Moji HO moduli

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.
Odgovori
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Podatkovna povezava med moduli 1/2

Moji moduli so že sedaj natrpani z raznimi električnimi povezavami, vendar je trenutno izveden le manjši del elektronike, ki jo imam v mislih. S tem, ko sem vzpostavil možnost hkratne uporabe modulov m1 in m3, sem odprl poglavje o "avtomatizaciji" tudi drugih modulov. Eno izmed vprašanj, ki sem si ga zastavil, je izvedba podatkovnih povezav med moduli. Izhodišče je bilo, da morajo imeti povezave dovolj vodnikov za realizacijo mojih idej, hkrati pa naj omogočajo hitro in enostavno postavitev in odstranitev.

V ožji izbor so prišli D-Sub in klasični mrežni RJ-45 konektorji. Prednost prvih sem videl v večjem številu žil znotraj enega konektorja in v tem, da omogočajo nekaj večje tokove na linijah. Ker ne predvidevam uporabe teh povezav za velike tokove, sem se odločil, da uporabim več vzporednih RJ-45 konektorjev. Glavno prednost vidim predvsem v tem, da si lahko enostavno izdelam povezovalne kable različnih dolžin. To bo še posebej pomembno med razvojem sistema, saj v delovnem kabinetu nimam prostora, da bi lahko postavil skupaj dva ali več modulov. Z daljšim kablom bom lahko module v času razvoja in testiranja povezal tudi tako, da bodo fizično v različnih prostorih.

Za povezavo med moduli sem si tako zamislil klasične mrežne "patch" kable. Znotraj posameznega modula sem želel ohraniti fleksibilnost poljubnega razvoda posameznga vodnika. Najprej sem poskusil najti že izdelana vezja "RJ-45 breakout", a ker pri tem nisem bil uspešen, sem se lotil lastne izdelave vmesnika med RJ-45 in "screw terminal" konektorji. Po iskanju primernih RJ-45 konektorjev sem se odločil za model, ki ima vhod iz vrha. Izbral sem take, ki omogočajo tudi priklop oklepa (Shield). Poleg dodatnega vodnika imajo ti konektorji kovinsko ohišje, ki ga je mogoče bolj stabilno prilotati na vezje. Ocenil sem, da bi za realizacijo mojih idej moralo zadoščati 3x 8+1 vodnikov.

Načrt vezja v programu Eagle.
Slika

Grob odrez FR4 ploščice z bakrom - ostanek materiala od pragov.
Slika

Prenos odtisa vezja na FR4 sem tokrat prvič delal po kemični metodi (topilo za toner) in ne več s segrevanjem. Namakanje papirja v mlačni vodi. Ko se papir raztopi in razpade, ga je mogoče lepo odstraniti in toner ostane na bakreni površini.
Slika

Kakovost odtisa na ploščici je neprimerno boljša od rezultatov, ki sem jih dosegel s pomočjo likalnika. Potrebno je bilo le malo retuše z rdečim alkoholnim flumastrom.
Slika

Jedkanje bakra v raztopini kisline in peroksida.
Slika

Zjedkana ploščica in odstranjen toner.
Slika

Za potrebe modulne postaje sem izdelal 4 take ploščice.
Slika

Zvrtane luknje za pritrditev elementov.
Slika

Spodnja stran vseh štirih vezij - zgornji dve sta že zaščiteni s tankim slojem cina pred pritrditvijo elementov. Po končanem jedkanju je bil toner na desnem zgornjem vezju odstranjen z acetonom, na ostalih pa z žično volno. Razlika je očitna, saj se je toner z acetonom precej razpackal po FR4. Škode sicer ni, a tak izdelek ne izgleda najlepše.
Slika

Ko sem pred leti izdelal svoje prvo vezje v domači delavnici, sem ga z likalnikom toliko časa segreval, da je bila ploščica čisto črna - zažgana. Da bi prekril to napako sem zgornjo plast prebarval z belim akrilnim lakom v spreju. Rezultat mi je bil všeč in zato še vedno večino vezij prebarvam z belo barvo. To početje ima tudi slabo plat, saj se lahko ta barva hitro raztopi pri nepazljivem čiščenju fluksa, po zaključenem lotanju elementov.
Slika
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Podatkovna povezava med moduli 2/2

Prebarvana tiskana vezja z izvrtanimi vsemi luknjami za montažo in pritrditev elementov.
Slika
Slika

Priprave na montažo elementov.
Slika

Sestavljanje vezij.
Slika

Delno sestavljeno vezje, ki sem ga že opremil z oznakami za lažji priklop.
Slika

Dokončana vezja pripravljeno za montažo na modul - no, za enega mi je zmanjkalo "screw terminal" konektorjev in je bilo potrebno počakati kakšen teden, da so prispeli iz Tajske
Slika
Slika

Predvidena mesta za pritrditev na module
Slika

Prvo vezje je že pritrjeno na modulu M3.
Slika
Slika

Ta vezja so trenutno na modulih le "shranjena", saj bodo prišla do izraza šele, ko sem bom lotil "elektrifikacije" modula m3.
NacMan
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 58
Pridružen: 23.02.2016, 13:39

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a NacMan »

Matej tole je super, ta tvoja natančnost ter preglednost sta prav navdihujoči ter nalezljivi :)

Ker vidim da razvijaš ter jedkaš svoje PCB-je in ker sem v tvojih predhodnih prispevkih videl da imaš CNC stroj me zanima če si že poizkusil z rezkanjem vezij?http://planet-cnc.com/how-to-mill-and-d ... ill-files/

Mogoče ti skrajša proces...
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

NacMan napisal/-a:Matej tole je super, ta tvoja natančnost ter preglednost sta prav navdihujoči ter nalezljivi :)
Ker vidim da razvijaš ter jedkaš svoje PCB-je in ker sem v tvojih predhodnih prispevkih videl da imaš CNC stroj me zanima če si že poizkusil z rezkanjem vezij?
Pozdravljen, postopek izdelave PCB z CNC rezkarjem poznam, a tega še nisem poskusil.
Na žalost imam omejen dostop do rezkarja, tako da mi je bolj priročna metoda toner transfer + jedkanje.
Sem pa zelo zadovoljen z rezultati toner transferja pri uporabi kemičnega prenosa tonerja na ploščico.
Mogoče (če bo interes) bom ob kakšni priložnosti pripravil kakšno objavo prav na to temo.
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Zaključek tira na M3

Med montažo tirov na modulu M3 sem tir pri FREMO profilu zaključil z zadnjo kretnico in sicer 65mm od roba modula. Ta prostor je bil predviden za pritrditev tira s pomočjo FR4 pritrdil. Med prvim testiranjem sem na tem mestu uporabil kar običajni Mehano ravni tir, ki je segal preko modula in bil začasno pritrjen z običjanimi sponkami.
Slika

Za montažo tira sem uporabil podobno metodo, kot pri ostalih prehodih med moduli. Najprej je bilo potrebno pripraviti FR4 pritrdilo in tir ustrezne dožine. Zaradi kratke razdalje sem na tiru pustil le dva pragova.
Slika

Sledilo je brušenje plute in lesa na mestu, kjer je predvideno FR4 pritrdilo.
Slika

Lepljenje pritrdila z Neostik lepilom
Slika

Za to, da pritrdilo ostane na svojem predvidenem mestu, poleg lepila, poskrbi še 6 vijakov, ki so nameščeni točno pod tire in na končnem izdelku niso vidni. Vijaki segajo skozi pluto do lesa.
Slika

Sledilo je lotanje tira na pritrdila in dodatno vijačenje preko enega izmed dveh pragov.
Slika

Presežek tira, ki je visel preko modula, sem odrezal z žago za tire.
Slika

Sledilo je še brušenje "ocvirkov" (presežek lota, ki je ostal na tirih) in brušenje samih tirov na točno dolžino do roba modula.
Slika

Za konec sem pragove pobarval s črno akrilno barvo.
Slika
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Polaganje tirov na zaključnem modulu "B" (mB) (1/2)

Pri meni se stvari na modulih počasi dogajajo, le tukaj na forumu sem malce "zaspal" z objavami, tako da je skrajni čas, da malo obudim to temo.

Kot sem že večkrat omenil mi zaključna modula služita tudi za preizkušanje različnih tehnik izdelave. Tokrat sem nekaj sprememb vpeljal na področju polaganja tirov. Zaključni modul mB bo prvi modul na katerem bodo uporabljene Piko Flex tirnice, ki sem jih nameraval na modul prilepiti (Mehano tire sem privijačil). Prvotno sem načrtoval, da bom tire prilepil na pluto kar z Mekol lepilom za les. Tehniko sem zato najprej preizkusil na ostanku plute in nekaj pragovih. Spoj je bil sicer kar čvrst, a sem se na koncu vseeno odločil za drugo lepilo.
Slika

Po preizkušenem receptu sem se lotil izdelave pritrdil za tire na koncu modula. Pritrdila so zelo podobna, izdelana hkrati s pritrdili za ostale module, le da sem jim malenkost prilagodil dimenzije, glede na Piko tire.
Slika

Označevanje poteka tirov na pritrdilih (uporabljen kar stari Mehano tir, ki ima že odstranjenih 6 pragov).
Slika

Vrtanje lukenj za vijačenje.
Slika

Priprava podlage - ker je debelina FR4 materiala 2mm, je bilo potrebno pluto in "mini-fremo" stranico na tem mestu nekoliko pobrusiti.
Slika

Pritrdilo in podlago sem namazal z Neostik lepilom...
Slika

...ko se je lepilo nekoliko posušilo, sem ploskvi združil in takoj še z vijaki dodatno učvrstil pritrdilo na svoje mesto. Za pritrdilo sem uporabil 6 samoreznih vijakov 1,4mm x 12mm, ki sem jih namestil v predhodno izvrtane luknje 0,7mm.
Slika

Pritrdilo je na svojem mestu.
Slika

Piko fleks tir sem odrezal na mero, uskladil postavitve pragov s pritrdili, nato pa zalepil z Neostik lepilom. Baje Neostik manj prevaja tresljaje, kot lepilo za les.
Slika

Pri Piko flex tirih mi je presenetilo s kakšno lahkoto je mogoče tire odstraniti iz pragov.
Slika
Uporabniški avatar
miranzor
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 556
Pridružen: 28.09.2005, 20:03
Kraj: Celje

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a miranzor »

Zdravo, Matej!

Lepo je videti napredek pri izdelavi modulov1

Glede pritrditve pa je verjetno res najbolje izbrati način, ki ti najbolj odgovarja. Neostik je menda po svoje v redu, ker je nekoliko elastično lepilo in tudi precej močno. Paziti je potrebno le, da ne pride v stik s penastimi materiali kot je stiropor, ker ga topila razžrejo. Pa tudi pri polaganju tirov moraš biti zelo natančen ter zanesljiv, ker ko se lepilo posuši, ne dopušča več popravkov. Jaz priznam, da raje slišim nekaj več hrupa (saj je tudi pri pravi železnici prisoten) in dopuščam možnost naknadne spremembe lege tirov oz. odstranitev tirov brez poškodb le teh. Sam uporabljam za pritrjevanje tirnic montažno lepilo v kartušah.
LP, Miran
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Miran,
miranzor napisal/-a:Neostik je menda po svoje v redu, ker je nekoliko elastično lepilo in tudi precej močno. Paziti je potrebno le, da ne pride v stik s penastimi materiali kot je stiropor, ker ga topila razžrejo. Pa tudi pri polaganju tirov moraš biti zelo natančen ter zanesljiv, ker ko se lepilo posuši, ne dopušča več popravkov.
Ravno to je bil razlog, da sem najprej testiral Mekol lepilo. Ko se Neostik malo posuši in ko ploskvi združiš, popravki niso več možni. Pri meni je to še nekako šlo, ker je tir kratek in raven, si pa ne zamišljam na tak način polagati tire v kakšnih daljših krivinah, kjer te stvari pač ne gredo "iz prve".
miranzor napisal/-a:Sam uporabljam za pritrjevanje tirnic montažno lepilo v kartušah.
Če ni skrivnost, mi lahko zaupaš kateri produkt si uporabljal? A to so tista lepila, ki so pakirana kot silikon in jih stiskaš s pištolo?

Hvala in lp, Matej
Uporabniški avatar
miranzor
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 556
Pridružen: 28.09.2005, 20:03
Kraj: Celje

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a miranzor »

Ja, Matej, to so lepila v kartušah, ki jih iztiskaš s pomočjo pištole na vzvod. Je pa več različnih proizvajalcev in tudi več vrst lepil. Mislim, da je najbolj uporabno takšno "vse v enem" (tega sem prilepil le zaradi primera, proizvajalcev je več).
LP, Miran
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

miranzor napisal/-a:Ja, Matej, to so lepila v kartušah, ki jih iztiskaš s pomočjo pištole na vzvod. Je pa več različnih proizvajalcev in tudi več vrst lepil. Mislim, da je najbolj uporabno takšno "vse v enem" (tega sem prilepil le zaradi primera, proizvajalcev je več).
Miran, hvala za te informacije... mi bo gotovo prišlo prav, ko bom polagal tir na naslednjem modulu, kjer se tega opravila gotovo ne bom več lotil z Neostikom.
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Polaganje tirov na zaključnem modulu "B" (mB) (2/2)

Samo lotanje tirov na pritrdila je tokrat prvič potekalo nekoliko drugače. Zaključni modul sem najprej pritrdil na modul M3. Med oba modula sem ponovno vstavil tanjši karton in si tako pridobil nekaj desetink milimetra rezerve za bolj natančen odrez tirov. Navadno sem imel tire pri lotanju vpete na obeh straneh pritrdil, tokrat pa to ni bilo možno, saj je bil tir na modulu M3 že pritrjen, pa tudi drugačen je (Mehano). Ker so Piko flex tiri zelo ohlapno prtrjeni na pragove, sem se bal, da bi se med lotanjem premaknili. Kot šablono za poravnavo sem zato uporabil elemente FR4 (material za tiskana vezja brez sloja bakra), ki sem jih uporabljal že za poravnavo tirov pri izdelavi postaje.
Slika

Dodatno sem za poravnavo uporabil še en odvečen prag, ki je ravno "sedel" v špranjo med oba modula in nekoliko utrdil tire med lotanjem. Vstavljen element iz FR4 je zagotovil, da sta tira na obeh modulih poravnana, poleg tega pa tudi pravo razdaljo med tirnicama.
Slika

Lotanje tirov na pragove je potekalo brez težav in tudi prvi preizkusi so pokazali, da so tiri zadovoljivo poravnani po vseh oseh.
Slika

Slika

Na žalost pri lotanju spet nisem bil preveč varčen s količino nanešenega lota, tako da bo ponovno potrebno čiščenje "ocvirkov". Ko sem modula razdružil sem s pilo pobrusil konce tirov na pravo dolžino.
Slika

Za napajanje tirov sem med pragovi izvrtal dve luknjici fi 3mm za dovodne kable (1.5mm2)
Slika

Skozi luknjici sem iz spodnje strani potisnil kabel, ki sem mu predhodno odstranil izolacijo in ga pocinil. Ko sem kabel potisnil skozi luknjico sem ga s kleščami malenkost zakrivil, da se je čim lepše prilegal k tiru. Kabel sem nato prilotal na zunanjo stran tirov.
Slika

Na spodnji strani sem na les pritrdil vrstno sponko, kamor sem zaključil kable iz tirov.
Slika

Na drugo stran vrstne sponke sem pritrdil povezovalna kabla s 4mm banana konektorjema (M+Ž).
Slika

Da sta priključna kabla med transportom, ali ko nista v uporabi, na svojem mestu, sem jim predvidel tudi ležišče iz krajšega kosa nadometnega NIK kanala.
Slika
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Izdelava dreves (1/2)

Zavedam se, da ta forum bere kar nekaj mojstrov izdelave dreves, a bom vseeno predstavil moj prvi poskus na tem področju. Vse skupaj se je začelo čisto po naključju, ko sem med pospravljanjem naletel na nekaj metrov debelejšega ozemljitvenega vodnika.
V tistem trenutku so se mi pred očmi zavrteli vsi "tutoriali" iz YouTube, ki sem si jih pred časom ogledal. Odločitev je padla! Kljub temu, da na modulni postaji zaenkrat nisem predvidel kakšnih pogozditev, se mi je zadeva zdela zanimiva in sem se odločil, da izdelam par dreves.
Slika

Iz vodnika sem najprej odstranil del izolacije in ta del pocinil. S tem sem preprečil, da bi drobne žice med obdelavo začele razpadati.
Slika

Ko sem odstranil še preostanek izolacije, sem drobne žice začel prepletati v obliko krošnje.
Slika

Izdelal sem dve osnovi in že druga se mi je zdela precej boljša od prvega poskusa.
Slika

Deblo in debelejše veje sem premazal z mešanico belega lepila za les in mavca. Presenečen sem bil kako dolgo ta mešanica ohrani elastičnost in jo je možno nanašati.
Slika

Nekatere daljše veje iz krošnje je bilo potrebno še nekoliko prirezati, da je drevo dobilo lepšo obliko.
Slika

Obe armaturi sem nato prebarval z rjavo barvo v spreju, a sem prepozno opazil, da sem namesto mat barve kupil sijajno.
Slika

Nato sem se lotil izdelave posipa za krošnje, ki sem ga želel izdelati iz pene. Opravila sem se najprej lotil s paličnim mešalcem (nastavek/posoda za sekljanje) a sem bil žal neuspešen.
Slika

Očitno ta moj mešalec ni bil dovolj močan, da bi peno razsekal na majhne delčke. Poskusil sem kar nekaj možnih pristopov (dodajanje vode, barvanje pene z dodajanjem lepila...) a žal neuspešno. Peno sem barval z zeleno akrilno barvo, ki sem ji dodal nekaj belega lepila za les.
Slika

V vsakem primeru so vedno ostali preveliki kosi pene, ki bi težko ponazarjali listje drevesa.
Slika
yyure
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 270
Pridružen: 07.03.2011, 8:22

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a yyure »

V ta namen sem si jaz privoščil star mlinček za kavo iz bolhe za 5,00€ zmelje odlično, sem pa mlel že pobarvano peno. Peno pa sem barval z jupolom in dipi koncentrati. Po mletju je ostalo dosti "barve v prahu" ki sem jo znova in znova uporabljal. Zelene barve sem mešal v več odtenkih in večje količine, barve za cvetje pa so v manjših količinah. http://www.mojalbum.com/yyure/nadaljeva ... o/22957967
Naj še to dodam pohvale vredno, vse izdeluješ kot po pravilniku, tako da je težko najdet kaj da bi se dalo kritiziraz. :D
Uporabniški avatar
miranzor
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 556
Pridružen: 28.09.2005, 20:03
Kraj: Celje

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a miranzor »

Zdravo, Matej!

Čestitke za pogum, delo in objavo! :thumbupl =D>
Zavedam se, da ta forum bere kar nekaj mojstrov izdelave dreves, a bom vseeno predstavil moj prvi poskus na tem področju.
Vsak način izdelave ima kakšno posebnost, ki je drug nima in zato je vsaka tovrstna predstavitev več kot dobrodošla!
Tudi če se v predstavitvi pojavi kakšna napaka, je lahko ta dober primer, iz katerega se zainteresirani kaj naučimo! Temu je forum, med drugim, tudi namenjen, da o razlikah med posameznimi opravili prediskutiramo in tako izmenjamo izkušnje ter si tako olajšamo delo in oplemenitimo izdelke!

Tudi jaz sem pred časom poskušal s samoizdelavo posipa za izdelavo travnatih neravnin na pašniku/travniku, pa za drevesne krošnje, gozdno podrast, itd... Uporabil sem narezane gobice za gospodinjstvo, ki sem jih "drobil" s sekljalnikom, ki ni več v gospodinjski rabi. Vanj sem vsul ne preveliko količino na drobne kose narezane gobice in vse skupaj zalil z nekaj vode. Nato pa sem pri čim večji hitrosti sekljal. Sekljal sem kar precej časa in z rezultatom tudi nisem bil najbolj zadovoljen. Toda za bolj odmaknjene scene bo verjetno uporabno.
Slika
Za bližnje, bolj izpostavljene scene se splača malo potelovaditi z različnimi posipi, lahko tudi v samoizdelavi in prepričan sem, da ti na koncu ne bo žal! Za izdelavo krošnje bi morda poskusil z uporabo filter vate in z listjem kot posip. Za grmičke ob mojem Bife "Vagon" sem uporabil za ogrodje bakrene žice, polnilo krošnje (drobne vejice) je filter vata in Nochovo svetlo zeleno listje kat. štev. 07142.
SlikaSlika
SlikaSlika

Glede dreves ti sicer ne morem svetovati iz lastnih izkušenj, ker se je nekaj poskusov žal ustavilo pri izdelavi ogrodja, potem pa nikakor ni hotelo steči naprej! :( Je pa za premične diorame, module,... po moje primernejša izdelava kompaktnega ogrodja (kot ga imaš ti, ali pa iz zvite žice) z navadnim trnom v spodnjem delu, ki je lahko le kot moznik in drevo enostavno vstaviš v pripravljeno izvrtino oz. pušo ali pa s trnom na navoj (kos vijaka, ki se nadaljuje v deblo drevesa) ter drevo pritrdiš na podlago in ga zavaruješ pred neželenim sukanjem. Lakirano deblo lahko popraviš tako, da ga na novo posprejaš s plastjo laka in dokler je lak še svež posuješ s finim lesnim prahom ali mavsem ali kakšnim drugim praškastim posipom ter vse skupaj mat barvno obdelaš .
Drevesno deblo je morda nekoliko preveč enakomerno debelo od krošnje do korenin. V spodnjem delu bi bilo dobro vsaj nekoliko razširiti deblo in tako izboljšati videz.

Uff! Sem se pa kar razpisal! Upam, da ne boš tega vzel za slabo, ker ni tako mišljeno! Čakam nadaljevanje in morda se tudi sam opogumim ter končno izdelam kakšen primerek drevesa! :)
LP, Miran
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Izdelava dreves (2/2)

Miran, yyure, najlepša hvala za te vajine nasvete, kot bosta videla, sem jih tudi sam nekaj že upošteval ob nadaljevanju izdelave.

Ker sem po nekaj poskusih obupal nad mletjem pene s pomočjo paličnega mešalnika sem se odločil, da nekako tudi sam pridem do tako "opevanega" mlinčka za kavo. Čeprav sta mi dva sorodnika zatrdila, da se jima nekje v kleti valja mlinček za kavo, iz te moke ni bilo kruha. Na koncu sem si resnično pomagal z Bolho in tudi cena, ki jo je navedel yyure, je bila točna :D
Slika

Ko sem peno vstavil v mlinček za kavo jo je ta dejansko zmlel na drobne koščke in zadeva je postajala podobna posipu. Sicer sem ugotovil, da sem preveč razredčil akrilno barvo, saj se je pod barvo še vedno videla osnovna barva pene. Mogoče tudi jaz naslednjič poskusim z Dipi pigmentom. Yyure, omenil si Jupol barvo... a to si dodajal belo barvo še dodatno zraven? S kakšnim razlogom? Sam pigment ni bil dovolj?
Slika

Produkcija posipov je stekla in kmalu sem dobil nekaj različnih barvnih odtenkov in gramatur posipov.
Slika

Ker me je še vedno "mučilo" deblo drevesa, ki se je svetilo, kot nov avto na parkirišču, sem zamešal nekaj rjave barve, ki sem ji že v osnovi dodal fini lesni prah.
Slika

S to barvo sem nato še enkrat prebarval deblo in večje veje in zadeva je bila takoj videti bolje. Sicer v prvem delu objave nisem omenil (a je očitno) da sem za pritrditev dreves na podlago, na spodnji strani v deblo zalotal manjši žebljiček brez glave.
Slika
V navdušenju nad možnostjo izdelave posipov, sem si želel čim prej preizkusiti kako bi izgledalo moje prvo drevo domače izdelave. Na krošnjo armaturo sem nanesel lepilo v spreju in nato ta del drevesa posul s posipom. Takoj sem opazil napako, saj se je posip prijel tudi na vse debelejše veje drevesa. Očitno bom moral v prihodnje bolj previdno nanašati posip na armaturo.
Slika

Z izdelkom nisem bil najbolj zadovoljen, a sem vsaj preizkusil celotni postopek in tudi sam odkril kar nekaj možnosti za izboljšave pri nadaljnji izdelavi. Nekaj odličnih nasvetov sta že napisala Miran in yyure, še več pa jih je v temi "Listavci", kjer je mogoče videti res mojstrske izdelke.

Je pa kavni mlinček res uporabna zadeva in bo uporaben še za izdelavo kakšnih drugačnih posipov. :D
Odgovori