Motnje v DCC sistemu

Na temo elektronike in digitalne tehnike na področju železniške makete.
Bistri
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 27.07.2016, 20:30
Kraj: Goriška

Motnje v DCC sistemu

OdgovorNapisal/-a Bistri » 31.08.2016, 19:46

Pozdravljeni,

po dolgi letih sem se vrnil k modelni železnici. Po nasvetih sem staro progo iz mehano in Limo tirov razdrl in izdelal novo progo, ki je večinoma iz PIKO tirov.
Odločil sem se, da iz analognega grem na digitalni sistem, kjer lahko dekoderje izdelam tudi sam.
Nabavil sem PIKO smartcontrol sistem v start kompletu z vlakom in tiri. Dekoderje za kretnice pa sem izdelal sam, temeljijo na nmra odprto kodni knjižnici, ki se jo dobi na http://mrrwa.org/.

Po testiranju dekoderjev z zadnjo verzijo knjižnice 1.3.0 na mojem sistemu so dekoderji delovali brez problemov, dokler nisem po progi začel voziti z vlaki. Takrat so dekoderji nehali delovati in sicer knjižnica ni več sprejemala paketov (knjižnica se je zaciklala). Kontaktiral sem razvijalca knjižnice, ki se mu je moje odkritje zdelo nenavadno saj med testiranjem knjižnice v njegovem sistemu ni odkril take napake. Po njegovem nasvetu sem DCC signal posnel z logičnim analizatorjem, kjer se je iz posnetega signala ugotovilo, da prihaja do motenj v DCC signalu tako da DCC paketi niso več pravilni. Do motenj pa prihaja samo ko se po progi vozijo vlaki, takoj ko vlaki mirujejo pa teh motenj ni. Nato se je knjižnico popravilo, tako da filtrira omenjene motnje in da dekoderji delujejo brez problemov. Istočasno sem s problematiko obvestil tudi prozvajalca opreme PIKO, ki mi je dal vedeti da so take motnje nekaj normalnega.

Moje mnenje je da take motnje niso nekaj normalnega ali sprejemljivega, saj bi moral sistem dajati čiste DCC pakete ne glede na tokovne obremenitve na DCC liniji. Sedaj se pa obračam na vas za pomoč oziroma nasvet. Prosil bi za vaše mnenje ali so take motnje res sprejemljive?
Ali je mogoče kdo od vas posnel obliko DCC signala v vaših sistemih in kakšen je bil signal, je imel podobne motnje?

Spodaj še slike DCC signala posnetega z logičnim analizatorjem:
Na prvi sliki je DCC signal brez motenj, ko se vlak ne premika. DCC paketi so brez napak.
Slika

Na tej sliki so paketi z napako, tukaj se je vlak premikal po progi.
Slika

Tu pa še povečan signal, kjer so vidne motnje, kot napačni impulzi, ki pokvarijo DCC pakete
Slika

Lep pozdrav,
Primož
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6498
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Motnje v DCC sistemu

OdgovorNapisal/-a Gorchi » 03.09.2016, 11:04

Pozdravljen, se bojim, da med nami ni nobenega, ki bi z osciloskopom šel preverjati signal. Ampak kakor sem dobil občutek, si DCC signal za kretnice pošiljal kar preko tračnic? Sicer nimam kaj prida izkušenj z digitalom ampak se bojim, da gre za podobno težavo kot jo imajo pri elektro podjetjih z novimi elektronskimi gospodinjskimi aparati saj tudi ti v omrežje vračajo motnje in uničujejo sinusoido 220V 50Hz. A možnosti, da bi signal za kretnice peljal po vzporednih žicah nimaš? Navsezadnje se izkaže tudi, da uporaba tračnic za prevajanje elektrike na daljše razdalje brez pomoči dodatnih vodnikov ni najboljše - že v analognem sistemu. Zna biti, da se v digitalu vedejo lahko tudi kot antene.
Goran
Bistri
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 27.07.2016, 20:30
Kraj: Goriška

Re: Motnje v DCC sistemu

OdgovorNapisal/-a Bistri » 03.09.2016, 12:43

Goran hvala za odgovor. Tudi sam sem že začel domnevati, glede na to da nisem dobil odgovora kar nekaj dni, da sem verjetno prvi, ki sem DCC signal posnel in podrobneje analiziral. Kar se tiče dekoderjev lastne izdelave, sedaj mi delujejo brez problema, saj se je v DCC nmra knjižnico vgradilo filter, ki te motnje filtrira.

Ožičenje imam narejeno tako kot ste mi svetovali in sicer dekoderji kretnic so neposredno ožičeni preko žice iz centrale poleg tega gre iz centrale še dodatno glavno ožičenje, ki se pelje po maketi. Na te glavne žice so nato priključeni odseki proge. Odseki so dolgi cca. 2m.
Da sem izključil vzrok v ožičenju sem testno imel na centralo priključen samo 1m proge brez mojih dekoderjev za kretnice. Vozil sem z dvema različnima lokomotivama, ki imata vgrajena dekoderja različnih proizvajalcev (PIKO in ESU), vendar so motnje bile prav tako prisotne. Poskusno sem v DCC sistem vgradil tudi RC filter po navodilih, ki sem jih dobil na https://sites.google.com/site/markgurries/home/dcc-general-best-practices/wiring-planing/snubbers-rc-filter ampak motenj ni odpravilo. Iz teh testov sem nekako zaključil, da je najverjetneje vzrok v PIKO centrali.

Glede na to da po DCC liniji poteka poleg napajanja še komunikacija se take motnje po mojem mnenju ne bi smele dogajati. Zato sem se obrnil na vas, če je mogoče še kdo posnel DCC signal iz sistema drugega proizvajalca in če ima ta sistem vedno čiste DCC pakete.

LP
Primož

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost