Roco 10813 - Wlanmaus

Najnovejše v svetu železniških maket.
Uporabniški avatar
Benjamin
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 262
Pridružen: 03.09.2006, 15:12
Kraj: Maribor-Malečnik

Roco 10813 - Wlanmaus

OdgovorNapisal/-a Benjamin » 17.03.2017, 18:35

Pozdravljeni.
Roco je že lani napovedal brezžični multimaus - Wlanmaus. Po dolgih prelaganjih datumov dobave je le prišel čas, da je le ta na voljo.
Včeraj sem prejel to dolgopričakovano zadevo.
Na začetku sem imel malce težavo povezati Wlanmaus na Z21, po petnajstih minutah pa je vendar uspelo.
Deluje odlično, ponuja vse, kar ponuja običen multimaus.
Všeč mi je, da se Wlanmaus po nekaj časa (cca 1min) neuporabe samodejno izklopi, ta čas lahko seveda tudi sami speminjamo.
Po pritisku gumba ok, se vklopi in je na voljo za nadaljno uporabo.

Slika
L.P.

Benjamin
saša
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 38
Pridružen: 11.12.2014, 10:56

Re: Roco 10813 - Wlanmaus

OdgovorNapisal/-a saša » 24.03.2017, 11:57

Čestitam za nabavo nove pridobitve; brezžični multimaus - Z21 WLAN-multiMaus.
Sam zadeve nimam in ne morem komentirati njenih lastnosti. Na začetku ere digitalnega krmiljenja modelnih železnic se je pojavilo geslo: »Z le dvema žicama lahko upravljate celotno maketo!«
To je delno res, če se le »igrate« z dvema vlakoma na enem ovalu. Za večje makete z več tirnimi odseki (bloki) in možnostjo večjega števila voznih poti pri avtomatskem nadzoru to ne velja več. Število žičnih povezav za krmiljenje kretnic in signalov ter nadzorom zasedenosti tirov se zelo poveča.
Morda je zato zanimiva rešitev z brezžičnim upravljalnikom, saj pri tem odpade kabel za fizično povezavo med multimausom in Z21.
Ponudnik sistema družba Roco v opisu prednosti, ki jih ponuja nova upravljalna miška navaja veliko prednosti. Sam poznam razvoj generacije ročnih regulatorjev Roco do multiMAUSa 10810 (rdeč).
Najnovejša (plava) miška poleg ostalih novitet omogoča na zaslonu izpis imen vozil do deset znakov, vključno z ločili in 28 + 1 (razsvetljava F0) funkcijskih tipk (prejšnja generacija 20 + 1). Funkcijske tipke 21 – 28 dosežemo z dvoklikom na tipko povišanja (shift).
Še vedno pa je pomanjkljivost zaslona ta, da moramo vedeti, kateri lokomotivi smo pripisali določeno ime. Še bolj pomembno je, da vemo pod katero številko se nahaja določena funkcija.
Na predstavitvi digitalne centrale Z21 v trgovini MoKo zadnji konec tedna je bilo prikazano krmiljenje vlakov s pametnim telefonom ali tablico. V tem primeru sta zgoraj navedeni pomanjkljivosti zmanjšani, saj na zaslonu telefona poleg imena lahko tudi vidimo sliko vozila, ob funkcijskih tipkah pa simbole elementov, ki jih želimo vključiti oz. izključiti. Na zaslonu tablice lahko na enak način istočasno vidimo dve vozili.
Še pregledneje je to v primeru, da vlake upravljamo preko računalniškega programa. Imam Freiwaldov program TrainController Bronze, ki omogoča nadzor istočasno nad praktično vsemi vozili na maketi, pri čemer imamo izpis imena vozila, njegovo sliko in okenca s simboli funkcij, ki so določeni v banki simbolov. Programa Silver in Gold omogočata uporabniku, da sam ustvari izgled simbolov in jih uporabi v okencu funkcij.
Nenazadnje obljubljajo pri Roco nadgradnjo WLAN-multiMausa z možnostjo krmiljenja voznih poti.

Obilo užitkov želim vsem uporabnikom digitalno krmiljenih vlakov, Saša

Slika
Slika
Slika

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov