Moji HO moduli

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.
Odgovori
Uporabniški avatar
miranzor
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 556
Pridružen: 28.09.2005, 20:03
Kraj: Celje

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a miranzor »

Zdravo, Matej!

Gradnja modulov lepo napreduje in vedno z zanimanjem pogledam nova obvestila v temi, čeprav se vedno ne oglašam.
Všeč mi je tvoj premišljen in načrtni pristop.
matejmm napisal/-a:Izdelava poskusne noge za module
...
Nosilec je pritrjen na notrajno stranico modula in je sestavljen iz štirih kosov lesa, navojnega vložka, navojne palice, krilne matice in podložke. Dva stranska kosa lesa držita nogo v vertikalnem položaju. Na vrhu je en tanjši kos lesa, ki preprečuje, da bi se noga pogreznila pregloboko v modul. Noga je na modul pritrjena s prečno letvijo, ki jo lahko stisnem s krilno matico, saj je kos lesa pod letvijo cca 2mm tanjši od same noge. Glavna funkcija te prečne letve ja, da noge ne padejo iz modula med prestavljanjem. Sestavni deli so med seboj lepljeni in še dodatno vijačeni.
...
Na ogrodju za stiskanje noge v ležišče predlagam uporabo sponskega vijaka, ki nadomesti navojno palico in vložek (označeno z modro v citatu). Uporaba sponskega vijaka je enostavnejša in cenejša. Ima pa tudi to prednost, da oglati vrat preprečuje samodejno vrtenje vijaka v ležišču ob zategovanju ali odvijanju krilne matice. Sponski vijak lahko vstaviš tudi skozi nosilno stranico, s čemer doseže dodatno stabilnost.
Slika
...Na vrhu je en tanjši kos lesa, ki preprečuje, da bi se noga pogreznila pregloboko v modul. ...
To deščico bi bilo po moje smiselno nadomestit z debelejšim materialom in ga pritrdit na stranico
matejmm napisal/-a: Kot je predvideno tudi v FREMO standardu sem noge opremil z regulacijskimi podstavki, ki mi omogočajo natančno prilagajanje višine +/- 20mm.
Slika
Vgrezno lesno matico lahko nadomestiš tudi z dvonavojno lesno matico. Prednost slednje je predvsem v stabilnosti pri večkratnem prestavljanju, ker je v nogo privita in tako ne more izpada pri prenašanju.
Več izkušenj s tem imajo verjetno modularji.
LP, Miran
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6518
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a Gorchi »

Miran, sicer se sam ne štejem za izkušene modelarje ampak bi pa vseeno komentiral oni vijak s štiroglato glavo. Vijak sam funkcionira v trdem lesu, pri mehkem pa ne dolgo. Nekaj malega časa bo zdržal vendar se bo prej ko slej štiroglata luknja spremenila v okroglo.
Drugače pa bi vprašal, čemu tako kompliciranje okoli konstrukcije za pritrditev noge? Zakaj ne zvrtaš preprosto dve luknji skozi okvir in nogo ter skoznje pošlješ dva vijaka? Mogoče ni najlepše ampak daleč najmanj materiala in časa ponucaš, da pritrdiš noge na modul. V muzeju imajo moduli tudi vmesne notranje (prečne) stene, na katere so noge pritrjene na ta način. Če nucaš videti sistem, prihodnjo soboto 20.8.2016 bomo vozili na modulih pa si lahko pogledaš.
Sicer pa se strinjam z Miranovo opazko, da je zgornja deščica pretanka in zna prehitro popustiti.
Goran
Uporabniški avatar
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 598
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a volkun »

Hi, modularji!
Moram se oglasiti. Tudi sam sem zgradil kar nekaj modulov v H0 in seveda uporabljam UNIT matice na podstavnih lesenih nogah, kot so prikazane tudi tukaj. Vendar sem jih v les še dodatno prilepil z NEOSTIK lepilom. Niti enkrat samkrat se niso zvrtele :D

lp in spodbudno naprej!
Vojko
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Miran, Goran, Vojko,

vsem trem najlepša hvala za te komentarje glede izdelave nog. Trenutno imam po tem konceptu že izdelane in preizkušene noge na dveh modulih (M1 in M3), še za dva modula imam že nabavljen in pripravljen material. Poročilo sledi...

Pod "navojnim vložkom" znotraj pritrdila sem seveda mislil UNIT matice. Za to izvedbo sem se odločil tudi zato, ker sem želel, da iz zunanje strani modula ni nič vidnega - vem, kompliciram ;) Tako sem pritrdilo za nogo iz zunanje strani privijačil s samoreznimi vijaki, dodatno zalepil z lepilom za les, vijake pa "potopil" pod nivo stranice in jih nameravam pred barvanjem pokitati in popolnoma skriti. S sponskim vijakom bi bilo to zaradi velikosti nekoliko težje, poleg tega je Goran opozoril na pomanjkljivost tega pristopa v mehkem lesu (stranice mojih modulov so iz topolove vezane plošče).
miranzor napisal/-a:To deščico bi bilo po moje smiselno nadomestit z debelejšim materialom in ga pritrdit na stranico
Gorchi napisal/-a:Sicer pa se strinjam z Miranovo opazko, da je zgornja deščica pretanka in zna prehitro popustiti.
Podobno rešitev sem videl nekje na spletu, le da je bila uporabljena kovinska ploščica, ki je bila privijačena na ostala dva nosilca. Sam sem uporabil les, ki je prilepljen in privijačen na nosilca noge, poleg tega je ta deščica še dodatno prilepljena na stranico. Ker na to deščico delujejo strižne sile pri običajni uporabi ne pričakujem težav. [-o< Sem pa ravno čez vikend žagal les za naslednja dva modula in upošteval nasvet ter te deščice pustil nekoliko debelejše.

Vojko, hvala za nasvete glede dodatnega lepljenja UNIT matic na nogah. Ker imam material za prve 4 module že doma, jih bom v primeru težav res kar z Neostikom zalepil, ampak zaenkrat so še tam, kjer morajo biti. Za naslednje module (če bo ostalo še kaj volje za izdelavo) bom vsekakor razmislil, da bi te UNIT matice na nogah zamenjal za dvonavojne lesne matice.

lp, Matej
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Noge na modulu M3 (1/3)

To objavo sem spravljal skupaj kar nekaj časa, saj prikazuje aktivnosti na modulih, ki segajo v sredino junija 2016.

Po izdelavi poskusne noge sem prišel predvsem do spoznanja, da moram prave noge izdelati bistveno bolj natančno, poleg tega sem za osnovo vzel že narezane smrekove letve dimenzije 25x40mm, ki mi jih je po naročilu pripravil mizar.

Slika

Razrez materiala sem večinoma opravil na namizni krožni žagi. Najlažje je bilo narediti noge, za katere sem osnovne letve semo odrezal na dolžino 73cm. Ta dolžina nog mi omogoča, da je tir na višini 80cm, kar seveda ni po standardu FREMO.
Slika

V vsako nogo sem na spodnji strani izvrtal luknjo za UNIT matico, v katero sem nato pritrdil regulacijsko nogico, ki mi omogočajo prilagajanje višine +/- 20mm.
Slika

Sledila je priprava dela pritrdila s katerim nogo pričvrstim na modul. 4 različne faze izdelave tega elementa.
Slika

Vse sestavne dele sem izrezal iz letev 25x40mm, ki so bile v osnovi dolge 2m. "Inventura" sestavnih delov pritrdil za 2 modula. V prvi seriji sem pripravil material za modula M1 in M3. Naslednja faza izdelave pritrdil je bilo brušenje sestavnih delov.
Slika

Najprej sem se lotil izdelave enega pritrdila za modul m3. Elemente sem najprej zlepil skupaj z lepilom za les in v času sušenja stisnil z mizarsko spono.
Slika

Lepljenje še drugega dela pritrdila na enak način. Noga je le položena med oba elementa in služi kot šablona. Ker sem spone med lepljenjem močno stisnil sem med element in nogo vstavil še tanjši karton.
Slika

Ko je bilo lepilo na pritrdilu že suho, sem odstranil spone in te tri elemente še privijačil skupaj. Sledilo je barvanje z akrilno zaščitno barvo za les. Namenoma nisem prebarval tistih delov pritrdila, ki bodo v stiku z nogo, saj bi se akrilna barva lahko zlepila z nogo in bi imel v tem primeru težave pri odstranjevanju noge.
Slika
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Noge na modulu M3 (2/3)

Ko se je barva na pritrdilu posušila, sem celotno površino narahlo zbrusil, nato pa prilepil in privijačil še zadnji, zgornji element, ki stisne nogo. Tako pritrdilo je pripravljeno za montažo na stranico modula.
Slika

Še pogled na spodnjo stran - UNIT matica je ravno toliko vgreznjena v les, da ne ovira pritrditve na stranico.
Slika

Pritrdilo sem na ustrezno mesto začasno namestil s pomočjo mizarskih spon (na fotografiji samo ena od dveh spon). Med pritrjevanjem sem odstranil navojno palico, podložko in krilno matico, v režo pa sem vstavil karton, ki mi je omogočil, da sem s sponami stisnil obe strani pritrdila. Skozi stranico modula sem iz zunanje strani izvrtal luknje v katere sem vstavil samorezne vijake za les.
Slika

S kotnikom sem med pritrjevanjem večkrat preveril, če je pritrdilo z vstavljeno nogo res pravokotno na stranico modula. Ko je bilo vse pripravljeno sem na vse stike nanesel belo lepilo za les in pritrdilo z vijaki stisnil na modul. Ko je bilo pritrdilo dokončno nameščeno na stranico modula sem iz vseh vogalov odstranil presežek svežega belega lepila, ki bi kasneje lahko oviralo namestitev noge. Sledilo je nameščanje navojne palice, podložke in krilne matice ter prvi preizkus montaže in demontaže noge.
Slika

Po uspešno nameščenem in preizkušanem prvem pritrdilu sem se po enakem postopku lotil izdelave preostalih treh pritrdil za modul M3.
Slika

Dve izmed pritrdil sem nekoliko modificiral in sicer v toliko, da je nosilec na vrhu širok le polovico običajnega. Ta sprememba je bila potrebma, ker je pri modulu M3 na tem mestu ravno nosilec podporne konstrukcije s katero sem zaprl odprtine v modulu. Teža modula se bo tako razporedila na oba elementa.
Slika

Barvanje lesa.
Slika

Dodatna tri pritrdila pripravljena za montažo.
Slika

Še spodnja stran.
Slika
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Noge na modulu M3 (3/3)

Dve pritrdili sta že na svojem mestu.
Slika

Še nekoliko bližnji pogled.
Slika

Pritrdila sem na stranico motiral tako, da sem jih z mizarskimi sponami najprej začasno pritrdil na predvideno mesto. Iz zunanje strani sem zvrtal dva para lukenj (3mm) skozi stranico in skozi vsako stran pritrdila. Iz zunanje strani sem v luknje vstavil samorezne vijake, ki segajo skoraj skozi pritrdilo. Najprej sem vijake privijačil ravno toliko, da so malenkost gledali skozi stranico.
Slika

Pritrdilo sem nato odstranil in po celi površini, ki se dotika stranice, namazal z lepilom. S pomočjo vodilnih lukenj sem pritrdilo nazaj namestil na predvideno mesto. Ko sem stisnil vijake sem iz vseh špranj obrisal presežek lepila.
Slika

Še eno pritrdilo je na svojem mestu.
Slika

Modul je pripravljen, da se prvič postavi na svoje noge.
Slika

Končni rezultat...
Slika

Slika

Ker ne predvidevam, da bom iz zunanje strani še kaj posegal v stranice modulov, sem se po zaključenem opravilu lotil tudi kitanja zunanje strani. Vsi vijaki so vgreznjeni pod nivo lesa, tako da sem jih lahko s kitom za les skril. Potrebnih bo več slojev nanosa kita.
Slika
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Noge na modulu M1

Ker si z enim samim modulom na svojih nogah nisem mogel prav dosti pomagati, sem se takoj lotil montaže nog še na modul m1. Cilj je bil, da si na nogah postavim krajšo verzijo moje postaje in v praksi preizkusim tire na modulu m3, ki še niso bili preizkušeni.

Ker postopka pritrjevanja nog nisem nič spremnijal, bodo tokrat večino zgodbe povedale same fotografije.
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Načeloma naj bi bile vse noge enake, vendar sem ugotovil, da se je les v nekaj mesecih malenkost skrčil. Osnovna dimenzija letev ob nakupu je bila (preverjetno) 25x40mm, v času izdelave nog pa so te mere odstopale tudi kakšen mm navzdol. Za vsak slučaj sem noge označil, da vem na katero mesto sodijo.
Slika

Spodnja stran modula pripravljenega za postavitev na lastne noge.
Slika

In še končni izdelek.
Slika

Naslednji projekt je testiranje vožnje po modulu m3 v praksi.
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Priprave na testiranje

Ko sem prva dva modula spravil na svoje noge, sem si seveda želel čimprej preizkusiti delovanje skrajšane verzije postaje. Vseeno sem se odločil, da bom pred testiranjem naredil še nekaj manjših izboljšav.

Za vožnjo vlakov še vedno uporabljam krmilnik, ki sem ga naredil za potrebe "teppich-bahna". Kable za napajanje tirov sem dosedaj vedno priklapljal preko vrstnih sponk. To opravilo je bilo precej zamudno, poleg tega kabli niso namenjeni večkratnemu priklapljanju in odklapljanju in bi se sčasoma uničili.
Slika

Odločil sem se, da v ta namen uporabim konektor, ki bi mi omogočal enostaven priklop in odklop vseh kablov hkrati.
Slika

Ker nisem našel primernega konektorja, ki bi ga namestil neposredno na kable sem za ženski del konektorja izdelal preprosto vezje na katerega sem ga namestil.
Slika

Par konektorjev za priklop napajanja pred namestitvijo. Konektorje (10 - polne) sem nabavil preko spletne strani TaydaElectronics - Pluggable Terminal Blocks.
Slika

Namestitev ženskega konektorja na spodnjo stran modula (na fotografiji je sicer tudi vstavljen moški del konektorja).
Slika

Moški del konektorja sem namestil na šop kablov iz krmilnika.
Slika

Vse kable sem imel že predhodno označene, tako da je bil priklop na konektor zelo enostaven. Označil sem tudi pole na samem konektorju.
Slika

Pogled na spodnjo stran modula M1 pred testiranjem.
Slika

Za konec sem iz krmilnika (končno) odstranil stare oznake iz "teppich-bahna" in jih nadomesil s takimi, ki precej bolje ponazarjajo tirno situacijo na modulih. Upam, da bosta sedaj mlada strojevodja lažje našla pravo stikalo.
Slika
strimini
Vajenec
Vajenec
Prispevkov: 25
Pridružen: 05.09.2016, 18:02

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a strimini »

Tvoja natančnost je prav navdihujoča !
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

strimini napisal/-a:Tvoja natančnost je prav navdihujoča !
@strimini: ta komentar bom vzel kot pohvalo :wink: ... res se trudim, a mislim, da imam še precej prostora za napredek.
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Elektro instalacije na modulu m3 1/2

Danes sem se ukvarjal s kabliranjem napajanja tirov na modulu m2 in sem ugotovil, da sem na forumu pozabil predstaviti, kako sem to naredil na modulu m3. Končni izdelek je bilo sicer videti na fotografijah pri objavi o izdelavi nog na tem modulu, a bom vseeno objavil nekaj fotografij z opisom postopka.

Ker si želim imeti kable na spodnji strani modulov čimbolj urejene, sem se odločil, da jih bom poskusil skriti v nadometne kanale. Na modulu M3 sem imel težavo, ker na enem delu ni bilo prostora za namestitev kanalov. Zadevo sem rešil tako, da sem izdelal konstrukcijo, ki mi je omogočila zapiranje odprtin s papirjem, hkrati sem na letvice lahko pritrdil tudi kabelske kanale.
Slika

Servo pogoni so se mi že nekaj časa valjali po predalu, zato sem jih v tej fazi namestil na modul. Zaenkrat jih še nisem priklopil, jih bom pa sedaj precej težje kam založil.
Slika

Sledilo je lotanje napajalnih kablov na tire.
Slika

Do vsakega odseka sem pripeljal vsaj en par napajalnih kablov, za večje odseke tudi več.
Slika

Kontakt med napajalnimi kabli in tiri.
Slika

Kable sem sproti spravljal v kanale.
Slika

Združevanje dveh kablov v enega sem izvedel z lotanjem, spoj pa zaščitil s termo skrčljivimi cevkami.
Slika

Spoj dveh kablov skrit v kanalu. Na fotografiji je videti tudi "mostiček" pod kretnico, ki zagotavlja boljše napajanje na sami kretnici.
Slika

Kablov na spodnji strani je bilo vedno več.
Slika
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Elektro instalacije na modulu m3 2/2

Še en spoj kablov skrit v kanalu - za napajanje tirov sem uporabil mehko žico 1,5mm2.
Slika

Delovno vzdušje na spodnji strani modula.
Slika

Modul je bil med kabliranjem večinoma časa obrnjen narobe (s pomočjo nosilcev), le med lotanjem kablov na tire sem ga obrnil na enega izmed bokov.
Slika

Vsi kabli so zaključeni na vrstnih sponkah na eni strani modula. Izdelal sem tudi "mostiček" ki naredi stik med eno tirnico vseh odsekov na modulu.
Slika

Končni rezultat - naredil sem tudi povezavo med vrstnimi sponkami in konektorjem za povezavo modulov med seboj.
Slika
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6518
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a Gorchi »

Zelo lepo kablirano! Ne vem, če si že pisal o tem, kako premikaš kretnice s sevomotorjem? Oz. bolj konkretno, kam pelješ žičko od ročice servomotorja na kretnico, v sredo (upam da ne!!!) ali ob strani kretnice?
Goran
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Gorchi napisal/-a:Zelo lepo kablirano! Ne vem, če si že pisal o tem, kako premikaš kretnice s sevomotorjem? Oz. bolj konkretno, kam pelješ žičko od ročice servomotorja na kretnico, v sredo (upam da ne!!!) ali ob strani kretnice?
@ Goran: O montaži in premiku kretnic s servo motorjem sem pisal v objavi Testna montaža servo pogona za kretnico na prvi strani te teme (glej video na koncu). Od te "testne" montaže sem spremenil 2 pomembni zadevi:
- našel sem ustrezno jekleno žico (klavirsko struno) ravno prave debeline in prožnosti (pri testu je uporabljena kitarska struna)
- na jekleno žico iz spodnje strani, tik pod ročico servo motorja, prilepim košček penastega lepilnega traku, ki preprečuje gibanje jeklene žice navzgor.

Moram pa narediti še en "upgrade" tega koncepta, saj sem se ravno v nedeljo, med pospravljanjem modulov, grdo opraskal/zbodel ob to žico.

Zakaj meniš, da bi lahko bila vpeta žica na sredini kretnice težava?
Odgovori