Central Line

Vse okoli izdelovanja maket in elementov na njej.
Odgovori
Uporabniški avatar
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I
Kraj: Velenje

Central Line

Odgovor Napisal/-a volkun »

Vsake toliko časa modelarji opravimo pregled materiala, ki je na zalogi. Včasih celo napravimo spisek, ki bo slej kot prej dobrodošel, kajti nemogoče si je zapomniti vrsto in število materiala, ki je v naših predalih ali na policah. Pri meni je tako, da je ves material v kartonskih škatlah s kratkim nalepljenim opisom vsebine: ali je to vozni park, stavbe, posipni materiali, barve, stiren in podobno.
In po nekaj časnem zatišju železniškega modeliranja, me je spet prijelo, da bi kaj sestavil, se zabaval, malce kravžljal možgane in počel podobne stvari okrog izdelave nove železniške makete...
Izdela sem nejkaj maket H0 v takšni in drugačni obliki, tudi ozkotirnece so bile na vrsti H0e in 0n30, pa maketa N, ki pa ni povsem končana (tudi ne vem, če kdaj bo).
Tokrat me je prijelo izdelati maketo N (1:160) in sicer ameriško po vzoru L&N (Louisville & Nashville) in SR (Southern Railway) in sicer Central Line, ki pokriva del Kentakija in Tenesija, nekje med mnogoterimi železniškimi križišči pa se ti dve železniški družbi srečata in prepletata. Zakaj ti dve družbi? Zato, ker je v škatlah čez 20 tovornih vagonov družb, ki so vozili po teh priogah, na zalogi je dizlovka SD24 (SR) in naročena je dizlovka C420 (L&N).
Logotipi železniških družb
Slika

Slika

Nesestavljenih ameriških zgradb izdelovalca DPM imam na zalogi za malo mestece, industrijske zgradbe v modularni obliki prav tako čakajo na sestavljanje in barvanje oz. končno oblikovanje, tudi poslopje železniške postaje - depo ob postajnih tirih je točno tak, kot mora biti – značilen za proge L&N.
In ker želim maketo končati v nekem razumnem času (nekaj tednov), bo to le manjša ovalna proga, z nekaj industrijskimi in odstavnimi tiri. Osnovna vezana plošča je topol (lahek in mehak za obdelavo), standardne začetniške pravokotne oblike, v velikosti 100 x 60 cm in debeline 12 mm.
Tirnice sem izbral Fleishmann s podlago, da se znebim posipanja tirne grede. Kretnice imajo srca ožičena in krmiljenje ter vožnja bosta analogna! Enostavno kar se da, kajti hitrost in smer vožnje sta upravljana z zunanjim samostojnim krmilnikom. Le stikala s katerimi vklapljam / izklapljam progovne odseke, so na maketi sami.
Kot že omenjeno, majhna osnovna plošča, ki pa bo precej polna vsega mogočega:
Slika
Zadnjič spremenil volkun, dne 07.03.2025, 20:12, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I

Re: Central Line

Tirna situacija je že omenjen enostaven oval, ki je na osnovno ploščo postavljen malce postrani. S tem pridobim precej površine pri oblikovanju mesta in industrijskih predelov na maketi. Za pokrajino še nisem določill reliefa, bo pa zagotovo v enem vogalov makete, tudi most bo, da razgiba in popestri monoton potek proge. V načrtu tirne situacije je dobro viden seznam vseh tirov, ki progo sestavljajo - malce v pomoč, če bo komu všeč taka postavitev, ali pa le ideja za vaše nadaljevanje.
Slika
Uporabniški avatar
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I

Enostavnost je tokratna rdeča nit izdelave makete in to v vseh pogledih in dejanjih. Zato je tudi krmilni pult na sami maketi v skrajnem desnem vogalu - spredaj. Majhnost maske pulta omogoča pritrditev štirih enopolnih stikal za vklop progovnih odsekov kar na masko samo, brez kakršnegakoli nosilnega ogrodja ali plošče. Kot maska bo služila debelejša PVC folija. Tudi izrez v osnovno ploščo ni potreben, kajti prostorsko zavzema vsako mikro stikalo le največ 10 mm prostora, kar zagotavlja dovolj udobno izvlačenje vseh žičk nad osnovno ploščo. Maska pulta bo pritrjena s štirimi malimi lesnimi vijaki, slika 5.

Slika

Rdeči krožci predstavljajo položaj mikro stikal.
Kot že rećeno, bo maketa le občasno v svojem operativnem položaju, za kar bosta zadostovali dve kovinski stenski konzoli, na katerih bo osnovna plošča ležala, slika 6.

Slika

Konzola meri v dolžino (globino) 270 mm in v višino (naslon na steno) 160 mm.
Uporabniški avatar
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I

In seveda je najenostavneje in najceneje pri maketi uporabiti, kar že imamo. Npr. zelooo star krmilnik vožnje, ki pa je popolnoma delujoč in predvsem zanesljiv: Fleischmann Typ 711 seveda analogen s standardnim transformatorjem in stalno tokovno obremenitvijo na sekundarju 500 mA, kar bo zadostovalo za brezskrbno vožnjo dveh vlakov, slika 7.

Slika
slika 7

Vsled tega je prilagojena tudi vezalna shema, oz. ožičenje makete, slika 8. In žičke bodo enostavno speljane v t.i. vrstne sponke pod maketo., ki so označene od št. 0 do 6.

Slika
slika 8

Priklop transformatorja na maketo je izveden s pomočjo dvopolnega vtiča in vtičnice, kar zagotavlja enostavno rokovanje in nezmotljivost pri polariteti priključkov, slika 9.

Slika
slika 9

Izvrtine za progovna stikala so premera 10 mm, s spodje strani osnovne plošč, pa so luknje povrtane na 13 mm v globino 5 mm, zaradi lažjega izvlačenja žičk, ki so prispajkana na stikala, slika 10.

Slika
slika 10

Mikro stikala so s tremi kontakti (nožicami) in za majhne tokovne obremenitve, slika 11.

Slika
slika 11

In stikala enostavno sedejo v odprtino krmilnega pulta, slika 12.

Slika
slika 12
Uporabniški avatar
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I

Na makeo bo pritrjen obod višine 50 mm, oz. maska, ki pogledom skrije vse ožičenje pod maketo in ostale pomožne materiale. Uporabil sem vezano topolvo ploščo debeline 4 mm, slika 13.

Slika
slika 13

Ker so ti pasovi vezane plošče široki 100 mm, sem jih po dolžini razpolovil in sicer kar z olfa nožem, ki lepo drsi ob aluminijastem profilu, slika 14.

Slika
slika 14

Pasovi oboda so na rob osnovne plošče privijačeni z lesnimi vijaki in robovi zaliti z belim mizarskim lepilom, slika 15.

Slika
slika 15

Maketa bo nasajena na dve stenski konzoli in zato je obod ob zadnjem robu makete prekinjen, da ne ovira naslona osnovne plošče. Pogled od spodaj, slika 16.

Slika
slika 16
Uporabniški avatar
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I

Pustil sem, da se lepilo dobro posuši in opravi svoje delo. Torej najmanj 24 ur brez dotikanja zleplenih delov in to je to. Med tem sem pritrdil obe konzoli na steno in sicer kar s tremi vijaki / konzolo. Zgornji nivo osnovne plošče je 116 cm od tal, In s tem je N maketa nad H0 dioramo 1960a 32 cm, slika 17.

Slika
slika 17

Pogled od spodaj: razdalja med obodom makete in steno je 2 cm. N makleta pa je le z enim vijakom M4 in matico pritrjena na vsako kozolo, kar popolnoma zadostuje, da ne niha in zdrsne z nosilnega ogrodja, slika 18.

Slika
slika 18

Kadar maketa ni operativna, pa je naslonjena na obe knzoli in obešena na en sam vijak v steni - bolj enostavno skorajda ne gre, slika 19.
Slika
slika 19

Sedaj pa na osnovno barvanje v sivem odtenku; spodnji del nosilne plošče in vsi obodi z obeh strani, kot tudi predel, kjer bo krmilni pult. Torej zgornji del ne bo obarvan. Po 24 urah pa z izdelavo naprej.
Uporabniški avatar
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I

Dnevni premor, pa čeprav zaradi zunanjih neprijetnih dejavnikov, dobro dene. Postavil sem dve kozi, tesno eno poleg druge in jih zvezal z vezicami. Le na ta način jih lahko enakomerno premikam v katerokoli stran in ne bo nevarnosti, da maketa zdrsne z začasnih "delovnih" nog, slika 20.

Slika
slika 20

Osnovna plošča makete je obarvana in lepo sede na kozi. Spodaj levo na sliki je poskusno položena maska krmilnega pulata, približno na sredino pa sem položil A3 list s podrobnim načrtom vseh zgradb na maketi in na tem lisru so tudi točne koordinate postavitve le-teh. Desno pa je na H0 dioramo začasno postavljena delovno/odlagalna miza, slika 21.

Slika
slika 21

Vijak, ki drži maketo v stabilnem vodoravnem položaju, sega s spodnje strani osnovne plošče 14 mm in je dovolj prostora še za matico, ki onemogoča vrtenej vijaka pri zategu končne matice pod nosilno konzolo, slika 22

Slika
slika 22

Pogled s spodnje strani: položaj maske krmilnega pulta in položaj vrstnih sponk, slika 23.

Slika
slika 23
Uporabniški avatar
volkun
Strojevodja I
Strojevodja I

Tudi tokrat ni šlo brez malenkostnih sprememb tirne situacije. Skorajda neopazne dolžine oz. zavoji nekaterih kratkih tirnic industrijskih in odstavnih prog - nič drugega. Poskusno polaganje in spoj tirov je na sliki 24. V levem zavoju je del proge, ki jo moram ročno odrezati in vstaviti v oval. Zaradi svoje geometrije proge je to nestandardna tirnica in jo je najlaže odrezati točno na željeno dolžino.

Slika
slika 24

Za prostorsko predstavo sem na ploščo položil še šablone iz šeleshamerja, ki so označene s številkami in ponazarjajo mestne zgradbe, slika 25.

Slika
slika 25
Odgovori