Trboveljski raufnk

Humor in bedarije so pol zdravja :)
Odgovori
Brižitka 363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 2161
Pridružen: 17.08.2006, 8:57
Kraj: Brežice

Trboveljski raufnk

Odgovor Napisal/-a Brižitka 363 »

E.L. napisal/-a:Najvišji dimnik v Evropi (Trbovlje 360m)
Slika
In od tega dimnika ni nobene koristi. Ker so želeli "prišparat" pri gradnji, je dimnik nekoliko nižji, kot bi pa po strokovnih izračunih moral biti. Z dimnikom so želeli, da bi dim prišel do zgornje plasti zraka, ki ima manjšo gostoto, dejansko pa dim ostane v spodnji plasti. Profesorica je rekla, da to, kar se dogaja v Zasavju, je gospodarski kriminal.
Uporabniški avatar
jure80
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1120
Pridružen: 08.06.2006, 20:59
Kraj: Ljubljana - Žalec

Odgovor Napisal/-a jure80 »

Nastradajo prebivalci, ki živijo na okoliških hribih v bližini dimnika. O tem bi se dalo razpravljati, vendar pomoje ta tema ne sodi v ta forum.
LP
Izidor
Uporabniški avatar
AnejTS
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1141
Pridružen: 25.10.2005, 18:46
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a AnejTS »

Zanimivo koliko bržitk je bilo spetih skupaj.Mogoče ve kdo kaj se je dogajalo?
LP Anej
Uporabniški avatar
Dolfe
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 12687
Pridružen: 02.03.2006, 8:52
Kraj: Na cesti

Re: Ljubljana-Murska Sobota-Ljubljana Slovenija iz vlaka

Odgovor Napisal/-a Dolfe »

Brižitka 363 napisal/-a:In od tega dimnika ni nobene koristi. Ker so želeli "prišparat" pri gradnji, je dimnik nekoliko nižji, kot bi pa po strokovnih izračunih moral biti. Z dimnikom so želeli, da bi dim prišel do zgornje plasti zraka, ki ima manjšo gostoto, dejansko pa dim ostane v spodnji plasti. Profesorica je rekla, da to, kar se dogaja v Zasavju, je gospodarski kriminal.

Če paše v to temo ali ne, še moj komentar.

S to izjavo se niti jaz, niti okolišiki prebivalci nikakor ne strinjamo. Tista tvoja profesorica pač ni videla opostošenja, ki ga je napravila termoelektrarna s prejšnim, malim dimnikom. Če dobro pogledaš, se še danes vidijo sledi opostošenja po okoliškem hribovju. V radiusu 15 km pa so bili dobesedno požgani vsi pridelki kmetov.
Vse te težave so v glavnem z novim 364 meterskim dimnikom izginile.

Svoj čas sem kar veliko delovnih ur preživljal v neposredni bližini tega dimnika in celo tudi v njem. Poznal sem ljudi ki ga vzdržujejo in slišal vse mogoče zgodbe, anekdote in še kaj. Tako od samega začetka gradnje, kot tudi kasnejših prigod. In prvič slišim, da je manjši kot bi moral biti.

Seveda je normalno, da se spletajo razne zgodbe okrog njega. Saj s svojo pojavo dela mogočen vtis. V preteklosti je bil celo napaden z eksplozivom "ustaške emigracije", katerega so aktivirali v mednarodnem brzem vlaku. Takratni režim je ta dogodek dobesedno skril pred javnostjo. Še danes javnosti ni znano, koliko žrtev je bilo na raztreljenem vlaku.


MMG, raufenk meri 364 m. V skupno višino ni všteta jeklena kletka, ki je na vrhu dimnika.
LP, Dolfe
Pa zakwa glih jst?!!
Barbarpapa1
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1639
Pridružen: 09.11.2005, 22:40
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Barbarpapa1 »

Večer

Dolfe, tole z eksplozivom in ustaško emigracijo je pa zanimivo! Res je zadeva bila uspešno skrita, saj sem sedaj prvič kaj slišal o tem. Ali lahko napišeš kaj več?

LP

Jože
Uporabniški avatar
Dolfe
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 12687
Pridružen: 02.03.2006, 8:52
Kraj: Na cesti

Odgovor Napisal/-a Dolfe »

Mojster bo ta del topiča z raufenkom vred premaknil na ustreznejše mesto. Tako je bil naprošen in upam da bo to tudi stori. Tako ta debata ne bo kazila osnovnega namena.

Glede bombnega napada na trboveljski dimnik se spomnim le bežno. Kot "mulca rosnih let" me je takrat zanimalo vse kaj drugega. Spomnim se le nekaj bežnih poročanj takratnega "Radio Ljubljana". Vse skupaj pa je takrat na hitro potihnilo. Takšna je pač bila takratna politika.

V 70. letih prejšnega stoletja je bila takratna SFRJ deležna nenehnih terorističnih napadov, močne ustaške emigracije iz zahodnih držav. Mlajši generaciji v vednost, da ne bodo mislili, da je današnji terorizem pogrutavščina današnjega časa.
V enem takšnih napadov so si zadali cilj porušit trboveljski dimnik. Eksploziv so namestili (govorilo se je o, preko 100 kg) v stranišče vagona mednarodnega brzega vlaka, ki je vozil iz Nemčije v Beograd. Na akcijo so bili zelo dobro pripravljeni, ampak vseeno jih je malce uneslo. Tako je prišlo do eksplozije kakšnih 500 m prepozno. Torej, nekje na polovici poti med dimnikom in predorom Ringo. Takratna poročila so omenjala le eno ali dve smrtni žrtvi, v kar pa nihče ni verjel, saj so takratni vlaki bili nabiti s potniki, obseg eksplozije pa zelo velik. Raztrgalo naj bi dva vagona, vsakega do ene četrtine dolžine.
Precej pozneje mi je ta dogodek opisoval tudi, sedaj že upokojeni strojevodja, ki je prvi prevozil omenjeno mesto, ko so usposobili za vožnjo en tir. Po njegovem pričanju je naštel večje število, z rjuhami pokritih gmot.

Kot že rečeno, oblasti so dogodek nahitro utišale in stvar je zamrla v pozabo. Kljub močni eksploziji pa dimnik nikakor ni bil ogrožen. Grajen je zelo trdno. Njegovi 27 metrski temelji so vzidani na "živo skalo." Zgrajen pa je iz dveh tuljav, ki so ena v drugi ............

MMG, če se prav spomnim, je omenjeni projekt delo švicarske firme "CARRENA." No ja. vsaj ekipa, s katero sem kontaktiral pri poznejšem kontrolnem pregledu, je bila iz Švice. Gradbena dela pa je izvajalo Jugoslovansko podjetje, s sedežem v Beogradu, z imenom "ENERGO-INVEST". Upam da sem prav napisal :roll:


lp

P.S.

V Wikipediji sem našel še naslednje podatke o tem dimniku ...........
LP, Dolfe
Pa zakwa glih jst?!!
Uporabniški avatar
Dirigent
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 976
Pridružen: 21.09.2005, 21:21

Dimenzije pa take....

Odgovor Napisal/-a Dirigent »

Res je dimnik imeniten, če seveda odmislimo, kaj se izstreljujue skozi njega v ozračje.
Sam to raje odmislim in ga jemljem kot mogočen simbol moškosti v smislu "Pizza, da te kap!"
IC-Pohorje503

Odgovor Napisal/-a IC-Pohorje503 »

že dolgo leto!! večkrat vidim na vlaku mimo! :P :)
Uporabniški avatar
mario
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 952
Pridružen: 03.04.2007, 13:13
Kraj: Na pravi strani Alp

Odgovor Napisal/-a mario »

Je pa res fascinantno stati spodaj pod dimnikom in gledati v vrh, lepo ga je bilo gledati, ko so ga barvali alpinisti, tam pa sem doživel tudi prvo iztirjenje, skratka rahlo zaklet kraj :wink:
Uporabniški avatar
Dolfe
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 12687
Pridružen: 02.03.2006, 8:52
Kraj: Na cesti

Odgovor Napisal/-a Dolfe »

Najprej ga je nekje leta gospodovega 1984, štrihal domač delavec (zaposlen v TT), ki je sicer tudi drugače bil pooblaščen za ta raufenk.

MMG, ob državnih praznikih je nosil gor zastavo in jo nato tudi dol dajal. Za plezanje do vrha je potreboval 45 minut, za sestop pa kar dve uri.

Z malanjem se je kunštval tri delovne tedne in uspel prebarvati le kakšnih 50 m z vrha na vzdol. V tistem obdobju je bilo vreme precej vetrovno. Vsi smo se režali, ko ga je veter odpihnil daleč vstran. Po kakšnih petih minutah, včasih tudi precej več, je uspel priti nazaj. Vendar več kot dvakrat - trikrat ni uspel pomalati, ko je zopet odpaval daleč nad Savo.
Sicer bi se lahko malce navezal in bil precej bolj efektiven, vendar mu je takšno zabušavanje kar prijalo. Pa še v šefa je lahko gledal precej zviška. :lol:

Edini strah, ki ga je imel v zvezi z dimnikom, so bile nevihte. V noben strelovod tolikokrat ne vžge, kot ravno v ta pokončni ror! :lol:

lp
LP, Dolfe
Pa zakwa glih jst?!!
Odgovori