Nakup vozovnic prek interneta

Vse okoli slovenskega nacionalnega železniškega operaterja.
Odgovori
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6518
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a Gorchi »

A to govorite za garniture ali tudi za vlake s klasičnimi vagoni? Na slednjih po moje to ne bo šlo. In tudi samo urbana se ne bo izšla. Urbana bi bila sicer okej če bi delovala po celi Sloveniji ampak še vedno samo urbana na naših vlakih je no-go.
Goran
suha
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 443
Pridružen: 01.02.2011, 10:16

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a suha »

Če misliš, da se na vagonih nebi izšlo zaradi zastarelosti, potem lahko povem, da so na 35 let stare avtobuse take sprejemne terminale vgrajevali brez težav, tako da tu ne vidim težav. Realno rabiš za terminal samo elektriko (12V) in pa brezžično, verjetno 3G mobilno povezavo. Če pa misliš glede mednarodnih ali notranjih povezav, pa seveda najprej na notranjih, pa naj bo to garnitura ali potniški vagon itd. Za mednarodne povezave pa verjetno še po starem, vsaj dokler se ne uvede kaj enotnega na področju EU.

In kot pravim že par let se pripravlja kartica podobna Urbani oz. sedanji Abonentski vozovnici od SŽja, ki bo veljala za plačevanje za ves javni promet po državi. V sredini Maja so rekli da bodo pogodbe z nekaj sreče podpisane do Septembra, vse skupaj pa naj bi zaživelo naslednje leto. http://www.siol.net/novice/gospodarstvo ... _2014.aspx
Uporabniški avatar
ŽAT32
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1141
Pridružen: 27.07.2012, 16:52

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a ŽAT32 »

Očitno se nekaj le dogaja.

http://www.najdi.si/novica/Finance.si/S ... e195c7d5e3

Če že ne bo nič drugega, si bodo eni spet lahko delili razne provizije :mrgreen:
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6518
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a Gorchi »

Suha, starost voznih sredstev je brez pomena. Problem je nakup urbane pri tujcih ali pri nas nekomu, ki je doma recimo iz Ormoža. Trenutno se Urbano lahko kupi le na širšem območju Ljubljane, ne verjamem, da jo lahko kupiš v Mariboru, Kopru ali v Celju recimo. Težko bi potem pričakoval recimo od nekoga iz tega področja, da bo se vsedel na vlak na onem koncu in prišel do Ljubljane pa se štempljal z urbano. Potem bi jo bilo smiselno uvesti vsepovsod v Sloveniji kot neko brezgotovinsko plačilno sredstvo. Ampak za to lahko uporabimo kar običajno debetno ali kreditno kartico pa še PIN kodo se vtipka, da ne pride do zlorab, kar se pri Urbani hitro lahko zgodi.

Še huje pa je za nekoga, ki se usede recimo na Lisinskega v Münchnu in se pelje preko meja Slovenije v Vinkovce. Ta bo imel klasično karto in sprevodnik oz. kontrolor bo moral tako karto tudi prebrati.

Kot smo že pisali, recimo na ÖBB imajo avtomate, kjer lahko z debetno ali kreditno kartico (pri nas bi se dalo razširiti še na recimo Moneto, Urbano) kupiš karto, ki jo dobiš kot nek listek in jo na vlaku pokažeš sprevodniku. Podobno velja za avtomate v Nemčiji, če pa jo kupiš preko spleta pa si jo stiskaš na A4 papir skupaj z neko heksagon črtno kodo. Sprevodnice in sprevodniki na vlaku v Nemčiji čisto lepo preberejo karkoli od tega. Če nimaš karte pa jo še vedno lahko s kartico kupiš.

Pod črto. Ne vem zakaj bi nekaj posebnega in novega izumljali, nemški sistem se zdi popolnoma v redu, v praksi zgleda da deluje, edino kar bi bilo lepo, da bi razširili preverjanje doma natisnjenih kart tako da lahko namesto kreditne kartice, s katero si plačal karto uporabiš katerikoli uradni identifikacijski dokument s sliko (osebna, potni list, vozniška). No nazadnje sem uspel rešiti pozabo svoje kartice na tak način.
Goran
(po)potnik
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 58
Pridružen: 19.08.2013, 9:55

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a (po)potnik »

Bom podal še moje mnenje glede tega problema. Sicer me ne moti sedanji sistem, saj na moji relaciji (ki jo zadnji čas manj uporabljam) lahko kupim karto na postaji, sprevodnik pa jo pregleda. Časa za to imam vedno dovolj, saj nisem človek ki pride na postajo 1 minuto pred odhodom vlaka.
Vendar se mi zdi zelo neracionalno uporabljati 2 človeka (prodajalca+sprevodnika) za to, da jaz kupim karto. V kolikor bi bil jaz ponudnik storitev (torej SŽ) bi poskusil znižati stroške na račun človeške sile. Rešitev je sigurno več, sam sem najbolj naklonjen železniški obliki Urbane.
Torej imaš kartico s katero plačuješ vožnje. Kartica je lahko predplačniška (polniš na avtomatih na železniških postajah) ali pa omogoča plačilo na položnico/s kreditno kartico enkrat mesečno/polletno/letno. Seveda je najboljše če omogoča izbiro obeh možnosti, da se sam odločiš katero možnost izbrati. V vlakih pa imaš terminal, kjer dejansko s kartico plačaš vožnjo.

Vse kar potrebuješ za delovanje takšnega terminala je elektrika (to ima vsak vlak na voljo) in komunikacijo s centralo. To je verjetno večji problem kot na LPP, kajti vlaki vozijo na relacijah, kjer ni vedno GSM signala (vsaj za odsek Podnart-Kranj ter Podbrdo-Boh. Bistrica vem da so problemi, verjetno še kje). Ampak na postajah verjetno je signal, tako da problemov ne bi smelo biti, če bi se vsi štempljali ob vhodu v vlak. Sprevodniki pa bi ostali v vlogi kontrolorjev, najprej na vseh vlakih, kasneje le naključno (mehko zmanjševanje števila zaposlenih z upokojevanjem in nenadomeščanjem teh). Seveda bi obstajala možnost zlorab, vendar teh ne moremo izključiti niti sedaj. Z dovolj gosto kontrolo bi to možnost lahko zmanjšali na minimum.
Da bi se vozni redi podaljšali zaradi uporabe kartice pa dvomim. Edino izbiro relacije bi bilo potrebno izbrati že na avtomatu na postaji, na vlaku pa le potrditev (manj kot sekunda časa na potnika).
LJ363
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1529
Pridružen: 30.07.2007, 17:27

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a LJ363 »

Najbolj enostavno bi bilo, če bi se skupaj zbrala vsa nadomestila za prevoz na delo, koncesije in podobno, potem pa se s tem uredilo nek spodoben celovit javni potniški promet. Nobenih dodatnih plačil, brez kart, ugodni vozni redi, dobra zasedenost, brez zastojev, nič iskanja parkirišč ... pa sanjajmo naprej. :idea: :wink: :lol:
Tomy
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 842
Pridružen: 22.03.2008, 12:06

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a Tomy »

Problem povezave sploh ni problem. Namreč LPP ne uporablja nobene povezave za poslovanje z Urbano. Vsi podatki so zabeleženi v kartici, med drugim tudi stanje dobrometja, čas zadnje avtorizacije...

Lp
Tomaž
Uporabniški avatar
Dirigent
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 976
Pridružen: 21.09.2005, 21:21

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a Dirigent »

Pazite se Urbane!
Posebno v primeru, če jo uporabljate na parkirišču Tivoli. Tam se mi je primerilo, da sem normalno vstopil in parkiral, pri izstopu pa je bila rampa pokvarjena in dvignjena. Tudi če sem prislonil kartico na senzor, jo ni zaznal. Ker sem bil po predstavi utrujen in je deževalo, sem se odpeljal v Grosuplje. Naslednji dan mi je bilo že pobrano ves dobroimetje na kartici.
Čeprav čisto po "moji krivdi", je Urbana postala (Sk)Urbana.....
Ljubitelj
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 4762
Pridružen: 09.12.2006, 18:34

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a Ljubitelj »

Pravkar sem se vrnil s potepanja po Šumavi/Bavarskem gozdu. Ali ne bi bilo najbolj racionalno na vse garniture uvesti avtomate za karte kot imajo to na Wald Bahnu? Seveda bi pa bilo dobro imeti na voljo tudo možnost nakupa preko spleta kot imajo na DB in OBB (velik del potnikov ima naprintane karte) in še kje. Saj tudi elektronsko letalsko karto ki je vsaj 10x dražja od železniške lepo natiskaš doma.

LPL
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6518
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a Gorchi »

Še enkrat moje skromno mnenje: samo urbana na naših vlakih ne bo šla skoz, obvezno se rabi še papir. Sam bi še najraje kupil karto doma preko spleta, kar počnem redno ko grem v Nürnberg za relacijo München-Nürnberg in nazaj in tako kot za to relacijo prinesel naprintano karto na vlak. Urbana je sicer okej ampak samo Urbana na tirih preprosto ne pride v poštev. Si predstavljate plačevanje letalskih kart zgolj z Urbano (seveda s poletom iz/na Brnika)? :mrgreen:
Goran
Uporabniški avatar
Mojster_Strojevodja
Direktor
Direktor
Prispevkov: 1960
Pridružen: 09.08.2005, 19:43
Kraj: Bled
Kontakt:

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a Mojster_Strojevodja »

Jaz se čisto strinjam z Gorchi-m Urbana je eno sranje pa nej bo še tako dobra.

Ker sem "neumen" me zanima kako poteka potovanje z LPP nekomu k pride enkrat v Ljublano in ne poseduje Urbane?

Razn če uvedejo še validacijo preko "pametnih" telefonov preko QR kode oz črtne kode kot naprimer nekateri trgovci namesto plastične kartice.

Samo kaj pa potem tisti k nimajo "pametnih" telefonov z vsaj 7" ekranom :-s :-k
Če ne gre uporabi večje kladivo.
"Half the job is in the discovery; the other half is having the courage to present the findings."
"Everyone is a genius at least once a year. The real geniuses simply have their bright ideas closer together."
Tomy
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 842
Pridružen: 22.03.2008, 12:06

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a Tomy »

Se strinjam s teboj. Nekdo ki nima Urbane in jo v danem trenutku ne more kupiti, bi lahko imel možnost plačati vožnjo z gotovino, pa magari nekoliko dražje, ampak bi vsaj imel možnost.

Kar pa se tiče plačila preko telefona, mislim, da ni potrebno imeti pametnega telefona, da je nekako podobno, kakor plačilo preko Monete. Še nisem probal, imam dve Urbane..... :mrgreen:

Lep dan
Tomaž
Mojster_Strojevodja napisal/-a:Jaz se čisto strinjam z Gorchi-m Urbana je eno sranje pa nej bo še tako dobra.

Ker sem "neumen" me zanima kako poteka potovanje z LPP nekomu k pride enkrat v Ljublano in ne poseduje Urbane?

Razn če uvedejo še validacijo preko "pametnih" telefonov preko QR kode oz črtne kode kot naprimer nekateri trgovci namesto plastične kartice.

Samo kaj pa potem tisti k nimajo "pametnih" telefonov z vsaj 7" ekranom :-s :-k
Tomy
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 842
Pridružen: 22.03.2008, 12:06

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a Tomy »

Uporabniški avatar
Anzee
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 808
Pridružen: 08.04.2008, 12:55

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a Anzee »

No meni se urbana zdi cisto kul. Najvec majo cez njo za povedat tisti ki je niso se uporabljali :lol: kar se tistih, ki nimajo urbane tice, je na voljo placilo preko monete.

Se pa strinjam da na vlaku samo taka kartica ne more edina opcija. Ce pa bi bila moznost placati z urbano bi bilo super.
fotografija | video produkcija | graficno oblikovanje | tisk na majice | http://www.psgt-productions.com :)
grega
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1618
Pridružen: 12.09.2006, 17:29
Kraj: Štajerska
Kontakt:

Re: Nakup vozovnic prek interneta

Odgovor Napisal/-a grega »

plačilo lpp preko monete je nepravična zadeva, ker ne moreš prestopati v tistih 90 minutah... kljub temu, da dobiš sms, ki bi lahko veljal kot potrdilo...
Odgovori