Iztirjenje med Verdom in Borovnico

Beseda naj teče o izrednih dogodkih, se pravi zamudah, nesrečah, poškodbah, okvarah, požarih, iztirjenjih in tako naprej kar se tiče izrednosti na železnici
preglednik
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1596
Pridružen: 20.09.2006, 15:24
Kraj: Primorska

Re: Iztirjenje med Verdom in Borovnico

Odgovor Napisal/-a preglednik »

Zakaj so vagoni s fosfati zaprti, vagoni a spremogom ali rudo pa odprti. Verjetno zaradi padavin, ki fosfate raztaplja, torej jih je nekaj šlo v tudi v podtalnico.
preglednik
anzovc
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 307
Pridružen: 08.03.2010, 21:26

Re: Iztirjenje med Verdom in Borovnico

Odgovor Napisal/-a anzovc »

V kmetijstvu velja, da so fosfati (P2O5), kakor tudi kalij (K2O) in kalcij (CaCO3) slabše topni - še najbolj se izpira kalcij. Tako, da kakega večjega izpiranja ne bi smelo biti, kakšnemanjše količine pa ja. Sicer pa vse je lahko strup (še čista voda), bistvo je v koncentraciji. Zakaj se tovori v zaprtih vagonih, možno, da zaradi tehnološkega procesa ne sme biti vlage...
Peter 5
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 591
Pridružen: 20.01.2013, 13:40
Kraj: Maribor

Re: Iztirjenje med Verdom in Borovnico

Odgovor Napisal/-a Peter 5 »

Zdravo!
Naziv "fosfati" je precej splošen in bi bilo treba najprej natančneje vedeti, za kaj natančno gre: ali za fosfatne rude, ali za fosfatna gnojila, ali pa za za fosfatne kemikalije, saj so sestave različne in tako tudi kemične in fizikalne lastnosti. Šele nato je možna kaka resna diskusija glede vplivov na okolje. Kemikalije so lahko vodotopne, rude in gnojila pa manj ali skoraj nič.
Sem pa prepričan, da so za to poklicane in usposobljene institucije zadevo že pregledale in podale ustrezne informacije (ali instrukcije) za nadaljnje ukrepanje.

Zagotovo pa ne gre v tem primeru za tako imenovane organo-fosfate, ki so praviloma strupeni ali tudi ekstremno strupeni in zahtevajo izredne varnostne ukrepe pri skladiščenju, transportu in rokovanju z njimi.

LP - Peter
holding
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1799
Pridružen: 30.12.2006, 13:03

Re: Iztirjenje med Verdom in Borovnico

Odgovor Napisal/-a holding »

......Po podatkih policije je bila na vlaku sipka ruda oz. fosfati v prahu za izdelavo detergentov, ki po do zdaj zbranih podatkih pristojnih služb ne predstavlja nevarnosti za okolje ali zdravje ljudi.......Posredovali so prostovoljni gasilci iz Stare Vrhnike, Vrhnike, Verda in Borovnice ter ljubljanski poklicni gasilci. Na kraju so izvedli varnostni protokol, pregledali razsuti tovor, odvzeli vzorec in ugotovili, da je pH nevtralen.

...in ta roba se že 30 let vozi iz Kopra preko Jesenic v Linz (Chemie Linz) ....http://www.linzwiki.at/wiki/Chemie_Linz/........ :roll: ...po cca 15 vlakov na mesec....vedno v (enakih) zaprtih vagonih s pomično streho (nakladanje) in spodaj "lijaki" za (gravitacijsko) razkladanje......
...ta tip vagonov se uporablja npr tudi za prevoz žit itd.....
Odgovori