Moji HO moduli

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.
Odgovori
mjhuligan
Pom. strojevodje
Pom. strojevodje
Prispevkov: 69
Pridružen: 08.12.2012, 11:31

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a mjhuligan »

Zdravo!
Z zanimanjem spremljam temo, všeč mi je izbirapravih materialov (zemlja..), imam pa pomislek pri zadnji sliki, ko gospoda zapelje na poljsko pot. Posip se mi zdi malo pregrob, če ima kamenček na maketi premer 1mm je to v naravi že kar velik kamen s premerom 87mm in bi tale gospoda potrebovala vsaj Q7 ali kakega drugega terenca.
Lp Marko
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

mjhuligan napisal/-a:... imam pa pomislek pri zadnji sliki, ko gospoda zapelje na poljsko pot. Posip se mi zdi malo pregrob, če ima kamenček na maketi premer 1mm je to v naravi že kar velik kamen s premerom 87mm in bi tale gospoda potrebovala vsaj Q7 ali kakega drugega terenca.
Marko, hvala, zelo na mestu komentar. Moram priznati, da tudi sam opažam veliko takih stvari šele sedaj, ko izbiram fotografije za objavo. V živo zadeva sploh ni tako izrazita.
Za to cesto bi brez težav lahko uporabil še bolj fini pesek. Sem pa zadevo popravil tako, da sem nabavil en traktor, ki bo brez težav premagal kamne s premerom 87 mm. :D
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Testna diorama #9 - drevesa

Že pred časom sem se bolj zaradi zabave lotil izdelave dveh dreves. Izdelal sem dve "armaturi" iz bakrene žice, eno drevo sem nato ozelenil, a z rezultatom nisem bil najbolj zadovoljen, saj posip domače izdelave ni bil najboljši. Ker bom na trenutnih modulih težko našel prostor za drevesa, se s tem nisem preveč obremenjeval. Vseeno me je mikalo, da bi se še kdaj preizkusil v izdelavi dreves.
Pokrajina na diorami se zdi kot nalašč, da bi nanjo postavil nekaj dreves različnih velikosti in zato sem se odločil, da jih izdelam.
Ker sem videl izdelke nekaterih mojstrov, predstavljene v sosednjih temah na tem forumu, sem si kriterij postavil precej nizko in sem želel le nekoliko izboljšati moje prvo dokončano drevo.

S pomočniki smo najprej narezali peno na manjše kocke.
Slika

Nato je sledilo barvanje s pigmenti "Dipi" in lepilom za les (uporabil bi lahko večjo količino lepila, da bi bila pena še bolj trda). Peno sem sušil na peki papirju.
Slika

Po nasvetu na tem forumu sem si za 5€ nabavil rabljen mlinček za kavo, ki je uspešno zmlel peno v primeren posip.
Slika

S tem novim posipom sem najprej dokončal drevo, ki sem ga začel že pred meseci (desno je novo drevo). Čeprav iz fotografije ni razvidno, je pri novem drevesu že odpravljenih nekaj začetniških napak. Pri prvem drevesu se mi je preveč posipa sprijelo na samo deblo. Prostora za izboljšave je še vedno več kot dovolj.
Slika

Ker mi je zmanjkalo armatur sem se moral lotiti izdelave novih. Postopek je podoben kot prvič in ga nisem dosti spreminjal. V snop žice sem zavil nekaj cm dolgo jekleno žico in vse skupaj zacinil.
Slika

Iz preostanka žice sem počasi spletel nekaj, kar bi lahko spominjalo na krošnjo drevesa.
Slika

Armature listavcev pripravljene na nadaljnjo obdelavo.
Slika

Deblo in večino vej sem premazal z mešanico lepila za les in mavca, ki sem ji tokrat dodal tudi nekaj rjave akrilne barve.
Slika

Glede na velikost diorame sem se tokrat bolj osredotočil na manjša drevesa oz. bolj grmičevje.
Slika

Deblo drevesa sem nato kar s čopičem prebarval s temnejšo rjavo barvo. Ker je bila podlaga že rjava me ni preveč motilo, če nisem prekril čisto vsakega kotička debla ali veje. Za konec še en poskus fotografiranja pri naravni svetlobi.
Slika

Projekt z drevesi je bil nato kar nekaj časa "na čakanju" saj sem si želel preizkusiti uporabo filter vate, ki pa sem jo le s težavo našel.
mmatja
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 1613
Pridružen: 16.05.2009, 19:41
Kraj: Lendava

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a mmatja »

matejmm napisal/-a:...Projekt z drevesi je bil nato kar nekaj časa "na čakanju" saj sem si želel preizkusiti uporabo filter vate, ki pa sem jo le s težavo našel.
Omenjaš filter vato in da se jo s težavo dobi ???? V vsaki trgovini z malimi živalmi in akvaristiko bi to MORALI! imeti, saj se ta uporablja pri filtraciji vode za ribnike. Obstaja pa še ena druga zadeva, ki pa je po mojem mnenju in tudi praksi, še boljša. To je filter za kuhinjske nape!
L.P.
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Mišo,
jaz sem "filter vato za ribnike" iskal v Ljubljanskem BTC a žal neuspešno. Res da nisem iskal zelo aktivno in sem bil le v par trgovinah z malimi živalmi, kjer prodajajo tudi ribe.
Na koncu sem neko primerno zadevo, čisto slučajno našel med drugo zapuščeno šaro v kotu strojnice (prezračevalne naprave, klime, rekuperacija), kjer je očitno en kos ostal mojstru, ko je menjal katerega izmed filtrov. Zadeva je pol modra, pol pa bela, tako da predvidevam, da je to nek "filter na metre". Jaz sem ta material z barvo v spreju prebarval na črno/rjavo in zadovoljivo služi za uprizoritev manjših vejic na drevesu. Predvidevam, da gre za podoben material, kot ga omenjaš tudi ti.

Slika
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Testna diorama #10

Da bi razbil monotonost zemlje sem se odločil, da okoli ceste poskusno posadim nekaj zelenja, ki bo podlaga za statično travo. Za ta prvi posip sem uporabil čisto na fino presejan posip namenjen za drevesa.
Slika

Takoj ko je zelenje pognalo iz zemlje so se po poljski poti že začeli voziti gospodje v črnem Audiju - meni so že rahlo sumljivi ;)
Slika

Malce širši pogled na dioramo s postavljenimi tremi drevesi.
Slika

Izgled poljske poti sem želel izboljšati z uporabo pastelnih barv, ki sem jih z nožem nastrgal v prah in s čopičem nanašal na podlago.
Slika

Najprej sem na pot dodal nekaj rjavo - oranžne pastelne barve.
Slika

Sledila je dodelava s črno-sivo pastelno barvo, ki sem jo kasneje še nekoliko "zabrisal". Začele so se tudi priprave za zarisovanje talnih označb na cestišču. Z maskirnim trakom sem označil prekinjeno sredinsko črto.
Slika

Najprej sem oznake pobarval z barvo cestišča, da bi tako zaprl pore med maskirnim trakom in podlago.
Slika

Preko podlage sem nato 2x nanesel belo barvo označb.
Slika

Kjub temu, da sem maskirni trak poskusil odstraniti zelo previdno, se je na koncu zgodilo tole... :oops: ... barva cestišča je skoraj povsod odstopila.
Slika

Ni mi preostalo drugega, kot da celotno cestišče ponovno očistim in najdem drugo rešitev.
Slika
yyure
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 270
Pridružen: 07.03.2011, 8:22

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a yyure »

Se zgodi!! Tudi meni se je to zgodilo, ko sem delal črte na cesti za na grad. Ko sem popravil "na novo asfaltiral" cesto sem uporabil namesto klasičnega maskirnega traku, električarski izolir trak in pri meni se je obneslo, sem pa barval z jupol bravo in dipi pigmenti podlaga/cesta pa je bila lesonit.
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

Testna diorama #11
yyure napisal/-a:Se zgodi!! Tudi meni se je to zgodilo, ko sem delal črte na cesti za na grad. Ko sem popravil "na novo asfaltiral" cesto sem uporabil namesto klasičnega maskirnega traku, električarski izolir trak in pri meni se je obneslo, sem pa barval z jupol bravo in dipi pigmenti podlaga/cesta pa je bila lesonit.
Res je yyure, se zgodi ;) In tudi mene je zanimalo zakaj je do tega prišlo in še bolj, kako to odpraviti. Ti si očitno zadevo rešil z drugačnim trakom, jaz pa sem imel občutek, da se je barva res slabo prijela na mavec, saj sem že prej opazil, da je kje kakšen majhen košček odstopil.

Ko sem se pogovarjal z nekaterimi strokovnjaki na tem področju so mi svetovali, da naj podlago ustrezno pripravim... predvsem je pomembno, da podlaga ni prašna in da mavec pred nanosom barve malo navlažim. Svetovali so mi tudi, da podlago premažem z emulzijo, ki se v gradbeništvu uporablja za boljši oprijem v podobnih primerih.

Izdelal sem "testno polje" na katerega sem vlil enak mavec kot je na cesti diorame.
Slika

Polovico površine (zgornjo) sem zbrusil, enako kot cesto, spodnjo pa sem pustil samo poravnano z lopatico ob vlivanju mavca. Površino sem nato razdelil na tri dele. Prvi del sem pustil nedotaknjen, sredino sem 1x premazal z emulzijo, desni del pa 2x. Pred tem sem površino temeljito očistil, razprašil in navlažil.
Slika

Vse skupaj sem nato prebarval z akrilno barvo in na posušeno površino nalepil maskirni trak
Slika

Ko sem maskirni trak odstranil so se pokazali rezultati testa. Emulzija na oprijem barve vpliva minimalno, velika razlika pa je med brušeno in nebrušeno površino mavca. Na žalost na to temo na diorami ne morem prav dosti več storiti.
Slika

Padla je odločitev, da na modulih ceste gotovo ne bom delal iz mavca, na diorami pa bom poskusil zadevo nekako za silo urediti in zadevo peljati naprej. Površino ceste sem vseeno premazal z emulzijo - škoditi ne more [-X
Slika

Oprijem barve na emulzijo je bil drugačen in za dobro prekrivnost sta bila potrebna dva sloja barve.
Slika

Cesta je spet pripravljena na nadaljnjo obdelavo.
Slika

Na križišču je sledila še poskusna montaža prvega jaška.
Slika

Ker nisem več želel poskušati z maskirnim trakom, sem se odločil, da črte izdelam kar z belim flomastrom. Izdelal sem si šablono, na katero sem narisal črte. Šablona je sestavljena iz dveh kartonov, nalepljenih enega na drugega, ki sta nekoliko zamaknjena. Na tak način flomaster ni packal, ko sem odmaknil šablono.
Slika

Zarisana sredinska črta na modulu. Z rezultatom sicer nisem čisto zadovoljen, a glede na vse težave, ki sem jih imel, sem se z rešitvijo sprijaznil.
Slika

... nadaljujem po praznikih.
duro
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 418
Pridružen: 16.02.2009, 12:53
Kraj: Maribor

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a duro »

Zdravo,

zelo mi je všeč tvoja doslednost pri izdelovanju, predvsem ta testna diorama. na ta način bodo tvoji moduli res optimalni.

Glede izdelave modelnih cest; mavec je super material, vendar v ta naman po moje neprimeren. Struktura je res odlična, vendar bodo nastale težave, ko boš module premikal. mavec zelo hitro poči, sploh pri tej debelini nanosa. Skoda bi bilo, če je potem trud izničen.

Zelo lepe, če ne celo boljše, rezultate se da doseči z uporabo forex ali podobnih plošč. Strukturo površine, razpoke, neravnine, se da lepo vgravirat ali pobrusit. Zadeva je lahka in trdna, ter enostavna za barvanje.

Mavec pri modeliranju je res primeren le za modeliranje skal.

Se veselim nadaljevanja.
Lp,matej
Uporabniški avatar
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 598
Pridružen: 01.03.2009, 21:54
Kraj: Velenje

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a volkun »

@matejmm...
hoj! Edini pravi maskirni trak je skoč Removable (Scotch 3M), jaz ga uporabljam v vseh primerih na maketi / diorami, na posameznih delih zgradb, modelov,..... In zanesljivo prekrije in ne lepi podlage nase (kar že ime traku samo pove)! Vsi ostali "maskirni trakovi" so približki in neuporabni. Ima pa 3M eno slabo lastnost: je zelo drag, mislim da pride tale rolca, ki je na sliki 5 euro :?
moje skromno mišlenje in izkušnja.
Slika

lp Vojko
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

@Duro: Kot sem že omenil, je verjetno mavec za izdelavo cest pri meni že zaključena zgodba. Sam sem našel kar nekaj pomanjkljivosti, in teh, ki si jih omenil ti, nisem še niti opazil. Poskusil bom s forexom, a tam sem naletel na težave pri barvanju, saj mi drugače kot z Airbrushem ni uspelo lepo nanesti osnovne barve na Forex. Barvo sem poskusil nanesti s čopičem in "tapkanjem z gobico" a oboje pusti preveč sledi. Airbush po prvih testih izgleda OK. Je pa ideja, da cesto sestavim iz dveh plasti 2mm forexa, ki ju predhodno obdelam na CNC rezkarju.

@Vojko: Ta tvoj nasvet je "zlata" vreden. Sem si že dodal Removable Scotch 3M na moj nakupovalni seznam. Vsekakor bom poskusil. Upam, da še imam kje ta poskusni odlitek mavca in če ga najdem naredim še poskus s tem maskirnim trakom, ki ga omenjaš. Hvala.
Gorchi
Kontrolni
Kontrolni
Prispevkov: 6518
Pridružen: 23.10.2006, 12:25
Kraj: Cerklje na Gorenjskem

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a Gorchi »

Matej, kot rezervo, no vsaj plastični modelarji uporabljajo(mo) na veliko Tamiya maskirni trak. Dobi se ga v različnih širinah je pa namenjen točno maskiranju in barvanju ob njem. V Milanu sem konec septembra kupil 6mm trak za slabe 4 EUR, pri nas je žal mace več (Conrad, Miniatures.si...). Mimogrede, moja žena pravi, da je to najboljši trak za francosko manikuro, boljši kot vse kar se v drogerijah dobi...
Goran
Uporabniški avatar
gcn64
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 391
Pridružen: 09.02.2010, 16:39
Kraj: Maribor

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a gcn64 »

Hej!

Lepo napreduješ, vedno z veseljem pogledam nov prispevek...

Morda eno priporočilo - jaz bi za cesto sigurno uporabil izravnalno maso. Sam sem jo uporabil za skale na svoji maketi in tudi za tlakovano cesto na mestnem modulu. Zdi se mi idealna za to uporabo, saj ne poka kot mavec in je ravno prav dolgo mehka za obdelovanje. Lastnik Swedtrama (proizvajalec tramvajskih tirnic, ki jih imam na maketi) priporoča Moltofill. Nevem če se dobi pri nas, jaz sem ga kupil v Obiju v Avstriji:

https://www.obi.at/wandspachtel-deckens ... /p/1664127

...zadevo potem pobarvaš npr. z oljnimi barvami/washi.

Drugače pa kar tako naprej! :)
lp, NEJC
matejmm
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 448
Pridružen: 08.12.2012, 0:32
Kraj: Ljubljana

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a matejmm »

@Goran, @Nejc: Hvala vama za te nasvete...
sedaj se je pa nabralo tudi na temo vlivanja mavca toliko možnih izboljšav, da bom mogoče res poskusil še enkrat. Glede na vaše nasvete bi tokrat mavec zamenjal z izravnalno maso (to mi je pred časom predlagal tudi yyure), za maskiranje pa drug maskirni trak (Scotch Removable imam naročen), Tamiyin maskirni trak pa bom tudi nekje izbrskal.

Nejc, Yyure, kakšne so vajine izkušnje z brušenjem izravnalne mase? Pri meni je bilo očitno to težava, ker na nebrušeno površino se je barva precej dobro prijela.

Mogoče bo za koga zanimiva še ta informacija - zadnjih par dni poskusno polagam moj "Sculptamold" na Forex ploščo.

Pripravljen kos Forexa z izrezanim srednjim delom.
Slika

Polovico površine sem, z namenom doseganja boljšega oprijema, "ranil" z nožem.
Slika

Prekrivanje s "Sculptamoldom".
Slika

Ločevanje srednjega dela - ni tako enostavno [-X
Slika

Iz srednjega dela sem celotni (posušeni) "Sculptamold" odstranil relativno enostavno. Ker je plast posušenega "Sculptamolda" ostala čvrsto v enem kosu sem se odločil, da jo bom poskusno kar prilepil nazaj na Forex z Neostik lepilom.
Slika

Zaenkrat zadeva drži skupaj, ni pa tak način nanosa primeren za vse aplikacije. Sam sem razmišljal, da bi cesto izdelal iz Forexa, okolico pa prekril s Sculptamoldom. Glede na rezultate me skrbi, da bi ta plast kasneje odstopila.
Slika

Ima kdo kakšno idejo kako že ob prvem nanosu doseči boljši oprijem Forexa s "Sculptamoldom", mavcem, časopisnim papirjem namočenim v mizarsko lepilo, ali s kakšno drugo zadevo, ki se uporablja za pripravo terena?
Zadnjič spremenil matejmm, dne 10.11.2017, 7:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Peter 5
Strojevodja I
Strojevodja I
Prispevkov: 609
Pridružen: 20.01.2013, 13:40
Kraj: Maribor

Re: Moji HO moduli

Odgovor Napisal/-a Peter 5 »

Zdravo!
Vse je v redu in všečno. Dovoli pa mi majhen popravek: Pravilno se reče in piše "sculptamold.

Lep pozdrav - Peter
Odgovori