nov spodnji del enega podstavnega vozička, ter menjavo koles, ki jih zaenkrat še ni. Model bo imel 8 polni vmesnik za dekodirnik. Ne bo se pa mogel vgraditi zvočni dekodirnik, ker zanj ni prostora, kakor tudi ni prostora za zvočnik. Vzrok za to je postavitev pogonskega mehanizma, kjer nikjer ne dopušča dovolj prostora
Ravno tako, kot se zmerom bolj uveljavlja točnost merila in verodostojnost vseh napisov je zmerom bolj poglaviten ton svetlobe v žarometih, da je čim bolši približek originalu.
Model bo imel kavelj po NEM standardu, Problemi pa bodo pri uporabi KK na R1 in R2.
Kakšna pa bo končna podoba in ocena modela se bo pa videlo ko bo prišel na trg. Močno upam, da bodo podani predlogi upoštevani....

kasti, na sosednjem forumu so bili podani nič kaj spodbudni komentarji o A.C.M.E. vagonih. Lahko pametujemo kaj bi morali narediti in kaj bi bilo bolje za prodajo ter izražamo želje kaj bi radi imeli, pri proizvajalcih pa štejejo samo številke.
kit

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a kit »

Naj dopolnim prejšnji dopis:
Na modelu je predviden kavelj za spenjanje po standardih NEM 362, ni pa predvidene kinematike.
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6503
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a Gorchi »

kit napisal/-a:V svetu modelnih železnic se vsako leto postavljajo nove in nove zahteve. Če nebi bilo tega bi še zmerom imeli modele, kot so jih delali pred pedeset in več leti.
Model, če bo takšen kot je bil predstavljen na sejmu konstrukcijsko zaostaja za zahtevami, ki so danes v svetu miniaturnih železnic.
Ahhh... v čem pa zaostaja? Rabiš mogoče dvigovanje in spuščanje strešnih odjemnikov toka, odpiranje vrat, spuščanje zraka, tovarniško vgrajen dekoder s stereo 3D dekoderjem, strojevodjo za pultom in še čem?
kit napisal/-a:V Nürenbergu sem letos prišel do nekaterih podatkov o mopedu, ki ga naj bi v prihodnje ponudil A.C.M.E.
Model mopeda bo namenjen samo za DC sistem. A.C.M.E. pa pri veliki večini svojih modelov lokomotiv letos uvaja tudi AC sistem, ker se jim s tem širijo trgi za prodajo modelov.
Bluziš. Naštel sem 8 AC modelov, ki bodo novosti. Pa sam dobro veš, da je lokomotiv najmanj 4x več. Trg te lokomotive za AC sistem je premajhen zagotovo pa dobro veš, kje se AC sistem največ uporablja: Nemčija, Avstrija. Italija pa AC sistem je prej izjema kot redkost. V Veroni letos sem prvič videl italijanski Märklin klub s sicer ne majhno ampak tudi ne veliko maketo. In zagotovo bodo v Italiji prodali mnogo več mopedov kot v Sloveniji.
kit napisal/-a:Model bo imel kavelj po NEM standardu, Problemi pa bodo pri uporabi KK na R1 in R2.
Kako veš da bodo problemi, si jo poskusil voziti na R1 ali R2? Kaj pa Mehano lokomotive ali pa Jouef CC6549, si jo/jih preskusil na R1 in R2? In mimogrede, si pogledal na notranjo stran platnice kataloga 2011, takoj pod legendo? Če nisi, naj jaz citiram tukaj ta stavka:
Tutti i modelli ACME rispettano rigorosamente la scale H0 (1:87) e sono predisposti per un corretto
funzionamento su binari con curve di raggio non inferiore ai 450 mm.
All ACME models are built in H0 exact scale; they can run as well on minimum track radius of 450 mm.
kit napisal/-a:Kakšna pa bo končna podoba in ocena modela se bo pa videlo ko bo prišel na trg. Močno upam, da bodo podani predlogi upoštevani....
Kaj pametnega o problemih pa si tukaj povedal? Samo za barvo luči, za vgradnjo dekoderja in nič več. Bodi priden, pa si model temeljito oglej, z lupo po možnosti in potem začni debato o napakah.
kit napisal/-a:kasti, na sosednjem forumu so bili podani nič kaj spodbudni komentarji o A.C.M.E. vagonih. Lahko pametujemo kaj bi morali narediti in kaj bi bilo bolje za prodajo ter izražamo želje kaj bi radi imeli, pri proizvajalcih pa štejejo samo številke.
Spet bluziš. Zaradi smetke, ki se pojavi pod tampo štempiljko manjka del napisa, ki ga opaziš šele na fotografiji. Pa razmerje bel-moder-bel trak na SŽ mimara vagonih, ki jih opaziš tudi bolj na fotografijah... In nevšečnosti na SŽ modelih so odkrili južno od Kolpe, ne te in še posebej jih nisi ti zapisal. In tako zaradi nekaj problemov začneš udrihat po ACME vagonih in njihovih izdelkih. Kaj pa kaka kritika ROCO modelov? Pa SŽ poštni vagon Sachsen-Modelle? Pa Herisove težave na zelenem JŽ Bc vagonu, pa Heris SŽ/HŽ/JŽ Gbs-z in speljevanje krivin, pa Märklinovi približki nekaterih modelov zaradi ekonomičnosti proizvodnje (nekaj sem jih celo slišal od njihovega prodajnega mojstra) itd... Mogoče najdeš kakšen model, za katerega ne bo pritožb mogoče? Daj kit, umiri se, če nimaš kakih bolj trdnih podatkov ne govori o težavah.

Vsekakor pa ima ta prototip nekaj napak, katere se opazi, če model podrobno pogledaš. Sam sem našel nekaj napakic recimo ampak ker je prototip ne bom dvigal praha tukaj, sem se raje z gospodi v Nürnbergu pomenil.

Pa brez zamere.
Goran
Uporabniški avatar
marklinfan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 571
Pridružen: 01.08.2006, 19:47
Kraj: Stari grad Celje
Kontakt:

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a marklinfan »

Smešno vse skupaj, vedno iste fore. Model ni tak kot je original!??? Saj to so navsezadnje le pomanjšani modeli pravih strojev. Če bi kdo imel 100% takšen model kot je original ga nebo nikoli dobil, ker odstopanja bodo vedno! Če kdo misli drugače, naj ga izdela in pokaže. Če bo enak originalu mu podarim svojo zbirko lokomotiv :D Očitno je bilo preje bolje ko ni bilo še slovenskih modelov na trgu. Če je preveč robe ljudje ratajo zbirčni :lol:

Jaz še vedno čakam na 1 SŽ model od märklina in "upam da ne bo slabo narejen, ker to bi bil lahko poden od märklina" :lol:

Pa srečno zbiranje!
Zadnjič spremenil marklinfan, dne 28.04.2011, 10:02, skupaj popravljeno 1 krat.
[url=http://myrencontres.com]site de flirt internet[/url]
Uporabniški avatar
Tin€
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 3697
Pridružen: 25.05.2006, 22:52
Kontakt:

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a Tin€ »

marklinfan napisal/-a:Smešno vse skupaj, vedno iste fore. Model ni tak kot je original!??? Saj to so navsezadnje le pomanjšani modeli pravih strojev. Če bi kdo imel 100% takšen model kot je original ga nebo nikoli dobil, ker odstopanja bodo vedno! Če kdo misli drugače, naj ga izdela in pokaže. Če bo enak originalu mu podarim svojo zbirko lokomotiv :D Očitno je bilo preje bolje ko ni bilo še slovenskih modelov na trgu. Če je preveč robe ljudje ratajo zbirčni :lol:

Jaz še vedno čakam na 1 SŽ model od märklina in "upam da na bo slabo narejen, ker to bi bil lahko poden od märklina" :lol:

Pa srečno zbiranje!
Podpišem =D> =D> =D>

Morda samo en dodatek
model = pribljižek originalu
maketa = 100% kopija originala
Tine
neved
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 8
Pridružen: 26.12.2010, 18:43

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a neved »

Zanimnivo je spremljati pisanje Kit-a in pa vlakoljubca, ko pride domov./če je sploh kdaj šel od doma/ Ko nekaj začnejo prodajati pri Moko Kit reklamira in hvali robo in to isti ACME, ki ga sedaj kritizira. Ko nekaj ljudi da konstruktivno kritiko na Djuro /meddrugim svetloba luči/ jo brani .Po drugi strani gre izdelat nova kolesa /recimo, da je res potrebno, čeprav dvomim, da se novost, ki vozi na oba sistema DC in AC prodaja z različnimi kolesi. Drsnik gor al dol pa fura kdo bo pa kolesa menjal./ ampak ležaji bi morali biti dobri ali ne. In sedaj kritizira luči v Mopedu, ki jih sploh ni videl. Vlakoljubec pa obvezno piše post pred ali za Kitom. Kot bi nekomu kdo kam lezel sam ne zastonj seveda. Ko bo moped zunaj bo pa čestital in hvalil kot je to že storil pri vagonih. In če kdo kaj napiše smo vsi foušni ker kakšno stvar komentiramo. Tine je prav povedal. Model je model in vedno bo model. Sicer bi potem Kit moral razjahati Marklina, ker pravi vlaki vozijo po dveh tirih. Kakšen tir je pa to potem od Marklina.
Tine, da bo pa Marklin naredil SŽ ali JŽ pa so neuresničljive želje čeprav ti privoščim to.
neved
Uporabniški avatar
marklinfan
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 571
Pridružen: 01.08.2006, 19:47
Kraj: Stari grad Celje
Kontakt:

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a marklinfan »

Saj märklin je vedno vozil po dveh tirih! :D V sredini pa je imel od 1935 do leta 1947 še "srednji tir", ta pa je bil tako oblikovan zaradi drsnika - velja za H0. "Srednjega tira" torej ni več že kar nekaj časa. Pozabljate tudi na märklin Spur Z... hehe ta je pa pravi :lol:

Glede SŽ pa nikoli ne reči nikoli!
[url=http://myrencontres.com]site de flirt internet[/url]
vlakoljubec

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a vlakoljubec »

Stari zdraharji pod novimi imeni.....

neved napisal/-a:Zanimnivo je spremljati pisanje Kit-a in pa vlakoljubca, ko pride domov./če je sploh kdaj šel od doma/....
Če si kdaj hodil v šolo predvidevam, da veš kje je Düsseldorf. Če ne veš naj ti napošem, da je to v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija.
Sicer Ti pa nisem dolžan polagati računov, pa tudi ne vem kaj sem narobe napisal v tej temi :!: :!: :!:

Lp
Lovro
milchy
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 5700
Pridružen: 11.09.2005, 17:48
Kontakt:

Re: Moped SŽ 342 (A.C.M.E.)

Odgovor Napisal/-a milchy »

ta bo pa zgleda fejst huda (PRAZNA LUNA Torek 3. 5. 2011 Ura: 8: 49: 47) ;)
Odgovori