multiMAUSpro mit Funk-multiZENTRALEpro

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
Odgovori
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1613
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

multiMAUSpro mit Funk-multiZENTRALEpro

Odgovor Napisal/-a mmatja »

Pozdravljeni,
Kot verjetno veste, je pred kratkim Roco poslal na tržišče nov Multimause/Pro z centralo: http://www.roco.cc/produkteshop/uebersi ... pnbsp.html pa me zanima, ali ima že kdo kakšne izkušnje z njim? Morda bi Uroš lahko kaj več napisal o tem?

L.P.
ukunaver
Strojevodja II
Strojevodja II
Prispevkov: 74
Pridružen: 21.11.2007, 19:49
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: multiMAUSpro mit Funk-multiZENTRALEpro

Odgovor Napisal/-a ukunaver »

mmatja napisal/-a:Pozdravljeni,
Kot verjetno veste, je pred kratkim Roco poslal na tržišče nov Multimause/Pro z centralo: http://www.roco.cc/produkteshop/uebersi ... pnbsp.html pa me zanima, ali ima že kdo kakšne izkušnje z njim? Morda bi Uroš lahko kaj več napisal o tem?

L.P.
Težko napišem kaj več o novem Multimausu, ker ga ne poznam (razen po dostopni dokumentaciji), pa tudi prejšnjih Rocotovih sistemov nisem poznal prav zelo dobro. Tako da, če bom kaj zgrešil (posebej kar se tiče starejših Rocotovih izdelkov), mi oprostite. Vse moje vedenje o novem izdelku izvira iz branja navodil, ki jih lahko najdete na naslovu http://www.roco.cc/produkteshop/multize ... dbuch.html.

Torej, po kratkem pregledovanju navodil in Rocove spletne strani sem dobil vtis, da gre za nekoliko izboljšano verzijo sistema Multimaus z nekaterimi dodanimi možnostmi (v besedilu sem jih poudaril), ki jih mora po mojem mnenju imeti vsaka dobra centrala. Tokrat Roco ne pušča več dvoma, kje je centrala, saj je škatla, ki običajno leži nekje pod maketo jasno poimenovana multiZENTRALEpro, medtem ko se sam upravljalnik imenuje multiMAUSpro. Vse skupaj se prodaja kot set "Set multiMAUSpro mit Funk-multiZENTRALEpro".
Prva stvar ki pade v oči je predpona Funk, kar pomeni, da gre za brezžično povezavo med upravljalnikom in centralo, kar je zelo dobrodošlo. Nisem pa nikjer zasledil ali je možno (ter kako in koliko) priklopiti dodatne brezžične upravljalnike ("miške"). Preko kabla je na sistem možno priklopiti do 31 dodatnih upravljalnikov (LokMaus, MultiMaus ali MultiMausPro) in drugih naprav.
Vgrajeni ojačevalec (booster) omogoča 3,2 A izhodnega toka, kar zadostuje za hkratno vožnjo najmanj 3 lokomotiv brez zvoka (2 lokomotiv z zvokom). Za več lokomotiv na večji maketi se da dokupiti dodatne ojačevalce.
V navodilih piše, da lahko upravljaš z 9999 lokomotivskimi adresami, kar po mojih izkušnjah pomeni, da lahko uporabljaš (selektiraš) adrese od 1 do 9999. Nisem pa našel zanesljivega podatka koliko lokomotiv je lahko hkrati selektirano v sistemu (kolikim lokomotivam lahko centrala pošilja ukaze o hitrosti, če odštejemo omejitev glede toka). Glede na omejitev števila upravljalnikov na 32, je verjetno možno upravljati vsaj teh 32 lokomotiv.
Za 64 lokomotiv lahko shraniš tudi imena v povezavi z adreso in številom korakov. Centrala seveda podpira tudi upravljanje z 128 koraki.
Centrala podpira tudi omejeno podporo vožnji dveh lokomotiv v "consistu" (podobno kot Digitraxov "Universal consisting"). Definirati je možno osem takih consistov s po dvema lokomotivama.
Vgrajen je tudi ločen izhod na programski tir (ki je lahko integriran v ostalo progo, v programski mode pa gre, ko gremo na upravljalniku v meni). Programski tir omogoča branje dekoderjev. Centrala pa omogoča poleg programiranja na programskem tiru tudi programiranje na glavni progi (POM).
Upravljati je možno do 2048 kretnic, definiramo pa lahko tudi 64 poti (routes) s po 16 kretnicami.
Centrala ima že vgrajeno USB povezavo na računalnik, ki omogoča posodabljanje programske opreme same centrale in upravljanje makete. H kompletu je priložena programska oprema Locomotion, ki je Rocotovim centralam prilagojena posebna verzija priljubljenega in kvalitetnega programa Railroad & Co podjetja Fiewald Software.

Skratka, centrala ima vse bistveno, kar naj bi imela napredna centrala za majhno do srednje-veliko maketo. Po drugi strani pa nobena stvar ni brez slabosti. Prvo slabost predstavlja kar zasnova omrežja za zunanje naprave, ki sloni na omrežju X-bus proizvajalca Lentz (ni pa povsem kompatibilno, ker v navodilih piše, da X-bus naprav ni dovoljeno priklapljati). To omrežje ima precej zastarel koncept, saj potrebujemo dvoje ožičenj - eno za upravljalnike (in druge ukazne module) in drugo za povratne ("feedback") module, obe pa imata precej omejitev (v primerjavi z Digitraxovim/Uhlenbrockovim Loconetom ali Maerklinovim omrežjem) v številu in funkciji naprav, ki jih vanju priklopiš. Centrala sicer ponuja združljivost s starejšimi Rocotovimi "miškami" ne pa tudi s sistemi drugih proizvajalcev. Za samo omrežje tudi nisem našel dokumentacije, tako da je kakšna samogradnja zelo vprašljiva.

Tudi cena (489 EUR priporočena cena na Rocovi strani) se mi zdi kar precej visoka. Za cca. 370 EUR (s poštnino in DDV) se dobi že Digitraxov set SuperChief (5A, 120 lokomotiv, neomejeno upravljalnikov, neomejeno consistov, Loconet, veliko število izdelovalcev dodatne opreme), ki je po mojem mnenju še vedno en najboljših sistemov v tem cenovnem razredu.

Sicer pa je nova Rocotova centrala primerna za naprednega modelarja, ki ima več lokomotiv in želi sam programirati dekoderje s pomočjo računalnika.

l.p. Uroš
Odgovori