Kretnice

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.
jauzi
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 15
Pridružen: 13.04.2009, 22:51

Kretnice

OdgovorNapisal/-a jauzi » 23.09.2009, 11:00

Lep pozdrav!

Spet jaz. Ker mi nikakor ni uspelonajti kaksnega lepega navodila za kretnice bi Vas vse skupaj povprasal naslednje.

Ravno sem na ebayu dokaj ugodno dobil kretnice z električnimi pogoni od Roco-ta - geoline varianta. Pa me zanima, kako se te kretnice upravljajo. Kaj se potrebujem poleg teh pogonov - kaksna stikala, kaksna napetost itd.

Vem da obstaja upravljanje preko DCC sistema, vendar so mi dekoderji enostavno predragi (prevec kretnic), pa mislim, da je vsaj dokler se ne bom odlocil za racunalnisko vodenje lazje s stikali kot z iskanjem prave kretnice na multimausu.

Torej. Kaj potrebujem, da eno kretnico opremim za elektricno delovanje ? (pogon imam)

PS: slika kretnic je na ebayovi strani http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... SA:DE:1123

Lp
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1612
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a mmatja » 23.09.2009, 12:44

Poglej ZS
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1612
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a mmatja » 23.09.2009, 15:40

Kot predpogoj, za kakršnokoli krmiljenje elektičnih pogonov na kretnicah je, da imaš ustrezen napajalni transformator, predvsm če imaš malo več kretnic. Ker, kot si omenil pogone že imaš, potrebuješ poleg transformatorja še stikala. Kar nekaj proizvajalcev takšnih stikal je:
Roco,Piko,Fleischmann...Omenil si tudi upravljanje kretnic preko DCC sistema. Če nabaviš tole:
http://www.roco.cc/index.php?id=17&Anfa ... mmer=10775,
vse skupaj niti ni tako pretirano drago. Vse pa je seveda odvisno od tvojih potreb, želja in predvsem od "globine žepa". Meni osebno kretniški pogoni, ki so zmontirani poleg kretnice niso všeč, ker kar precej pokvarijo videz celotne proge na maketi. Da se tega izogneš, imaš več možnosti:
Prva in cenejša rešitev je taka:

Slika

Slika

Slika

Pri tej varianti lahko uporabiš tudi stikala, ali pa ostaneš pri ročnem upravljanju kretnice. Moram pa te opozoriti, da mora biti pri tej varianti kretnica vedno postavljena v pravilni položaj (Kot v resnici!). Pri nepravilnem položaju kretnice, v tem primeru vlak definitivno takoj iztiri. Druga varianta,ki pa je sicer nekoliko dražja ampak je sigurno najboljši približek realnemu premikanju kretnice pa je motoriziran pogon (Tortoise):

Slika

Upam, da sem ti kaj pomagal pri odločitvi.
L.P.
jauzi
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 15
Pridružen: 13.04.2009, 22:51

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a jauzi » 23.09.2009, 17:21

No ja, s tem pri geoline kretnicah ni problem, ker so pogoni ze skriti v umetnem nasipu okrog tirnic. Kaksen transformator pa je to in kje se dobi. A je mozno kako uporabiti transformatorje od mehanota ker imam tri, vsi so mislim da 16 V pa ne vem koliko moci imajo.

Lp
SŽ 541
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 95
Pridružen: 30.12.2008, 15:21
Kraj: Limbarska gora

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a SŽ 541 » 23.09.2009, 18:44

Torej
Sam nimam Roco-vih kretnic, pač pa uporabljam kretniške pogone od pikota.
Za premik kretnic+razsvetljava... uporabljam kar napajalnik od nekega zeloo starega telefona ( izhodna napetost=14V, Izhodni tok pa 5A DC).
Če je tvoj transformator mehanov, potem ima izhodno napetost nekje 12-16V kakšen je tok pa piše na transformatorju.
Največji tok I pri pikovih pogonih je 0,7A napajalna napetost pa 14-16 V.
Če je izhodni tok manjši kot pa je tok, ki ga potrebuje pogon+ drugi porabniki, pa se bo transformator grel in pregorel (se mi je že zgodilo).
Drugače pa
ne vem koliko moci imajo

P=U×I
Moč =Napetost×tok

Kot praviš imaš 3 transformatorje. Če je tok enega transf. premajhen pa vežeš dva vzporedno in se izhodni tok sešteva

Upam da sem ti pomagal
LP Matej
sebastiant
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 944
Pridružen: 24.03.2008, 17:12
Kraj: Ljubljana

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a sebastiant » 23.09.2009, 19:48

SŽ 541 napisal/-a:.......... Če je tok enega transf. premajhen pa vežeš dva vzporedno in se izhodni tok sešteva.................


Močno priporočam, da so izhodne napetosti transformatorjev enake, drugače bo :pope.
Pa tudi kako jih povežemo je važno!
Sebastian
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1612
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a mmatja » 23.09.2009, 19:58

sebastiant napisal/-a:
SŽ 541 napisal/-a:.......... Če je tok enega transf. premajhen pa vežeš dva vzporedno in se izhodni tok sešteva.................


Močno priporočam, da so izhodne napetosti transformatorjev enake, drugače bo :pope.
Pa tudi kako jih povežemo je važno!


Se strinjam.Da ne bo :pope priporočam tole:
http://www.viessmann-modell.com/de/prod ... &typ=trans
Predvsem 5201. Saj moči ponavadi ni nikoli dovolj :wink: .
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 613
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a totimato » 25.09.2009, 7:14

Glede transformatorjev: koloiko imam jaz izkušnje z električnimi kretnicami, je za prestavljanje kretnice iz ene lege v drugo dovolj, da za kratek čas pritisnemo tipko in spustimo - kretnica je pod napetostjo (npr.) 1 sekundo in ko spustimo, ne več. Kar pomeni, da je transformator obremenjen le kratek čas. Ponavadi naenkrat stiskamo en gumb - premikamo eno kretnico.

Ko sem jaz imel improvizorično maketo, sem na njej imel pet el. kretnic, katere sem preklapljal s stikali in univerzalnim transformatorjem, ki je bil spodoben dati od sebe 1A - pa še to se mi je zdelo preveč in sem iz 12V preklopil na 9V - in je stvar lepo preklapljala. (moje kretnice so bile Rocotove v N merilu)

Jauzi, če mene vprašaš - ja, en tvoj mehanotov transformator bo več kot dovolj za vse kretnice - razen, če boš preklapljal več kretnic istočasno.

Lep pozdrav!
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1612
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a mmatja » 25.09.2009, 7:51

Še moje mnenje glede transformatorja.Res je, da za samo premikanje električnih kretnic levo-desno ne potrebuješ ne vem kako močnega transformatorja.Toda zadeva se zelo spremeni, ko potem začneš na maketo postavljati signale ali avtomatske zapornice ali pa da kasneje motoriziraš pogone kretnic z motorčki, da o ulični in podobni razsvetljavi ne govorim. Potem se kaj hitro pokaže pomanjkanje moči. To lahko trdim iz lastnih izkušenj. Zato vsakomur priporočam, da si že na začetku omisli toliko močan transformator, da kasneje ne bo takšnih ali podobnih težav. Je pa seveda odvisno od velikosti makete in kaj vse želiš na maketi imeti.
L.P.
jauzi
Poznavalec
Poznavalec
Prispevkov: 15
Pridružen: 13.04.2009, 22:51

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a jauzi » 25.09.2009, 9:24

Z vsem navedenim se strinjam, vendar imam doma ze transfromatorje od mehanota - tri, pa me je bolj zanimalo, a se da z njimi upravljat kretnice saj bo trajalo se kar nekaj casa, da bom maketo imel tako dalec, da bom rabil mocnejsi transformator - za razsvetljavo itd. Zdaj bolj rabim za preiskusanje voznosti proge, ki sem si jo zamislil. Za to pa ce prav razumem bodo ti transformatorji dovolj , ane? Mocnejsega bom pa kupil ko ga bom potreboval.

Lp
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1612
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a mmatja » 25.09.2009, 9:30

jauzi napisal/-a:Z vsem navedenim se strinjam, vendar imam doma ze transfromatorje od mehanota - tri, pa me je bolj zanimalo, a se da z njimi upravljat kretnice saj bo trajalo se kar nekaj casa, da bom maketo imel tako dalec, da bom rabil mocnejsi transformator - za razsvetljavo itd. Zdaj bolj rabim za preiskusanje voznosti proge, ki sem si jo zamislil. Za to pa ce prav razumem bodo ti transformatorji dovolj , ane? Mocnejsega bom pa kupil ko ga bom potreboval.

Lp

Seveda! Za upravljanje kretnic pa rabiš še ustrezna stikala.
Uporabniški avatar
totimato
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 613
Pridružen: 02.01.2009, 11:00
Kraj: Zg. Polskava

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a totimato » 28.09.2009, 14:57

jauzi napisal/-a: Mocnejsega bom pa kupil ko ga bom potreboval.

Lp


Tudi kasneje ga ne rabiš - po mojem vsaj (do neke točke): enega za kretnice, enega za signale. In eden ti ostane. Pri takšni šparovni logiki bi jaz imel ločene tokokroge pri vsakem transformatorju. Ko je število porabnikov preveliko, pa angažiram tretji transformator - tretji tokokrog (recimo osvetlitev notranjosti hišic). Prepričan sem, da obstajajo negativni aspekti moje filozofije. Ampak, če gledamo, da je to posledica rasti makete, ni težko dograjevati - pa še porabimo to kar imamo doma, kar pomeni nižje stroške.

Lep pozdrav!
Počasi. Sem na delu in ne na begu. Moj hobi, moja pravila.
sebastiant
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 944
Pridružen: 24.03.2008, 17:12
Kraj: Ljubljana

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a sebastiant » 28.09.2009, 15:32

Jauzi, Totimato ti je kar pravilno svetoval, kasneje, ko bo potreba po večjem transformatorju, ga poišči v kaki trgovini z elektro materialom in raje ne kopuj Viessmann izdelke po nasvetu MMatja, so predragi. Za kretnice in razsvetljavo je vsak trafo dober, važno da ima pravo napetost in seveda moč.
Za razsvetljavo boš sigurno uporabil led diode in če tvoj Mehano transformator prenese tok recimo 0,7A, lahko na njega priključiš / zavisi od vrste diod / približno 35 diod.

Pa še nekaj o ledicah:
http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode
http://sl.wikipedia.org/wiki/Svetle%C4%8Da_dioda
Sebastian
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1612
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a mmatja » 28.09.2009, 23:39

Glede na to kar sta povedala @sebastiant in @totimato moram napisati moje izkušnje. Imam Fleischmann-ov transformator http://www.fleischmann.de/nc/produkte/s ... &page=7,ki ima izhodno moč 3,2A
Ko sem na njega sem priklopil vso ulično razsvetljavo (brez razsvetljave objektov!),vse signale in kretnice, sem pri vsakem premikanju kretnice imel "light show". Z drugo besedo povedano:vsa razsvetljava je "pomrknila". Zato sem bil primoran nabavit dva dodatna transformatorja. Ker bom na novem delu vgrajeval Tortoise pogone za premikanje kretnic, bom omenjeni trafo porabil samo za to, pa še ne vem če bo zadosti močan.Za ulično razsvetljavo, katera ima izključno žarnice (za ulične svetilke z led diodami še nisem slišal!) pa sem moral nabavit poseben 400VA transformator,da mi brez problemov zagotavlja dovolj moči za vse svetilke, ki pa jih je kar nekaj (cca 70 kom.) x 30mA, pa si zračunajte.Tudi signali kar poberejo nekaj, predvsm svetlobni ki jih imam kar nekaj, pa tudi likovni imajo vgrajene žarnice,da ne govorim o motorčkih za signale,rampe,itd...
Skratka:vse je odvisno seveda od velikosti same makete in kaj imaš na njej. Zato sem še vedno mnenja, da transformator nikoli ni dovolj močan, saj nikoli ne veš kaj boš kasneje še na njega priklopil, zato se mi zdi smiselno že v začetku ta problem rešiti.@sebastiant pravi, da je Viessmann dragi. Pa si sploh pogledal njegove karakteristike? Če pa ga kupiš pri Lok Shop-u, pa se mi zdi, da je glede na karakteristike poceni. To je moje mnenje in iz izkušenj vam lahko povem, da ne govorim tja v "ene tri dni".
L.P.
Uporabniški avatar
bungee-
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 133
Pridružen: 06.01.2009, 10:52

Re: Kretnice

OdgovorNapisal/-a bungee- » 29.09.2009, 7:44

Bom še jaz dodal svoje mnenje kar se teh transformatorjev tiče. Moje mnenje je, da je bolje imet več ločenih tokokrogov za razne stvari in ne le enega. Recimo svoj tokokrog za razsvetljevo, svojega za signalizacijo, .... Nikakor pa ni dobro seveda "obesiti" na poddimenzioniran transformator toliko porabnikov, da potem dobiš disco vsakič ko preklopiš kretnice, ali pa kaj podobnega.

Da se strinjam, da lahko vse skupaj priključimo na en ogromen transformator, ampak tu se izgubi "grow as you go" možnost.

Pa še o cenah, ne vem koliko stane tisti Viessmann transformator, ker nisem našel zanj ne cene ne podatkov, vendar sem zelo hitro našel 750VA transformator za manj kot 90€.
Z dinamitom in kladivom je možno vse!
Poanta je v doziranju.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov